20100930

++ Jalan-jalan Cari Makan (Lagi) ++

Ahad

Huh, nak menunggu sumer nya bangun pagi, punyelah payah.....

Takpe, takpe.... sementara tunggu sumer bangun, meh ibu masak sat...

Takut nnt anak2 lapar...

Oleh krn dah t/hari, kami ke rumah makcik yg terdekat dulu.


Dia buat open hse cum kenduri arwah. Arwah anaknya meninggal 19 syawal, 9 tahun yg lepas.... Eventhough not the exact date, tp setiap kali syawal tiba, dia pasti akan buat kenduri arwah.... teringat2 akan anaknya.... sebak....


Padahal td kat umah dah makan nasi, sampai umah makcik boleh balun lagik tuh.... Ibu ngan abahnya yg terover....

Kmdian mintak diri utk ke K.S.


Pergi ke rumah my hubbys uncle yg ari tuh takdak kat rumah masa kami ke sana on the 2nd day hari raya.

Satu umah ada, satu umah takdak.....


Then kami pergi ke rumah one of my fren nyer in law. Parents in law dia baru pindah ke KS, so buat kenduri doa selamat, suh kami dtg. Remember umah dia yg kat bandar seri putera yg kami sesat x sampai dulu? Haaa.... dia lah.... sonok dpt jumpa wife dia yg selama ni hanya baca blog dia saja.

Masa nak balik dr umah my fren tuh, hujan kat KS....


After that off we go ke umah my hubby nyer colleague. My hubby dah x larat drive, take turn plak ngan wife nya....

So, drive ler sampai ke umah kawannya. Ya rabbi..... nak masuk ke rumah kawannya tuh, banjir!

Wonder if kat Klang heavy rain....


Masa nak balik ke rumah, sepanjang jalan tu, longkang parit sumer pun penuh ngan air, siap melimpah2...

Pokok siap ada yg patah dahan, tumbang, patah tengkuk, segala lah...


Dah sampai umah, baru tengok h/phone. Eh, eh, my sister yg kat umah sebelah ada miss call... apahal lah plak....

Tengah nak pi mandi, my sister dtg. My hubby attend....


Dia bilang, bumbung umah terselak, pakunya dah tercabut lah tuh.... Patutlah bilik my anak bujang abis basah....

Kenalah my hubby memakunya sok....







20100929

++ Jalan-jalan Cari Makan ++

Like what my children always said....

Nak pegi mana bu?

Gi jalan-jalan lah....

Jalan-jalan carik makan ke?

Ha'ah....

So, last weekend kami jalan-jalan carik makan, sambil tu anak2 menambah kan collection mrk...

Sib baik my hubby tak keja last weekend, dpt lah ku mengajak hubby ku menghabiskan beraya kat umah auntys and uncles.

Sabtu

Memenuhi undangan dr bff yg dah 20 thn x jumpa. Masa re-union ari tuh dia ada kat guangzhou, so tak dpt bersua muka.

Kat bkt jelutong..... korang taulah kan, me and hubby adalah tersangat terer nya bab2 mencari jalan nih... Ku redah hujan lebat dan traffic jammed nak ke sana. Alhamdulillah.... sampai jugak.... tapi kengkawan lain sumer pun sudah pulang....

Takpe.... at last dapatlah ku berjumpa ngan puan maryana. Hubby nyer takdak, tak dpt cuti, ada kat guangzhou. Dptlah menengok anak dara keciknya tuh.... Pot pet pot pet sampai hubby ngan anak2 boring jer nengok mak budak bercerita, tak hingat dunia....

Pastuh kami ke rumah my SIL kat Klang Perdana. Sampai umah dia pun sumer org dah takdak. Kami udah lambatttttt....

Bertuah punye adik ipar....

Itu yg dpt cendawan lingzhi 2 ketul tuh..... Huahuahua dah ler lambat, dpt plak lingzhi free....

Kemudian ke rumah makcik ku kat Klang Utama.... dekat jer tuh. Klau tak gi, melampau betul...

