20100730

++ Pernahkah Anda? ++

Adalah satu petang tuh, balik dr kerja...

Ngah sesedap driving, tetiba ada satu keta take over.... An old car, tp ala2 keta racing lah....

Akk pun drive ler cam biasa. Keta tu betul depan akk....

Tetiba keta tuh yg tadinya laju, slow pulak... Kenalah ikut slow... Apahal lah plak keta nih? Tadi bukan main laju giler, tetiba slow lah plak...

Dah slow tuh, dia pi ke lane kiri plak....

Oklah drive jer lah....

Bila akk dah seiring ngan keta tuh, means kat sebelah dia, sajalah toleh tengok.

Know what happened?

Dlm keta tuh ada dua org. Driver ngan penumpang dok depan. Dia org ngah buat apa nak tau?

Both of them tengah tunjuk isyarat lucah kat satu motorist nih. Dahlah motorist tuh naik motor kapcai jer... Agaknya klau takde ramai org, mau di himpitnya motorist tuh... Tak taulah apa salah silapnya....

Rasanya dia siap berkata2 jugak kat motorist tuh... Agak lama jugaklah aksi tuh... Pastuh, dah puashati, keta tuh masuk lane kanan balik terus pecut... Hisshh... samseng jalanraya sungguh mika nih....

Sib baik masa tuh akk dah ke depan dah..... Tapi bizi bodi, siap tengok kat cermin lagik... huahuahua...

Klau anda di situasi begitu, bagaimana? Isshhh... terkenang plak hubby yg selalu naik motor.... Ya ALLAH, mintak dijauhkan lah.....




20100729

++ Sukan Sekolah ++

Abang ngan Sya adalah bermain utk sukan sekolah last Fri (to be exact, on 9/7). Uiihh... dah berkurun tuh....

Mika dua org sekolah petang. Kebetulan, sra adalah bercuti sempena isra' mikraj. Maka, kakak yg tengah datang rajinnya memberitahu ibu bhw dia nak menengok adik2 nya bersukan.

Uiiihhh.... baguih sungguh ler.... Maklumlah sukan, balik pun x tentu pukul bape, kan... Entah2 balik cepat, sian plak anak2 nunggu nnt. So, suh kakak naik beskal ngan adik2 nya.

Kakak bonceng abang, Sya naik beskal sendiri. Takleh bagi abang naik beskal, nnt nak kena lintas jalan lagik. Ibu lom konfiden lagik....

Balik petang tuh, sumer pun dah sampai kat umah. Haaa... kan dah ckp, sure balik cepat nyer lah...

Abang ngan bangganya menunjukkan dua pingat yg dimenangi nya. Sya? Menjawab dgn jelingan mata nya shj.... Mmmm... takdak ler tu....








20100728

++ Kepulangan Yg Dinanti ++

Alhamdulillah.....

Pak aji ngan mak ajah telah selamat menjejakkan kaki ke rumah hari Sabtu yg lepas.

Walaupun flight delay sehingga 2 jam lamanya!

Sib baik lah akk tak berpergian ke airport. Klau tidak mau boring giler kat sana....

Flight touch down at 6.15pm. Itu ini gedebak gedebuk, tepat jam 8 mlm pak aji ngan mak ajah sampai ke rumah.

Kami adik badik yg tinggal kat umah, tengah sibuk wat preparation. Tengah buat airlah, siapkan makan malam, gitu gini...

Sesampai jer kat pintu umah, sumer pun dah menerpa kat mika....

Uiihhh... lega tengok my parents come back in one piece sihat walafiat. Cuma mak ajah jer yg sakit kaki.

Terus buat solat Maghrib. Dek krn dah rindu dan sumer org menunggu, tak sempat nak berhenti solat maghrib. Sib baik sempat lagik....

Pas solat Isya', kami sempat buat doa selamat. Pastuh makan ramai2. Adalah a few auntys and uncles yg datang melawat. Maklumlah, both my parents anak sulung....

Dah abis makan kenyang, sumer org dah balik, jeng... jeng.. jeng.... sesi dpt habuan... tidak ler mengharap, tp dah ada kannnn.... amik jer lah...

