20100430

++ My Mushroom ++

Saya dgn gembiranya mengumumkan bhw projek cendawan saya telah dituai buat pertama kalinya dgn berat sebyk 2kg+.

Klik sini, ek.......



20100429

++ Medical Card ++

WHAT ???????

You dont have a medical card, yet??????

With your background and family history, still you dont want to have one?

Aiyaaaa..... dont la like that.....

Its not that i dont want. But everytime i wanna plan for it, another matter coming up very very fast w/o giving signal pun....

Ahhhh... that is only an excuse...

Allooo... allooo.... sesedap mulut jer bercakap, ek..... Mementanglah ko ada insurans, kannnn....

Setiap dr kita tidak mempunyai latar belakang yg sama. Maybe u see me cam senang jer idup, gitu.... tapi hakikatnya hanya me n hubby yg tahu...... tp ni bukan konsep bior pape asal bergaya, yea.... coz ada aku kisah apa yg org ckp, apa yg org ada aku takde?

Issshhh... dah larik tajuk lah plak....

Bukan apa.... adalah satu dua kes tu yg menyentap pemikiran ini, kannnn....

Dgn kes denggi lah, h1n1 lah, kanser lah, itulah, inilah....

Kot dibuatnya akk ngan hubby ada lagi, leh ler ikhtiar carik duit walau sesusah manapun. Tapi bila me and hubby takdak, manalah anak2 nak carik duit plak.... Ataupun me or hubby admitted, apo citer nnt?

Ni tengah kusut masai, kacau bilau, tonggang terbalik memikirkan pasal pro and cons, pitih cukup ke dak, gitu, gini....

Tapi, amik mesti tetap nak amik. Bila? Nntlah survey market dulu....

Ehhhh, jgn lama2 tau kak.... Nnt makin byk umur, makin mahal.....

Yelah, yelah, akk tau.... Ko jgn tetiap ari, tetiap minggu kol, ok... Nnt akk fedap, akk kensel sblm beli....

Pssttt.... psstt.... sebenornya nak mengambil tu adalah sbb nak larik i/tax pun iye..... Drp akk sakit ati bayor i/tax tetiap thn, lebih baik akk invest utk kesenangan akk, kannnn....

Huuiiihhh.... pandainya dia berkata-kata..... bila nak dikota??????





20100427

++ Last Weekend ++

Bizi..... sampai x perasan dua ari cuti terasa sekejap.

Anak2 bersekolah ari Sabtu. Most of the school, i think....

So, ibunya bizi menghantar dan mengambil anak2. Abah bizi kerja coz partner nya cuti kawin.

Ari Ahad gi tengok pengantin. Hubby i nyer partner tuh....

And the most bizi is because that Sunday adalah hari menuai cendawan ku...

Yes! yes! yes! seronok tengok cendawan tu kuar bebanyak.

Pagi tuai.

T/hari pas tengok pengantin - tuai.

Petang pas ujan - tuai.

Malam - tuai.

Adalah dlm 1 1/2 kg. Sikit????

Mmg ler pd org cakap sikit jer.... apalah ada pd 1 1/2 kg tuh....

TAPI... pd saya... alhamdulillah.... syukran....

Sekurang2 nya hasil titik peluh saya berbayar....

Looking forward utk membesarkan lagi rumah cendawan kami.....

Best... best... best....




20100424

++ Buat Passport ++

Nope.... not me! But my parents...

Eh, nak ke mana pak aji dgn mak ajah tuh?

Biasalah, kot dah namanya org tua, kannnnn..... Nak buat umrah ler.....

Alhamdulillah..... dpt jugak both of them gi umrah selepas 12 tahun balik dr haji.

They all gi haji masa akk tengah pregnant 1st baby..... dahhhh 12 thn anak dara tuh...

Rasa bersyukur sgttttt. Coz eventhough my father kerja gunting rambut sejak dr muda, x pernah keja ngan gomen and my mother housewife, mrk adalah hamba yg amaaaaatlah pandai berjimat demi masa depan mrk.

Ingat lagi..... dulu2 kan ada tabung ayam yg beso tuh.... haaa.... dgn tabung tu lah mrk menabung setiap hari.... pastuh dah register ngan tabung haji, menabung guna tabung haji nyer tabung. 50 sen tiap2 hari..... begitulah berjimatnya org tua akk.... Kekadang bila x cukup duit, terrrr paksalah pecahkan bontot tabung tuh, pastuh simen balik....

Kami adik beradik berjaya pun berkat doa kedua mrk yg sentiasa bersabar dgn segala dugaan yg dtg.... Imagine anak 10 org.... bermacam segala perangai yg perlu ditangani....

Bukannya apa, adalah sorang dua pakcik akk nih.... Sian sgt ngan mika.

