20091130

++ Hari Raya Korban ++


Pd kita yg lom gi haji nih mungkin takde apa2 jer klau raya haji, kann?

It happen to my parents.

Eversince they return from haj 12 years back, they really celebrate raya haji...

Every time all the muslims nak mengerjakan wukuf kat Makkah sana, both of them akan sibuk bercerita ttg pengalaman mrk dulu...

Sonok gak dengar mrk bercerita... yelah, pengajaran utk kita gak nnt kannn...

Pastuh, mika akan menunggu raya haji tuh dgn penuh kesyukuran mendoakan sumer umat islam yg dpt mengerjakan wukuf, melontar dsb....

Nnt mika akan bercerita lak ttg tawaf selamat tinggal, bercukur, korban, ziarah, soping....

My father adalah tukang gunting rambut. So kat sana bila kengkawan dia tau yg dia tukang gunting, maka they all suh ajer my father yg cukurkan..... Pastuh balik sini kawan mika akan bertambah dr sekampung ke seMalaysia plak....

Sayu jer dengar citer mika.... eventhough my father just tukang gunting rambut and my mother just a housewife, sekurang2nya mika dpt gi haji ngan duit hasil titik peluh mika tanpa bantuan org lain....

Kita yg bekerja husband and wife nih pun ntah bila lah akan sampai?????

Insya-Allah satu hari nnt bila segalanya dipermudahkan dan diizinkan... semoga kami akan berdua menunaikan Haji bersama..... Aminnn......


20091129

++ Main Plasticine ++

Ya tuhanku..... mmg lah geram klau anak2 main tanah liat kat umah...

Habis sumer tikar getah, segala mainan, kuku tangan sumer bagai kena tanah liat....

Anak bujang dua orang tuh pun kekadang sempat gak bergaduh pasal tanah liat nih..... maunya idak, sorang dpt kurang jer mintak kat sorang lagik. bukan mintak punnnn... amik jer.. pastuh yg kena amik tuh menjerit..... waduh... pusing banget nih.....

Tapi, that day bila saya balik keja, my anak bujang besar tunjukkan apa yg dia dah buat ngan tanah liat tuh...


kiri - ikan paus
kanan - sea lion

Mmg dia cukup kreatif bab2 kerjatangan nih.....

Ada lagi satu, dia buat sotong kurita.... tp lom sempat ibunya amik gambar, kakak2 nya mendengki dah musnahkan... apalagi, melalak lah anak bujang tuh.....

Mmg sonok tengok dia buat segala macam benda guna tanah liat tuh. Tapi.... kena selalu tegur jgn tinggal merata, pastuh takleh bagi kat adik dia bebanyak..... nnt adik dia pi lekat ntah kat mana ntah....




20091128

++ Oredi 12th ++

HAPPY 12TH ANNIVERSARY !!!!!!

Its our nikah day 12 years back on Friday, after maghrib to be exact.

Bertemu di tempat kerja..... not the same ofis, but during ofis hour lahhh.....

The way we met adalah amat lucu banget.....

Coz we met during a strike in front of my ofis it was a PKCS project, anybody knows about this project ?????

Kawan setahun, kekonon bercinta setahun, pastuh bertunang lah kami.... pun setahun gak....

Dah cukup duit, meh kita kawin........



tengkiu... tengkiu....
akk mmg comel - time tu lah...


cukuplah dua keping, ek....
i shy shy lahh....

Your pray for our marriage to be forever is really appreciated...... THANK YOU very much......





20091127

++ Mengemas ++

Next year, syllabus sek. agama dah berubah.

Last year tanya kat ofis sekolah, they all kata every 5 years syllabus akan tukar.

When my eldest enter std 1, that is the year they change the syllabus.

So, thats mean this year oredi 5 years.

Due to that, dah bagitau kat anak dara dua org tuh suruh kemas bilik they all.

Sumer buku tulis, buku latihan, buku bacaan yg dah agak2 takleh guna, dah koyak, nak kena bakar.

Nak membakar plak nak kena suruh abah buat satu bekas. Maklumlah, ayat2 dan hadis2 byk dlm buku tu kannnn.... kenalah kita bersopan utk musnahkannya.

Pastuh, dua org anak dara tu pun kena membersihkan bilik adik nya jugak.

Maklumlah, my anak bujang besar tuh nak masuk std 1 next year.

Ya tuhan, segala mainan yg dah pecah barai pun still nak simpan lagik ke?