Sametime, while mak ajah ngah duduk layan anak cucu, akk mengurut kakinya.... Sian... bengkak sket especially kat lutut.... Dah cenggitu pun, masih sempat buat umrah utk arwah both of my sister and both of my grandfather.... Begitu prihatin nya mika dua org....

Sonok sungguh dpt berkumpul lepas rindu kat parents sampai tak sedar dah pagi.... Memasing balik umah after midnight....







20100724

++ Primary School Reunion ++

Kan akk ada bilang ari tuh, they planned the reunion on 7 Aug?

Unfortunately, diaorg telah mempercepatkan date nya. But actually bukan cepatkan pun. Coz actual date mmg 24 Jul, cumanya bila ada sorang yg x dpt attend, itu yg tukar ke 7 Aug. Tp rupa2nya lagi ramai takleh attend date tuh...

So, its back to 24 Jul, that is today....

TAPI..... my parents is coming back this afternoon.

Since the agenda is on until 10 pm, akk pun tak sure leh attend ke tak... Letak jerlah status tuh 'maybe attend'.

Kot hubby nak antar mlm nih, leh ler gi..... Alaaaa.... kwn akk pun kwn masa kecik dia jugak....

Tengoklah nnt camana... Manalah tau adik badik nak kumpul ramai2 lepas rindu kat pak aji ngan mak ajah plak... Kenalah hadirkan diri...





20100723

++ Coming Back ++

Yahooo.... my parents is coming back home this Sat.

Ya Allah.... ngalahkan budak kecik!!!!!!!

Huuiihhh.... rindu tuh kat pak aji ngan mak ajah. Adalah dua tiga kali mika kol memberi perkhabaran dr sana...

Sebelum berpergian ari tuh, mak ajah sempat berpesan ngan adik pompuan nya suh masak time dia nak balik nnt.

Senang koje anak2nya.... Sib baik ada makcik yg dok dekat dan terer masak. Remember my aunty? Single mother yg dok jaga my granny tuh... Haaa... dialah yg ditugaskan oleh mak ajah utk memasak...

Akk mungkin tak ke airport utk menjemput pak aji dan mak ajah.

Kot udah sumer org gi airport ngambik pak aji ngan mak ajah, abis tu sapa nak nolong makcik ku memasak? Haa... jawab, jawab....

Takpelah, akk tunggu jer lah kat umah. The end, mika nak balik ke rumah gak, kan?

Yea.. yea... mak abah ku pulang.... yea.. yea...




20100722

++ Another Story of Abang ++

Macam2 sungguh lah anak bujang akk nih...

Korang kan biasa nengok lukisan dia kat blog akk nih.

Haaa..... dgn bergeliga nya fikiran dia, tanpa pengetahuan ibu dan abah, maka dia telah membuat sesuatu yg amat mengejutkan ibu dan abah.

Apa dia?????

Ada ke patut dia pi jual lukisan dia yg tak seberapa tuh kat kawan2 kelas dia. Amacam? Bergeliga kan fikiran dia..... Otak bisnes....

Camana kami boleh tau?

Adalah satu malam tuh, dia dah tido. Tetiba abah ternampak satu lukisan dia, siap ada tulis 80 sen. Tegezut abahnya.... Pi tanya kat kakaknya - Syasya, dia bilang - ha'ah, abang jual lukisan dia....

Kaget sekejapan abahnya.... Nak konpem ngan abang - dah tido.... Sudahnya gi mengadu kat ibu, suh ibu gi tanya kat abang. Ibu jugak yg kena...!!!

Makanya, the next night ibu nengok abang ngah seronok main2, ibu panggil....

"Abang, meh sini jap"

"Napa bu?"

"Abang ada jual lukisan abang kat kawan ke?"

Memula dia tak nak ngaku. Senyap jer.....

"Napa abang jual kat kawan?" slow jer tanya....

"Kawan nak..."

