20110330

++ Segmen BA: Deco Deco Beng Beng Boong ++


Korang kalau nak sertai segmen BA yg meletup nih, sila-sila lah lembutkan jari anda untuk klik di sini...


Tak susah, senang jer syarat-syarat nya. Header kat atas nun adalah salah satu syaratnya. Tu wajib tuh...


Tapi, yang paling PENTING, korang kenalah ada BLOG dulu, kannnnn.....






20110329

++ Rehat Sekejap ++

Malam tadi tak berkesempatan nak on komputer pun. Akk adalah mengantuk tahap gaban. Tak taulah kenapa....
Lepas dinner, settle anak2 suh tido (paksa tuh...) akk pun kebommmm kat bilik.
Hubby spt biasa sibuk mentelaah buku tafsirnya...
Ari ni pun satu hari bizi semanjang. Maklumlah, dah nak ujung bulan ni, akaun ku belum hapdet lagi. Sori bos, take a break sat...

Nak hapdet kat opis gambor2 ari sabtu ari tuh, kamera lak tak bawak.... grrrr....

Tengok ler malam karang yea..... Sbb akk dah projek ngan hubby nih... hep... hep... jgn ke lain yea... teetttt.....

20110328

++ Jom Sertai Bloglist Blog Budak Botak Bulan 4-6 2011 ++


Syarat2nya:

1) Buat 1 entry dan letak tajuk "Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak Bulan 4-6 2011"

2) Letak gambar atas tu kat awal2 entry korang.

3) Nyatakan korang lelaki @ perempuan (senang nk kelaskan) perempuan

4) X payah tag sapa2.

5) Letak link entry korang kat bwah nie. 100 komen terawal akan berada di bloglist Bdk Botak.

Suka? Kongsilah dgn kawan2, he3...






++ Gegar Blogger Baru ++



Cara nak join .. mudah jer ...



1) Sila masuk ke blog BEN ASHAARI ini dan cari mana mana gambar yang ada ... Amik gambar tu ( diberi kebenaran ) ..



2) tajuk : GEGAR BLOGGER BARU dan linkkan ke entri ini ..



3) Kemudian , bagitau kenapa korang pilih gambar tu .. dan pastikan ada link ke entri itu .. ok ? kenapa, ek? korang kalau baca tajuknya pun, mesti korang cecepat klik nyer lah.... 'Penyanyi Terkenal Ditangkap Berbogel Bersama Kekasih Gelapnya!'. Haa... nak tau sape, klik jerlah...



4) Sila jelaskan mengapa anda jadi blogger .. sbb saya nak menulis ttg saat2 manis saya bersama keluarga dan teman2. Siap ada gambor lagik.... Pastu leh join segmen antara blogger, tambah kenalan lagik.... 1Malaysia....



5) Blog yang menjadi pilihan harian anda .. maksud aku , korang wajib masuk hari hari.. All In One & Citarasa Rinduan


TU jer laa.. mudah kan ? Paste entri korang kat sini haa...



Tutup : Hurm... kalau malam , rasa cam internet haprak je kat umah aku tu.. tapi kalau takat siang je , malam tak merasa lak kan ? sian lak.. ok ok... tutup , MALAM NI ... kul 12 malam ..ok ?








20110327

++ Breakfast at Hotel Seri Malaysia ++

Sapa pernah stay kat Hotel Seri Malaysia?

Tak kiralah branch memana....

Boleh share tak korang nyer experience breakfast kat situ.

This morning, kitaorang bangun pepagi gi breakfast.

U know what are the menu?

ONLY nasi lemak, mee goreng, bubur nasi n roti bakar. Drinks hanyalah kopi n teh sahaja.

NO cereal, no sosej, no omelette, no juice.

Dgn harga yg perlu dibayar, akk rasa breakfast tu adalah TIDAK berbaloi....

Tu sumer org tua leh ler makan. Bebudak yg dok lari2 tu, makan cereal ngan sosej, diaorang sukalah.... Alaaaa, jgn kata bebudak, org tua pun makan cereal gak, kan?

To the end, anak2 terpaksa lah jugak makan mee yg pedas tu, plus nasi lemak yg sambalnya kureng rasa....

Anddd... kelihatannya sumer pun memilih utk makan roti bakar jer, coz takde pilihan makanan lain lagik.

Atau adakah sebab kebetulan ramai orang berseminar di situ?

