20110825

++ Malam Tadi Buat Biskut Raya ++

Dek krn teruja dgn hasil yg dibuat oleh isteri kazen akk (cer check kat sini), maka akk adalah dgn semangat yg berkobar-kobarnya membuat biskut raya mlm tadi.

Aterrr.... simple jer kan resipi nya.  Sumer bahan2 pun dah ada kat umah....

Memula baca resipi tu plus komen2 org yg dah mencubanya, takut jugak.  Tapi, knp ada jugak yg menjadi? 

So, cabar diri sendiri utk mencuba.  Tapi tak banyak, sikit jer just for trial.

Sorrylah, satu dua menjak ni mmg malas betul amik gambar....  Nntlah, kalau kakak rajin, suh dia amik gambar.

Bila cakap jer nak buat biskut raya, abang yg paling eksaited.  Dia tolong buat corak kat atas biskut guna garfu.  Sya tolong letak dlm dulang pembakar.

Tuang, adun, gaul, gitu, gini, alhamdulillah.... ngam-ngam muat satu dulang.

Bakar 20 minit....

Hehehe..... jadik!!!!!  Anak2 pun suka.  Abg siap sambung makan time sahur tadi....

Boleh buat 2nd round.

Resipi?  Haaaa.... amik kat sini yea.....

Selamat mencuba!




20110823

++ Biskut Raya ++

To be honest and frank.....  akk mmg x pandai buat biskut raya !!!!!!!

Sadis giler tu org pompuan x pandai buat biskut raya...... huhuhu.....

Yg akk pandai, buat kek jer....

Tapi, kakak dah besar, awal2 posa dah request nak buat biskut raya.

Kenalah ibunya mencari resipi2 yg simple mimple utk dibuat bersama2.

Kakak terer buat cornflake madu.  Tapi adik2nya x suka, manis sangat katanya.... mesti kakak terlebih kasi gula....

Dari satu minggu ke satu minggu nak buat, tapi ibu spt yg dikhabarkan adalah malas tahap gaban...

Nampaknya, minggu kena bekerja keras lah.....  Planning nya, nak buat selepas berbuka.  Entah larat ke tidak nak bukak mata....  hehehe... alasan...

Sok raya kalau kuarkan tiga balang jer biskut raya, pun boleh jugak, kan? 





++ Masak Juadah Iftar ++

Eh, eh, dah tinggal lagi seminggu jer nak tinggalkan Ramadhan Al-Mubarak.

Tapi, hapdet utk bulan posa cuma berapa kerat jer, kan?

Alaaaa.... this year akk mmg malas tahap gaban.  Entahlah....

Tapi di celah2 kemalasan tu, ada juga kerajinan yg datang menjengah. huhuhu.....

Minggu kedua posa, ataupun lebih tepat lagi, hari ke-13 posa.

Akk adalah berniat utk buat pulut kuning sempena besday my hubby pada 11hb tu.

So, dgn gigihnya dari pagi akk telah bekerja keras utk menyiapkan juadah yg dah terancang dlm kepala otak nih....

Menunya pada hari ke-13 tu, hasil dari air tangan akk, adalah:- pulut kuning dgn kari kambing (hurrrmmm.... sodapppppp), nasi tomato, ayam masak merah, acar timun.

Kami berbuka di rumah MIL.  Sonok tengok adik2 ipar akk menghabiskan juadah.  Itu yg sonok gi umah my MIL nih.  Adik2 iparku sumer pun sonok makan kakak ipar dia masak.  Tak byk komplen cam abang dia jugak. hihihi.....

Then, the next day kekonon dah penat ler memasak semalam, malas ler nak masak. Sian pulak kat anak2.... So, akk buat mee hoon goreng, french toast, pastu roti kering keras tu direndam dlm santan (korang pernah buat tak?)

Hari Nuzul Quran, akk masak nasi ayam ngan buat karipap sardin (peberet anak2).  Yg sadisnya pulak, mak ajah hantar juadah petang tu..... jeng... jeng... jeng.... nasi ayam jugak!!!! Hamik ko, perabih sumer nasi ayam tu.....

Last Sat, mengidam lak.... cehhhh... mengidam konon..... teringin nak gi bazar ramadhan.  Maklumlah, tak pernah gi lagi tahun ni.  Ajak ler hubby ke bazar ramadhan kat simpang 4 tu.  Huh, habis punah sumer list yg dlm kepala.  Ikut list mata jer....  Udahnya, bagai nak termuntah makan....

