Dlm kitab Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menyenaraikan tujuh adab sebelum makan yg perlu dijaga :-
> Memastikan makanan dr sumber yg halal
> Membersihkan tangan
> Meletakkan makanan dlm bekas yg diletakkan di lantai krn ia melatih diri utk bertawadduk. Ttp jika makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang
> Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring atau bersandar
> Berniat agar makanan itu mendatangkan kekuatan utk beribadat kpd Allah
> Bergembira dgn rezeki yg terhidang dan bersyukur
> Berusaha utk tdk mkn seorang diri, ttp bersama2 dgn org lain walaupun drp kalangan keluarga dan anak sendiri.
Imam al-Ghazali juga menyenaraikan adab ketika makan yg perlu dijaga agar makanan itu diberkati oleh Allah :-
= Mulakan dgn bismillah dan doa
= Makan dgn tangan kanan
= Mengunyah dgn baik
= Jgn dicaci sebarang makanan
= Sebaik2nya dijamah makanan yg terdekat kecuali buah2an
= Jgn menghembus makanan yg panas. Tunggulah dgn sabar
= Jgn makan secara berlebihan
= Apabila terpaksa minum air, pastikan ia sedikit saja kecuali jika perlu.
Berhubung dgn adab selepas makan, Imam al-Ghazali memberikan beberapa panduan :-
~ Berhenti mkn sebelum kenyang
~ Menjilat jari
~ Membasuh tangan
~ Berdoa
~ Mengeluarkan makanan yg terlekat di celah gigi
~ Byk bersyukur kpd Allah
~ Beristighfar agar diampunkan Allah andai ada unsur syubhah pd makanan.
No comments:
Post a Comment