"Klau kawan nak, bagi ajerlah"

"Abang dah cakap, tp diaorg nak bagi duit jugak"

"Takpe.... pasnih abang tak payah amik duit. Bagi jer... Kesian... klau kawan abang org miskin camana? Klau abang jual 50 posen, entah2 itu duit belanja sekolah dia. Sian dia tak dpt beli makanan, tak dpt beli air. Nnt dia minum air paip jer. Air paip tu tak elok... Klau dia sakit, camana?"

Huh, ibu bagi syarahan sadis jer utk abang....

Sekejapan dia gi amik bantal tekup muka dia.... Abang mmg sensitif sket orgnya.... Jiwang lah jugak.... Dlm hati ada taman.....

Tengok dia dah camtu, ibu terus berenti syarahan.

Bila dia dah ok, dah bukak bantal dia, ibu sambung balik.....

"Pasnih jgn jual tau... Nnt klau lukisan abg dah cantik, abg dah kaler lawa2, baru abg boleh jual mahal2 sket. Nnt klau ada pertandingan, ibu antar abg, ok"

"OK"

Entahlah actually dia faham ke tidak. Hopefully fahamlah.

Sian kat bebudak tuh.... Silap aribulan kang makpak bebudak tu gi serang pulak anak akk.... Kes haru plak sudah....

Ishhh.... abang.... abang....





20100721

++ Admitted ++

Last Mon (12/7 to be exact), balik keja ptg tuh, kakak mengadu sakit perut...

Actually a week before, dia ada mengadu gak sakit perut kat sama tempat. Bawak dia gi klinik, dr. said maybe appendiks. Dia bagi surat suh gi spital. Ingatkan nak balik dulu mintak pendapat hubby, sambil2 tu mengemas ler kain baju kot2 admitted ker...

Pas balik umah, dah main segala bagai, bila tanya balik kat dia, dia bilang dah hilang dah sakit tuh... Hangin sekejapan maknya...

So, legalah sket.... Relax....

Bila last Mon dia mengadu sakit perut lagik, ibu sudah saspen.... Kol abah suh balik cepat sket... Sib baik abah tak keja malam...

Sesampai jer abah kat umah, terus salin baju, off we go ke P.Klang....

Gi kat ED, register pastuh dr. check sket. Pastuh amik darah.

Masa amik darah tu, ibu kena kuar.... Dah siap bila kakak kuar, mata basah2 nangis kena cucuk.... Dah sesiap letak jarum kat tangan kot2 nak kena operation..... Adusss.... Dup dap dup dap...

Nunggu specialist nya dtg nak buat scan, punyelah lama.... mesti dia ngah gi dinner sat...

Gi scan, dr. tu punyelah lemah lembut, sopan santun, baik.... Scan result -ve.

Sementara nak tunggu blood result pastuh specialist nak check-up sumer bagai, meh meh admit sat kat ward....

Huh, sat katanya.... satu hari satu malam kat ward....

Mlm tu, specialist ada ckp blood test -ve. Tapi kena observation lah plak.....

Boring tul dok kat ward..... Mlm tu katil sebelah kosong, ibunya menumpang tido wat cam umah sendiri.... huahuahua....

Next day, Tue, pkl 5 ptg baru sampai umah. Nunggu discharge letter punyerlah lama giler.... Sabor jer lah.....









20100720

++ Dah Habis Ke? ++

Soalan cepumas utk kaum Hawa shj..... (tp rasanya kaum Adam pun ada gak kotttt......)

Sudah habis kah anda MENGGANTI puasa anda?

Huahuahua.....

Ok tak soalan tu?

Korang camana? Akk so far ok....

Tak pernah nak set bila perlu habiskan ganti puasa....

Sbb bila tergerak hati nak puasa jer, niat yg akan terlafaz adalah puasa ganti.

Ada org suka ganti time Syawal. Tapi, rasanya ramai jugak yg suka ganti last minute. Bila masuk Rejab jer, mulalah kecoh.... sbb dah terasa bahang Ramadhan...

Ada jugak yg ganti puasa bila ada teman.... Maksudnya officemate lah selalunya.... Mmg akk x pernah ler buat cenggitu. Sbbnya susah klau dah berjanji nih.... Nnt ada pulak aral yg melintang... Maklumlah, kitakan isteri dan ibu.....