Tapi, kalau difikirkan balik.... kalau org seminar pun, takkan lah sampai cut cost sampai cenggitu sekali...?

Wonder if lain2 branch is serving the same menu of breakfast?

Nak gi lagi ke tidak ke Hotel Seri Malaysia yg lain?

Hurrrmmmmm.....







20110326

++ Pengalaman Selepas SPM ++

Mesti adik-adik lepasan spm skang ni tengah dok hentak2 kepala pikir nak pilih u mana nak masuk, course apa nak amik.

Pada yg kureng berjaya pulak, ngah dok finin2 kefala pikir nak buat apa setelah target tak mengena...

Akk dolu, masa lepas amik exam, dok umah tolong mak ajah ngan pak aji meniaga warung. Tapi akk takdelah dok kat warung tuh... Glamer ler plak nnt....

Mak ajah bilang, tolong dia then sesambil tu, amik course typing ngan komputer. And that is what i did.... Obedient lah katakannn..... alhamdulillah....

Beberapa bulan tu mmg tak terlintas kat kepala hotak akk nih nak kerja ker hapa bagai.... Yg akk tau, gi kelas menaip ngan komputer pastu tolong mak ajah ngan pak aji.

Bila dapat result, apply u, sumer pun tak dapat, tak taulah napa..... sudahnya akk ke form 6.

Akk dapat aliran sains sepertimana aliran akk semasa di tingkatan 5. Tapi, akk rasa cam tak leh nak carry ler pulak. Almaklumlah, sedangkan maths ngan add maths pun dah nak pengsan, inikan pulak double maths.... pitam akk....

So, akk tukar ke aliran sastera....

Lepas dpt result stpm, akk apply pulak maktab, tapi pun tak dapat jugak.... siannnn akk... Tapi yg bestnya, walaupun tak dpt masuk maktab, tapi skang nih kalau org tak kenal akk, diaorang akan ingat akk ni cikgu plak. Kakak kedai buku sekolah anak akk, tetiap kali jumpa mesti panggil akk cikgu... bangga pun ada gak.... hehehe....

Sudahnya, akk pi carik kerja jerlah... Dannn... alhamdulillah, dgn sijil menaip dan komputer yg akk ada masa tunggu spm dulu, ianya adalah amat berguna sekali.... Terima kasih pd kedua ibubapa ku....

Walaupun akk tak dapat membanggakan mrk berdua dgn masuk ke u, sekurang2 nya dgn stpm yg akk ada tu, dan pengalaman bekerja yg akk ada, akk dah boleh skip diploma utk terus ambil ijazah dan mungkin lebih dari itu...

Motifnya, buat adik2 yg nak tengah nak isi borang tu, fikirkan pro dan kontra nya. Jgn pilih u semata2 krn glamer dan femesnya shj walaupun tiada course yg anda minat di situ ataupun semata-mata sbb nak ikut kawan ker atau kekasih ker.... Dannnn.... yg paling penting, jgn salah isi borang. Baca betul2 setiap perenggan walaupun anda terpaksa membacanya sehingga 3-4 kali....




++ Hotel Seri Malaysia ++

Port Dickson.

Yes.... akk skrg berada di Pee Dee.

Meraikan perkahwinan sepupu perempuan akk. Bapanya adalah adik pak aji.

Almost semua adik badik pak aji menghadirkan diri sbb ini adalah perkahwinan pertama anaknya.

Akk bertolak pagi tadi dgn adik lelaki akk, Baharudin. Maklumlah, akk n hubby kan adalah bijak laksana kalau bab2 mencari jalan ni.... hihihi... ntah kemana kami sampai pulak....

Ini baru balik dari pasar malam batu 4. Dekat jer kan dgn hotel nih... Jalan kaki jer dua famili. Pastuh lepak tepi pantai sambil makan2 dan borak2.

Dah burrrpppp.... balik ler bilik coz mata tu cam dah takleh bukak.

Ptg tadi anak2 dah terjun dlm kolam mandi. Kat bakang bilik jer....

Kami tido satu malam jer... Saja bawak anak2 berjalan sbb cuti sekolah ari tu pun tak kemana....

Sok nak terjun ke laut plak...

Oppsss.... btw, un-officially akk adalah terlibat dgn earth hour ler tadi. Coz takdak org kat umah, maka umah adalah gelap. Berlebih-lebih jam lagik, bukan setakat 1 jam ajer... Boleh ke?






20110325

++ Major Service ++

Akk skrg adalah berada di Proton Service Centre.

