20100628

++ Stock Check ++

As per normal... half yearly stock check...

Penat wooo... nak kena masuk celah ujung yg byk habuk... dahlah lately nih asyik bersin2 jer... cam ada resdung pun iye gak.... pastuh baru baik demam....

Nak kena panjat sanalah, panjat sinilah, ujung sanalah, ujung sinilah, maka kena pakai pants yek...

Jadik... jgn marah klau this few days akk takde entry..... nak gi bertapa kat tempat berhabuk sat....






20100626

++ Selimut Putih ++

Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan( 2X )

Seluruh tubuh akan menggigil
Terbujur badan dan kedinginan( 2X )

Tak ada lagi gunanya harta
Kawan karib sanak saudara( 2X )

Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela diri( 2X )

Janganlah mahu dikenang-kenang
Engkau digelar manusia agung( 2X )

Sedarlah diri tahu diuntung
Sebelum masa keranda diusung( 2X )

Datang masanya insaflah diri
Selimut putih pembalut badan( 2X )

Tinggal semua yang dikasihi
Berbaktilah hidup sepanjang zaman( 2X )



20100625

++ Kenduri Doa Selamat ++

Kan akk ada bagitau yg both my parents nak gi umrah....

So, last Sun mika ada buat sket kenduri doa selamat...

That is why i cannot attend jemputan pengantin last Sat.

Mmg ler kendurinya ari Ahad, tp ari Sab tu dah sibuk dahh.... U all x tau mak ajah nyer perangai.... Huuiihhh, kenduri kecik2 camni pun rasa cam besar jer.... Imagine klau kenduri kawin.... Maklumlah sedara mara dekat...

Lagipun, kan both of them nak gi jauh....

Nak tau tak my parents nyer attitude? Even masa mika gi haji dulu pun camni jugak.... Ari tuh depa siap betulkan rumah.... Betulkan atap yg dah bocor, pastuh pasang tiles kat ruang tamu, kat bilik air, cat rumah..... Dah macam nak raya plak....

Begitulah mrk klau nak berpergian jauh... So touching.... Kami plak rasa cuak....

Pak aji ngan relanya mengorbankan ayam belaannya - ayam kampung.... Fuhhh.... pepagi lepas subuh ari Sab akk dah gi kat bakang umah my parents nak tangkap ayam.... Kenalah gi coz my hubby demam, ala-ala replacement gitu...

Dpt lah dlm sepuluh ekor kot.... ke lebih sket... pastuh lepas sembelih bwk gi kedai proses ayam. Mintak tolong buang bulu and potong sekali.... Mak ajah nak buat ayam percik...

Biasalah... part2 nak bakar ayam nih kita serahkan pd adik kesayanganku yg gigih dan gagah - Badli Sham.... dia mmg terer.... di bawah pokok ceri bertemankan mentari yg terik dan angin sepoi2 bahasa.... cewah... lakuuuuuu, abis sudah....

Alhamdulillah, tercapai sudah hajat pak aji ngan mak ajah nak menjamu dan bersedekah.... Seronok bila tengok mrk gembira, walaupun penat.... InsyaALLAH... segala nya akan baik semasa mrk di sana nnt....

Mendoakan yg terbaik buat mrk berdua - dunia dan akhirat.... semoga ALLAH sentiasa mendengar doa mrk.... Ketenangan minda dan kekuatan fizikal agar mrk dpt beribadah dgn tenang dan kusyuk tanpa memikirkan kami di sini.....

Imagine - nak melepaskan mrk pergi camni pun rasa sedih apatah lagi jika pemergian yg tdk dirancang ITU dtg..... Duhai hati.... tabahlah....




20100624

++ Pengantin ++

Takleh nak attend jemputan majlis ni on Sat.

Inform tuan rumah dahhhh.... Dia bilang suh dtg mlm Sabtu...

Eh, ok gak.... Mlm berinai plak tuh...