Napa?

Yelah, anak2 ni kekadang kan, pantang tengok dan dengor org tua mika ada duit lebih sket.... asyiklah buat baik ada makna.... Kot yg keja gomen tuh, cukup umur dptlah duit pencen. Haaa... time tulah anak2 akan buat baik ngan makbapak nak kecek duit sket....

Kekadang dok heran diaorg nih takde ke hati dan perasaan. Dahlah makbapak tuh lom gi haji lagi, biorlah mrk merasa gi haji ngan duit titik peluh mrk.... Sudahnya dah x larat nak berjalan still lom gi haji lagiiiii....

Sebenornya nak bagitau, akk amik EL last Thu.

Sobabnya, last Wed my parents gi imigresen nak buat passport, tp tengah dok nak buat, tetiba komputer offline. Kesian sungguh org tua tuh....

Sudahnya kena dtg lagik on Thu. Terpaksalah akk bercuti..... yes! yes! dpt rest satu hari.... huahuahua... gitu ghupanya....

Sib baik settle on Thu. Apara imigresen, offline satu ari.......!!!!! Kesian mak bapak aku..... Sib baik gi ngan makcik akk....

Nak bagitau....... Korang klau dah keja, jgn dok perabih duit org tua jerrrrr..... Berilah mrk kesempatan utk menikmati segala hasil titik peluh mrk sejak dr muda. Dahlah masa kecik2 dulu korang dah perabih duit utk gi belajar, haa... dah tua dan bekerja pun still nak perabih duit mak bapak jugak? Jangannnnnn...... beringatlah. Korang pun ada anak2 jugak...... Ada paham? Sendiri mau pikirlah..... X paham? Renung-renungkanlah.......



20100422

++ Need New Garage ++

Not actually garaj ler....

Ari tuh keta park kat tempat parking umah.

Umah akk tuh kecik jer parking space nye. Nak park mpv x muat. Kenalah park kat luar.

My father dah dok komen suh wat tempat parking. Sian keta baru, katanya....

Dia x tau, anak menantu dia nih kemain bizi semanjang.... kononnya lahhhhh.....

Sudahnya parking ler depan umah. Kat tanah ucu akk yg kosoooong jer tu. Bagus gak. Leh ler pakat2 ngan kakak akk buat garaj.

Abang dgn kakak akk kat sebelah umah dedua pakai mpv gak. Maklumlah, kami ni murah rezeki tang anak2 nih..... dah adik badik pun 10 org, kannnn.... anak2 pun boleh ler tahan byknya....

Tak taulah kami nak wat camner.... Nak wat kat tanah ucu tuh, nampak gayanya kena mintak izin ngan tuan tanah. Kot tidak nnt, dia dtg robohkan, kes naya jer....

Ni cadangan jer lah... Bilalah projek tu nak dimulakan, tak taulah akk....

Nak kena suh arkitek design sketlah..... Cehhhh.... mementang lah adik tuh arkitek.... tukang ukur pun ada.....

Bagus jugak ada adik pandai2 ni, kan? Kakak ngan abang dia dok ngaaaarah jer buat keja. Huahuahua....




20100421

++ Balik Kampung ++

Last weekend balik kpg....

Seronok bebudak dpt naik keta baru balik kampung.

Yg terlebih seronok, ibunya..... X pernah2 drive balik ke kpg, ari tuh akk drive!!!!

Tegezut hubby i....

Rupa2nya byk cendawan yg dituai. Pagi dah tuai, ptg pun ada lagi...

Adalah dedekat 20kg... sampaikan my SIL nak tido kpg pun x jadi... Sbb cendawan dah byk, kenalah antar kat kedai sok pagi. Ndaknya plak ari Ahad, ramai org nak memasak weekend....

Sonok nengok cendawan tuh byk kuar... Bilaaaalah cendawan akk nak kuar byk cenggitu, ek....

Akk pun dpt habuan gak.... Mana2 yg agak QC reject tuh, kumpul2 adalah dlm 1kg ++...

MIL akk terus suh akk bwk balik.... Adalah tuh..... Hah! konpem.

"Sal, nnt klau dah masak, antar sket kat umah mak..."

Mmg sudah ku duga... cempedak menjadi nangka....

Sib baik lah akk ni menantu mithali.... huahuahua....

Jadiknya, ari Ahad tuh sumer masakan adalah berasaskan cendawan.

Lunch - cendawan masak lemak cili api.

Dinner - cendawan black pepper.

Sib baik x kembung perut.....

Alhamdulillah....




20100420

++ Apa Pendapat Anda? ++

Nak tanya sket ler pendapat.....

My ex-Korean boss kat opis lama ada berkata.... cenggini statement nya....

