20120831

++ Kuih Gunting ArMie ++


1 cwn                 tepung gandum

½ cwn                tepung jagung

2 sudu besar    serbuk kari

1 sudu kecil      serbuk cili

6 tangkai          daun kari (nak lebih pun boleh juga)

2 sudu besar   ketumbar

1 sudu kecil     jintan manis

1 sudu kecil     jintan putih

2 sudu besar   marjerin

1 sudu besar   udang kering (inipun boleh lebih kan juga….)

2 sudu besar   gula castor

1 sudu kecil     garam

1 kotak            santan (200 ml)


1. goreng daun kari tanpa minyak

2. kisar halus – daun kari, ketumbar, jintan manis, jintan putih, udang kering

3. satukan dlm bekas – bahan2 yg dikisar, t.gandum, t.jagung,serbuk kari, serbuk cili, gula, garam, marjerin. Gaul sebati.

4. dah sebati, tuang santan sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh.

5. oleh krn akk ni pemalas, senang citer, amik gunting, korang gunting jerlah dari doh tu kecik2 yea…. Jgn besor2 nnt x cantik. Takyah nak gelek bagai, nyusahkan dik nun….

6. eh, lupa plak nak mention minyak. Tp klau dah mende ni nak kena goreng, sendiri mau ingat lah… tp dik, korang jgn tuang minyak bebanyak, sbb mende ni ada serbuk kari, minyak goreng tu nnt gerenti x hensem sudahhh….

7. haaa… lagi satu…. Bila dah gunting tuh, kat bekas tu nnt kena letak tepung sket, sbb takut nnt dia melekat di antara satu sama lain (senang citer, jgn bagi dia kawin, ceraikan dia…)






20120830

++ Caruman KWSP Majikan ++

Tahukah anda caruman KWSP majikan selepas umur persaraan?

Hanya RM5 sahaja!

Caruman bahagian pekerja masih kekal mengikut tahap gaji mereka.

Tapi, kalaulah majikan anda adalah majikan yg prihatin dgn perkhidmatan yg telah anda berikan selama ini, pasti mrk akan mencarum mengikut jadual caruman yg biasa.

Janganlah pulak anda tegezut bila tengok caruman majikan utk anda hanya rm5. Mrk tak salah krn mengikut undang2 yg telah gazetkan.

Bila difikirkan balik, semurah itu shj kah nilai perkhidmatan pesara2?  Walaupun mungkin gaji mrk adalah lebih byk...

Hurrmmmm......




20120828

++ Buat Kuih Raya ++


Selepas raya…

Akk nih membeli @ membuat kuih raya, apa yg anak2 suka makan jer….

Oleh krn itulah juga, maka kuih raya adalah kecepatan habisnya. Aterr… org dtg mkn setengah balang, anak2 (ibu ngan abah juga, hehehe…) mkn sebalang.

Jadi, kakak ngan sya dah 2x buat biskut choc chip. Tinggal ½ balang dah. Pastu ari jumaat buat kuih sarang semut (tp akk buat rupa biskut dahlia) pun dah tinggal ½ balang.

Ibunya pulak baru nak try test buat kuih gunting. Buat ler satu adunan ari ahad tuh… Ngam2 abis buat, org datang. Haaa… hidang ler kuih raya panas… Huh… laku tuh…. Pastuh hubby akk tolong abiskan. Skrg dia request suh buat lagik… Hahaha… wife dia dah dtg kemalasan nya. Nnt lah ye yang….

Skang ni tengah planned nak try rest buat rempeyek. Sian my hubby, mesti dia rindu dgn rempeyek arwah maknya. Tetiap tahun, akk nyer MIL akan buat rempeyek. Tp akk x pernah hidang pun utk tetamu coz hubby akk mmg suka mkn rempeyek. So, klau mak dia bagi mmg just utk dia mkn jer… Mak ajah pun rajin gak buat. Tp this year dia penat kot sbb jaga dua cucu baby….






20120827

++ Alamak.... Berkuncilah Pulak ++

Bukan nya umah, tapi….


TANAH PERKUBURAN

Ada kot kat tempat korang tanah perkuburan yg dikunci…????

Tanah perkuburan Selat Klang ni dekat ngan umah akk.

Raya ke-6 ari tu, adik akk, Baharin sekeluarga, nak menjenguk kubur arwah anaknya. Tapi alangkah tegezutnya dia, pintu gate nak masuk ke perkuburan bertutup. Bukan setakat bertutup ye adik2, tapi siap kunci mangga padlock lagik… huhuhu…

Yang di bukak hanya pintu kecil. Motor boleh ler masuk. Mmg boleh masuk then jalan kaki ke tapak kubur yg jauhnya hampir 1km, tp niat adik akk tu nak memasang kebuk (kepuk?) kubur dan juga nisan utk arwah anaknya.

Aterrr… takkan nak mengangkut kotak kayu dgn nisan jejauh tu dik nun…. Niat tu nak memasang nya sbb ari jumaat kan? Dahhhhh tertangguh…  Sib baik umah pak aji ngan mak ajah tak jauh. Ari sabtu tu kenalah kelam kabut pepagi pegi ke kubur menyempurnakan niat di hati. Wife nya pulak keja ptg tuh…

Apa kes? Ni nak kena tanya pihak berwajib nih…

Nnt kita panjang2 kan yea…