Off we go on Sat night selepas akk balik dr bersosial ngan BFF.... habis hubby akk tarik muka.... pkl 10 mlm baru balik!!!!

Tapi, nak gak gi umah pengantin....

Kekonon cam org jauh lah dtg.... huiiihh... org ramai lagik tuh.... siap berkaraoke lagik....

Kami plak ngah lapar, sampai umah pengantin, org dah kurang, huh.... makan nak hingat orang dahhh.... tuan rumah pun bagi spesel treatment..... sonok rupanya dtg lambat nih..... huahuahua, boleh wat lagik nih....


SELAMAT PENGANTIN BARU....




20100623

++ Date with BFF ++

Ngam-ngam ari Kha sebelum cuti tu, old fren called...

Eh, jom kita buat small re-union amongst us jer....

Ohhhh.... boleh, bila?

Esok ler.... kat KFC.

Bagusss.... aku cuti sok. KFC mana plak ni?

Simpang 4 lerrr....

Settttt.....

Makanya, kami pun berjumpaan lah TAPI kat kedai sebelah kfc daaaa..... sambil tengok world cup kat screen besar.....

Borak2, citer sedih, citer gumbira, kenangan2 lama, citer2 baru.... huiihhh... macam2 ada.... cam gitulah, cam ginilah....

Next meeting mungkin time raya kot.... sobab eiii... pasnih akk dah bizi....langsir ku belum potong lagik.....!!!!!






20100622

++ Jalan-jalan Cuti Sekolah ++

Wakakaka..... jalan-jalan?


To our terms - kira jalan-jalan lah jugak. Ada kami kisah apa orang nak komen? Asalkan akk n anak2 happy cukuplah.... Dont bother what others gonna say and comment....


It was a fine happy day of Friday.... Sobab eiii.... akk CUTI !!!!!!


Seghonoknye.....


Hubby? Kerja lahhhh....... Tapi takper..... Yg penting dia ada bagi ongkos utk kami anak beranak bermaharajalela..... kuang... kuang... kuang...


Mula2, kejut bebudak tu punyelah payah..... Abis tu, udah dua minggu dok umah, bangun pagi takde sapa yg mengejut, lenjan ler sampai ke t/hari....


Kmdian, kita ke Maxis.... Cawangan BBT One, Bukit Tinggi. Ada sedikit masalah problem yg perlu disettlekan...


Hehehe.... ibu ada duit belanja.... Hah, nak makan apa?

Sorang nak makan nasik, sorang nak makan a&w... hah, sudah.... ibu fenin....

Sudahnya, ke jusco br jerlah.... Ingatkan nak makan sr sambil tengok anak2 main, rupa2nya dah tutup daaaa....

Nak gi makan kat johnny, ngah ramai plak - lunch hour.... Takpe, kita beli roti dulu.... Pastuh ajak gi main... Huh, sepuluh hinggit habis main game.... penat ibu tunggu....

Pastuh kita gi makan stimbot....

Abis makan, gi kedai buku.... belikan kakak buku ulangkaji. Adik2 plak beli lah buku cerita ngan buku kaler...

Dah abis beli buku, kita pulang....

Tak ke mana pun.... tempat yg biasa kami tuju, tp apa yg penting adalah menghabiskan masa bersama anak2.... Lagipun, kan x cukup korum... Tunggulah my hubby cuti, baru boleh plan gi jalan jauh2...
What important is - my kids HAPPY !!!!!!! so do the mother....










20100619

++ Hati Berbisik ++

Malam Bertandang

Hati Berbisik Mengenang

Cerita Derita Yang Daku Pendam

Kata Menguji

Cuba Untuk Kusudahi

Berulang Air Mata Membasahi

Aku Kini Perlu Berdiri

Walau Hakikatnya Pasti

Kan Melukai

Aku Ingin Semua Rasai

Kerna Pengakhirnya Hidup

Ku Sendiri



Oh Tuhan

Kau Berikan Aku

Segala Kekuatan

Meneruskan Perjalanan







20100617

++ To Expand Or Not To Expand ++

Last night, my SIL called...

