20131231

++ Cruise Tasik Putrajaya ++

Hari Krismas aritu bawak anak2 naik cruise kat Putrajaya.

Huh, 1st time kami sampai.... sian kan????

Beli tiket pukul 1, time lunch, dapat naik pukul 2.15 after lunch.

Waktu Operasi:
Isnin - Jumaat: 10 pagi hingga 6 petang
Sabtu, Ahad, Cuti Umum, Cuti Sekolah: 10 pagi hingga 7 petang

Ada dua jenis bot. Satu tu perahu yang boleh muat 7 orang. Ngam-ngam utk kami sekeluarga. Tapi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tak dibenarkan naik.... Hampalah....

Tapi kami naik bot lagi satu tu ada aircond - passenger cruise. Huiii.... ramai betul orang.... penuh.

Harga tiket terkini boleh klik kat sini yea.... Tapi kami dpt diskaun aritu sbb krismas... walaupun tanpa pakej famili, sbb w/o pakej lagi jimat selepas diskaun tu. Kami jimat almost 35% dari harga tiket sebenar utk 4 dewasa, 2 kanak-kanak.




























20131230

++ Perjumpaan Keluarga Haji Omar & Munirah ++







Ahad, 29 Disember 2013.

Lokasi: Lot 5641, Jalan Sukepi, Jenjarom, Selangor.

Ekceli, ini adalah sebelah hubby akk. Susur galur keluarga sebelah arwah abahnya - Azaman.

Akk tak reti nak kira anak akk ni generasi ke-6 @ ke-5. Tapi rasanya ke-5 kot....

Cer korang fahamkan....

Anak-anak akk ---> encik hubby, Fakri Anuar ---> arwah abah, Azaman ---> arwah atuk, Kassim ---> arwah moyang, Samsuri ---> arwah Haji Omar.

Nak tahu lebih lanjut lagi? Meh klik kat sini. Ustaz Jamil ni adalah orang yg bertanggungjawab mencari dan mengumpulkan keturunan keluarga Haji Omar nih. Syabas Ustaz!

Perjumpaan ni adalah kali ke-3. Pasni tak tau pulak kat mana diaorang nak gather. Kot dedekat sini boleh ler kami join....











20131229

++ Resipi Kami ++

Korang pernah makan tak bubur merah?

Tak pernah dengar?

Errr…. Akk pun x tau ler apa nama mende ni selain dari itu.  Meh akk explain, mana tau korang tau nama lain, boleh bagitau kat akk.

Bubur ni idak ler berwarna merah.  Tp mungkin disebabkan guna gula merah, dari situ ler dia dpt nama kot….

Memula dulu takut gak nak buat, takut x jadik.  Tp bila dah buat, eh senang ler pulak…

Selalunya kami org Jawa, especially mak ajah ler, rajin buat bubur ni utk meraikan sesuatu. Mcm besday ker, lulus exam ker…. Some sort mcm doa selamat ler gitu.  Maklumlah, nak buat kenduri doa selamat kan perlu byk belanja, maka ini adalah salah satu cara bersyukur dan bersedekah utk meraikan dgn cara yg lebih jimat sket….

Meh akk bagitau cara nak buatnya…

Bahan-bahannya:-
2-3 genggam pulut @ beras
Gula merah secukup warna
Gula putih secukup manis
Santan 1 kotak
Garam secukup rasa

Memula korang masak ler pulut @ beras tu sampai dia lembut / pecah (masak dgn air ler…). Jgn lupa letak garam yea anak-anak…. Karang tawar pulak mende tu tak sedap sudahh….

Pas korang dah puas hati dgn kekembangan pulut @ beras tu, masukkan santan 1 kotak tu….

Dah tu korang amik sket pulut @ beras tu (time ni dia warna putih dan dah rasa creamy dek krn garam dan santan tu tadi...)

Masukkan gula merah tu 2-3 sudu dolu. Tengok kalernya. Jgn ler hitam sgt, nnt pahit. Agak2 warna coklat cair tu, kira ok ler tu….

Amik sket rasa…. Klau ikut tekak akk, mmg x manis lagi nih…. Hah, korang tambah ler gula putih hinggalah tekak korang berpuas hati dgn kemanisannya…

Bila korang cedok bubur yg kaler coklat tu boh dlm pinggan, korang letak ler sesudu yg putih tadi kat tengah2 nya sbg perhiasan dan mencantikkan hidangan….