Haaa... amik ko. Dua plastik besar segala sampah dalam bilik abang....


Tapi, ada lagi sebulan..... Sok lagi dua tiga ari nak sekolah kena suh kakak kemas lagi.... ish..ish..ish...








20091126

++ CUTI SEKOLAH!!!! ++

Cuti sekolah telah bermula !!!!!!!

Dan dgn rasminya rumah akan berselerak dan emak2 akan menjadi tarzan lagi.......

Anak2 dah besar, kannnn..... jadi bila time cuti sekolah jer sumer tak nak gi umah neneknya.... except for the youngest jer saya antar.

Jadik tau2 aje lah bila sumer nye ada kat umah.....

Dah macam tongkang pecah dahhhhhh.....

Anak bujang kecik tu pun, bila abahnya balik t/hari pasti dia akan follow balik umah.....

Dia dah tau dah timing abah dia balik umah.....

So, dah pesan kat kakak dia. Klau adik nak stay kat umah, biarkan jer...... kurang sket beban neneknya, kannn....

Tapiii..... nenek ngan atuknya lak.... klau takde cucu kat umah, sat laie mesti dtg carik kat umah.... maklumlah, dah biasa ngan riuh cucu kat umah, bila takde sehari rindu plakkk.....
Jadi, apa planning tuk cuti sekolah nih??????




20091125

++ Kawanku Kawin ++

I'm attending wedding invitation last Sat.

My best fren in Form 5 - MGS Klang year????

Yesss !!!! Puan Rozillah binti Mokhtar.




Actually, it was three of us as best fren... The other one is Puan Ruzi binti Mohd Idris. She intend to come oso, but something urgent coming up.

My hubby is working on Sat as usual. Apalagi, ku hangkut ler sumer anak2 ku....

Terkenang time zaman sekolah dulu2.....

Tak taulah camne kami leh rapat.... tau2 jer ke hulu ke hilir bertiga..... pastuh bila dpt result sorang sambung belajar kat ITM pn ruzi, sorang kat form 6 akk le tuh..., sorang pi keja pn rozillah..

Pastuh masing2 sibuk ngan hal sendiri.... but still kontek walau jarang bersua muka....

Akk anak empat, pn ruzi anak tiga, pn rozillah anak dua.....






20091124

++ Hari Penyampaian Hadiah ++

Saya adalah bercuti on last Wed, again.....


This time coz to attend my 2nd daughter nyer penyampaian hadiah.


Remember i told u that shes 2nd in the class?


My hubby is attending abang nyer report card day, then terus gi keja. Actually, he intend to come but the time he called me its over oredi.....



Lucky thing shes std 2. Coz dia rcv hadiah in 1st session before rehat.....


Bila time rehat jer.... apalagi..... yg dah settle tuh, sumer terus balik.... including me.... teruk, kan? sian majlis orang......





beratur after rcv hadiah...
kat depan dia tuh 1st place,
bakang dia 3rd place
dalam kelas dia.

nak lari balik time rehat.....
huahuahua.....

piala - looks like kristal,
dr jauh lahh....

sijil pengiktirafan.
cikgu dia salah eja nama,
geram betul....







20091123

++ Lukisan Abang ++

Seperti biasa, my 3rd son akan menghabiskan masanya dgn melukis.


Habis jer lukis, submit kat ibu...


Lukisan dia spt biasa, adalah gambar2 haiwan especially gajah....


Dlm byk2 lukisan tuh, ada dua yg menarik perhatian ibu....




sotong kurita yg besar
dan di kelilingi oleh haiwan2
yg kecil


yg nih lak....
his imagination really create
a unique creature..
a monster - combination
from a few haiwan.
scorpion, dinasour & bird






20091122

++ Cats Story ++

Ingat lagi tak pada entry anak kucing nih?

Haaa.... inilah gambar terbaru mrk...


Dah bukak mata....



Dah pandai nak jalan-jalan.... walaupun masih menggigil2.....

Nak tau satu citer?

Mak dia tuh.... last week ari Thu afternoon sampai ke pagi Fri dia x balik-balik....

Alaaahai.... sian sungguh anak tuh.... meow...meow.... carik mak dia nak menetek....

Pagi Fri tu puh sbb my anak bujang besar yg jumpa...

Nak tau jumpa kat mana?

Haaa... kat umah jiran bakang umah...

Pastuh abang bilang, ada dua ekor kucing jantan x bagi dia lompat parit utk balik umah......

Sudahnya, my anak bujang kena halau kucing2 jantan tuh in order to release Comel and come back home safely...