If u r a driver, and u r driving a car.... let the car protect u, not u protect the car...

Jika anda seorang pemandu dan anda sedang memandu..... biarkan kereta yg melindungi anda dan bukan anda yg melindungi kereta...

Soalan saya....

Ada betul ka ini stmt?

Adakah perlu kita melindungi kereta spy dia melindungi kita.

ATAU....

Dah sememangnya semasa kita memandu, kereta lah yg sepatutnya melindungi. Abis tu, buat apa masa kita beli keta nak tengok bodylah, enjinlah.....

Renung-renungkan dannnnnn selamat berfikir....

Berserah kpd ALLAH dan dia akan melindungi hambaNya......





20100417

++ Jalan-jalan ++

Rasmikan keta baru...

My anak2 sumer sibuk ajak jalan2.

My hubby plak dr ari tuh cakap nak ajak gi tengok lampu kat i-city.

So, that night mission accomplish.






Seronok betul anak2.... Kerja sekolah pun siap cepat jer malam tu. Klau tidak jenuh menyuruh, sampai ke malam tak siap2....





20100416

++ New To Us Part II ++

This is what new to our family .......


Proton Exora !!!!! (sila jgn betulkan komputer anda. gambar ini diambil dr skrin cctv ofis.....)

Maklumlah, anak dah 4 org... kenalah carik transport yg besor sket...

Klau idak, siap gaduh sumer bagai kat dlm keta...

Tapiiii..... mpv tuh ada 7 seater tau!!!! Emmm.....

Apa ada di fikiran anda?

Huahuahua...... cukup ler setakat nih 4 org tuh..... dah riuh sekampung kami 6 beranak.... Alhamdulillah....





20100415

++ Begitukah? ++

Huuiiii.... tajuk..... cam gempak jer...

Cuma nak meluahkan isi hati.

Akk ni bukanlah org 'senang'.

Tapi, Alhamdulillah.... berkat doa kedua org tua kami suami isteri, dapatlah kami hidup selesa dlm membesarkan anak2.

Yg x pahamnya org kaya2 nih kan..... klau nak gi holiday, ngapa x nak bwk anak?

Tak cukup duit? Ehhhh.... dah kaya, mana boleh x cukup duit.....

A few of my friends is like that. Alasan yg diberikan.... 'Eh, i penat2 carik duit, bakpe nak bwk anak2. Nnt diaorg dah besar pandai2 lah carik duit sendiri klau nak pegi holiday...'

Gitu ek org kaya2 ni nyer pemikiran.....?

Pernah tak terpikir bhw menghabiskan masa bersama anak2 di kala mrk masih kecil adalah sesuatu yg paaaaaaaling berharga dan x boleh di ulang kembali?

Siannn bebudak tu, kannnn......

Entahlah.... lain org lain lah pemikirannya.

Takde hal. As long as akk tau akk ada anak2 yg x boleh di tinggal dan di pisahkan. Gi jalan dedekat pun mesti bwk mika. Tak lengkap rasanya tanpa anak2 disisi.....

Anw, tengah planning nak gi holiday satu family. Nak gi jejauh sket. Bilaaaaaalah agaknya, ek?

Nie kena tunggu bisnes cendawan jadik hebat.... Mari... mari.... mari.... sapa nak beli cendawan segar, silalah hubungi no. tipon saya spt yg tertera...... (over acting).....




20100413

++ Selesai Sudah ++

Alhamdulillah.....

My niece dah selamat menyelesaikan majlis perkahwinannya di tempat pengantin lelaki - di K.Terengganu last weekend.

As i told u, wakil kami adalah kesemua adik beradik lelaki dgn 3 kereta. Abg - Baharom dan adik2 - Baharudin, Baharin dan Badli Sham.

Emak ngan abah tumpang Baharin. Begitu juga Badli menumpang abg Baharin nya.

Baharudin dah expert gi sana coz org rumah nya juga org Terengganu.

Akk balik cepat last Fri coz emak dah pesan dia akan bertolak selepas Asar. So, my anak bujang kecik takde org nak tengok kan.

Rupa2 nya my anak dara besar - Qistina telah di cutikan oleh abahnya..... Sebab my hubby a bit busy ptg tuh, dia takut x sempat menengok anak keciknya tuh, maka kakak kena sacrifice. Ohhhh... sukalah anak dara tu....

Balik ke sini petang Ahad.

Cam biasa, my father said kenduri simple jer.... macam kenduri Baharudin dulu pun camtu jugak.... simple jer...

Pagi Ahad masa nak bertolak balik tuh, singgah kat kedai proses kopok losong... Menunggu org tu memproses - gentel - rebus - bungkus - hah... amik ko, sampai satu jam, abah kata.....