Kami maghrib di sana....

Makcik akk tuh cam x raya pun ada.... maklumlah org nak buat kenduri kawin 31/10 nih... gi raya pun cam x raya coz sambil2 tu antor kad jemputan....

Dah lah ibu tunggal. Anak2 pulak tetiga pompuan.... Ni nak kenduri yg bongsu, tapi yg second belum lepas lagikkkkkk.....

Ibu, nak gi mana lagik lepas nih?

Hah, sudah2.... cukup ler 3 umah tuh.... dah nak tergolek dah ibu nih....

Alaaa.... belum penat lagik....

Ooooo.... mementang ler dah abis exam, nak merayau jer kerjanya....

Itupun sampai ke rumah after isyak.... huhuhu....





20100928

++ Cendawan Lingzhi ++

My SIL sambil2 tanam cendawan tiram kelabu, ada jugak dia menanam cendawan lingzhi.

Sapa pernah tengok jering, angkat tangannnn......

Haaa.... klau di renung, di belek, di telek, cendawan lingzhi tu cam ghupa jering pun ada..... Cuma dia besor jer, jering kecik....

Atasnya warna coklat gelap, bawahnya warna hijau2 sket....

Nampak cam lembut jer, tapi bila dah dikeringkan.... ya rabbi... keras giler tuh....

Masa nak ramadhan ari tuh, my SIL ada bagik 2 peket (4 keping) suh try test. Tapi, disebabkan pak aji ada masalah kesihatan bagi lah kat pak aji suh minum....

Ari ahad ari tuh gi umah dia, dia ulur lagik sepeket (2 keping). Huh, my hubby yo-yo-ho suh wife dia minum.... Risau benor dia wife nye asyik ler sakit kepala semedang.... Kejap migrain, kejap gastrik.

Makanya, sebagai isteri mithali, cewah, akk pun ngikut ler kata hubby....

Taste? Eh, eh, ubattttt..... tentu lah rasanya superb..... wakakaka..... adalah sedikit pahit... tp sekejap jer, pastuh ilang dah rasa pahit tuh... Tapi pada sesapa yg tak suka makan jamu ataupun ubat2an tradisional, mmg ler tak hingin nak minum air lingzhi nih....

To me, rasanya still ok lagik.... not bad the taste.... kecik punye hal lah.... ahaks...

Result? Nntlah.... bila dah habis try test nnt, akk komen ek...

Tapi, nak bagitau awal2. Akk ni adalah teramat tak sensitif kpd perubahan2 klau makan ubat2an nih.... tak pandailah.... agaknya klau jadik artis kan takdak lah org nak meng offer jadik duta gitu.... hahaha... perasan....





20100925

++ Belated ++

HAPPY BELATED BIRTHDAY to me!!!!!

Hahaha..... nak jugak wish utk diri sendiri tuh....

Thanks to all my friends, bff, sedara mara, adik badik yg wish i kat fb.

Penat tangan nak membalas sesatu.... But utk kalian ku lakukan jua....

Takdak hadiah takpe.... The thought that count....

Sumer ucapan2 tu pun dah buat hatiku berbunga2.... walaupun sedih hubby ku bizi hingga ke malam hari baru dpt ucapan.... sob.. sob.. sob..

Akk di rumah seharian last Thu....

Main reason cuti (1) anak akk amik upsr seharian. pkl 4 baru balik! 4 paper sekaligus satu ari.... (2) besday akk ler.....

Eh, eh, tak yah ler tanya angkanya.....

Nanti sampai masanya akan diberitahu.... Tunggu angka yg cantik sket.... ahaks....




20100921

++ Puasa ++

Puasa sunat ke puasa wajib?

Puasa sunat = puasa 6 hari di bulan syawal.

Puasa wajib = puasa ganti @ puasa qada'

Ah-ha!

Antara keduanya, yg mana satu harus didahulukan?

Yg wajib?