Haaa…. Akk buat ni sempena anniversary akk yg ke-16 aritu…. Hehehe.... cantik tak deko kat tengah tu? Wink…wink….













20131227

++ Camping Kat Belakang Rumah ++

Inilah aktiviti anak-beranak cuti sekolah ni.






Ayahnya telah merajinkan diri membuat barbeku utk anak2 nya.  Itupun pas anak2 nya remind 5-6 kali…. huk.. huk.. huk… Aterrrr…. ayah bizi keja manjang…

Kebetulan kami mula lambat aritu sbb bangun pun dah lambat. Pukul 3 baru dpt makan!

Sumer pun dah x tahan dgn bau yg menusuk-nusuk ke lubang hidung. Anak bongsu arwah angah pun kebetulan ada, hah… amik ko, 6 org anak akk…. Si kecik Wafa pun sibuk jugak…

Barbeku apa?

Kepak ayam

Peha ayam

Kentang

Sosej ayam

Sosej daging

Ikan pari

Nasi?  Eh, ada….. mana boleh tak ada. Tak sempurna lunch ayahnya tanpa nasi…

Buat black pepper sauce dgn kuah asam.  Perrgghhh…. Sodapppp….

Ngam-ngam abis jer membakar, tengah makan, hujan pun turun dgn lebatnya. Pastu tido, best…. hehehe….

Penat tp anak2 mintak buat lagik.  Ayahnya yg x larat…  Ibu follow jer….













20131225

++ Sukan Tahunan SKTG ++

Dah nak masuk tahun 2014, baru nak hapdet pasal sukan sekolah…. Citttt…..

Abang mmg aktif budaknya.

Pengawas lah, wakil sekolah lah, pastu masuk olahraga pulak…

Korang tengok medal yg dia menang aritu….








Siap bagitau kat ibu dia nak masuk 400 meter bila kat sekolah menengah nnt. Huuuiiii…. Semangat tinggi betul anak bujang sorang nih. InsyaALLAH nak…. Ibu doakan yg terbaik…














20131203

++ Yang ke-3 ++

Welcome to the world my new grand daughter....

No.3 dlm senarai cucu ku... hahaha... dah jadi nenda...





Sonoknya pak aji ngan mak ajah. Sekarang nih dah mula kira cicit pulak dah.... Maklumlah, anak2 nya pun ramai yg dah 'pencen'. Tapi insyaAllah next year dpt sorang cucu lagik.... Pastu tunggu adik bongsu akk kawin, kitaorang nak kira anak dia jer pulak...

Nenek akk panggil cucu akk nih, piut kan?

Cucu pak aji ngan mak ajah yg no.3 ngan no.4, dua2 pun lelaki. Lambat sket ler nampaknye.... Tapi pastu ada setahun tu diaorang dpt 3 cucu, tetiga anak dara ko..... Consider cucu yg no.5, 6, 7 ler tu. Sorang dah keja, sorang baru abis blaja, sorang lagi next year baru abis studi. Kitaorang mmg tengah tunggu nih, sapa yg nak jadi puan dulu.... huhuhu....

Pasti arwah along gembira di sana bila mendengar anak2 nya selamat melahirkan anak2 yg comel dan sihat. Dan semoga along juga gembira ditemani salah seorang cucunya di sana....

Al-fatihah buat arwah along dan arwah angah....















20131202

++ 16 Tahun ++

28 November 1997.

16 tahun yang penuh dengan segala macam dugaan.

Alhamdulillah, segalanya kami lalui dengan penuh muhasabah setakat ini.

1997 – ber dua

1998 – ber tiga

2001 – ber empat

2003 – ber lima

2006 – ber enam

2012 – ber tujuh

Amanah dan rezeki daripadaNya tak perlu di tolak, terima seadanya walaupun kita rasa kita belum bersedia dari segi kewangan terutamanya…. Dia yang memberi, pastinya ada perancangan untuk kita daripadaNya.

Hidup berumahtangga penuh dengan segala dugaan – manis, pahit, masam, masin, segalanya. Seperti juga masakan, kita perlu adunkan kesemuanya untuk menjadikan hidangan itu enak dan lazat untuk dinikmati. