20090828

++ Cuti ++

Saya adalah bercuti ari nie.

Napa ?

1st - Sbb anak cuti sekolah

2nd - Sbb nak menjahit

3rd - Sbb posa apahal lak???

Dah cuti nih, nak masak apa ek utk buka ptg nnt?

Tak masak kot, sbb ptg nnt ada pasar malam..... kat depan umah jer.....




20090827

++ Hepi Besday ++

Ari nie adalah harijadi anak sulung saya Qistina Nurjieha yg ke-11. ibunya lak yg terasa semakin tua....


HAPPY BIRTHDAY, KAKAK !!!!!!!

Dah bagitau kat dia, tunggu weekend baru beli kek.

Tapi, rasanya ibu nak buat jelah kek kot....

Kek faveret dia....

Chocolate Rice Butter Cake.

Yummy, yummy !!!!

Always remind her to solat, puasa coz nie jelah masanya leh puasa penuh.

To take care of her other siblings and her parents too when we r old...

Hopefully everything is gonna easy and smooth.

Insya-Allah....... Aminnn......

20090826

++ Buka Puasa II ++

Second day posa, kita serbu umah mak mentua kita lak....

My SIL takde, ada planning lain kot...

So, just my famili ngan adik2 ipar 5 org sumer lom kawin plus my MIL and her two cucu my SIL nyer anak.

Tak berkesempatan saya nak amik gambor coz dah kepenatan.

Bukan sbb memasak, tp coz b4 masak tuh dok sental 2 bilik air kat umah tulah, bilik air kemain banyak....

Saya goreng ayam madu and lodeh goreng.

Sumer ku angkut gi umah my MIL udahnya kat umah tak tinggal hapa...

Lodeh goreng tu faveret my hubby siap ada petai tiga papan saya letak...

Spt biasa, lepas buka, borak2 sket pastuh balik lah kita......



20090825

++ Buka Puasa ++

Seperti kebiasaannya, 1st day posa kami akan serbu umah our parents tuk berbuka puasa.

Just imagine 8 beradik, 7 menantu, 25 org cucu kecik besor sumer ada plus mak ngan abah....


Penuh lah dapur tuh....

Pastu imagine plak betapa besornya dapur my parents......

Main course - Nasi Ayam - air tangan my mother.


Pastuh anak-anak bawak lagi makanan lain.

Ada bubur lambuk, mee goreng, murtabak, laksam adik ipar t'ganu saya yg buat, dannnn talam keladi berlauk sayalah yg buat tuh, kaler purple lagi.....


Abis makan, org lelaki gi terawih kat masjid, org pompuan mengemas ler.....

20090822

++ First Day ++

How is korang nyer sahur this early morning ?

Bangun lewat tak?

Me, as usual wake-up at 4 am.

Dah masak segala bagai, barulah kejut hubby and anak2.

This year i nak train my son Adam Harris to puasa penuh.

So, this morning kejutkan dia sib baik x de masalah.

Makan pun siap bertambah lagi.....

This whole week cuti sekolah kena make sure all the children puasa penuh.

Cabaran bagi seorg ibu ialah to make sure mknan time sahur tu menepati selera anak2, so that they will eat.

But sometimes, masak ikut selera diaorang pun, kalau dan ngantuk x ingat apa dah pun.....


++ Dan Ia Tiba Lagi.... ++


Alhamdulillah.....

Segala pujian bagi Allah.....

Kerana dgn izinNya, masih saya dpt menikmati Ramadhan yg mulia ini.

Semoga Ramadhan ini saya akan mendapat lebih hidayah.

Semoga Ramadhan ini bukan yg terakhir buat saya.

Kepada semua yang mengenali saya, ampun dan maaf saya pinta atas segala keterlanjuran kata atau perbuatan samada sengaja atau tidak saya sedari.......

To all readers,

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

May all the bless will be with you always.......



20090821

++ Kelab Nuri ++

Last Wed, B.Rakyat came to my son's tadika.

They came with their mascot, Nuri.

In conjunction with that, there is colouring contest.

Cam biasalah, my anak bujang tuh kureng sket part2 mengaler nih.... so, tak lah menang.

Cuma dpt cenderahati jer.... a key chain


After the colouring contest, dapatlah bebudak tuh menyanyi ngan mascot Nuri yg besor tu.....




++ Controlled Item ++

The Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism already announce yesterday that face mask is a controlled item now till pandemic ends.





As you can see there are a few types of face mask sell in the market.

Please choose for 3-ply or N95 type rather than the 1-ply and 2-ply.

It is also been advise by the Health Ministry.

As a consumer, i think we should know our rights.

If you find any of the pharmacy or shop or anybody sell higher than the ceiling price, please call the Ministry at 1-800-886-800 to lodge complaint.



20090820

++ Its Started.... ++

Amende nye yg start tuh?

Of course lah my jahit menjahit nyer project dah bermula....

So, last weekend dah potong baju anak2 girls only....