Yg sunat?

Rasanya puasa sunat kotttt..... Iyelah sbb puasa 6 hari tu pun dikenali sbg puasa sunat syawal, kannnn....? So, sudah semestinya ianya harus dilakukan di dlm bulan syawal w/o fail. Pastuh pahala/balasannya pun berbaloi-baloi plak tuh....

Klau dah namanya puasa wajib, maka tanpa alasan, ianya tetap perlu didahulukan dan dilaksanakan..... Eh, eh, puasa ganti tu bila2 pun boleh..... Asalkan sebelum Ramadhan tahun depan... Betul jugak, kan? Logik jugak....

TAPI....

Adakah anda akan bertemu dgn satu lagi Ramadhan? Sampaikah anda di bulan itu tahun hadapan?

Renung-renungkan lah......






20100920

++ Cerita Hari Raya Part II ++

3rd day....

Kami beraya kat umah auntys dan uncles yg dedekat plak....

Mana yg takde tuh, kenalah ulang balik...

Ingatkan nak ler sampai ke Meru nun.... tapi anak2 buat perangai plak.... Sudahnya beristirehat kat umah jer lah....

Balik ke rumah, bila nak on tv, gelappppp jer..... Huh, dah black out lah pulak tv tuh.... So, mlm tuh kami beraya kat kedai mencarik tv baru..... Huih.... berterbangan lagik duit ku....

4th day....

Both of us still lom keja... Ingatkan nak relax kat umah ataupun nak gi jalan raya sket a few houses....

Tapi, tetiba teringat plak anak dara ku belum buat IC!

So, pepagi dah kejut hubby ngan kakak suh gi buat IC. Actually, suh hubby gi kat Klg, tp dia taknak. Dia bilang jauh, pastuh ramai orang. So, dia gi ajerlah kat Pkg.....

Ngam2 dia sampai, akk kol.... Katanya adalah org, agak ramai jugak.... So, oklah....

15 min after that, my hubby kol..... Urusan kautim.... Lepas satu bulan dtg collect... Wah... cepatnya.... good...

5th day...

Me and hubby dah keja daaaa.....

Anak2 pun dah sekolah.... tapi SRA still cuti....




20100918

++ Cerita Hari Raya ++

Eh, ok tak klau akk entry tanpa gambar?

Ek eleh, cam tak biasa lah plak.....

Takdelah, inikan entry hari raya, so mesti klau boleh nak ada gambar, kan.... baru ler meriah sket....

Ok... ok... senang citer, takdak gambar ek.....

This year, hari raya cam tak best jer.....

First of all coz pak aji lom baik lagik dr sakitnya. Sakit apa? Laaa.... tak tau ke? Pak aji kena bengkak prostat.... Tak bukak lagik tiub nya semasa hari raya tuh.... Sian my father, berhari raya dgn menahan sakit. Yelah, duduk lama takleh, berdiri lama pun takleh.....

Second, this year kami kekurangan seorg lagi ahli keluarga. Along yg meninggalkan kami buat selamanya last Jan..... My abg ipar pun cam tak beraya jer.... Balik semayang gi kubur, balik kubur - sedih - dok kat umah jer....

Third, waaaa..... my adik2 sumernya dpt wife jauh2.... so, this year tetiga punye turn raya kat kg wife.... sorang kat ganu, sorang kat kedah, sorang lagik kat perak..... jadiknya, yg tinggal adalah kakak2 dan abang nya yg tiga org nih.... and adikku yg still single mingle tuh..... anak dara you....

Pastuh, nak dijadikan citer..... Konon2 memasing nak ler surprise kan tema di hari raya.... Sekali kumpul kat umah my parents, haaaa..... amik ko! mmg SURPRISE giler..... sumer pun tema warna ungu!!!!

Sib baik ler pesen ngan motif nyer tak sama. Lain2 kedai.... klau tak, boria ler sekejap....