Anw, sesapa yg belum lagik mengganti posa tuh, cecepatlah ek.... tinggal lagik 1/2 bulan jer nak Ramadhan dahhhh.....



20100719

++ Nisfu Syaaban ++

Pengertian nisfu Syaaban

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Antara amalan bid’ah yang direka manusia ialah menyambut hari pertengahan dalam bulan Syaaban (Nisfu Syaaban), dan menganjurkan puasa pada hari tersebut. Tidak ada nas (dalil) yang boleh dipercayai tentang puasa ini. Ada beberapa hadis dhaif telah dirujuk tentang fadhilat puasa ini, tetapi ianya tidak boleh dijadikan pegangan. Hadis-hadis diriwayatkan mengenai fadhilat doa sempena nisfu Syaaban kesemuanya adalah maudhu’ (rekaan semata-mata), sebagaimana telah diperjelaskan oleh sebahagian besar alim ulama. Kita akan lihat beberapa petikan dari ulasan para alim ulama ini.

Imam Ahmad tidak pernah diketahui menyebut apa-apa pun tentang (adanya sambutan) Malam Nisfu Syaaban… Tentang amalan berdoa sepanjang Malam Nisfu Syaaban, tidak ada riwayat yang sahih daripada Nabi (s.a.w) ataupun daripada Para Sahabat Baginda …”

Inilah apa yang telah disebutkan oleh al-Hafiz bin Rejab (R.A). Beliau menyatakan dengan jelas bahawa tidak ada langsung riwayat sahih daripada Rasulullah s.a.w mahupun daripada Sahabat-sahabat Baginda (R.A) mengenai Malam Nisfu Shaaban (pertengahan bulan Syaaban).

Seandainya dibenarkan untuk mengkhususkan mana-mana malam untuk amalan ibadah yang istimewa, sudah tentu malam Jumaat adalah yang paling sesuai, kerana siang hari Jumaat adalah hari yang paling baik bermula terbit mataharinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis Sahih yang diriwayatkan daripada Rasulullah s.a.w.

Oleh kerana telah disyariatkan untuk memenuhi malam Lailatul-Qadr dan malam-malam lain di bulan Ramadhan dengan bersolat, Rasulullah s.a.w memberi perhatian kepadanya dan menyuruh umatnya bersolat malam sepanjang tempoh tersebut. Baginda sendiri melaksanakannya, sebagaimana disebut dalam al-Sahihain, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa bersolat qiyam di bulan Ramadan dengan penuh iman dan mengharapkan pahala, Allah akan ampunkan dosa-dosanya yang telah lalu” dan “Barangsiapa memenuhi malam Lailatul Qadr dengan bersolat (sunat) disebabkan iman dan mencari pahala, Allah ampunkan kesemua dosanya yang telah lalu.”

Akan tetapi sekiranya disyariatkan untuk mengkhususkan malam pertengahan bulan Syaaban, atau malam Jumaat pertama di bulan Rejab, atau di malam Isra’ dan Mi’raj, dengan meraikannya ataupun dengan melakukan amalan ibadat yang khusus, maka sudah tentu Rasulullah s.a.w telah mengajar umatnya melakukannya, dan Baginda sendiri melakukannya. Jika pernah berlaku sedemikian, para Sahabat Baginda (R.A) pasti akan memperturunkan amalan amalan tersebut kepada umat terkemudian; tidak mungkin mereka menyembunyikan amalan daripada umat terkemudian, kerana mereka adalah generasi yang terbaik dan yang paling amanah selepas Rasulullah, radhiallahu `anhum, dan semoga Allah merahmati kesemua sahabat Rasulullah s.a.w.