Lately, eversince i was in the same business with her, she often called me rather than her brother...

If she called my hubby means, i didnt pick up the call.

Its true. Last night she called my hubby due to i didnt hear the phone ringing...

Why?

She was asking me about my cendawan business. How is it.... Got any problem or not... Really want my business to be good and safe and expand....

Shes a good sister to all her adik2 and good daughter to my MIL.

Eversince my FIL pass away for the past 20 years, shes the one who always take care of her siblings...

And now, seeing that this business having a potential, she propose me a client...

It was her client, but since she also cannot fulfill the demand, she wanna pass this one customer of hers to me...

Another reason is because the customer is nearer to me rather than to her.

But at d moment, cannot take the responsibility bcoz my own customers demand also cannot fulfill weekly.... 5kg or more weekly... Furthermore, this customer of her need at least 8kg weekly or maybe more....

With the quantity of my bongkah cendawan, i think i better let it go now.... Let her supply the customer by her self this moment...

So, to get at least 15kg per week, i need to expand my rumah cendawan bigger.... more bongkah, more production....

U think i can do it part time? Oh, my SIL is a full time businesswomen.... She let go her good post starting this year.... But i think its worth it for her now.... Her business is expanding and the market is getting bigger...

TAPI.... mana nak cekau $$$$$$.....

Any suggestion?





20100614

++ Abang Oh Abang ++

Pd satu malam, ibu sdg melipat kain baju sambil nonton tv.

Tetiba abg dtg dekat ibu...

"Ibu, nak tengok kaki..."

"Haaa? napa nak tengok kaki ibu?"

"Saja jer..."

"Kaki mana satu?"

"Tapak kaki"

Maka, ibu pun hulurlah kaki.... Tengok tapak kaki kiri, pastuh tapak kaki kanan.

Ibu tengok abang dgn penuh hairan. Full of question mark...

"Napa bang"

"Takde pape..."

Tetiba ibu terpandang kakak at one corner ngah tersenyum simpul.

"Napa kak?"

"Abang nak tengok syurga kat tapak kaki ibu..."

"Haaaaa?????"

"Yelah, kan syurga kat bawah tapak kaki ibu...."

Ya tuhan.... alangkah lurus nye anak bujang ku sorang tu.... He is really straight forward nyer org... really....

"Abang..... abang takkan nampak syurga kat bawah kaki ibu..."

"Kenapa?"

"Kalau abang betul2 nak tengok syurga... abang kena dengar cakap ibu, abang kena belajar pandai2, esok bila dah besar... jaga ibu ngan abah, abang anak lelaki sulung... tu pasal kakak pun panggil abang, 'abang'... kena jaga kakak 2 org, kena jaga adik, ingat solat, jgn jadi budak nakal.... barulah abang boleh nampak syurga tu.... "

Huh, panjang lebar ibu dia explain....

"Oooo....." "Abis, cakap ayah tak payah dengar?"

Huk aloh..... anak bujang ku....

"Cakap abah pun kena dengar jugak... Sbb balasan syurga tu klau abang dengar cakap ibu DAN abah. Bukan ibu jer..."

"Abis tu, kakak dgn ammar pun abang kena jaga?"

"Yelah, sblm kakak kawin klau ibu ngan abah dah takde, abang kena jaga kakak sbb abang nak kena jadi wali. Ammar, abang kena tengok biar jadi adik yg baik cam abang..."

"Ibu ngan abah gi mana?"

"Takde tu maksudnya ibu ngan abah dah meninggal dunia, dah mati lahhh...."

"Ohhhhh...... wali tu apa, bu?"

"Wali tu maksudnya, kalau kakak nak kawin esok, abang kena duduk sebelah tok kadi dengar, bagi izin, baru kakak boleh kawin......"

"Ohhhhh....."

