20091031

++ Cats and Dog ++

Apsal?

Mika gaduh ke?

Idak ler.....

Petang Thu korang camana?

OK ke kat tempat korang?

Saya time balik keja tuh, fullamak...... cats and dog nyer fighting lah raining tuh.....

Berdentam dentum, menyilau-nyilau bijik mata akk...

Dek krn cahaya lampu kenderaan dan juga kilat petir yg sabung menyabung.....

Ku gagahkan gak driving all the way back home.....

Sampaikan kat parking keta depan ofis tu pun air dah naik.....


Ikut lane tengah jer driving....
slow motion jer sumer bwk keta,
pastuh tetiba sumer berenti.
apsal lak nih?
laaa.... ada van rosaklah plak,
siannn....

Tengok.... laluan kat sebelah pun bukak


lampu cam dah malam....
sure kat depan sana pun hujan lebat......


Agak2 koranglah, encik polis klau nampak akk amik gambor time driving nih, dia hangin tak?

Tapi alhamdulillah... saya sampai ke rumah dgn selamatnya....




20091030

++ Cannot Update at Home !!!! ++

Dah berapa ari dah komputer kat umah tuh down....

Napalah ko rosak, haiiii... komputer....

Dan selama itulah jugak ku hapdet kat opis.

Boss..... jgn marah aaaa.....

Bila lah nak beli komputer baru, kan???

Penat den membayor broadband kat umah tuh......


20091029

++ Camne Boleh Lupa??? ++

Continuation fm yesterday episode.....

Cehhh.... perasan.... ingat Project Alpha ke?

Haa.... ingat tak kisah gi piknik kat kebun semalam? Sure ingat lagi, kannnn....????

Gini sebenor ceghitanya..... cewah....

Alkisah nya, pada suatu hari.... ahaks... ahaks.... teringat zaman sekolah dulu2....

Takde.... gini....

Dah sampai kebun, dah bukak dapur sumer segala bagai......

Ya tuhanku....... camana nak masak, kuali nya takde....

Haru betul....

Sib baiklah my MIL ada bwk kuali sebijik.....

Dah lah tenggek kan kuali atas dapur.....

Haru biru betul.....

Mana minyaknya?

Grrrr....... ngapa lah leh lupa nih?

Ni gara2 nak cepatlah nih....

Sudahnya, adik iparku yg menjadi mangsa kena pegi beli. TQ Khairul..... eh, single lagi adik iparku nih.....

Akhirnya, barulah dapat menggoreng dgn jayanya...... huahuahua.....


20091028

++ Piknik kat Kebun ++

As what i mention in my FB, last Sat we planned to go to my MIL new hse at K.S.

Yesss!!! we did go there.

But in d afternoon after my hubby finish working dia keja marrr.....

Gedebak, gedebuk, gitu, gini, sampai kat K.S around 3....

My SIL whole famili, my hubby third brother and his younger sister plus my MIL is there oredi.


Everibodi is bizi painting the house.

Saya sesampai jer terus bukak dapur..... Tapiiiiiiii...... ikuti sambungannya di lain episod.....

My BIL tanya, akk nak cat ke?

Oppss.... sori, i'm not good at it..... Tlg nengok akk pandai....

Saya bake kan vanilla choc rice cake for my MIL.....

Actually, they came in d morning. So, my MIL dah sesiap masak nasi ngan buat kari ayam plus dalca....

My SIL buat apa, ek? apa ke nama mknan tuh.....???? alaaa.... x taulah namanya, amik gambor pun idak, klau dak leh tunjuk, kannnn????

Saya pun membancuh ler adunan tepung yg dah siap di bwk tuh....

Haa.... inilah dia......


Yg belah kiri tuh, cekodok manis.
Yg belah kanan tuh, cekodok ikan bilis.

Tapiii... ikan bilis tuh dah ku blender kan jadik halus...... Coz my anak bujang besar tuh cukup main fussy sungguh..... eiii... ikut sapa lah tuh....

Menggoreng gilir2. Sat ikan bilis, pastuh sat laie yg manis plak....

Coz my anak dara kecik suka yg manis.....

Sudahnya yg tukang goreng tak makan..... asyik lah menggoreng jer..... siannnn.....
Sos cili tuh bawak dari umah.
Kari tuh my MIL nyer masakan.....





20091027

++ Sakit Hati ++

Ari tuh masa gi antar servis mesin jahit, antar lah sekali ngan mesin jahit tepi....

Kekononnya, pas servis nnt jahitan tuh cantik lah sket....

Ghupa2nya, kisah lain ler plak....

Sakit benor hati nih....

Ada ke lepas servis jahitannya jadi cenggini.....


Hati ada sakit tak?

Tak sakit ati?

