20100122

++ And... It Happened Again !!! ++

My last entry on Tue... stated that i've been bizi with everything - ofis and at home.

It was a scheduled entry which i entered on Mon at d ofis....

When i reach home at my mothers house, my sister already back from d hospital.

That night shes unconcious again....

Me with my migrain rushed to my mothers house.

Till midnight i told my adik, i cannot tahan.  Need to go back, take my medicine n must sleep for a while... and i will come back...

But due to badan penat, migrain and sleepy... i terrr over slept....

Until at 4.45am, my adik lelaki kol to inform that my sister pass away....

Sepantas kilat saya turun dr katil, capai tudung dan berlari ke depan umah mak...

Kakak terbujur kaku di tengah rumah, di atas katil....

Ya Allah.... semoga roh kakak berada di kalangan orang2 beriman....

Sesungguhnya kami pasti itu adalah yg terbaik buat dirinya setelah tahap kesihatannya menurun dgn drastiknya semenjak dua bulan yg lepas....

Al-Fatihah buat arwah kakakku - SALMAH BINTI BAHMAN.




20100119

++ Kenapa? ++

Kenapa skrg nih entry semakin kureng?

Kenapa skrg nih entry semakin tak menarik?

Bizi ngan ofis work.

Bizi ngan personal matters.

Ofis work still hasnt finish yet....

Baru nak start this year nyer a/c - huiiihhh..... lombap giler....

Annual Dinner - selagi tak sampai date tuh, selagi tulah asyik nak kena adjust itu ini, nak kena arrange itu ini....

At home - my sister still in the hospital.  Hope for the best for her....  My BIL and her both daughter is take turn to accompany her....

At home - it is confirm my very 1st niece i.e my sister first daughter will get married in February.  We have to forward the occasion a month early due to my sister health is not getting better...

At home - we adik beradik bizi preparing for the wedding occasion coz it will be held at our parents house.  It is my sisters wish to made her own bunga telur, so bcoz of that we hv to gotong royong to finish it.  Hentam sajalah labu.... 

And my health still so-so.  Maybe bcoz byk fikir....




20100116

++ Saat Mencemaskan ++

Last Tue night masa tengah nak sesiap nak prepare dinner... to be exact tengah cuci ikan kat sinki...

Tetiba my anak jerit.... 

"Ibu... ibu... nenek panggil gi depan.  Mak Long pengsan.."

Huiiihhh.... sepantas kilat ikan tuh ku tinggalkan... Cuci tangan, capai tudung terus berlari gi umah mak...

Tercungap2 x cukup napas...

Sesampai jer tengok mak tengah menangis2, adik tengah pangku along.....

Memasing sibuk dok panggil nama dia.... but no respon at all...

Ya allah..... time tuh tuhan jer yg tahu betapa panik nya kami.

Abah n my BIL kuar - ada hal....

Shes like that almost half an hour... unconscious....

Puas kami berbisik kat telinga dia, no respon still....

Until dia tersedak, muntah....

Alhamdulillah..... 





20100115

++ My Sister Wish ++

Saya x pernah berkongsi with all of u this secret.

My eldest sister now is in stage 4 of colon cancer.....

Yesss!!!!  it happen again....

Kami sekeluarga terpaksa menempuhi pengalaman yang sama seperti 2 tahun yg lepas....

Dugaan kami tempuhi dgn penuh kesabaran....

And last Fri my sister request pd saya utk menutup a/c simpanannya....

Actually x sampai hati..... tapi bila memikirkan ia adalah jalan terbaik utk dia meringankan segala bebanan fikirannya, maka saya dgn sayunya melaksanakan tugas itu....

My hubby also said, lets fulfil her wish....  u wouldnt know whether what will happen....

Pray for the best for her......



20100114

++ Not Feeling Well ++

I am supposed to work overtime last Sat.

I have a lot of work to settle.  Dont know why this year, early of the year i have a lot of work to be settled.

Everything is not done yet.

Furthermore, i have to arrange company annual dinner this year.

Already informed boss that i want to come on Sat, but sad to say that i had a fever on that nite.

Its been a long time since i had a bad fever like this.  As far as i remember, it was in Feb last year....

One whole day i did not do anything.  Either housework or bath.

Its really cold....  Sit in the room without on the fan... normal room temperature but still cold.

Mon still not ok but have to come to work.

My workload is extraordinary !!!!!!



20100113

++ Ayam Bohsia? ++

Huuiiihh... semacam jer tajuknya....

Ini bukan ayam - orang, yea.... tapi ayam - binatang....

My sister yg dok sebelah umah mmg ler suka membela ayam...

Ada laa sekor ayam tina dia nih....

Setiap kali bertelur suka dok dlm keta tolak anak saya....

Keta tuh dah x guna, but still ada kat tepi umah tuh berlipat...

Anak2 pasti tau bila ayam tuh bertelur kat situ...

So, bila dah bertelur saya akan bagilah kat kakak saya.  Dah ayam dia kann... telur tuh pun hak dia lah....

Adalah 2-3 kali saya bagi telur ayam tuh....

My kakak bilang.... it was the same ayam... sebelum dia bertelur tuh mestilah dlm seminggu x balik umah...  bila balik jer tetau bertelur... pastuh bila dah bertelur x reti nak menjaga telur tuh, di biarkan jer.... 

