20101029

++ Kursus? ++

Ish... ish... ish.... kursus apa lah plak?

Bukan akk, ek.... tapi kawan akk. My bff.... Che Ann

Ari tu masa raya dia dtg umah, ada menjenguk kat umah cendawan akk.

Tup, tup, ari tu dia kol. Nak try test tanam cendawan sbb ada sket tanah kat umah FIL dia....

Itu pasal last Sun masa pengantin ngah sibuk makan beradab, akk plak sibuk2 balik. Haaa.... nak menunggu dia sampai lah tuh....

Dia dtg ngan hubby dia.... Kebetulan akk nyer stok baru dah sampai. Satu batch dah bukak tutup on Sat, and satu lagi batch baru nak ditutup dr peraman....

So, citer lah ngan dia... itu ini gitu gini... Kawan akk sorang nih mmg kaki bisnes. Korang klau nak jamu, order ngan dia.... sedappppp jamu dia. Bukan yg serbuk, ek.... tapi air....

Berkobar-kobar dia mintak penerangan itu ini.... Hopefully menjadi lah projek dia....

Tapi yg penting, dia kena siapkan umah cendawan tu dulu. Kot idaknya, mana ler plak nak diletakkan bongkah2 tu nnt.... Lagipun nak tau besar mana umah tuh, then leh tau berapa bongkah boleh diletakkan kat dlm tu...

Sebelum dia balik tu, sempat bagik kat dia dua bongkah utk percubaan...







20101028

++ Last Weekend ++

As what i shout in fb, previous week, last week and this weeks weekend is fully booked by my uncles and auntys.

Kazen2 ku kawin!!!!!! Huhuhu.....

Dr ari Sabtu dah pi rewang...

Maklumlah, org Jawa, kannnn..... rewang2 ni wajib. Lagipun kami masih mengamalkan bergotong royong sesama sedara mara dan jiran tetangga....

Ari Sabtu gi rewang, akk tinggalkan tiga beradik kat umah. Aterrr.... susah benor nak bangkit dr tido. Si bujang kecik tu pun sbb terjaga. Kot idak, tak bangun ler jugak.....

Kenduri ari Ahad.....

Huuiiii... meriah sungguh. Ramai jemputan yg hadir. Dr depan sampai ke belakang khemah. Penat penanggah berjalan dr meja depan nak ke dapur....

Selesai jer pengantin bersanding, tengah makan beradab, akk terpaksa meminta diri utk pulang.... ada hal sket kat umah....





20101026

++ Keta Pinjam ++

Haaa.... akk adalah meminjam keta Myvi dr adik iparku....

Thank you sooooooo much, Norulhuda binti Azaman. Really appreciate your generousity.....

Dah biasa naik keta tinggi, kan..... bila tiba naik keta nih rasa eh,eh, cam kecik jer kat jalan nun.... huahuahua....

TAPI..... fuyooooo..... i racing you dgn keta tuh....

Tetiba jer ikut lane kanan semanjang....

Eh,eh, i take a good care of the car, kay....

Best woooo..... ni yg rasa nak beli keta kecik balik nih...... ek eleh, gatalllll.....

Berbaloi lah pinjam myvi adik iparku ini. Hopefully my car tak masuk ward lagik.....

Sudah sihat dan cun kembali keta ku..... not really cun yet....








20101023

++ My Agent ++

My agent?

Waaa.... agen insuran lahhh....

Puan Nafisah Amran or Nafnaf or Kak Nara.... uuiiii byknya or.....

Shes now six month pregnant after how many years waiting.... pernah pregnant tp miscarriage....

Her due will be end of Jan next year.

Tadi ada tanya sex of the baby...... wink... wink.... cuba teka? Akk teka tadi salah laaaaa.....

Tapi takpe, make it a surprise then...

Syukur alhamdulillah dia dah sampai enam bulan. Tinggal beberapa bulan lagi utk dia melahirkan. Harap2 semuanya akan berjalan dengan lancar dan sempurna....

Untuk Nafisah - take a good care of yourself and your baby. As what i said, jgn ter over rajin.... Your hubby is around to make yourself comfortable in this pregnancy..... GOOD LUCK & TAKE CARE !!!!!!!







20101021

++ FB Update ++

Like one of my kazen said, fb ni boleh menyebabkan putus kawan, putus sedara, putus cinta, and the worse putus punah sebuah masjid....