After this baru nak potong baju ibunya lak.....

Dah abis potong sumer barulah leh start menjahit lak.....

Kerepek raya dah order ngan Liza - settle.

Kuih raya - tengok lah nnt.... klau rajin buat, klau tak, belilah kannnnn...

Tp, anak2 saya kureng sket kuih2 raya nih..... they prefer kepek jer....

Kek - mlm raya leh buat....... no big deal...



20090819

++ Heavy Workload ++

Mintak mahap lah ye, korang2 sumer....

After finishing my account, i tot my schedule of work gonna be normal back. and i got time to update my blog.....

But, due to this H1N1 case is more and more crucial everyday, my work is back to kacau bilau again....

Everyday, hospitals are screaming for their stock.

And we oso hv very limited stock. Stock given by the manufacturer oso not many everyday.

So, what we do is we hv so segregate the stock very fairly to each customer.....

Haiiyaa.... very tiring u know.....

Fasting month is coming, if everyday like this aaa..... wa pengsan wooooo.....

But, yesterday a.m KK already announce that the second wave might be in October....

So, nampaknya, we hv to be more alert...... makan vitamin bebanyak lah yea.... bior sihat dan kuat.....

20090818

++ Last Weekend ++

I spent last weekend with a joy and cheerful moment with my family.

Sat, when my hubby reach home in d afternoon, he said he want to 'balik kampung'.

So, i rush2 prepare tepung to masak lempeng there for our tea time.

When i reach K.Selangor, my MIL and my youngest SIL is there.

My eldest SIL ada buat tanaman cendawan there. Ada 2 rumah.

Tapi, sorilah. Tak berkesempatan pun nak amik gambar.

Coz sesampai jer terus bukak dapur portable nyer.... terus bancuh tepung buat lempeng....

Ala2 piknik kat dlm utan, gitu......

Puas lah all my children berpusing keliling kebun tuh.... kena gigit nyamuk pun tak rasa dahhh.....

My MIL pun tengah wat umah kat kebun tuh.... not actually kebunlah, coz actually dah tiga pat bijik umah kat depan nun..... my MIL wat kat belaaaakang sekali.....

So, after this, anak2 adalah kampung nak balik bila time raya...... huahuahua, sonok sungguh bebudak tuh.....


20090813

++ Hadiah ++

Cantik tak bantal nih?


Bakul nie wat isi kek....


Dan bunga nih adalah penyerinya.....


Aiikkk.... adiah sapa tuh?

Adalahhhhhh......


20090812

++ Face Mask ++

Semalam beli one kotak each of this face mask.


Face mask nie ada dua jenis.

Klau yg pakai tudung tuh, takde telinga kena pakai yg tie-on.

Ear-loop tu tuk org x pakai tudung jer.....

Sementara opis ada stok extra sket, so, beli lah.....

Tuk anak2 dah ada...

Yg nie distribute tuk kakak and my abang yg dok sebelah umah....

Ada anak2 sekolah marrr.....

Pasnih tak taulah ada stok lagi ke tak....

Everyday we all dok push supplier bagi stok, sampai supplier pun naik boring dengor kitaorang nyer kol....

Hopefully everything will gonna be ok during this fasting month. And then nak raya plak....

Bila nak raya, org dok pi soping ramai2 kat soping complex....

Nak kena per caution gak tuh......



20090811

++ Anak-anak Mewarna ++

Last Fri, Sya adalah membawa balik satu lukisan dr sekolah.

Katanya, kawan yg bagi....

So, oleh krn ada sekeping jer, dia dgn baik atinya menyuruh ibunya memfotostat utk di beri kpd kakak dan adiknya.

Ibunya lak, oleh krn ari sabtu tak keja, memintak abahnya lak fotostat 3 keping.

Sat afternoon pas abah balik keja, dapat ler sorang satu keping utk di kaler.......

Inilah hasilnya...

Kakak nyer kalering....


Sya nyer kalering..... dia pandai sket mengaler.....


Abang nyer kalering..... abg more to drawing rather than kalering.....





20090810

++ Cats Welfare House ++


Kucing2 nih, ntah dari mana lah datangnya.....

Sampai kat pintu belakang umah saya, asyiklah 'meow, meow...'

Sian plak.... Bagilah makan....

Memula sekor, pastuh, hah.... amik ko, satu gerombolan datang....

My hubby siap beli friskies tuk those cats. Alaa... yg murah jer.....

Takpelah, tak dpt buat pahala ngan orang, ngan haiwan pun bleh gak, kannnnn?????


20090808

++ My Lurve Affair with ..... ++

Of course lah with my famili....!!!!!!

Jgn panik yea.....

Melihat anak2 membesar,

Menjadi bijak,

Menjadi degil,

Dengan seribu satu perangai yg berbeza setiap dr mrk, amatlah memberi erti yg sgt besar buat saya and hubby.

