20090731

++ Ada ke patut? ++

Again yesterday morning i came late to d ofis. but this time with a permission fm boss...

Kat depan keta ada lori, kecik jer satu tan....


Tengah syok driving, tetiba ada satu beg plastik dah melayang ke arah ku....

Opocot!!!!

Tekezut akk....

Sib baik le x bukak tingkap, klau x mmg dah buat dosa jer..... @#!?+\+%&

Haiii... lah abg drebar, tolong lah simpan sampah tu utk di buang di dlm tong sampah !!!!!!!!



++ KFC ++

Dr ari tu saya teringin sgt nak mkn kfc.

So, yesterday nite ajak le my hubby gi dinner kat kfc.

This is what we ordered.



Sib baik le kfc ada nasik, klau tak sian my hubby....

Anak2 saya cukup ngan pop corn & nugget jer...

Saya cuma makan ayam seketul jer.


20090730

++ Jammed ++

Yesterday morning when i make a move to d ofis, it was raining...

So, when it was raining, sumer org akan drive car.

Drive slowly2, sampai kat tol kemuning baru nampak jammed immediately after the toll...


Apsal lak nih?

Nak patah balik, too late oredi.

Teruskan lah gak.

Time tu lah gak baru dengar kat Hot fm cakap jammed dr kota kemuning heading towards Hicom exit...

Nak melepaskan diri utk masuk ke exit bkt rimau tu pun rasa cam nak mengaum dahh...

Byk gak kenderaan lepak kat tepi jalan tuh....

Sampai ofis, lewat 10 mins.....

Sori yea boss.....


20090729

++ Which Hyundai R U ++


Actually, this entry is for a contest ads by Nuffnang. But sad to say that i don't hv time to search for this car or to go to the showroom due to time constraint eventhough dah extend a week. kena amik gambor ngan keta nih baru leh jadik contestant.... iskiskisk.... sedihnye....

Tapi, nak gak citer pasal keta nih.....

First time i sit in this car - ATOZ, when i was in Seoul, Korea. Yessss!!!!! the birth country of Hyundai.....

I went there for a course for about a week. It was end of autumn.....

The last day i fly back to Malaysia, it was -0 degrees in d afternoon. Sad i cannot experience winter......

It was a sweet memory coz i manage to merayau-rayau at this Namdaemun market that open 24 hours eh, ye ke? lupalah.....

But we went to the market also almost midnight and came back to the hotel almost 3am.

Me and my colleague went with 2 representative fm Indonesia.

Dah soping sakan, tak tau camana nak panggil cab. Tu yg stranded sampai kul 3 pagi..... kahkahkah padan muka, tulah merayau lagi kat tempat org memalam....

Ok, back to the track.

Best woo.... dpt naik keta nih.... Riak semacam jer.... Dlm ati tu kata balik nih nak eksen ngan sumer org aku dpt naik this car yg takde kat M'sia....

After a few month only i heard that this car is already in the market here.... in Malaysia!!!! hahaha... poyo jer....

But now, with the expanding of family members, i will hv to get an MPV instead of a car....

NO MORE car..... MPV is ngam for six of us.... Eh, mpv ada tujuh seat, kannnn?????? Salmiah, don't u ever think of expanding anymore !!!!!!! kahkahkah.......


20090728

++ Menu Buka Puasa ++

Saya berpuasa pd ari semalam.

Sampai umah mak time nak amik anak, mak tanya posa tak? A'ah, posa....

Dah dekat2 nak maghrib, tetiba cehhh tetiba tuh..... tengok atas meja ada mee goreng....

Yesyesyes! berbuka lah daku ngan mee goreng ari nih.....

Tengah nak tunggu azan plak, my hubby balik...

Nengok kat handle motor dia cam penuh jer, amende lah tuh....

Rupa-rupanya ibu mertuaku memberikan bekalan.

Bubur kacang hijau + durian.... nyam..nyam..nyam....