Sometimes, what we update dlm fb tuh hanyalah suka2.

Not for us to seek either for a comment or compliment.

Tapi klau ada yg comment dgn seikhlasnya, maka akan cuba di balas dan di jawab dgn seikhlasnya juga.

Bagaimana klau komen2 itu menusuk ke kalbu.

Ataupun org2 itu mengeluarkan kenyataan yg berbau sinikal pd kenyataan kita.... mau hangin satu badan, kan?

Habis tu, takkan dah ada fb tu, nak baca jer status org, kan? Kita nyer status pun kengkawan nak tau gak.....

Sakit ker, pening ker, pregnant lagi ker, kawin lagi ker, anak dpt result flying kaler ker, dpt bonus 6 bln ker, ngah bizi ker, eh macam2 lagi lah...

Pastuh kita nak share gambar2 ngan mika, post ajelah. Klau ada yg dah jemu, takde lah diaorg tengok....

Anda bagaimana? Pernah alami situasi begini?




20101020

++ 20.10.2010 ++

Isnt it a unique date other than 10.10.10?

If you remove the dot, it will be 20102010, kan?

Haaaa.... ada sapa2 yg ternampak date ni dan melangsungkan apa2 upacara yg bersejarah?

The best is, ari ni adalah besday my 4th sister, d one n only left, yg ke 40!

She has been a great sister to me ever since i was young....

Dia lah yg menjaga adiknya sorang ni yg masa kecik sek rendah dulu selalu menangis, cewek, org kata tuh.....

Dia lah yg selalu mbawak jln2 coz dia aktif dlm belia masa muda2 dulu.... selalu panjat gunung sana sini....

Dia lah yg menjaga my 1st daughter masa kecik dulu....

Dia lah yg selalu take good care of my parents, sbb dia tak keja...

Dia mmg pandai masak.... cam air tangan mak.... anything, just carik dia, she will try to handle everything that she can....

Semoga dia akan sentiasa dirahmati ALLAH dalam segala apa yg dilakukannya..... AMINNNNN....







20101019

++ Tragedi Oktober ++

Cehh.... cam tajuk lagu plak....

Tapi lagu tu utk tragedi org bercinta.

Versi akk plak, tragedi utk keta akk....

Tak ku sempat nak ngambik gambor, sbb nya hubby ku dah antor ke tempat baiki.

Uwaaaaa..... masa memula tengok apa yg telah terjadi, mmg buat dosa lah..... Dlm ati tu siap sumpah seranah org yg melanggar keta ku...

Eh, apsal lahhhh tak sempat ambik gambor, kan..... klau tak, sure korang pun akan ckp teruknyaaaaa.....

Last Sat gi K.S as what i mention in fb..... Parking kat kebun sebelah.

Bila ptg tu nak balik..... huh, hancur luluh hati ini.... Keta yg ku jaga dgn elok dan ku tatang dgn sempurna, rupa2nya telah di hancurkan oleh org lain!!!!!!!

Habis dented pintu passenger depan..... Tak leh nak bukak pintu at all, kay!!!!!! And it effect back door tooo......

@#$%&*>~+-^/@$#

Sumer perkataan pun kuar, dlm hati lah....

Allooo...... tak reti bwk keta ke?

Sib baik masa nak kuar tuh, my hubby nyer kazen bagitau, keta suspek telah di jumpai. Parking kat kebun satu lagik....

Hohoho..... akan ku terjah empunya keta tuh....

My hubby punyelah nak kontrol marah tuh, siap isap rokok sebatang, kasik kool...

Masa tu, tetamu sumer pun sudah balik, tinggal sedara mara jer tengah ngemas... My hubby gi tanya kat abg sepupu dia.... Dgn muka tengah kontrol marah

"Bang, sapa guna wira merah plat no. xxx?"

"Napa?"

"Takde, tadi dia parking depan keta org, pastuh dia langgar pintu depan tuh dah takleh bukak langsung..."

"Eh, tadi anak abg bwk keta tuh..."

Hah! keta dia ke? Ngam2 tanya kat empunya keta..... huahuahua..... pendek citer.... kool sket my hubby. Coz kazen dia, senang sket citer, kan?

Kami anak banak tunggu dlm keta, tengok my hubby dtg kat kazen dia..... tengok2, pusing2, diskus2..... sudah, masuk keta. "jom balik...."