Samalah juga dengan sambutan malam ke dua puluh tujuh bulan Rejab, yang mana disangkakan oleh sesetengah orang sebagai malam Isra’ dan Mi’raj; tidak dibenarkan mengkhususkan hari tersebut untuk amalan tertentu, atau meraikan tarikh tersebut, berdasarkan dalil yang dipetik di atas. Ini sekiranya tarikh sebenar Isra’ and Mi’raj telah diketahui, maka bagaimana sekiranya pandangan ulama yang benar adalah tarikh sebanar Isra’ and Mi’raj tidak diketahui! Pandangan yang mengatakan ianya berlaku pada malam ke dua puluh tujuh di bulan Rejab adalah riwayat yang palsu yang tiada asas dalam hadis-hadis sahih

Kita memohon agar Allah membantu kita dan seluruh umat Islam untuk berpegang teguh kepada Sunnah dan menjauhi segala yang bertentangan dengannya, kerana Dialah yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang. Semoga Allah merahmati Pesuruh dan UtusanNya, Nabi kita Muhammad s.a.w, serta kesemua ahli keluarga dan Para Sahabat baginda.

kredit kpd almizan.wordpress.com




20100717

++ Bersawang Ke? ++

Rasa mcm dah ada spider buat umah plak kat blog nih, kan?

Ada nampak tak sawang kat mana2?

Huahuahua.....

Cam bizi jer.... ahaks.... mmg pun...

Ada lah pkr2 yg membizikan, yg memeningkan, yg itu, yg ini.... ishhh... macam2 ada....

Nantilah akk stori mori.

At d moment ngah carik time nak memblog. Dah ada time kalu, nak carik ide plak nak nulisnya....




20100712

++ Nota Untuk Angah ++

Kak,

Dua tahun telah berlalu.... kau pergi meninggalkan kami untuk selamanya.

Semoga engkau mengecapi kedamaian disana.

Kak,

Along juga telah meninggalkan kami hampir enam bulan.

Semoga kamu berdua dapat bersua muka disana.

Ceritanya dan ceritamu masih berbekas buat kami disini.

Kak,

Anak2 mu juga telah menginjak dua tahun lebih dewasa.

Ijul, sedang menyambung pengajiannya ke peringkat yg lebih tinggi lagi. Semoga kami akan ada chef yg berkaliber di kalangan keluarga kita. Telah berpacaran juga skrg ini.

Faten, sedang sibuk mengulangkaji pelajarannya utk spm yg bakal menjelang tiba di penghujung tahun ini. Perasaan yg sama dihadapinya tika menghadapi pmr dahulu.... ttp kali ini lebih tenang dan tabah. Doa kami selalu bersamanya....

Ijal, alhamdulillah telah menginjak ke alam sekolah menengah. Penghujung tahun lepas abang sunatkan dia kat hospital dan dia mintak utk tinggal ngan atuk dan nenek kat kdk. Abang ada buat kenduri doa selamat jugak utk dia kat rumah bkt. kapar. Angah ada dtg menjenguk tak waktu tu?

Myra, dah jadi anak dara yg cantik. Sudah darjah 4. Rajin juga abang bwk ke kdk klau cuti sekolah dan bermalam bersama2 sepupu2nya.

Naqiu, tetap nakal spt kanak2 lain. Dah sekolah tadika skrg ini. Pastinya kelak menjadi anak yg bijak. Org kata anak nakal selalunya bijak. InsyaALLAH.

Abang Khasan, masih tetap abang ipar kami selamanya.....

Abah dan emak skrg ni berada di Mekah mengerjakan umrah. Pergi dgn duit hasil titik peluh mrk sendiri, alhamdulillah. Jika angah ada disini, pastinya engkaulah orangnya yg paling sibuk sekali menguruskan segalanya.....

Kak,

Di kejauhan ini kami semua sentiasa mengingati kamu.

Doa kami tak pernah putus buat kamu dan along.

Semoga kita semua akan bersatu semula di hari perhitungan kelak..... InsyaALLAH.

Salam rindu penuh kesyahduan buat arwah kakakku - SAMSIAH BINTI BAHMAN yang telah meninggalkan kami semua selamanya tanggal 12 Julai 2008 bersamaan 8 Rejab 1429H.



20100710

++ Berlepas Sudah ++

Alhamdulillah....

Pak Aji ngan Mak Ajah telah selamat menaiki penerbangan ke Mekah ari Rabu yg lepas. Walaupun penerbangan ditangguhkan dr hari Ahad...