Major service utk 20,000km.

Hurrmmm.... 20,000km utk satu tahun. Ok ke?

Ok lah kot... sbb akk bwk keta ulang alik gi keja jer... Jalan jauh pun takdelah sgt.

Ada orang cakap2 belakang kata Exora adalah tidak bagus enjinnya, cam pro nya, itulah, inilah, tapi knp bila akk pakai ok jer?

Tak caya, tanya Anak Ulu Cheka.... kan... kan.. kan...? Dia pun baru pas servis 20,000km, cam akk lah... hihihi....

Anw, itu hak memasing.... maklumlah, kan takde kelas pakai national car (like some people always said....)

Tapi, ADA AKU KISAH????????








20110324

++ Korset Premium Beautiful Promotion ++

++ Entri melekat sampai 24 Mac 2011. Sila jenguk kat bawah entri ni utk yg terbaru ++





Will be ended soon!!!!


Harga rendah dan juga rebet Rm225 - Rm4500


akan berakhir pada 25 Mac 2011.


Rebutlah peluang ini....


Anda akan menikmati


1) percubaan percuma


2) khidmat rundingan peribadi


3) free gift


Cara pembayaran


= Tunai =


= RHB easy installment plan =


Anda berada di sekitar

Sijangkang, Port Klang, Klang, Kapar, Meru, Shah Alam

juga Kuala Selangor

serta kawasan-kawasan yg sewaktu dengannya?


Sila hubungi saya di


atau di

012-3045395

untuk temujanji.


Cepat sebelum terlambat!!!!





++ Kenangan Zaman Sekolah ++

Time2 kuar result spm ni, terkenang zaman muda remaja dolu2.....



Meh tengok akk nyer gambar kelas.






Tingkatan 5 Sc 3
MGS Klang






Darjah 6 Merah
SRK Methodist Port Klang


Kot ada sesapa yg pernah belajar kat sekolah2 yg berkenaan especially sekolah rendah tuh n satu kelas plak, roger-roger yea....


Mekaseh ler kat kengkawan FB yang tagged akk. Masih korang simpan gambar kita masa memuda dolu, ek....


Kenangan lalu terimbau kembali....


Nota untuk kengkawan Form 6: Takde sesapa nak upload gambar?









20110323

++ Jom Join Bloglist Bijakjaya ++

Haaaa... ini akk jumpa ni bukan sbb akk buat BW. Tuan rumah adalah menjenguk akk kat shout box. Pelagi, kita jenjalan kat sana kannnn..... Rupa-rupanya tuan rumah ngah buat bloglist. Marilah kita beramai-ramai memeriahkan lagi bloglist bijakjaya.... Bijak... bijak....

Terma-termanya:-



1. Guna pic atas dan buat entri bertajuk "JOM JOIN BLOGLIST BIJAKJAYA"

2-Link kan ke entri ini.

3-Buat ayat/Kata-kata bijak tentang blog Bijakjaya.

4-Pastekan URL entry anda di ruangan komen ini.

Terpulang nak Create pic sendiri, asalkan JOM JOIN BLOGLIST BIJAKJAYA tertera..confirm! sudah pasti anda terpilih.

Tarikh tutup ? Apabila tanpa komen sehari dalam entri ini..huhu

JOM JOIN BLOGLIST BIJAKJAYA!





++ 4 Dara Kiut ++

Hahaha.... ku tayang muka2 anak sedara pompuan ku...

Ngamuk pulak karang mak pak diaorang. Takpelah.... Kalau berkenan roger-roger lah kat akk, ek...


Nur Khairina binti Baharom
anak keempat abang sulung akk.

Aida Ezureen binti Baharudin
anak ketiga adik lelaki ke enam akk.

Qaisara Uzma binti Baharin
anak sulung adik lelaki ke lapan akk.

Nur Nadzirah binti Badli Sham
anak sulung adik lelaki ke sembilan akk.
(Nota utk ibunya - sila buat pembetulan nama...)

Haaa.... semuanya pun anak pompuan adik badik lelaki. Adik badik pompuan, adooo.... ini sumer batch anak2 dara yg paling kecik lah nih....

Anak sedara pompuan. Nurzalifah, Nurziana, Nurzafirah, Ira Faten Izzaty, Ira Faten Umayrah, Nur Khalidah, Nur Khalisah, Nur Khairina, Nur Amirah, Nur Amizah, Aida Emileen, Aida Ezureen, Qaisara Uzma, Nur Nadzirah. Plus anak dara akk 2 org, cucu pompuan pak aji ngan mak ajah = 16 orang.