20090727

++ No Update ++



Saya adalah amat pemalas this few days...

That's y there r no new entry.

Maybe last week nyer penat walaupun dah cuti 1 ari still tak ilang lagi....

Tot nak buat entry pasal masak memasak. Dah lama rasanya takde entry tuh.

Tapi asal dah masak jer lupa nak amik gambar...

Aterrrr... dah penat. Siap jer terus panggil sumer makan....

Dah buurrrpppp baru ingat nak buat entry..... emmm... dah tinggal gambor pinggan jer.....

Lagi pun, last weekend just dok umah....

Cuci kain baju, lipat kain baju, kemas umah, jahit sket and yg paling penting TIDO.....

Nnt bila mood rajin dah dtg balik, kita entry bebanyak, ek......

SORI........

20090724

++ Anak Dara Kecik ++


Namanye :- Qaisara Uzma ye ke ejaan nih?

Umurnye :- 1 tahun ++ senang citer 2 thn lah.....

Ini adalah anak sulung adik ke-8 saya, Baharin. yg saya entry pindah umah ari tuh.....

Cute tak?

Rambut dia tu, asal nak panjang jer terpintal toing...toing...toing... jadik curly....

Baru pandai nak bercakap, keletah sungguh.

Pastuh, paknya bilang, asyik lah memanjat sesajer.....

End of this year nak dapat adik dah......

Note :- my parents nowdays asyik lah membilang cucu. right now dah ada 25 org + 1.



20090723

++ Lunch Activity ++

Saya adalah amat jarang makan lunch.

Maka, aktiviti itu digantikan dgn........


Get ready nak tido...

YES!!!! TIDO.......



Nak tido kena tutup muka.....

Dapat tido half an hour pun jadilah...

Pastu gi solat....

Pas solat kita minum MILO.....

Pas minum milo baru kita sambung keja......




++ Gunting ++

Korang tau tak......

Sebagai seorang tailor ceh, perasan..... korang nyer gunting mesti ada at least 2 bilah eh, pasang... eh, bolehlah... paham kannn???

Ini adalah gunting saya utk potong kain.....


Oleh krn saya menjahit di ruang tamu, maka segala peralatan berada di situ...

Tapi, kekadang tu bila ibunya nak buat keja, tengok plak gunting tu dah 'berjalan' kat tempat lain....

Siap ko, saya jadik tarzan......

"SAPA YG MAIN GUNTING IBU, NIH?????"

Sonyap jer...... Lagik hangin lah ibunya.....

Bukan apa, klau gunting tu dah di gunakan tuk gunting mende lain, sure nak gunting kain mesti dah tumpul.....

Tu yg ibu temper giler tuh......

Sib baik ada spare...... uiihh.... kaya gunting tuh.....



20090722

++ Gemuk ++

Ari tu kan, masa time kenduri.... ada ke patut memakcik saya tegur yg saya nie dah gemuk..... iskiskisk..... masih tak nak terima hakikat tuh.....

Laser tul memakcik saya tu kan...?????

Balik umah tanya kat hubby...

"Yang, yang.... saya nie gemuk sgt ke?" dgn nada meminta simpati...... huahuahua

"Takde lah gemuk sgt" uiihh.... still ok lagi lah tuh....

"Tapiii....." hah, ada tapi....

"Perut tu jer nampak dah buncit sket...."

"Cuba buat sit-up bagi kempis sket" hah, amik ko kena ceramah....

"Alaaa... saya nie klau sit tu leh lah, tp up tu cam payah sket lah....."

Jeling2 kat hubby, dia buat muka boring jer....

Hah, padan muka. Tulah, td mintak pendapat pastuh menjawab..... biasa dia tuuuuuu.....

Maknanya, pasni kena extra rajin lagik....... Boleh ke?

++ Peraduan Mewarna ++

Ibu dan abah adalah dgn bangganya membawa abg ke satu peraduan mewarna....