Biasalah, anak sepuluh... Sumernya gi mengantor.... penuh airport..... anak, menantu, cucu...

Yg anak cucu ni biasalah..... sambil mengantor, sambil ler bwk jalan2 anak2 tu, kann....

Flight dijadualkan pkl 1 pagi. Huh, pkl 6 pak aji ngan mak ajah dah bertolak gi airport. Takut jammed katanya. Sudahnya, adikku Badli Sham kena amik cuti coz nak mengantor orang tuanya.

Kami sefamili, lepas maghrib baru bertolak. Aterrrr.... anak2 sekolah. Pkl 7 baru sampai ghumah.... Alang2, kita tunggu ler maghrib dulu. Bebudak tu pun klau disuruh mandi, bukan main susah sungguh... liat....

Kami adalah yg terakhir bertolak dr rumah. Tp, alhamdulillah.... sebelum pkl 10 dah sampai dah... sib baik akk tak sesat, u.... kahkahkah....

Gitu, gini, gedebak, gedebuk.... Lepak2 kat airport tu buat cam umah sendiri.... Bebudak siap racing ngan troli... Penat mak pak bising....

Pkl 11.30pm check-in.... Flight pkl 1.30am. Pak aji adalah membawa bersamanya mak ajah, adik perempuan pak aji, adik perempuan mak ajah n makcik sedara pak aji.

Pak aji dgn mak ajah dah check-in, mari kita pulangggg.....

The next day, akk mencutikan anak2 dr sekolah pagi. Kekonon nya balik lambat ler mlm tadi... Coz ibunya pun cuti gak..



20100709

++ Another Reunion ++



Believe or not.... after 25 years....

We meet again virtually in FB. Then akan bersua muka pd 7 Ogos ini. InsyaALLAH.

Ex std 6.... diulangi.... darjah 6... Sekolah Kebangsaan Methodist Pelabuhan Klang. But this one bukan the whole school like MGS ari tuh.

Ini khas utk kami bebudak darjah 6 Merah. Cehhh.... kelas merah tuh.... kelas no.2... Dr djh 2 sampailah ke djh 6, asyikkkkk lah kat kelas merah.... tak naik, tak turun....

Akk ni idak le femes. Tp kot dah sekelas tu, mestilah masih ingat lagik, iye tak?

Ada gf sek.ren, rupa2 nya school mate ngan gf sek.men. masa diaorg kat sm teknik.

Ada bf sek.ren, selepas lima thn sek.men, jumpa balik sekelas masa form 6....

Ada bf sek.ren, rupa2 nya my hubby nyer kawan gak....

Uiiiihhhh.... pusing2 ada gak kena mengena.... jumpa gak....

Sure diaorg kutuk giler nyer.... Almaklumlah... dulu2 sekeping jer, pendiam lak tuh.... Skang nih.... adusss.... dah saiz XXL, kecoh plak tuh... Pengalaman mendewasakan kita, kan?

Anw, try tengok camana this coming 7 Aug.

Nnt akk entry lagi, ek.....




20100706

++ Report Card Day ++

For mid year exam - sekolah kebangsaan.

It was last Fri.

Kakak - sekolah pagi, abah gi amik. Huuiihhh.... result. Sib baik bukan ibu yg gi amik. Klau tak mmg dah sah2 kena jegil bijik mata depan cikgu. 4B 1C. Terer kakak..... Ibu yang fenin....

Sekolah petang - Sya ngan abang. Ibu nyer turn gi amik.

Pukul berapa ibu sampai? Pukul 4.30....

Jalan cam x cukup tanah gi kelas Sya kat tingkat dua. X cukup napas sampai kat kelas. Huh, dah kosong! Carik2 Sya, rupa2nya kat tangga dah nak merajuk. Dia ngah tunggu ibu, takut ibu terpusing2 carik dia..... Alaaaahaiiii... sian anak akk....

Mana cikgu?

Cikgu dah gi bilik guru. Sumer org dah balik....