Anak sedara lelaki. Zulhelmi, Muhd Zulmifdzhal, Muhd Zulnaqiuddin, Muhd Iman, Amir Muhammad, Amirul Muhaimin, Muhd Irfan, Danish Mikhail. Plus anak bujang akk 2 org, cucu lelaki pak aji ngan mak ajah = 10 orang.

So, total cucu buat masa ini adalah 26 orang. On the way, ujung tahun ni sorang lagi.... Nak tunggu adik bongsu akk ntah bila lah dia nak kawin nih.... Kakak2 ngan abang2 nya dah nak stop production dah nih.... hehehe....





20110322

++ Restoran Hajjah Yamah ++

Itulah nama kedai makan yg kitaorang pegi kat Sijangkang nun....

Batu 8, Sijangkang.

Simpang masuknya senang jer.


Korang pernah lalu jalan Sijangkang tu kan? Nak gi Banting ker, nak gi Morib ker, nak gi Pulau Carey ker, sumer pun lalu situ. Takdak jalan lain dah...

Ok, kalau korang dari Klang, lepas simpang Johan Setia/Pendamar tu, terus jerrr.... Jumpa Sijangkang Jaya, then Batu 7.


Sebelah kiri, korang akan jumpa Proton nyer tempat parking keta2 baru dia. Then depan lagi, korang akan jumpa Service Centre Toyota. Haaaa.... opposite tu lah simpang ke batu 8 sijangkang, sebelah kanan.


Korang masuk dalam tuh, ada byk simpang 4. Akk tak hingat lah bape simpang 4 nak kena lepas. Mlm dik nun, tak pasan akk.... But for sure, korang akan melepasi 2 simpang 4.

Tempat ni kat sebelah kiri yea.... Toksah tengok kat belah kanan dah, carik jer kat belah kiri...

Tempat ni adalah selepas sekolah rendah agama. Depan sket, korang akan jumpa mini market Hajjah Yamah.

Korang takkan nampak tempat ni dari luar, coz dia mmg kat sebelah dalam. Dalam area halaman rumah empunya tanah....

Best tempat nih.... Siap ada kolam renang lagik.... Ada kelas belajar berenang kalau korang nak... Ada taman permainan kanak-kanak. Mlm tuh, org tua sumer makan, bebudak kenyang main jer...

Menu nya pun pelbagai. Selain dari menu utamanya berdasarkan nama tempat tu, stimbot... ada menu cam biasa, tomyam dan menu2 yg sewaktu dengannya, western pun ada gak.... malam tu kitaorang makan sotong goreng tepung dia, perrghhhh... mantap beb....

No. tiponnya kalau korang nak try test tempat nih.... 03-3122 6176 ataupun henpon 012-2219664. Dibuka dari jam 10 pagi hingga ke 12 tengah malam.

Sila layan gambar yg akk copy dari FB Chef Ijoule. Akk nyer kabel tipon ntah ke mana ntah, tak jumpa2 lagik. Nak upload gambor pun takleh sudah...









20110321

++ Big Family Dinner ++

Tajuk adalah pinjam dr FB my nephew - Chef Ijoule.

I told u my adik, Badli Sham, adalah membelanja kami adik badik makan malam kat Sijangkang.

Dia mmg berkenan betul ngan tempat tuh. Sbb ada stimbot, peberet dia tuh....

Meh sini layan gambor2 yg akk copy dr FB Chef Ijoule (sudah gumuk pas balik dari praktikal kat Langkawi ari tuh. Ehem... ehem... cintan cintun gitu....)




Keluarga besar Haji Bahman & Hajjah Som

Pak aji ngah buat speech pastu baca doa terus

Aminnn.......

Yg tengah diri tu lah adikku, Badli Sham

Nampak tak asap2 tu, stimbot ler tu....


Nota kaki: tidak dpt menghadirkan diri - abang iparku, Aminudin (hubby arwah along),

Uminadia (adik iparku, wife Baharin), Nurzalifah n hubby, Shamrul (anak & menantu along).