Sun, akk adalah sakit ati ngan kucing kat umah tu.  Abis ikan akk lapan ekor di bahamnya.  Hilang ide akk nak masak sahur..... cisss... bedebah....  Tapi, dlm pada sakit hati tu, sempat lah jugak memasak nasi lemak, sambal sotong, pulut cicah serawa durian.

Hurrrmmmm.... sabtu ni besday kakak.  Nak masak apa yea?







20110822

++ Dah Bayar Zakat? ++


Haaaa.... sapa yg zakat fitrahnya masih dibayar oleh orang tua?

Sah-sah lom keja dan lom cukup umur lagi, kan? hehehe.....

Akk pun x bayar zakat fitrah..... Aterrrr..... ada hubby, kan?

Last fri, hubby akk dah bayor dah zakat fitrah utk sumer satu famili...

Kadar utk negeri Selangor tahun ni adalah Rm7.00 seorang.

Alhamdulillah.... dah tertunai satu tanggungjawab.

Bagaimana dgn korang sumer? Sudah ker menunaikannya?

Bagi sesetengah orang yg merantau, mereka akan menunaikan tanggungjawab tu di kampung asal mereka....  Yelah, klau bukan kita berzakat di sana dgn niat membantu golongan kurang upaya, siapa lagi, kan?

Tapi, agak2 nya, berzakat itu sepatutnya di tempat kita tinggal atau di kampung asal kita?





20110809

++ Selepas 8 Hari ++

Baaaaruuuuu 2 kali masak utk berbuka.... Isteri yg baik, kan?????

Hehehe....

Eh, akk kuar ofis jer dah pukul 6.  Ofis hour 5.45, tp tang time nak balik tulah, bos macam-macam.... eiiiii.... sabor jer lah....

Pastu nak kena redah jammed kat dua tempat lak tuh....

Sampai kat umah dah pukul 6.45. Takde lah akk sempat nak berfikir nak masak apa, nak sediakan rencah nya lagik..... uiiihhh.... banyak benor alasan....

Lagipun, hubby bulan posa ni adalah kena mengambil anak2 balik sekolah.  Maklumlah 5.30 dah kuar, ibunya pun lom kuar opis lagik....  So, anak2 bila dah dengan abahnya, macam2 ler permintaan nya nak makan minum itu ini....  Tau2 sampai umah, penuh semeja.  Pastuh tukang ngabihkan, ibu ngan abahnya.... Camne nak kurus?

First day ari tuh, akk ngan hubby adalah bercuti sempena awal Ramadhan.  Ekceli, wife dia paksa hubby nya bercuti.... hikhik...

So, alang-alang bercuti, berbuka lah kat umah MIL.... Buat nasi lemak sambal udang.  Habis licin.... laku nasik lemak akk.... alhamdulillah.... tapi sian my MIL lah pulak.  Masakannya tak di sentuh....

Lagi satu kali, last Sun plak....  Masak maggi goreng permintaan anak2..... dan juga nasi goreng, citarasa tekak ibunya.....  Habis licin maggi goreng tuh.....  Hurrrmmmm.... sian anak2, dah seminggu baru dua kali rasa air tangan ibu.....

Sat tu, kami adik badik adalah berkumpul kat umah my parents.  Akk cuma buat apam kaler hijau jer.....





20110808

++ Ammar Start Berpuasa ++

Akhirnya selepas 7 hari berposa, barulah ada tenaga nak mengupdate kan blog ku nih... hihihi....

Macamlah penat bebenor... cam budak baru belajar posa plak.... ekceli, adalahhhhhhh.... sebab musabab nya tuh.... tungguuuuuuu.....

Anak2 sumer pun dah meningkat dewasa, maknya dah banyak umur jugak..... Kakak, sya n abang sumer pun mmg dah berposa sejak dari tadika lagi....

So, tahun ni, ammar dah 5 tahun kena start ajar dia berposa.... Byk betul dugaan nak ngajor anak bujang kecik sorang nih... tak macam abangnya....

First day dia posa, pkl 11 dia dah mintak makan, laparrrrr.... sib baik tak sekolah, ibu ngan abah pun cuti.... pujuk dia, suh dia tengok kartun, baring, tido, sumer lah mujuk.... akhirnya dapat jugak sampai ke azan maghrib.

Tapi..... ngam-ngam azan, kebetulan tuang air letak depan dia, terus dia teguk, huh.... hilang haus.... tak sempat nak baca doa bagai.... ish... ish... anak bujang ku....

Hari sabtu plak, ingatkan hari tak sekolah, nak ler dia dapat lagi satu hari.... Rupa-rupanya dia gi dapur, amik biskut siap sapu ngan kaya lagik, makan dua keping..... hangin satu badan ibunya..... grrrrr.....