Ok... ok... nnt kita gi bilik guru, ek. Skang kita gi kelas abang dulu....

Gi carik abang. Ya Allah! anak bujang sorang tu ngah main kat tepi longkang ngan kengkawannya. Cikgu sumer bizi, takde nye di kisahkan anak muridnya kat mana.....

Sampai kat kelas, cikgu abang ngah susun kusi meja nak balik dahhhh....

Sori cikgu, lambat....

Takpe... takpe.... Ibu sapa ye?

Oh... ibu Adam Harris.

Ohhhh... ketua kelas....

Mementanglah dah takdak orang, panjang berjela cikgu bercerita ngan ibu... Itupun akk cut short, klau dak mau sampai pkl 6 sampai loceng balik bunyik...

Takde masalah ngan abang. Maklumlah ketua kelas, cikgu asyik ler memuji sesajer..... Tambah plak dpt no.1, markah pun sumernya 90 and above. Sumer pun A. Kembang jer idung abang.... Alhamdulillah.

Habis kat kelas abang..... Jom... jom... jom... gi bilik guru, carik cikgu Sya.

Pusing2 carik cikgunya, tak jumpa. Eh, eh, cikgu dah balik ke? Rupanya cikgu ngah gossip kat ujung nun....

Sya pun takde masalah sgt..... Dpt no.5. 3A 2B. Alhamdulillah.....

TAPI.... cikgu komplen. Around Mac ari tuh, dia asyik ler x siap kerja sekolah. Rupa2nya dia byk borak kat dlm kelas. Hah, amik ko.... Cikgu kasik sket kat dia.... sib baik ler berubah dahhhh.... klau idak....

Ngah risau pasal kakak..... Sure dia pun tension la nih..... Awal bulan Ogos dah nak percubaan. Ngam2 1st week posa....

End of Sept dah UPSR, a week after hari raya....

Wish her best of luck..... Doa ibu sentiasa seiringan....






20100703

++ Kau Yang Satu ++

Tanpa mu aku lah yang rindu
Tanpa dirimu hilanglah manjaku
Kasih mu adalah naluriku
Cintamu hanya di hatiku

Izinkan aku selami hatimu
Izinkan aku bisikkan cintaku
Janjiku pada kau yang satu
Diriku hanyalah untukmu

Engkau lah yang satu
Pujaan hatiku
Sucinya cintaku padamu
Sayangku hanya kau yang satu
Kasih dan rinduku milikmu



20100701

++ Last Weekend ++

Fuhhh.... cuti sekolah dah abis, tapi pengantin ada lagik yg baru nak berlangsung kendurinya...

Mmmm... pergilah.... sedara. Kang tak gi, kata akk ni anti sosial plak... tak kenal sedara... sombong... berlagak... segalalah....

Tapi takpe, dpt ler cuti masak...

Last Sun, sampai dua rumah pengantin.... Satu tu jiran seberang jalan, satu lagik abg ipar nyer adik kawinkan anak....

T/hari dah kenyang makan nasik pengantin, dinner pun ada org nak belanja makan...

Hah, bedal ajerlah....

Adik iparku - Saiful Bakhtiar, nak belanja familinya makan...

TAPI.... nak tau kat mana?

Amik ko, kat Jeram nun.... Punyelah kat Klang nih byk tempat mkn sedap, kat KS jugak dipilihnya tempat makan tuh....

Nak kata lunch, bukan..... nak kata dinner, pun bukan.... Jam 4.30 ptg kami dah sampai sana...

Nice place... anak2 akk cukup suka.... maklumlah kat tepi pantai. Sampaikan si kecik tu sibuk menangis2 nak mandi kat laut....

My MIL & hubby, SIL & hubby + 4 kids, all my adik2 ipar - 4 of them (lagi sorang takdak), and 6 of us....

Jalan Jati, Pantai Jeram,

45800 Jeram, Kuala Selangor.

Saiful Bakhtiar - hensem tak?

lepas makan, jalan2 tepi pantai


Sya ngan abang sibuk kutip

kulit siput

anak bujang kecik ni sib baik

x terjun ke laut.

Dah geram dah tu....