Kehadiran:-

Ziana, Zafira,

A.Khasan, Ijoule, Faten, Ijal, Myra, Naqiu,

A.Ayom, K.Abby, Iman, Khalidah, Khalisa, Nina,

K.Wati, A.Hafidz, Mira, Miza, Amir, Amirul,

Me, hubby, kakak, Sya, abang, Ammar,

Udin, Aida, Emileen, Irfan, Oyin,

Bahar, Qaisara, Mikhail,

Badli, Nasz, Zira,

Adik (Suzieyanti)

VVIP - Pak Aji (Hj. Bahman) & Mak Ajah (Hjh. Som)





++ Kalau Saya Ada Duit Sejuta Ringgit ++


anyone who want to stay at VIP special at sidebar of my blog,

just complete this sentence..

begin with, " kalau saya ada duit sejuta ringgit"..

tell public what u will do with that money.

term & condition

-this contest open to anyone . .

-he/she must completed sentence "kalau saya ada duit sejuta ringgit"..how long?up to you
Kalau saya ada duit sejuta ringgit,
ini adalah yang akan saya lakukan dengan duit tersebut
tapi senarai ini bukanlah mengikut keutamaan.
Keutamaan adalah pada saat dan tika duit itu berada
di dalam genggaman ku....
= bayar HUTANG (ini mmg priority, tidak dinafikan) =
= make my parents happy (especially to sent them to perform umrah,
again n again n again) =
= to fulfill my children wish list =
= bayar ZAKAT =
= to help anak2 yatim samada yg berada di dalam rumah anak yatim
atau di luar (tanpa pembelaan) =
= me n hubby nyer wish list =
= simpanan hari tua =
= pelaburan =

-ur title must be "kalau saya ada duit sejuta ringgit".

-no need to put my banner. just copy the image of VIP above on your entry.

-link to this blog.

due date : 23/3/2011

hurry up! i will select three blogger only!

roger

nak tahu lebih lanjut, meh klik sini.....





20110320

++ Selamat Pergi, Selamat Kembali ++

Pepagi kul 10 dah bertolak ke KLIA utk hantar MIL berpergian umrah.

Pak aji n mak ajah adalah ikut sekali satu keta.

Adik2 iparku naik dua keta. Satu keta bwk MIL n hubby, satu lagi follow bakang. SIL n hubby dah gi direct dr umah dia dgn jiran sebelah umahnya.

Sampai jer kat KLIA, rupanya adik pak aji dan yg lain2 pun dah sampai.

Jadi, akk terpaksa sekejap ke sana, sekejap ke sini. Yelah, satu group MIL, satu group lagi sedara mara...

Rupa2 nya adik pak aji gi ngan family abang pak aji, wak amat dr segamat, johor.

Memula MIL n group check in dulu. Tapi pak aji plak nak tunggu adik ngan abangnya check in. Yelah... dua minggu tu pun macam2 boleh jadi, kannnn.....?

Kuar dari airport kul 1 lebih.... Flight both MIL n my uncle sama, kul 3 gak.... Same flight lah kot....

Pastuh mak ajah ajak singgah giant nak beli kerusi. Sian dia... semenjak dua menjak ni, sendi2 nya sakit, jadi nak solat bangun duduk adalah sedikit masalah buat dia. So, dia pergi mencari kerusi kecil yg boleh dibawa kemana2, hand carry.... Utk memudahkan dia utk solat duduk....

Pak aji still ok lagi, cuma since bengkak prostat nya ok, dia kerap ke bilik air. Masa kat airport tadi pun, dek krn sejuk pastu asyik berdiri jer, entah berapa kali dia ke bilik air.... sian dia....

Semoga semua orang2 yg kusayangi di dalam keadaan sejahtera dan diberkari ALLAH.... aminnn....




20110319

++ Planning Di Hari Sabtu ++

Siang hari ni just planning nak bersihkan rumah...

Tunggu hubby balik sat lagi baru nak mulakan projek.

Tapi malam ni, akk adalah fully booked. Beberapa jam tu telah dipenuhi dgn planning2 yg x mungkin dimungkiri...

Adikku, Badli Sham dah seminggu ajak pi makan kat Sijangkang. Dah set appointment. Tak taulah apa motif dia nak belanja kami adik badik. Cuma yg tau, dia akan dpt new baby end of the year... Mungkin dah naik pangkat kot... Keta baru pun dah tempah, tunggu kuar jer... Anw, rezeki kena amik...

Sametime, mak ajah nyer sepupu buat kenduri kawin. Sok tak leh gi, kena gi malam ni... Mak ajah dah sibuk2 remind suh gi gak... Sib baik dekat situ jugak - Sijangkang....