My hubby said, dia suh kitaorg buat dulu, nnt antor bil kat dia..... uiiihhhh....

What matter now is..... mmg ler duit is the main. Tp yg lagik matter is, keta baru tuh..... not even one year dah kena langgar.... klau spray pun, sure kaler larik sket.....

Aduhaiiii.... tragedi oktober yg mmg betul2 terjadi....

Sib baik adik iparku tak gunakan keta nya.... maka this one whole week kena down grade pakai keta kecik sat..... huhuhu....




20101016

++ FB ke Twitter ++

Memula dulu nak bukak fb nyer a/c, rasa cam bodoh giler....

Adik ex-kollig yg tolong ajarkan.

Slowly2, skang ni dah ok lah sket. Idak ler terer, tp kira ok lah....

Tapi kekadang tu, bila baca sekejap2 org tu tweet. Org tu tweet, org ni tweet, shout itu, shout ini.... Rasa cam.... eh, cam senang jer nak guna twitter nih....

Cubalah bukak akaun kat situ. Tapi bila dah masuk, aduuuuhaiiii... camana nak guna nih?

Dgn siapa harus ku bertanya nih?

Eh, eh, korang ada tak yg terer ngan twitter.... meh ajar akk sket....

Dah byk umur rasa cam benak benor ler plak...





20101013

++ Last Weekend ++

Last weekend ntah knp org sibuk gi kenduri kawin, kitaorg nyer kengkawan takde pulak yg buat kenduri...

Since there are no jemputan kawin, kitorang just lepak2 kat umah jer....

Lagipun nak buat spring cleaning kat umah tuh...

Huahuahua.... org buat spring cleaning masa nak raya, awak buat lepas abis raya..... apara...

Cuci kain baju yg dah cam dobi ghupanya.... dah cuci2, nak kena lipat lah pulak.... sudahnya anak dara dua org kena kerahan tenaga lipat kain baju sendiri...

Nak gosok baju sesiap, pasnih ujung minggu sumer pun fully booked....

Then, mlm ahad buat projek bagussss punye....

Projek apa?

Hahahaha....

Kami make-up rumah cendawan.... Sian umah cendawan tuh... Dah lah ari tuh time raya org pun sumer singgah tengok. Sambil beraya, jenguk sekali umah cendawan...

Dawainya dah terbelah2.... My hubby sian nengok wifenya asyiklah calar balar tangan kaki kena dawai yg terjulur2 tuh....

So, projek harus di buat pd waktu malam supaya cendawan adalah tidak kepanasan....

My first batch of bongkah cendawan will be expired this end of the month. Tapi, ada jugak yg dah tak berapa elok. So, akk pun mengerahkan anak2 membawa ke tempat buang sampah, pastuh bakar. Huh, bila sebut jer nak bakar, kemain laju lagi sumernya... maklumlah dpt main api kejap....

After midnight pun tak habis lagik... Muka, kepala, telinga, tengkuk, satu badan sumer pun dah gatal.... asyiklah tergaru sana, terkeruk sini....

Agak2 akk nyer part dah siap, and my hubby pun dah tinggal sket jer nak mengikat dawai2 tuh, argghhhh... tak tahan sudah....

Pi masuk umah, mandiiiiii..... Huh, pkl 1 pagi mandi.... Ya ALLAH, nikmat nya dpt mandi setelah berpeluh kegatalan satu badan.... tapi pastuh teringat plak org kat afrika tu yg tak mandi berminggu-minggu.... oh! terasa keinsafannya..... alhamdulillah, hidupku penuh nikmat walaupun tidak semewah org lain....





++ Penyediaan Cendawan Lingzhi ++

Penyediaan cendawan lingzhi secara rebusan

1 liter air
1 kuntum cendawan lingzhi




- Satu liter air di masukkan ke dalam cerek bersama satu kuntum cendawan lingzhi.


- Masak sehingga mendidih.

- Tuang 1/2 cawan, biarkan sejuk.

- Minum pagi dan petang (2 kali sehari).

Apabila air rebusan satu liter tadi telah habis, tambahkan lagi 1 liter air, kemudian rebus kembali. Begitulah seterusnya hingga rasa airnya menjadi tawar.