Camtulah anak bujang akk.... ADAM HARRIS BIN FAKRI ANUAR.... dia mmg byk soalan dan persoalan.... kekadang tu hilang idea camne nak bagi dia faham... sbb lepas explain yg ini, akan kuar soalan yg itu.... explain yg itu, soalan yg lain akan timbul....

Korang as a parents sure ada situasi begini, kan?

Haa.... tu belum lagi anak dara tanya kat korang sok..... "Ibu, darah haid tu kuar dari mana, bu?" Apa korang nak jawab? Actually, im preparing for that question..... Hopefully takde lah soalan tu.... Huuiihhh... soalan stpm pun tak susah nak jawab, nak ooiiiii.....

So, to all parents..... be prepared to all the unexpected questions. Childrens nowdays is very the clever, you know...... Clever to create a question..... and to look for answer at their own way klau kita tak explain betul2 kat mika....






20100613

++ Cuti Sekolah ++

Diam tak diam, dah seminggu cuti sekolah....

My eldest daughter is bizi ngan dia nyer kelas tambahan for the whole 1st week. Maklumlah org nak exam, kannnn....

SRK dan SRA, both also ada kelas tambahan. Pagi - SRK, petang - SRA. Pagi - abah hantar & ambil. Petang - naik beskal sendiri....

For both adiknya - Sya & abang, akk tinggalkan jer kat umah. Buatkan air sirap dua jag, lunch nnt abah akan take care. Ammar cam biasa hantar kat umah nenek.

Nasib ler dua beradik tu kat umah. Dah warning kat diaorg jgn bergaduh. Kot gaduh, ibu ngan abah balik kerja ada yg mengadu, next day gi umah nenek...

Not really planning to go anywhere.... Sib baik my kids takde demand yg ntah amende ntah.... Cukup setakat bwk they all balik kampung jer dah ok for them... Alhamdulillah, my kids takde byk kerenah....

But sometime, pity them.... So, need to plan something for them.... Nntlah, lom ada idea lagi lah....





20100612

++ Pastikan ++

Lihatlah Langit Di Atas Sana
Tersenyum Melihat Tingkah Kita
Selalu Ada Peristiwa
Yang Membawa Pertengkaran

Maksudku Hanya Ingin Yang Baik
Untuk Kita Berdua Dalam Bercinta
Baiknya Aku Buruknya Aku
Terimalah Aku Apa Adanya

(Chorus)

Pastikan Kau Dengan Aku
Jangan Ada Cinta Lain
Tak Pernah Aku Terlintas
Niat Ku Untuk Berpaling

Maafkanlah Aku Sayang
Bila Belum Kau Bahagia
Sejauh Langit Di Atas
Kan Ku Kejar Bahagiamu

Biar Langit Dan Bumi Meruntuh
Biar Jasad Kita Tertimbun Di Sana
Tetap Bersama, Tak Ingin Lepas
Mencintaimu Ku Jadi Begini





20100611

++ Tengok Pengantin ++

As i told u, ada dua jemputan last weekend.

Ari sabtu nyer jemputan x dpt ler gi. Coz dah sesat nak gi ke Bandar Seri Putera, Kajang....

Ari ahad gi lagi satu jemputan kat Port Garden. Rupa2nya my hubby pun ada jemputan jugak kat Shapadu Highway....

So, that Sun, kami kekenyangan makan nasi pengantin....

Tak sempat ler amik gambar coz org tersangatlah packed nyer. Nak makan pun kena amik nombor.....



20100610

++ Dah Sesat, Kita Jalan-jalan ++

Dah kenyang makan sate, kita teruskan perjalanan....






Sesat lagik.... maka utk memujuk anak2 yg dah kepanasan dan keboringan kat dlm keta, abahnya mengajak gi mandi manda....

Mmg dah bwk baju mandi. Coz ori schedule, dah abis balik kenduri kita gi mandi kat Semenyih...

Disebabkan dah sesat, maka schedule mandi tu dipercepatkan sket...

But, itupun kena tanya macha kat tepi jalan camana nak gi sana...