Tapi, this morning, adik pak aji datang umah katanya nak buat makan2 sket malam ni. Alaaahaaiiii... last minute lah paman akk nih... Camana nih? Lepas maghrib katanya... Sok dia dah nak berangkat ke Tanah Suci mengerjakan umrah. Sama dgn my MIL...

Anddd.... cam biasa tetiap malam minggu, akk ada kelas product kat B32. Malam ni kena pegi since my hubby tak keja. Lagipun my leader dah remind via sms, via blog lagik...

Waduhhhh.... pusing kepala akk ini... Start dari pkl 8 sampai pkl 12 = 4 jam. Nak gi ke 4 tempat yg berlainan... gimana ini? Kelas jauh, kena spend more time kat situ....






++ Cinta Pertama ++

@ first love dlm bahasa omputehnya....

Pd pendapat korang lah, apakah ciri-ciri first love itu?

Mmg ler sumer kalau ditanya, mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang... ishhhh... memacam lagi lah...

Tapi apakah yg boleh anda definisikan sbg cinta pertama itu? cam soklan masa sekolah dulu tak?

Adakah anda terus berkahwin?

Atau adakah anda tak tahu pun anda sebenarnya telah jatuh cinta. Pastu kawin ngan orang lain, bila terjumpa balik ngan si dia, tetiba dup.. dap.. dup.. dap... kenangan lama mengimbau kembali....

Aterrrr... dah jadi hak milik org, camana?

Dah terlambat kan, kalau anda katakan dia first love anda? takpun, still single lagik? ada harapan ler tuuu....

Hehehe.... sila jawab... Tetiba jerk buat soklan cenggini di pagi hari sabtu yg aman dan tenteram ini...






++ Saya Join Bloglist Yuyu Zulaikha ++

Akk adalah bersemangat pulak pepagi ni buat bw.

Pastu nampak yuyu dah kuar entry jugak pepagi nih... hehehe... awal yuyu ari nih...

Nak join bloglist yuyu coz ari tuh tak sempat.


Sorry yuyu, pepagi ni tak sempat nak review blog yuyu. Apa yg pasti, mmg kalau bukak blog yuyu, rasa ringan jer.... takde serabut nak tengok. apatah lagik bila tengok mata yuyu yg bulat tu... shining...

Korang kalau nak join, meh ler sini terjah.... tengok t&c nyer...





20110318

++ Hikmah Rotan dan Rejam Untuk Penzina ++

Allah berfirman dalam surah An-Nur ayat 2 yg bermaksud, "Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina hendaklah kamu dera masing-masing dengan 100 rotan dan janganlah kamu berasa kasihan belas terhadap kedua-duanya dalam melaksanakan perintah Allah jika kamu beriman kepada Allah dan pada hari kemudian. Hendaklah hadir ketika dijatuhkan hukuman terhadap mereka sekumpulan di kalangan orang-orang yang beriman."

Penegasan hukuman ini ditegaskan lagi oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam hadisnya yg bermaksud, "Ambillah olehmu (peraturan) daripada aku, ambillah daripada aku. Sesungguhnya Allah telah memberikan jalan untuk mereka, iaitu perawan dan jejaka. Hukumannya dirotan sebanyak 100 kali dan dibuang daerah selama setahun. Janda dan duda, hukumannya dirotan sebanyak 100 kali serta direjam." - Riwayat Abu Muslim dan Daud.

Para ulama menggariskan bhw hukuman sebatan 100 kali utk yg belum berkahwin adalah wajar sbg pengajaran kpd mrk yg ingin mencubanya krn mrk belum pernah merasai nikmat perkahwinan.

Bagi yg telah berkahwin, hukuman rejam adalah wajar krn mrk telah merasai nikmat perkahwinan. Tambahan pula, mrk sudah mempunyai pasangan dan anak dlm sebuah rumahtangga.

Kenapa rotan? Zalimkah? Mari kita lihat dari segi sains pula......

Di dalam badan manusia terdapat satu sistem pertahanan badan yg dipanggil sistem imuniti. Sel yg paling berperanan dlm penghasilan sistem pertahanan badan ini adalah sel darah putih. Ia adalah B Limfosit yg turut menghasilkan imuniti pembaikan sel iaitu Cell-Mediated Immune System.