Maunya idak, 3 keta tu jer dah rm300 memborong kopok losong..... Sakan ko memborong kopok, tak hingat org lain.....

Akk pun ada mengirim membelinya.... emmm... mau 3 hari 3 ptg makan kopok jer nih..... huahuahua....


20100410

++ New To Us ++

New thing to us....

Ari Mon gi register a bisnes kat SSM. Sehari jugaklah kat situ... Jenuh menunggu.

Nama?

FAS Family trading. http://fasfamilytrading.blogspot.com/

Actually nak register utk bisnes cendawan jer.... so, nak register guna nama agro. But my hubby said, sekali jalan utk bisnes yg akan datang.... dah pilih nama, tak aprrove, makanya nama tu jerlah yg terpikiaq kat kepala otak dan approve. Alhamdulillah.....

Something new coming up....

Amende ?

TUNGGUUUUUUU......




20100409

++ Simply Siti ++


Semenjak dr hari pelancaran ari tuh sampai ke la ni, tak de gi nengok produk tok ti ni lagi.

Gi jalan2 ari tu pun x teringat nak gi menyinggah nengok.

Cam ok jer...

Ingat nnt nak gi jugaklah menengok.

Eh, korang dah cuba test lom? Klau dah, meh lah kongsi.....

Akk tau.... ada ramai org yg suka ngan tok ti. Tak taulah napa...

Sebenornya akk ni dulu pun x berapa heran kot org citer pasal tok ti. Tapi, ntah napa bila dia tengah dok sibuk2 masa nak kawin tuh, tetiba cam suka lak kat dia...

Suka in terms of lagu dialah... Idak ler akk admire kat dia pun...

Napa suka kat lagu dia?

Sbb masa dia nak kawin tu kan, dia ada cipta lagu utk hubby dia, cipta lagu yg ada kena mengena ngan diri dia. Pastuh ada dua tiga lagu tuh yg cam ada berkait ngan akk, kannnn.... Lagu apa? Biarlah rahsia.... cewah....
Pastuh, cuba korang test dengor dia nyanyi.... Tak pernah lah dia pelat omputeh langsung. Sebutan nya jelas terang dan nyata sungguh..... Cuba kot penyanyi baru skang ni kalau nyanyi, ya-Allah! ngalah omputeh nyanyi lagu melayu....
Nnt akk dah gi survey, akk share sesama, ek.....




20100407

++ My Niece Wedding ++

Cam yg akk bagitau, last Sun my niece - Nurzalifah binti Aminuldin telah melangsungkan perkahwinannya.



Alhamdulillah, segalanya berjalan dgn lancar....


Adalah lauk tak cukup sket.... biasalah tuh.... dan dgn profesional nya ditangani oleh makcik2 dan pakcik2 di dapur.... kautimmm.....


Kami adik beradik adalah cam biasa menjadi runner ke sana sini utk membeli apa2 yg terkurang last minute...


Akk ditugaskan oleh emak utk menjadi collector.... isshhh... tak pernah amik post nih... selalunya post nih kakak2 yg tua selalu pegang... Tapi, nak buat camana, dedua pun dah tak ada..... Sorang lagi tengah sibuk buat juadah makan beradab...


Kesayuan melanda kami tatkala pengantin lelaki melafazkan akad nikahnya dgn sekali lafaz. Di kala itu, terbayang wajah along. "Kak.... anakmu telah selamat bernikah.... semoga engkau tenang di sana...."


Begitu jualah di saat berinai besar dan bersanding... air mata kami asyiklah nak mengalir saja....


Semoga jodoh mrk adalah sehingga ke akhir hayat...... AMINNNN.....


This week adalah kenduri di pihak pengantin lelaki. Di mana? TERENGGANU.....


Akk tidak dpt menghadirkan diri, adalah sebab musababnya.....


Wakil dr pihak kami adalah abg - Baharom, dan dua adik lelaki - Baharudin dan Baharin. But, not to worry, kat sana nnt ada yg akan menyertai....


Ayah pengantin perempuan tak sanggup nak menyertai krn masih terkenang kan along.....



pengantin lelaki dgn kusyuknya
sdg mendengar jurunikah menyampaikan
amanat... dos and dont

akhirnya... saat yg ditunggu telah tiba...
gagap, gugup, berdebar... ishhh...
sumer ada...
pelamin bertemakan warna ungu


nurzalifah dan shamrul


malulah plak nak bagitau....
kek ni akk yg sponsor.

my adik - baharudin & wife - aida,
dgn semangatnya membersihkan
rumah pengantin sebelum akad nikah.








20100402

++ Official Course Part II ++

Spt yg diberitahu, akk pergi kursus cendawan last Sun.

Details klik di sini.