Dan, oleh krn ari tuh ari jumaat. Maka akk n famili just pegi umah my parents, umah nenek ngan umah mak ngah (adik emak). Pastuh, off we go ke umah MIL ku pulak.... Sempat lah gi ke umah pak ngah (abg my MIL) kat bakang umah. Kmdian, balik umah semayang jumaat.

Sementara abah ngan abang gi semayang jumaat, kami yg di umah telah merelakskan diri kami terlebih2 plak.... Siap tido baring kat depan tv. Sudahnya, petang tuh adalah sesi melepak di rumah. Tambah pulak cuaca adalah amat tenang dan redup..... huh, nyaman banget..... Malam baru sambung beraya balik.....

Adik badik pak aji this year, sumer pun balik ke kg kat muar, johor. Cuma pak aji ngan sorang adik lelakinya saja yg tak balik.... Jadik, kami pun cam dah blur jer nak beraya kat umah sapa..... Sib baik ler adik badik MIL pun dedekat jer..... Boleh jugak ku beraya....

2nd day.....

Off we go to K.S.

Menziarah pusara my FIL yg tak pernah ku temui pun..... My anak2 pun dah warning abahnya, jangan lupa gi 'umah' tok wan..... Even kami tak pernah bertemu dgn Encik Azaman bin Kassim, tetapi sesungguhnya dia mempunyai seorang anak yg penuh dgn kasih sayang..... terima kasih.....

Gi ke rumah uncles and auntys kat K.S tidak ler susah dan lama..... krn all of them dok kat satu tanah... umah pun sebelah menyebelah, kiri kanan, depan belakang.... Ada lah empat buah rumah... Lagi sorang aunty dekat ngan umah my MIL, tapi ari tu lalu, tak dak plak.... balik johor kot.... Dah abis beraya, singgah kat umah my MIL kat bakang. Sambil2 tu, jenguk umah cendawan my SIL. Dapat lah petik cendawan dlm 1kg....

To be continued......



20100915

++ Back To Work ++

Semalam udah ku mula bekerja...!!!

Cam bebudak cuti sekolah, semalam dah start sekolah. Eh, eh, cam cikgu lah plak rasanya.... ahaks....

Seperti biasa, kot balik dr cuti-cuti nih..... Dok jer kat kusi tuh, dah tak nampak meja, melonggok segala p/o ngan korespondan....

Sudahnya, mulut takdak bunyi hapa, buat jer kerja muncung.....

Hahahaha..... itulah..... time nak cuti bukan main gumbira lagik.... amik ko !!!!

Tambahan plak mood raya masih bermaharajalela.....

Nanti2 lah ek, akk update citer2 di hari raya.....





20100911

++ Penulis Blog Tegar? ++

Actually, kekadang tuh rasa envy jer tengok org lain nyer blog.

Iyelah, satu hari kekadang tuh sampai ada 3-4 entry. Or at least 1 entry per day.

Blog nih tenggelam timbul lah pulak.

Coz kekadang tu rasa malas nak menaip. Ataupun mmg takde citer yg nak di kongsikan....

Sebenarnya kehidupan akk tidak dipenuhi dgn cerita2 yg super duper like others.

Im a normal person yg hidup secara simple eversince im a kid.

Pak aji hanyalah penggunting rambut yg merantau dr Muar, Johor mencari rezeki di Selangor. Mak ajah pula suri rumah yg gigih dlm segalanya. Dgn adik beradik seramai 10 orang setiap satunya berselang 2-3 tahun, kami membesar dlm suasana yg amat sederhana....

Berkahwin dgn seseorg yg sederhana menjadikan hidup ini tidak ada apa2 yg perlu di banggakan spt sesetengah penulis blog yg mewah dgn segalanya.

Tapi, tak taulah knp blog ini wujud.... Mungkin krn niat di hati bhw blog ini adalah spt diari, e-diari....

Kadang ada cerita nak di kongsikan, ttp bila di fikir di belek, rasanya tak perlulah....

Kadang ada perasaan ingin diluahkan, ttp setelah di halusi, apa perlunya....