Huuiihh... baguslah korang nih.....

Tp yg pasti, hati gue sakit.....

Nak pi antor servis balik, nak guna plak....

Bila lah nak ku komplen kat amoi kedai servis tu, ek?????



20091026

++ Anak Dara Remaja ++

Asyik2 lah entry anak dara kecik, kan?

Haa.... ado... ado.... anak dara yg besor....

Nak nengok ke?



Dr kiri :- Nur Khalidah binti Baharom second daughter of my one n only abang, yg tengah tuh Nur Amirah binti Hafidz first daughter of my 4th sister, yg kanan tuh adiknya Nur Amizah binti Hafidz.

Ado sorang lagi anak dara, my late sister nyer second daughter Ira Faten Izzati binti Khasan.

Ramai anak sedara pompuan... ari tu dah bagitau ada 16 org, kan? Haa.... inilah 2nd batch yg paling besar nyer anak sedara pompuan....

Three of them - Khalidah, Amirah & Faten at the same age...... Nie tengah tunggu mika abih sekolah, pastuh nengok sapa yg kawin dulu..... huahuahua.... pastuh mak sedara dia gak yg kena sibuk2 rewang nnt.....

Eh, ada yg berkenan ke?

Sori, still under age....... kuangkuangkuang.....



20091025

++ Lukisan Abang ++

Lembu sedang memakan rumput
pasan tak tetek lembu tuh?
lembu tina lah tuh.....


Ikan paus menghampiri sebuah pulau
apsal ada sebtg pokok kelapa kat pulau tuh, bang?
yelah, dlm cerita duyung kan jimmy buat pulau ada
satu pokok kelapa......
ish..ish..ish... penangan tengok movie terlebih


Sotong kecik.....

Ular nak makan tikus......
lawa tak corak batik ular tuh ?


Haaa.... yg nih plak sotong kurita....



20091024

++ Kena Beli Baru? ++

Ingat tak ari tu saya dok mengeluh pasal mesin jahit saya yg buat pasal?

So, masa cuti seminggu ari tuh, gi lah antor kat kedai tuk di repair...

Sib baik tak masuk ICU.

2-3 ari gak lah dia kat ward....

Pastuh bila dpt balik dgn semangat yg berkobar2 nak menjahit langsir my MIL.

Tapi still tak puas ati coz bila jahit jer nnt benang bawah dia jadi berkumpul...

Yangg..... mesin jahit tuh dah 12 tahun dahhh.....

Abis tu?

Lepas servis pun cam tak ok jer.... jahitan dah x cantik dah.....

Emmmm.....

Apakah kesudahannya?

Jeng... jeng... jeng..... nantikan episod seterusnya..... huahuahua cam Project Alpha lak......





20091023

++ 200th ++


This is my 200th entry....

Banyak sungguh yg dah ku jot down di blog nih....

As an electronic/on line diary for me, it means a lot.

Yg suka, yg duka, segalanya lah...

Hopefully you can read my 300th, 400th, 500th dan seterusnya sampai dah tak larat nak kira lagi dah.... suh komputer jer lah kira.....

Insya-allah......






20091022

++ Last Weekend ++

Oleh krn ari Sat dah membizikan diri gi umah org makan2, maka kat umah tuh cam terbiar jer, siannn.....

Maka, ari Sun pun bermulalah projek membersihkan umah....

Breakfast n.lemak ngan sambal ikan bilis jer.....

Pas breakfast terus gi menyental 2 bilik air yg dah sakit mata memandang.....

Capek sungguh akk.....

Dah penat menyental bilik air, menyental dapur yg dah x shining lagi tuh.....

Pastuh melipat kain baju yg dah membukit huuiihhh... pemalasnya.... hahaha....

Sametime, my hubby pi bersihkan kat sebelah umah yg bersemak tuh....




Sib baik lah pokok kcg panjang tuh nak idup...

Assistant my hubby, kononnye lah....
Yg belakang tu my late sister nyer anak bongsu....


20091021

++ Deepavali Lunch ++

One of my office-mate jemput gi umah dia last Mon.

So, kitaorg satu ofis pakat dtg time lunch hour jer lah dekat ngan ofis..... Coz memasing ada program after office hour...

'Kolam' kat depan umah dia kecik jer, so cute.....


Dia tinggal berdua jer ngan mak dia coz abg ngan wife nyer dah ke Genting.... raya kat tempat sejuk gitu.....

Sedap mak dia masak.....

Dah lah peminat mutton, kannnn..... apalagi, bos ada pun tak ku peduli.....

Haaa.... inilah dia tuan rumah depan, belakang tuh maknya yg pandai masak tuh....




20091020

++ Last Week of Raya ++

Amacam?

Byk tak open house and kenduri pengantin yg kena attend last weekend?