Dia gi sekolah lambat coz menguruskan hal kucing tu lah....

So far, mak kucing tuh klau nak buang air kecik ke besar ke, dia akan lari kuar umah. Dah abis melepas sumer bagai, baru balik......

Semenjak dua menjak beranak nih, bukan main manja lagi ngan my hubby. Coz my hubby asyiklah bagi dia makan ikan segar..... Maklumlah baru pas beranak, nak bagi badan sihat dan segar, kannn..... aikkk.... aku bersalin dulu punnnn x cam nih nyer jaga.....?????? kuangkuangkuang.......





20091121

++ Cerita Hujan ++

Last Mon, kannn.... hujan lebat cam biasa....

Pastuh sampai kat simpang T.Kem plak jammed....

So, terussss jer lah ikut laluan Flat Sri Perantau.

Laaaa.... rupa2 nya samalah gak, jammed.

Kol hubby apsal... ada lori rosak rupanya....

Gitulah kat Pkg....

Nak tau pkl berapa saya amik anak kat sekolah ?

7.15 PM !!!!!

Siannn.... anak dara kecik tuh...

Tinggal sorang2 jer kat sekolah....

Dah nak nangis dah....

Terus ajak gi kedai pi beli dinner.... yelah, ibunya pun dah penat tekan gear ngan clutch.... so, malas nak masak.....


20091120

++ Menang Pertandingan ++

Kan ada bagitau yg my 2nd daughter ada schedule of activity?

Haaa..... last week Thu dia ada contest B.Arab kat sekolah kebangsaan.

Terer tuh... menang....

So, dia ngan excited nyer gi sekolah ari Fri tuh utk amik adiah.

Lagipun Fri tuh pun ada jamuan, ibu bake chocolate cake jer....

Inilah hadiah nyer..... suka sungguh dia.....






20091119

++ Baby Photo ++

Ingat lagi entry nih?

Haaa.... inilah dia gambor nya.




Namanya klau tak silap ejaan lah Muhammad Danish Mikail.

Gi melawat after abg konvo last Sat.

While ibunya borak2 ngan ibu Danish, lima beranak tuh turun bawah gi berenang.
Lepas hujan sejuk pun nak gak gi berenang....






20091118

++ Abang Konvo ++

Cam dah tua jer rasanya bila cakap anak konvo.... hahaha.....


Insya-allah, satu hari nnt ianya mungkin menjadi realiti...


My 3rd son konvo sek tadika....


Every year without fail it will be held kat Goldcourse Hotel, Klang.


Except my 2nd daughter nyer tahun, they organised kat dewan SUK, Shah Alam. sampai skang my anak x puas ati. asyiklah dok tanya apsal time dia tak gi kat hotel..... apa ibu dia nak jawab?


dpt kupon coz bayar utk lunch.


lunch - nasi putih, ayam masak merah,
black pepper mutton (faveret),
omelette, abc, kek buah,
air anggur, teh tarik, teh o,
macam2 lagilah....


abang first appearance - menyanyi

2nd appearance - english story telling
a crow and a jug of water

atas pentas ngan jubah n sijil

kad aturcara majlis atas meja

gambar konvo

sijil sekolah

kami dpt hamper.
antara keluarga teramai
yang hadir - 5 org.






20091117

++ Peristiwa Hari Rabu ++

Nak tau takkkk?

Ari rabu ari tuh, ari report card tuh....

Sebenornya, kan dah bagitau boss takde gi oversea.

So, bila boss takde akk lah kena pegang kunci stor tuh.....

Al-kisahnya, akk terrr...lupa lah plak yg ari rabu tuh nak dtg lambat, so, sumer segala kunci ku simpan dlm drawer..

Mlm nak tido baru teringat kan kunci tuh...

Makanya... pagi Rabu terpaksalah gak gi ofis semata2 nak kuarkan kunci stor. Klau tidak mmg bebudak stor tak kejalah. Pastuh barang pun takdelah delivery ari tuh.....

Dah tu barulah gi sekolah....

Lepas amik report card, ofis kol lagik...

Aiyakkkk.... tak leh print coz network driver printer tuh kat dlm bilik bos, lupa nak on kan.....

Isk..isk..isk... sian akkk....

Kenalah gi ofis lagi sekali......

Sadis tak citer akk nih?????



Apa kena mengena ngan gambar nih?

huahuahua.... actually ada rainbow kat depan tuh.

tp dlm gambar x nampak lak...