At last, mission accomplish... dpt lah anak2 menyejukkan badan sekejap.

Tapi, tak puas. Si kecik the next day pun still claimed nak gi mandi.... Nantilah ye, nak....





20100608

++ Mintak Mahap!!! ++

I let down my fren nyer jempuan AGAIN this year!!!!

Not on purpose....

Spt biasa, every year w/o fail he will be organizing birthday party for all his 3 kids at one time...

Last year, akk tak dpt attend tapi sempat menghantar kek thru delivery.

This year, dgn besar hatinya konon2 nak gi...

Tapi, spt yg kamu semua tahu, akk n hubby adalah teramat bijak pandainya dlm bab2 mencari tempat nih....

Siap google map lagik....

Dgn gigihnya mengejutkan anak bangun tido pagi tu.... Semua dah siap bangun, mandi, off we go....

Ingat kalau x sempat attend kenduri lepas zohor, boleh sempat sampai birthday party after asar.

Jalan... jalan... jalan... eh,eh... lunch hour....

Jom kita makan sate kajang.... settttttt....

Pastuh nak gi continue journey..... hahahaha...... we LOST!!!!

Pusing... pusing... corner... masuk kiri... masuk kanan.... tak jumpa jalan kuar....

Siannnn kami....

Sorrylah, Encik Azman..... belum rezeki kami nak sampai kat umah awak.... next time maybe... to be exact - next year....






20100604

++ Tak Cukup Tido ++

Alaaahaiii.... ngapa nye lah x cukup tido ni?

Tengok bola?

World Cup belum mula lagi.... Kot dah mula pun, tak kuasa akk nak bersengkang mata, weh....

Last Wed night, tido pkl 2 pagi! Pkl 5.30 nak bangun dahhh....

Apsal daaaa?

Uhuk... uhuk.... akk packing cendawan....

Maklumlah, usahawan cendawan lah katakan....

Citernya, ari rabu tu my hubby kol ckp opis dia ada order sampai 3kg. SMS my SIL, dia bilang ada stok. So, that night gi amik kat umah dia....

Sampai kat umah pun dah dekat midnight... Maka, packing lah cendawan tu ngan my hubby.....

50 pkt ++ pack berdua..... Huiiihhh... naik lenguh kaki bersila.... Kejap2 tukar posisi, penat u.....

Anak2 pulak coz dah nak cuti, memasing pun sibuk nak bagi kat kengkawan nya.... Takut nnt customer marah plak x dapat..... Hah, amiklah nak.... ibu tengah ada byk tuh.... Ibu punye customer kenalah tunggu jap.... Sian ibu....

Pagi tu bangun, lupa nak gosok baju, capai jer baju yg agak2 cantik tak yah gosok..... huahuahua... mekap pun tepek sikit2 jer.... lipstick pun yilek.... lagi plak tengah nak selsema + sakit tekak, pekej serba lengkap.....
Nak beli cendawan segar? Marilah order dr akk.....




20100601

++ Mission Accomplish ++

Remember akk ada entry pasal reunion ex-mgs klang?

Kat KGSAAS, Shah Alam on 23rd May. Its a Hi-Tea....

Ya tuhan!!!!!! Punyelah nak runtuh ballroom tu bila sumer mak2 berkumpul....

Imagine puluhan tahun ada yg x berjumpa....

Hasil idea dan penat lelah senior2 yg menguruskannya.

Mari share kegembiraan kami....

Tapi, jgn pulak sakit mata melihat kan tema nya - Black n Pink.... Yg takde baju pink pun terpaksa membeli sbb nak ikut tema nyer pasal....

dulu dan kini

sahabat mgs tetap di hati

kita potong kek, ek...

super duper yummy kek nih....

dah penat menjerit jumpa kengkawan,

mari kita makannnn.....


limbo dance, anybody?

dont want limbo dance?

kita poco-poco

batch 90's berposing.

ada nampak akk?

sebelum balik mari kita posing lagik....

kat tangga plak tuh...