Apabila virus HIV menyerang manusia, sistem pertahanan badan T4 Limfosit akan dimusnahkan oleh virus HIV tersebut dgn melekatkan dirinya di permukaan sel darah putih dan menggagalkan fungsi sistem tersebut. Akibatnya, kelumpuhan sistem pertahanan seluruh badan akan berlaku yg dipanggil Acquired Immunologic Deficiency Syndrome @ AIDS.

Jika sekiranya penzina itu belum berkahwin dan dijangkiti HIV selepas penzinaannya, T4 Limfosit nya akan diserang HIV lalu menyebabkan sel-sel T4 tersebut musnah dan mematikan sel sumsum tulangnya. Ini menyebabkan sel T4 baru tidak dapat dihasilkan dgn jumlah yg byk krn sebahagian drp sel darah putih itu akan bertukar menjadi benih manusia (air mani). Maka, badan menjadi lemah dan AIDS akan menyerang, ttp pesakit ini boleh disembuhkan.

Caranya ialah dgn rotan di bahagian belakang badan antara tengkuk dan atas pinggang. Dgn itu, penghasilan sel-sel T4 akan terjadi sebanyak 2-5 kali ganda jumlahnya berbanding jumlah AIDS tersebut.

Ttp bagi yg telah berkahwin, sel T4 ini telah lemah dan mudah dijangkiti HIV. Kelemahan ini terjadi krn kehakisan sumsum tulang dan kurang menghasilkan antibodi krn tertumpu kpd penghasilan benih utk sperma yg baru.

Oleh krn itu, hukuman rejam sampai mati adalah penyelesaian terbaik utk mengelakkan jangkitan AIDS. Akhirnya, rumahtangga akan terselamat dari jangkitan AIDS.

Aneh dan janggal bukan? Tetapi ini adalah salah satu kelebihan hukuman yg diberikan Allah swt. Lihatlah ia dari segi positif yg membawa kebaikan bersama samada dari sudut agama mahupun sains.

Kredit: Majalah Al-Islam

Note: Jika penzina belum berkahwin, ttp mengamalkan seks bebas bermakna dia juga perlu di hukum rejam sampai mati. Walaupun dia belum berkahwin, ttp kekerapan menghasilkan sperma akan melemahkan sistem pertahanan badan....




++ Mencari 5 Perkara? ++

1) Wajah yang cantik – solat subuh

2) Duit yang banyak – solat zohor

3) Kesihatan yang baik – solat asar

4) Anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita – solat maghrib

5) Tidur yang nyenyak tanpa ganguan – solat isyak

Hanya 15 minit setiap hari .

Sabda Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak .





++ Award Dari Citarasa Rinduan ++


Blog Citarasa Rinduan bagi award pada readers nya....

Mekaseh Ayu!

Cik puan Ayu akan bercuti untuk dua hari pegi menjenguk ayah bondanya...





20110317

++ Ben Ashaari: Lelaki vs Perempuan Kerana Fizikal ++

Ada berani? Sila sertainya...... hehehe....

1) Sila letak banner ini


2) Tajuk : BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL dan linkkan ke entri ini ..

3) Sila jawab soalan ini ...
a) Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ? kawin dah pun...
b) Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ? badan dia takdelah cam BA, tp saya tetap pilih dia gak...
c) Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ? teettttt.....
d) Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ? laaa... dah pregnant, mestilah bahagia, kan????
e) Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda .. entahlah... saya tak cantik dan hubby saya pun takdelah hensem sgt...
f) Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia ' .. eh, hubby saya ler.. dah jodoh saya...
g) Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ? alhamdulillah...
h) Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ? i'm lovin it...
i) Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ? apa motif?
j) Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh.. adaaaaa..... meh klik sini...

Tu je la.. sila paste kan url jawapan anda di ruangan komen ini .. Terima kasih ... TUTUP ... TENGAH MALAM NI !










++ Blogger Ikut Negeri ++

Copy n paste dari blog BA.

Oleh krn akk adalah SELANGOR sejati, maka akan ku letakkan senarai blogger Selangor duluan....