Maybe to other parents, they always have this motto 'pentingkan kualiti drp kuantiti'.... means - tak nak ramai anak....

But, for both of us, me and hubby, setiap rezeki dr Allah tu tak ada seorg manusia pun tahu akan hikmahnya.....

Setiap qada' dan qadar itu adalah rahsiaNya.....

Frankly speaking, i am a 'house type' lady.... eventhough i'm working......

When i am not working, i rather spend my time at home with my childrens....

Spending time with them is a VERY VERY precious moment that i enjoyed sooo much.

Eventhough, sometimes, we will pening kepala when they jerit2, sepah mainan sana sini, bilik x berkemas, kerja sekolah x buat, kasut sekolah x basuh, but if u think deeply it was a scene that u have to go through if u r a mother of 4 child.....!!!!!!

Only when my hubby not working during weekend then only we will plan to take them out once in a while.....

So, last weekend we bring them to do some shopping..... maklumlah awal bulan, kannn....


We also bought LURVE for our snack during tengok TV or watch CD.

I oredi take a quiz at this Facebook, and my flavor is....... SEAWEED NORI..... rasa cam nak jadik duyung lak..... ke dugong....???

And the taste........... perrgghh.... terasa seaweed tuh.... sedap tul.....


Eh, meh lah rasa LURVE nih...... ada another 2 more flavor - Hot n Spicy and French Onion.....


++ Influenza A H1N1 ++

Semalam terbaca dlm H.Metro about H1N1.



Nie lah rupa virus tuh....



14..... is a huge number of death due to this virus infection.

Our PM oredi remind us to be more caution.

I oso so afraid to take my children to crowd. Yelah, yg mangsa paling muda tuh, 3 thn, maknya kata only a night jer dia demam.....

SCARYYYYYY...!!!!

Everibodi oso take a prevention mode.

Hospitals keep on buying this gowns, mask and glove. Till not enough stock to fulfil their demand.....

We, in this medical bisnes, sometime when we see sooooooo many orders of it, make me feel pity and scared oso.

Oredi stock up a few boxes of mask for my childrens.

But, so far, at their school, our surrounding here are ok. But, who knows what might happen tomorrow.....

Ya Allah, lindungilah kami.... Aminnn......



20090807

++ Lagu Jiwang Karat ++

Haaa..... sapa pendengar setia Hot.fm????? Angkat tangannnnn......

Saya nie pendengar setia Hot.fm Am Krew and Hot.fm Jam (Jawa Rangers). on d way gi keja and balik keja jer dpt dengar radio......

Yesterday morning, topik nye adalah mengenai lagu2 otai.

Sapa yg tak feeling bila dengar lagu2 lama nih?

Lagu2 thn 80-an and 90-an.

Time2 tengah muda dulu.

Uiihhh..... layan abis lah semalam pagi drive gi keja.

Sepi sekuntum mawar merah, Patahnya sayap malam, Isabella, Suci dalam debu, Teratai layu di tasik madu, Sejati, macam-macam lagi lah....

Ada tuh, lirik lagu tau, tapi tajuk tak tau...... kahkahkah...... hampeh....

20090806

++ Culinary Class ++

Pagi Ahad kena bangun pepagi gak....

Kena siapkan makanan tengahari utk hubby and anak2.

Maklumlah nak gi kelas satu ari....

Kelas apa tuh?

Haaa..... kelas kulinari. Klau ada baca entry saya lam bulan Mei, saya ada bagitau nak attend class nih....

Organize by DUN Selat Klang, and cikgunya CHEF LIZA.





Dah lah pagi sampai lambat, after lunch pun masuk lambat... uuiihh, chef lak kena tunggu kita, kan...

Tengok anak murid nya, siap diri nak nengok chef buat keja.....


Cup cake yg di hias oleh chef.....


Ini adalah yg saya bwk balik...


Yg sebelah atas dr kiri - cinnamon carrot cake my faveret, kek buah, old emperor biscuit, tiger skin biscuit.

Sebelah bawah dr kiri - cheese cake, tart nenas, kuih samperit.

Ada dua lagi kuih talam, kita org dah bedal masa nak abis kelas. Sambil makan ngan chef, kita borak2 pasal resipi......


++ Nisfu Sya'aban ++


Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

i) Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

ii) Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya

i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allahii)

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allahiii)

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

20090805

++ Kenduri Arwah ++

Punya lah padat aktiviti ari sabtu lepas...

Pas balik dr Giant, kami balik umah jap, penat....

Lagipun anak2 sumer dah tertido dlm keta.

Sampai umah, ibu ngan abahnya pun melepak lah kejap. Amik kesempatan...

Terrr... lajak lah sekejap.

Around 7pm ++ kami bertolak lah ke Kuala Selangor.


Sampai kat sana around 8.30pm. So, lepak2 jap....

Kenduri start lepas Isya'.


Lepas makan sumer bagai.... barulah bertolak balik...

Sampai umah after midnight.... sampai umah, tido x ingat hapa pun......