Entahlah....

Terimalah segala yg ada seadanya.... Jgn dipandang apa yg org ada, tp lihat apa yg mrk tiada. Syukur pasti akan terbit jua....





20100910

++ Ucapan Raya ++

~ Sticky mode entry. Sila lihat di bwh entry ini utk latest update (klau adalah...... ahaks) ~

Dam dam dum.... bunyi mercun...


Waaa..... skang nih mana ada bunyi mercun lagi daaa.... Dulu siap ada bunyi meriam lagik. Anak2 akk, abahnya belikan mercun pop-pop ajer! Haa... tak payah ibunya nak susah ati bila main bunga api. Lagipun bagi jer duty menjaga adik2 nya kat kakak.


Punyelah membizikan diri buat SOA. Maklumlah, kan awal bulan. Tak siap karang, tak leh pulak cuti raya.....



Ucapan di kesempatan ini,


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


AMPUN DAN MAAF DIPINTA JIKA ADA APA2 TULISAN YG MENYINGGUNG SANUBARI SECARA SENGAJA ATAU TIDAK


PADA YG MENGENALI DAN MENGETAHUI, JEMPUTLAH DATANG KE RUMAH. TAK YAH TUNGGU OPEN HOUSE SBB TAK AKAN BUAT PUN....


BERHATI-HATI DI JALANRAYA. TAK KIRA NAK BALIK DEKAT MAHUPUN JAUH, KESELAMATAN HARUS DIUTAMAKAN....


PADA YG TELAH TIADA, BERSEDEKAH LAH UTK BEKALAN MRK BAWA PULANG...


ZAKAT FITRAH DAH BAYOR KE BELUM?


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENJENGUK BLOG INI !!!!!!


IKHLAS:- OWNER OF THE BLOG - ArMie.







20100908

++ Mood Raya ++

Korang kan klau nak raya, ada tak masak2 utk raya?

Akk semenjak dua menjak dah jadik wife org nih, gigih memasak every year.

Kot rajin, sekampung ler akk bagik. Kot idak, yg penting2 je lah sampainya......

Eversince dok umah sendiri, ianya satu kemestian.... Apatah lagik skrg nih anak2 dah besar, dah pandai makan, dah pandai demand nak makan itu ini...

Tapi frankly speaking lah, nak masak rendang tak terer lagik.... Sbb biasanya masak rendang kicap jer utk anak2.... Diaorg nyer faveret....

My hubby plak suka sate.... Jadik daging ngan ayam mesti dibeli setiap thn w/o fail....

Buat kelongsong ketupat pandai..... Start dr djh 3 dah terer dahhhhh..... tapi yg x terer2 sampai la nih, nak mengisi beras. Cam x konpiden jer.... Sudahnya, yg segera kan ada? Haaa.... apalagi rebus ajerlah....

Org selalunya buat lodeh yg berkuah. Akk buat jugak, tp my hubby suka lodeh goreng.... Haaa... camana ghupanya? Nnt akk dah masak, akk amik gambar yea.... klau hingat ler....

So, that annual duty will be started tomorrow..... Sekali tuh sok raya, nangis akk.... uwaaa.....

Dah komplot ngan hubby utk bercuti esok.... YAHOOO!!!! ESOK DAH CUTI RAYA !!!!! Piiraahhhh.... org lain dah cuti seminggu dahhhh.... apadaaaaa....

Komplot ngan hubby coz nak mintak tlg dia antar gi pasar.... huahuahua..... coz nak naik keta gi pasar time2 tuh, mmg ler azab! Sekurang2 nya while akk beli ayam ngan daging, dia leh beratur pi beli santan. Huih, akk nyer experience last year.... beratur almost 1 hour + semata2 nak beli santan!

Menu utk masak esok - rebus nasi impit, rendang ayam kicap, kuah lodeh, kuah kacang, sate daging, lodeh kering/goreng. Menu tambahan? Mungkin......