1) http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
2) http://purnamalie.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
3) http://azrinzfamily.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
4) http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
5) http://hasrisa.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
6) http://anuarsalmiah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
7) http://puingcinta.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
8) http://titewtawan004.blogspot.com/2011/03/segmen-blogger-ikut-negeri.html
9) http://eyqaatiqah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
10) http://kayriearies.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
11) http://zanasukahidup.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.htm
12) http://norleladasuki.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
13) http://teenagerhousemaid.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
14) http://wawa4eva.blogspot.com/2011/03/segmen-blog-negeri-by-ben-ashaari.html
15) http://diyanadena.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
16) http://cikbungasakura.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
17) http://nitieput3.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
18) http://fadwah83.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
19) http://laydie-dda.blogspot.com/2011/03/segmen-blog-ikut-negeri.htm
20) http://ninenov91.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
21) http://jarijemariemas.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
22) http://sukasukicikin.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri_15.html
23) http://aizamia3.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
24) http://sayangku-lover.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
25) http://rabiatul-adawiyahcute.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
26) http://dummychic.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
27) http://adzriel.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
28) http://beratpemikiran.blogspot.com/2011/03/segmen-blogger-ikut-negeri.html
29) http://viewsidedayana.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
30) http://sweethoney-ayu.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
31) http://que-thestupidloveletter.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-mengikut-negeri.html
32) http://lieynanilaz.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
33) http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
34) http://sitinurulafiah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
35) http://atia-gadismelayu.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
36) http://ctarina.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
37) http://bloghazmin.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
38) http://koreanpoplovers-amalina.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
39) http://ikwanharis.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
40) http://ceritatira.blogspot.com/2011/03/tira-ditag-oleh-topimagine-bagi.html
41) http://warungkopiklang.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
42) http://expressidunia.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
43) http://murnimahyum.blogspot.com/
44) http://chronologyofasha.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
45) http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
46) http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
47) http://belajarmenulisrumi.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-mengikut-negeri.html
48) http://wwwmohdridwan.blogspot.com/2011/03/ben-ashaariblogger-ikut-negeri.html
49) http://insideaja.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
50) http://patheticquidnunc.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
51) http://efagurlz.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
52) http://mystory-fikriyyah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html
53) http://fitribintisenin.blogspot.com/2011/03/blogger-ikut-negeri-kelahiran.html
54) http://azfar9897.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blogger-ikut-negeri.html

Haa.... mari kita terjah satu-satu blogger kat selangor nih.... manalah tau kalau2 nak buat kenduri, leh panggil diaorang rewang.... hahaha.... sudikah?
entah bila lah nak abis bw sesatu nih.... list lama pun lom khatam lagik....




20110316

++ Arak Punca Pelbagai Maksiat ++

Alangkah besarnya kecelakaan yang dibawa oleh arak sehingga Rasulullah s.a.w. telah melaknat 10 golongan manusia yang terlibat dengannya. Baginda terkenal dengan sifat lembut dan pemaaf, tetapi sangat tegas berkenaan tegahan terlibat dengan ibu segala maksiat ini.

Anas r.a. berkata. "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah melaknat 10 orang yang berkaitan dengan arak; pembuatnya, pengedarnya, peminumnya, pembawanya, pengirimnya, penuangnya, penjualnya, pemakan wang hasilnya, pembayarnya dan pemesannya." - Riwayat Al-Tirmizi no.1295, Abu Daud no.3674, Ibn Majah no.3381 dan Ahmad no.316.

Dikatakan sebagai punca pelbagai maksiat krn diceritakan bhw pd zaman sebelum kebangkitan Rasulullah s.a.w., seorang pemuda yg terkenal kuat ibadatnya telah difitnah oleh seorang perempuan pelacur yg jatuh hati kepadanya.

Perempuan itu tadi menggunakan helah menyuruh pembantunya menjemput pemuda itu datang ke rumah, kononnya atas suatu hajat yg penting.

Apabila pemuda itu sampai ke rumah perempuan itu, lantas pintu rumah dikunci oleh perempuan itu. "Aku beri kamu tiga pilihan; berzina denganku, bunuh bayi ini atau minum arak ini. Sekiranya kamu enggan, aku akan menjerit dan memberitahu orang ramai bahawa kamu telah memperkosaku dan bayi ini ialah anakmu."

Pemuda itu memilih untuk minum arak krn baginya ia adalah dosa yg paling ringan dan tidak melibatkan orang lain, hanya dirinya dgn Allah. Dia hanya perlu bertaubat shj selepas itu....

Akhirnya dia meminum arak itu sehingga mabuk. Dan ketika mabuk, dia berzina dgn pelacur itu dan di luar kewarasan fikirannya, dia membunuh bayi itu.

Demikianlah betapa hebatnya pengaruh negatif arak kepada manusia. Ia bukan sahaja menyebabkan masalah kesihatan, ttp juga mendorong kpd maksiat dan dosa yg lebih besar.
Kredit: Majalah Solusi