Tak taulah camna tadika leh pilih dia jadik wakil sekolah.

Sib baik dekat jer tempat pertandingan tu, klau tak, takde lah nak gi...

Actually, sumer satu famili gi....

Reason bcoz kakak dah dengar abg nyer pertandingan tu kat SRA Darul Ulum. Time tu jugak dia sound....

"Bu, sek. darul ulum buat ari kantin ari ahad nih...."

"Soooo?????"

Senyap jer..... Apalah ibu dia, x baik tul....

Pkl 9 pertandingan tu start, time tu gak le baru sampai....

Sib baik sempat.....

Cikgu tengah tulis nama anak2 murid yg masuk pertandingan tuh.....


Ini lukisan yg perlu diwarnakan......


Abang tengah kusyuk mewarna... x tengok kiri kanan langsung...



Ini adalah selepas diwarnakan oleh abang.....


Tengok betapa ramai mak bapak yg antor anak gi pertandingan.... Lagi ramai dr contestant..... Actually, mungkin ramai yg tak tau ari nih ada ari kantin kot....


Sian bebudak tuh.... Kat kantin tuh takde kipas. So, its teachers duty to make sure all the students is in comfortable zone to finish their colouring.....


Tengah tunggu result, mari kita melepak!!!! Sambil tu beli jajan yg ada mainan, suh abah pasang.....


Dpt saguhati jer.... jadilah, kan bang.... inilah dia.....



20090721

++ Aku Capek !!!! ++

Saya adalah mengambil cuti ari nie....

Simply bcoz - AKU CAPEK !!!!!!

Kapan ya, capek ku ini bisa ilang...

Hopefully, with one day rest at home bisa ilang capek ku ini....

Sori, bos...... sesaja jer cuti. Jgn marah.....

Tapi siapa bilang seorg ibu bisa rest di rumah jika bercutian?

Kan masih byk lagi kerja rumah yg perlu di beresin???

Aduh.... if only my boss can give me another day of unrecorded leave ???? Boh layan......

Nak gosok baju, lipat kain, projek ofis, jahit baju..... aduhhhhh.... banyak kali kerja rumah ku.....

Salmiah.... bersyukur yg kamu masih sihat utk mengerjakan semua itu.....

Ya.... alhamdulillah.

Aku masih sihat, masih bernafas utk berkhidmat utk keluarga dan agama......


++ Kenduri Tahlil ++

As i told u, last Sat my parents having this kenduri tahlil for my late sister.

Since morning dah gi sana, even though a little bit late, beres kan keja umah marrrr.....


Jemput sedara mara jer... Adik beradik belah emak ngan abah, pastu sedara dekat2 jer....


Tupun dah penuh satu umah...

Menu :- nasi putih, sambal telur puyuh, masak lemak ikan pari bakar, kari ayam pekat, pulut kuning + kari ayam kampung, sayur campur, kuih muih yg ada pat lima jenis.....


Hah, ko.... mana tak hancus lebur diet kita kan.....????

Mak yg masak lak tuh.... mestilah sodappppp.....

Sesambil org bertahlil kat dlm, kami adik beradik melepak kat luar. Amik angin, panaslah kat dlm tuh... ramai orang....

Tu yg baju merah tu adalah anak sulung arwah kakak..... Baru jer sambung belajar kat kolej masak memasak.... uuiiihhh.... sat laie jadik chef lah plak.... sonang memakcik nyer kan..... iyo bonarlah tu, ijoule oooiiii.....



Pas org sumer dah makan, kami adik beradik nyer turn lak makan.... Lepak sesama, penuh gak ruang tamu tuh.... Uuiihh.... meriah....


Sampai kat umah almost 1 am. Bebudak sumer dah tido. Sib baik my hubby tak keja, kan.... Leh le balik dulu nengok anak2..... Time angkat kaki tu pun tak siap laie..... Uiih... kena balik tido, sok pagi nak bangun awal lak.....