Nota: Cendawan lingzhi JANGAN dikeluarkan dari cerek. Biarkan ia di dalam cerek sehingga menjadi tawar. Selepas itu, baru dikeluarkan dan ditukar dengan yang baru......


** Silalah kontek akk klau teringin nak mencuba minum cendawan lingzhi.



20101012

++ Ganoderma Theraphy Part III ++

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
D'Folia Agro
Lot 2083, Jalan Kassim
Off Jalan Meru, Klang
Selangor Darul Ehsan.
03-3392 3934 / 019-205 3576 (Encik Yunus)

Antara tindak balas selepas meminum cendawan lingzhi:-

Mandul
- keluar banyak darah haid berwarna hitam
- sperma lelaki bertambah

Kaki Busuk (Hong Kong Foot)
- mula-mula terasa gatal
- keluar air bisa
- kulit menjadi normal selepas dua bulan

Beguk
- demam
- rawatan mengambil masa yang panjang
- mula berkesan selepas 1-2 bulan
- selera makan menjadi normal

Sawan (Penyakit Tarik)
- menjadi bertambah tarik

Kulit Sensitif
- tindak balas menjadi semakin teruk selama seminggu

Kulit Pecah-pecah dan Berair Bisa
- keluar air bisa nanah, darah kotor yang berbau busuk

Luka Dalam
- sengal dan sakit di bahagian yang luka
- rasa panas di bahagian yang sakit
- kadang-kadang kencing berdarah atau berwarna perang

Meroyan (Selepas Bersalin)
- mengantuk
- badan rasa sakit
- darah nifas keluar habis-habisan
- perasaan menjadi tenang selepas dua minggu

Terlalu Banyak Makan Ubatan Barat
- ruam dan bintik merah
- berasa gatal
- mulut pecah bahagian dalam (bibir, gusi, lidah dan anak lidah)

Selepas Pembedahan
- rasa sengal dan sakit di bahagian yang dibedah





20101011

++ Hari Raya Habis Sudah ++

Apa punye tajuk daaaa...... hantam sajalah...

Macamana ngan raya korang?

Ok?

Superb?

Best?

Pokai?

Akk pasti sumer pun last month nyer hujung minggu dipenuhi dgn undangan open house yg entah berapa buah rumah dlm satu hari....

Akk klau ada baaanyaakkkk2 pun, koman2 boleh pegi cuma 3 buah jer satu umah....

Aterrr.... this year akk nyer jemputan open house kebanyakan nya adalah dr school mate yg dah 20 thn x berjumpa....

Org pompuan, bila dah jumpa, boraknya tak ingat dunia.... Lupa anak ngan hubby yg dtg sekali.... huahuahua.... sian hubby ngan anak akk....

Pastuh, my hubby nyer kollig lagik.... This year, kami pegi yg last year tak pegi... Gilir2 lah, kannnn.... Nnt mrk2 itu berkata2 plak....

Akk? Ahaks....

Ada org mengata akk dlm fb, buat open house tak jemput.....

Mmg ada buat.... But to me, i name it as jamuan makan2. Khas utk anak sulung akk.

Aikkk? Utk anak plak. Mak ngan pak nya takde buat ke?

Mmg takde utk mak ngan paknya....

That jamuan is only meant for her as a farewell party coz dia kan dah last year in primary school? Pastuh adik2 nya pun nak jemput kengkawan nya sekali.... ahhh... bolehlah nak.....

Ada yg kecik hati.... mmg di akui.... tp nak buat camne... klau korang lalu depan umah, sure akk jemput....

Utk ibu ngan abahnya, tengok lah nnt..... entah bilalah tu.... kami buat pun sekali jer. That is 4 years back. During my last pregnancy. Dah 4 tahun umur anak bujang kecik tuh....

So...... hari raya habis sudah..... musim haji kembali....

Tapi this month the whole weekend, adalah dipenuhi juga dgn undangan.... Undangan yg lebih penting.... UNDANGAN PERKAHWINAN!!!!!!

Huh, sumer pun jemputan makcik dan pakcik yg mengahwinkan anak2 mrk....

Kenduri ari sabtu, rewang ari jumaat. Kenduri ari ahad, rewang ari sabtu. Aterrrr..... sedara, kannnnn?????



20101008

++ Ganoderma Theraphy Part II ++

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
D'Folia Agro
Lot 2083, Jalan Kassim
Off Jalan Meru, Klang
Selangor Darul Ehsan
03-3392 3934 / 019-205 3576 (En.Yunus)

Asma, Penat, Lelah
- bertambah penat selama 2-3 hari
- kadang-kadang muntah
- keluar kahak

Batu Karang
- bertambah sakit
- air kencing berkapur
- kencing berdarah

Jerawat
- jerawat keluar lebih banyak lagi sebab semua keracunan terkumpul disingkirkan
- selepas pembuangan racun, kulit muka menjadi licin dan cerah

Sakit Buah Pinggang
- kerap buang air kecil
- sakit di bahagian pinggang
- muka, kaki dan tangan bengkak sedikit

Sakit Buah Pinggang Yang Teruk dan Menggunakan Dialysis
- buang air kecil lebih lancar
- selepas 3-6 minggu rawatan dialysis boleh kurang
- selepas sekurang-kurangnya 8 bulan, sakit ini akan mulai pulih

Badan Berasid (Beracun)
- selalu berasa mengantuk
- badan menjadi panas
- rasa dahaga
- air kencing berwarna perang
- kerap kentut

Hepatitis A, B & C
- tanda-tanda akan terus berkurangan
- semangat pulih kembali
- semakin berselera

Neurosis (Sakit Jiwa Ringan)
- senang tidur selepas dua minggu
- berasa segar selepas bangun tidur
- perasaan tenang-
di peringkat awal, sakit/tegang kepala

Insomnia (Sukar Tidur Malam)
- peringkat awal, tegang kepala
- mudah tidur selepas dua minggu
- berselera makan
- perasaan tenang

Resdung
- hidung menjadi semakin sebu selama 3-7 hari
- berkesan selepas dua minggu

Anemia (Kurang Darah)
- keluar darah dari hidung

Ganoderma = Cendawan Lingzhi




20101002

++ Oh, keretaku!!! ++

Fuhhh..... pepagi dah hujan kannnn????? last Tue

Ni nak kena cepat nih, klau tak mmg lambat ler aku sampai opis.... dlm hati berkata2....

Ok, dah siappp.... mari kita bertolak ke tempat kerja....

Sure jalan belakang jammed nih...

Eh, eh.... apahal ek.... dah dua hari nih clear jer jalan nih..... wondering why.... tapi hantam sajalah, asalkan aku tak lewat....

Lalalala.... tak jammed. Sure sampai ofis boss tegezut coz tak lambat pun time2 hujan nih....

Dah sampai simpang masuk ke ofis.... Kakak kelate yg jual nasik lemak dah bukaklah.... Pi belilah sat...

Tit.. tit... kunci keta nak pi beli makanan....

Tit.. tit... dah siap beli, nak gi ofis....

Ok, dah start enjin, seat belt dah pakai..... hand break dah turunkan.... mari kita masuk gear....

Eh, apasal ketat sgt nih.... tak nak plak dia gerak gear nih.... aduhaiiiiii.... apahal lah plak nih....????

Takpe.... takpe.... off enjin sat.... Ok, satu minit, dua minit, tiga minit.... Idupkan enjin balik..... Dah turun hand break, tekan brek, masuk gear..... haaaa.... tak boleh jugak....

Ok, take a deep breath. Mari kita turun keta. Pusing kiri, pusing kanan, gi depan, gi bakang.... emmm... sumer pun ok...

Masuk keta, start enjin balik. Mari kita cuba masuk gear.... TAK BOLEH!!!!!!!!!

Apsal ???????????????????????

Waaaaaaaa...... kol hubby.... help... help....

Dah buat camtu? dah buat camni? cenggitu, cenggini.....?

Sudah, sudah.... sumer pun sudah....

B4 kol hubby, kol boss bagitau situasi.... Rupa2nya after that boss dtg menjenguk....

Boss tengok pun takleh wat aper.... My hubby pun ckp tak tau napa.... Tp dia ckp nnt dia kol mekanik....

Uiihhh... ada meeting lah pulak pagi.... Sampai kul satu plak tuh.....

Masa dlm meeting, hubby sms. Suh buat cenggitu, cenggini.... Wokay... wokay.... after meeting kul 1 nnt akk cuba 'in semula....

Habis jer meeting, suh kollig gi antar kan...

Cuba lah apa yg di ajar oleh hubby ku....

Try test gitu gini, takleh jugak. Off enjin.... Start balik....