Sure banyakkkkk, kannnn......

Spt yg di beritahu, last Sat my 6th adik wat open house cum besday party anak dara kecik nya....

Umah dia kat Bandar Puteri, Klang.

Haa..... inilah dia tuan rumah, ada kenal ke? Baharudin and Aida Maizuriani...




Makanan yg di hidangkan.....


Open house umah adik, kannn..... kakaknya pun melepak lah lelama......

Balik dr umah adik terus gi kat P.Indah gi open house my hubby nyer office mate.

Sampai umah dah nak dekat pkl 7. Lepaklah jap....

Pastuh pkl 8 kuar gi open house lagi....

Balik umah, tido kekenyangan...... Alhamdulillah.....





20091019

++ Dah Bertambah Sorang Lagi!!!! ++

Hep... hep... bukan anak i, yea......

Tapi cucu my parents dah bertambah sorang lagi, last Wed... Ini adalah cucu yg ke-26. So, all together ada.... jap ek, kira dulu........ 16 perempuan, 10 lelaki......

Ingat tak entry saya pasal anak dara kecik pd July ari tuh ?

Haaa..... anak dara tu lah punya adik.....

Dpt adik lelaki.

Alhamdulillah.....

Nnt ada photonya saya entry kan, ek......

P/s :- Next year, insya-allah, my very first niece nak melangsungkan perkahwinan..... uiihhh.... leh dpt cucu sedara lah aku pas nih.....


20091017

++ Susahnya.... ++

Jadi HOD, kannn....???


Sesapa yg jadi HOD tlg bagi tips camner nak handle anak buah baby fruit.....


Dgn perangai sorang2... alaaahaiiii......


Layan perangai anak pun tak lah seteruk nih......


Eh, apsal nih? apsal?


Saja jer nak meluahkan perasaan....


Akk nyer perasaan nie tengah geram ada, bengang ada, sakit ati ada, boring pun ada...... eh, macam-macam ada lahhh.....


Yg sorang tuh pelupa. Dah lah 2-3 kali bagitau, tak jugak nak masuk kat lam kepala mika tuh.....


Yg sorang lak suka gayut. Sib baik le henpon sendiri..... Tapi keja x terlayan.....


Yg sorang lak keras kepala. Ikut suka mood dia jer.... Klau mood ok, dia peramah, tp klau mood dia x ok, org tanya pun buat derkkkkkk jer...


Tu belum yg 3-4 org lagi tuh....


TENSEN nyer akkkkkkk !!!!!!!!!





20091016

++ Again... !!!! ++

Selagi raya tak habis, selagi tulah weekend korang akan fully booked, kann???

Gitulah jugak saya......

Last weekend lagi sekali dipenuhi ngan undangan makan2...

Makan2 open house, makan2 pengantin....

Tapi makan2 pengantin tuh kenalah kita lak yg bagi duit raya, kannn.....

So, last Sat, kami ada dua jemputan open house.

Ptg - tea time hubby's fren ngan malam - dinner my fren....

Sun - ada 4 jemputan. 1 kenduri arwah, 2 open house, 1 pengantin.

Yg kenduri arwah tuh my hubby gi ngan dua anak bujang nya saja his aunty....

Pastuh gi umah pengantin my uncle nyer anak lelaki kawin....

Terus gi open house kat Puchong satu and kat Pkg satu.....

Balik memasing dah penat dan sakit perut....

Tapi org dah jemput, kan..... klau kami ada kelapangan pasti akan sampai....

Pd yg menjemput tp tak sampai tuh, mintak mahap jelah.... keadaan tak mengizinkan....

Sib baik this weekend dah last week raya....

Sok my adik wat open house lak kat BP, Klg.



20091015

++ Anak Dara Kecik ++

Haa... ini sorang lagi anak adik lelaki saya....

Ku snap dan post kat sini eh, mak dia tau nih... tengah baca kot....



anak dara bertuah nih
taknak ngan mak andak nye...
tak taulah napa... mak andaknya
muka garang kot..... garang ke?


Nama :- Nur Adilia Nazirah binti Badli Sham ada betul ke?

Umur :- Baru setahun dia keluar seminggu pas org puasa, tahun lepas... 'apsal mak ngan pak dia tak letak nama cam nama pelakon indon tu, ek? Nazirah Ramdhani.....' eh, anak dia, sesuka ati makbapak dia lah..... 'ye tak ye jugak...'

My adik nih stay with my parents.....

Bagus gak dia stay ngan my parents coz sian org tua tuh.... klau my adik bongsu and he's the second last takde kat umah she's still sudy, tinggal lah mika dua org.... aku tengok muka ko, ko tengok muka aku.....

At least adalah gak teman org tua tuh.....




