20120620

++ Seminggu Berlalu ++

Diam tak diam, rupa-rupanya hari isnin hari tu genap seminggu pemergian ibu mertuaku.

Along yg tak dpt menatap wajah emak hari tu, selamat pulang dari umrah pd hari sabtu petang bersama suaminya.


Akk goreng mee utk sambut kepulangannya.


Bertangisan lagi adik-beradik termasuk lah akk.....


Setelah pulang dari kubur, maka kami merancang utk buat kenduri tahlil pd hari isnin bersempena seminggu genap pemergian arwah mak.


Kami memasak adik beradik. Chefnya (kekonon lah...) adalah akk.


Oleh krn pagi akk kerja, maka segala barang keperluan yg perlu dibeli dipertanggung jawab kan kepada adik ipar lelaki akk, Khairul Ansari.


Balik jer dari opis t/hari tu, berkejaran ke umah arwah mak.  Anak-anak adalah memonteng sekolah.  Paksa gi pun tak nak jugak..... issshhh... ishh.. ishh....


Maka, sampai jer di rumah arwah mak, sempat jugak lunch sekejap. Maklumlah hubby pun lom mkn lagik....


Memasing tak pernah kendalikan majlis gini.  Walaupun kecik panggil sedara mara ngan jiran2 jer, tapi kami mmg x pernah handle. 


Umah mak aji kalau buat kenduri, dialah yg handle sumer bagai.  Kami adik beradik 'i follow' jer....


Jadinya, ala-ala belasah jer lah kan budget makanan tu.... Tawakkal semoga sumer org dpt di jamu....


Masak nasi ayam.  Beras 5kg, ayam 6 ekor (itupun last minute tambah sekor), bihun satu tray (order dr kedai, back-up).


Ya tuhan..... nasi ayam cukup2 jer... itupun org blkg kena kurangkan nasi n ayam utk bagi yg blkg2 lagi dapat merasa.  Sib baik ada back-up bihun....


Tuan rumah makan ler apa belen yg ada yea.....


Pasnih, kami planned nak buat tahlil sblm ramadhan. InsyaALLAH....




20120614

++ 12 Jun 2012 ++

Puan Maimun binti Mohd Nor


Mak mertua akk telah pergi menyahut panggilan Illahi.


Pergi meninggalkan semuanya buat selama-lamanya....


Semoga rohnya tenang disana.  


Semoga segala apa yang telah dilakukannya di dunia ini dpt menjadi bekalan buatnya disana nanti.


Akk pasti dia telah mendidik anak-anaknya dgn penuh kesungguhan selama 22 tahun ini berseorangan....


AL-FATIHAH.....