Hmmmmm..... lagi besar kes.... enjin takleh start pulak!!!!!!

Bagai nak menangis..... Kol hubby, kol bengkel yg selalu servis tuh.... dua2 pun tak tau apa kes... last2 hubby suh kol proton nyer servis center....

Janji mekanik tu nak sampai pkl 3. Takpe, kita balik opis sat....

Maka, menapak ler t/hari panas balik opis lenggang kangkung sambil berpayung.

Buat keja kat opis.... dah pkl 3, tak kol pun.... takpe, kita bagi masa lagik....

Pkl 4.... uiiihhh... takleh jadik nih, kena kol. Kol 5-6 kali asyik ler x dpt... try lagik... dah dpt... "takpe puan, nnt saya tlg check mekanik kat mana...."

4.45 hubby kol.

Dah ok ke?

Ok hapa nye, mekanik tak datang pun lagik....

Bagi no. tipon tuh, biar saya yg kol plak.... huhuhu... hubbyku dah hangin....

5.00 mekanik kol kata on d way.... yahooo.....

5.15 mekanik dah sampai....

Bos dgn baik hatinya menghantar ke kereta ku....

Adik mekanik tuh dah ada kat tepi keta.... Di kejauhan dah nampak keta oren proton tuh...

Apahal ni kak?

Entahlah dik oiiii... pagi nih takleh masuk gear. pastuh t/hari plak takleh nak start. tensen akk...

Takpe kak, biar saya tengok dulu...

Belek2, telek2, pusing stereng kiri kanan.... eh, eh, dah boleh start lah enjin.... bengang jer...

Skrg mari kita tengok gear plak.

Habis ler adik mekanik tuh bukak casing gear tuh... tengok itu, tengok ini, gitu, gini.... haaa... saya rasa saya tau knp, kak...

Apasal?

Dia pun explain lah gitu gini....

Meh kak, test tengok ok tak?

Eh, eh, ok lah dik.... terer nya kamu.... Mekaseh ler....

Takpe kak, mmg kerja saya nih.... Selagi saya boleh buat, saya akan cuba settlekan...

Bagus ler adik tu.... thumbs up utk Proton Assist... especially adik tu...

Pkl berapa balik? Alaaa... takdelah lambat sgt... 6.15 dah chow....

Fuhh.... lega...










20101001

++ Ganoderma Theraphy ++

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
D'Folia Agro
Lot 2083, Jalan Kassim
Off Jalan Meru, Klang
Selangor Darul Ehsan.
03-33923934 / 019-2053576 (Yunus)

Antara jenis-jenis penyakit serta tindak balas yg dialami setelah meminum cendawan lingzhi.

Tekanan Darah Tinggi
- Leher rasa tegang
- Belakang kepala bahagian atas rasa sakit dan tegang
- Pening kepala (berlaku selama 2-10 hari)
- Biasanya tekanan darah akan turun selepas makan/minum

Tekanan Darah Rendah
- Tegang leher bawah
- Kepala pening memusing
- Selepas makan/minum tindak balas berkurangan

Buasir
- Berak keluar darah hidup

Kencing Manis
- Paras gula meningkat selama seminggu
- Tangan dan kaki menjadi bengkak sedikit
- Keadaan berkurangan selepas seminggu
- Dalam apa keadaan sekali pun, penyakit ini akan beransur pulih

Sakit Puan
- Cairan putih keluar semakin banyak
- Haid tidak stabil

Sakit Sendi, Sengal, Pirai
- Sendi rasa sakit
- Badan jadi panas

Sakit Urat Saraf
- Bertambah sakit

Sakit Jantung
- Ganoderma mempunyai kuasa yang cukup berkesan bagi menghilangkan sekatan dalam saluran darah (thrombosis)
- Merangsang degupan jantung menjadi cepat
- Rasa sakit di dada
- Muka menjadi merah selama 2-4 hari
- Kebas di lengan atas tangan kiri

Lumpuh
- Rasa sakit di bahagian saluran darah yang tersumbat
- Pening kepala

Gastrik dan Ulser
- Seram sejuk
- Peruh rasa pedih
- Berlaku cirit-birit atau sembelit

Barah
- Keluar darah dan air bisa
- Ganoderma boleh kurangkan rasa sakit
- Di peringkat awal dan pertengahan boleh pulih