20091014

++ Jamuan Untuk Ofis ++

Selalunya itulah yg saya buat.

Malas nak buat open house, actually coz my house is quite far for them to come,
maka saya akan bwk ke ofis last Thu.

This year buatkan they all.......



Nasi kaler-kaler ke nasi hujan panas????

Ayam masak merah

Acar timun ke ada nama lain, ek?????



Kek rainbow kaler sbg pencuci mulut.....



Dan juga buah-buahan....



20091013

++ Can You Believe It? ++

Amendenye?

Idak ler.....

Masa kenduri nenek last weekend, kan saya ada cakap baking cake?

Kek kaler2 rainbow kaler tu lah yg saya bwk ke umah nenek buah tangan lah kononnya.....

Laaa.... rupa2nya memakcik saya yg ada kat situ sumer nya berkenan. even my nenek pun suka.....

Dah lah sumer nya menanya berapa hinggit saya jual...

My hubby said boleh lah jual, nnt makcik2 leh promosi kan.....

Meh, lagi sekali tanya, ada sesapa nak ORDER kek kaler2? Selain tempahan BAJU KURUNG for ladies only....

Leh le tempah.......

anuar_salmiah@yahoo.com

TQ.



20091012

++ Project Alpha ++

Huuiiihh..... amende nya tuh?

Cam bunyi projek mission impossible jer.....

Ye ke?

To whom is attached to Nuffnang's, they will know what da hack i'm writing about.....

But to those yg tidak, this project is 'Uncovering Malaysia's Top Bloggers' their tagline

Ada seven TOP bloggers yg been selected to make this project a reality.

They will have their own show every week (7 days).

So, untuk sesapa yg nak nengok amende nya lah Project Alpha tuh, sila klik kat

www.nuffnang.com.my/projectalpha

or

http://www.hitz.fm/

Pastuh ada contest lak tuh...!!!!

CHECK IT OUT !!!!!! &


ENJOY!!!!!!!



20091011

++ Pernah Tak? ++

Bila anda tengah syok driving, tetiba ada keta dr satu simpang ke lane sebelah ke, sesedap rasa jer masuk lane kita?

Yessss... saya tau, itu adalah 'blind spot'.

Saya pun kekadang pernah gak cam tuh....

Tp, bila kita hon then kita toleh, dia pun wat muka seposen wat dono jer..... mau tak hangin satu badan?

Itulah yg terjadi last Wed morning.....

Geeeerammmmm nyaaaa.....

Pastuh pernah tak terjadi......

Ada keta besor kat depan keta anda, ikut lane tengah pastuh speed below the limit?

Bila kita follow kat bakang, dia cam nak bagi kita potong, tapi dia nyer ke tepi tuh cam taknak bagi kita jalan jer.....

Yelah, nak bagi kita potong tapi dia nyer keta tuh atas lane.....

Setengah kat lane kiri, setengah kat lane tengah.....

Kot keta tuh kecik leh gak potong, tp kot besor gedabak, camne lah kita nak potong....?

Tensen gak kekadang tuh.....

Sabor je lah, kannnn.....?


20091010

++ Kenduri Nenek ++

My nenek nih my mom's mother, dulu masa tengah sakit dia stay kat umah my mother..... maklumlah my mother anak sulung, pastuh kat sebelah umah jer.....



Tapi kata kat sebelah umah pun, org tengah sakit kan, kenalah monitor selalu....


1-2 years jugaklah dia kat umah my mother....


So, bila dia dah sihat sket, katanya nak balik umah sendiri, nak mati kat umah sendiri org tua biasalah kannn, selalu ckp camtu.....


But the problem is, sapa nak teman dia kat umah tuh? Takkan nak biar sengsorang lak, kan?


One of aunty is a single mother, so, dia pun ngan rela hatinya volunteer tuk dok ngan my nenek.....



Actually, dia pun ada umah sendiri. But she sacrifice for the sake of her mother.... really touched.......


My this aunty is a very good women.... She's good in cooking.... Every raya, without fail dia akan masak tuk anak2 sedara dia yg dtg beraya.... coz dia tau anak2 sedara dia buruk lantak... kahkahkah.....


sebahagian lauk pauk kat
kenduri/open house tuh.....


my mother ngah masak...


she always the chef for the family


haaa... ayam goreng nih saya

yg masak. Mmg suka part goreng
ayam nih coz leh curik2 mkn.... huahuahua

And last Sun, the kenduri is requested by my granny coz dia kata (1) dah sihat sket (2) dpt balik umah sendiri (3) dpt puasa penuh this year.... Alhamdulillah.....

Last time masa dia tengah sakit, when my mother ask her to stay with my mother, she always said this..... "Nnt atuk arwah ngko datang, nenek takde kat umah plak...."