20091116

++ Report Card Day ++

Last Wed adalah report card day and pengambilan buku teks 2010 for my childrens.

Previous report card day, abahnya yg amik.

So, this time ibu nyer turn lah plak....

Pagi is my eldest daughter yg Std.5. Uuiihh... kat tingkat 2 tuh... peluh ketiak ibu panjat tangga....

"Her result is quite bad" cikgunya komen.

"But she pass all the subject and she got 2B 3C" ibunya still senyum - no komen....

"That day i challenge her because her writing is so bad but now got improvement" Ohhhh.... cikgu komen tulisan dia yea... takde bagitau ibu punnnnnn.....

"Yalah, actually i also sometimes can't even understand what she write. So small" ibu dah start mengomel dahhhh....

"So which class is she next year?"

"Since she pass all the subject, she's in 6 Intelek"

Alhamdulillah..... naik gak satu kelas. Dpt kelas no. 2.

Tapiiiiii.... balik umah kena ngomel ngan ibu dia dr naik keta sampailah ke umah.

Ada ke patut dr no. 6 gi no. 13? Sib baik naik kelas.... Kureng sket hangin ibunya.
Petang - my second daughter Std 2.

Lebih kurang kul 3 sampai kat kelas dia. Dah tinggal pat lima orang jer....

Jumpa jer cikgunya, dia pun hulur satu kertas merah....


"Ni jemputan majlis penyampaian hadiah minggu depan hari Rabu"

Pandang cikgu dia dgn penuh tanda tanya cewah......

"Dia dpt no.2"

"Iye ke? Alhamdulillah...."

Dah dpt berita gumbira, ibu dia pun dah hilang ingatan nak tanya apa kat cikgunya....

Senyummmmm jer.....

Last exam dia dpt no.3. And dpt naik satu kelas gak - 3 Intelek.

Alhamdulillah.... syukur kpd Allah krn memberikan kami anak2 yg cerdas dan pintar. Semoga ianya berkekalan hingga mrk berjaya berdikari suatu hari nnt......

Syukran.... syukran....






20091115

++ Banjir ++

Siannn.... kan tempat yg kena banjir tuh.....

Sure tak selesa kena dok kat tempat pemindahan tuh....

But this one bukan kat sana tuh tp kat sini....

Last Mon time balik keja ujan couple of hours gitulah...

Saya balik thru highway maknanya kena bayor toll lah.

Tol Kemuning kat Kesas Highway tu klau ujan mesti lah air naik....

Kat sebelah cash lane.... Boring tul.....

Touch n go plus smart tag nyer lane pun effect ler jugak.....









20091114

++ Dah Abis Exam ++

Cam kita lah dolu2....

Abis jer final exam kat sekolah, rasa malas tu pun menjenguk.....

Aterrr.... takde apa nak dibuat kat sekolah tuh.... dok umah lagi baik....

But my 2nd daughter yg standard 2 tuh, cikgunya ada bagi schedule amende yg nak dibuat lepas exam nih...

Tak kiralah, at least ada gak schedule, takdelah bebudak tu ternanti2 apa yg nak dibuat bila gi sekolah...

Ada pertandingan mewarna, tengok wayang pacak, sukaneka, jamuan, kelas PAFA, dan macam-macam lagi...

Tak taulah cukup tak sekolah sampai ari Fri next week....

Btw, jamuan nak wat apa, ek?



20091113

++ Bisnes ++

Not my bisnes.... but my SIL....


Dia wat bisnes cendawan tiram.... kat K.S. sebelah umah my MIL yg baru buat tuh.....




Starting fm early this year and its getting better.


Since she started the business, saya mmg dah x beli dah cendawan kat kedai.... coz amik dr dia laaagi fresh marrrr......


Last Sat gi K.S dia tengah menuai hasil, so niat tu nak belilah...


But bila my MIL tau akk nak buat sup the next day, terus jer dia amik, bagi kat menantu dia.... marah tokey....





Demand is quite high. Sampaikan x cukup, pi mintak kat kawan dia sket....


But actually pun coz umah benih yg beli dr org tuh x berapa elok...


So, she decide to make by her own umah benih tuh...



Ini adalah habuk kayu.
Pastuh kena campur lagi sekam padi kot
ngan ada lagi 2-3 mende....

Yg nie lak mixer.
Sumer mende tuh kena
mix lam nie lah.
Pas dah mix kena masuk lam oven
lak. Tak ku sempat ngambik
gambor oven tuh....