Adakah boleh saya menggelarkan ayam tuh bohsia?

Eh, ada ke?



20100112

++ What I Did Last Friday ++

Huhuhu.... cam rasa dlm filem plak....

Since that morning hujan, maka dgn rasminya akan jammed lah di jalan raya.

As usual, jalan nak menghala ke jalan besar yg saya lalu nih mmg selalu jammed....

And breakfast that morning adalah nasi ayam..... home made.  Pepagi tuh....

Oleh krn saya membawa bekalan dan jalan pun pasti jammed, maka.....  saya dgn konpiden nya membawa sudu dan jus carrot susu....

Dlm keta, tengah org sibuk menguap krn jammed, saya ngan kusyuknya menjamu breakfast saya yg lazat tuh....

Siap mendongak2 minum air dlm tumbler....

Selamba giler...

Sampai opis mmg ler dah lambat, terusss jer wat keja.....  tapi perut ku dan kenyang....

Burrrppp..  alhamdulillah.....



20100106

++ First Day Part II ++

Alhamdulillah, my son's first day is ok...

Pagi - sek agama.  OK.
Abah hantar, dok kat tepi tingkap menghadap kantin...  Dah dpt tempat duduk, lambai kat abah - bye bye.  Abah pun balik...  Dah nak time rehat, abah sampai, dia tengah mintak izin kat ustazah nak gi W.C.  Kat dlm W.C dia konpius coz byk sgt bilik, x tau mana satu nak masuk..... huahuahua....

Petang - sek kebangsaan.  Not so...
Abah hantar, beratur.  Pastuh gi hantar Sya masuk kelas.  Abah dtg balik, tengok depan, tengok bakang, tengok kiri, tengok kanan, eh, anak aku takde!  Manalah plak nih?  Sib baiklah abahnya ada instinct.  Gi kat motor.  Hah! mmg ada kat situ tengah nangis.  Apsal?  Dia kata dia dah konpius mana satu kelas dia.  Coz memula mmg dah beratur baekkk nyer depan kelas, pastuh cikgunya plak gi ubah2, so dia dah lupa mana kelas dia..... Sib baik dia nak masuk kelas balik.... Abah bilang he's the tallest kat dlm kelas.  And nama dia adalah 1st sekali - Adam Harris.  Aiseh.... opis salah eja nama lahhh....

Everything is ok.  No need to worry so much.  Cuma dia kureng pandai nak kira duit lagik....  Petang balik umah dia komplen.  Napa ibu bagi duit byk sgt?  Huiihhh.... so naive anak bujang aku nih.... 

Compared to his kakak.

Yg sulung tuh mmg manja terlebih.  Boleh caya tak?  Dia boleh larik ikut bakang sambil nangis....  huuiihh.... terasa pedas lak ibu....  Sampai std 2, lagik.....

2nd - Syasya.  She's ok.  Eventhough dia ada sket angin.  Ikut mood.  But everything is fine.  Tu pasallah walaupun dia dpt 2nd place dlm kelas, cikgu x berapa berkenan kat dia.  Coz dia mmg really ikut mood dia.  Klau dia x nak buat, cakap apalah mmg dia takkan buat.... 

Lain anak lain ragam.  Mcm kita mengandung jugak....  Lain anak lain lah pulak simptom nya...

Sedangkan anak kembar pun berbeza, kannn....

Takpe.... itu sumer adalah asam garam persekolahan.  In future, itulah memori manis kita walaupun at current moment, itulah yg pahit dan payau....




20100105

++ Kemensah Chalet Waterfall ++

Ingat lagi tak pd entry nih?

Haaa... dah jumpa dah bisnes kad nyer...

Kemensah Chalet & Waterfall
Jalan IBBM, Kampung Kemensah
Hulu Klang, 68000 Ampang
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 019-404 0403 / 019-377 3413
PIC : Encik Rosli Ismail

Have a nice view n experience !!!!



20100104

++ First Day ++

Maybe today is first day working in 2010.

But for me, it was a second day.  Remember, i'm working last Sat - alone.....

First day to our kids yg pi sekolah.  Uiihhh... this a.m raining plak, sib baik x heavy...

Both of my daughter, std 6 & std 3.

But for my eldest son, Adam Harris, today is his first day in std 1.

Already inform him yesterday nite, his father will only send him pastuh balik...

Saja jer.... sebenornya abahnya cuti....  Ibunya tak leh lah cuti, coz my manager pun on leave antor anak sekolah gak...

Kenalah take turn bercuti....

Sok nnt kot ada anak, gitulah.... kenalah give n take hubby n wife......



20100102

++ Kat Ofis ++

At d moment, i'm in d office alone.

Wat per kat opis?

Haaaa.... menyetel kan keja yg byk tuh...

Ari Thu x sempat nak siapkan.

So, Mon slalunya akan bizi.  Tak taulah napa Mon tuh slalu berhantu - bizi manjang....

Jadik, sebelum akk nyer temper high Mon nih, maka settle kan lah keja takat mana yg boleh ari nih....

Nak mintak maaf lagi sekali, entry will be tenggelam timbul this few week until CNY....

Lastly, HAPPY NEW YEAR 2010 !!!!!!