20090720

++ Isra' dan Mikraj ++

Anda dapat melaksanakan puasa sunat ari nie?

Pd yg tdk, tak mengapa.....

Saya? Alhamdulillah..... tupun pagi tadi sahur dgn segelas air kosong coz tak set alarm. Sesedar dah kul 5.30am.

Actually, takde prepare apapun tuk buka.

But dah dekat2 nak azan tu mak kol kata dia buat mee bandung utk dia dan abah buka puasa.

Hah, apalagi. Rezeki jgn ditolak....

"Kakak.... gi umah nenek amik mee"

Maka, dptlah ibunya berbuka dgn mee bandung.....

Oppss.... nak citer pasal isra' mikraj nie.....

When u r talking about isra' mikraj definitely u will know that Rejab is leaving us soon.....

Takdelah nak berhujah pasal peristiwa nie, coz saya sendiri pun masih belajar.... Nak tau, google lah yea.....

Anyway, pd yg dpt berpuasa beberapa ari dlm rejab nie, TAHNIAH !!!!!

Tp takpe, sya'aban just around the corner....

++ Tahukah Anda ++


Katak jenis kayu boleh dibekukan dan jika dikeluarkan semula, ia terus hidup.


Ini terjadi krn kandungan glukos dlm badannya boleh mempertahankan organ penting jika dlm keadaan beku.



20090718

++ Bunga Daisy ++


Ye ke nie bunga daisy?


Seingat-ingat yg abg jual tu cakap lah....


Percaya tak my second daughter siap leh buat pasal kat pasar malam last night semata-mata krn nakkan bunga nie....???? Ikut perangai sapalah tuh....???? kuangkuangkuang.....


Sib baiklah murah.....


Mlm tadi beli, satu kembang satu kuncup. Pagi nie dah kembang dua2, sukanya dia.....


But i trust her.... dia akan jaga hak dia dgn baik.... Worth it bought for her....


++ Bergelap ++

Malam Isnin ari tu, tengah syok2 nengok Mentor 3, tetiba gelap gulita....


"Ibuu......."


"Tunggu jer kat situ, jgn pegi memana..."


Maka, kami pun terpaksa lah bermandikan cahaya lilin.....




"Sudah, pegi tido, dah pukul berapa tuh..."


"Camana nak tido, bu, panaslah..."


"Eh, ada tangan kan. Amik kipas ibu tu, kipas sendiri....."



Itu anak dara dua orang tulah.


Yg anak bujang plak.... Yg besor ngan abahnye kat bilik dia, yg kecik ngan ibunya kat bilik ibu....






Dua jam tuh takde letrik..... Potong betul lah keghairahan org nak tau juara Mentor 3.....








20090717

++ Bizi Weekend ++

R U bizi this weekend? I am......

Sat - my parents buat kenduri utk arwah kakak. Dr pagi sampai lah ke malam...... Eh, org tua buat kenduri kan, takkan lah x tolong.....

Sun - my anak bujang ada pertandingan mewarna. kena accompany him....

++ Life Extension Formula II ++

Vegetable Soup Recipe (for 2 days quantity)
================

Ingredients:
16 ounces White Daikon (radish)
8-10 ounces White Daikon (radish) Green
8-10 ounces Carrot
8 ounces burdock root (also called Gobo in Japan)
3-5 fresh Shitake Mushroom (sun-dried)
If not sun-dried, expose dried mushrooms to sun again.

Directions:
Fill a pot with three times the quantity of water as the vegetable. When it comes to a boil, reduce the flame and simmer for two hours. Strain and drink.

What this remedy may do:
1. Heal Cancer
2. Restore injured joints and bone structure
3. Slow down the aging process
4. Rejuvenate the skin
5. Heal Cataracts
6. Heal liver disorders
7. Lower high blodd pressure
8. Improve heart conditions
9. Reduce brain tumors and other related head-injury problems
10. Reduce high white blood cell counts
11. Improve T-cell function.

Boleh le cuba......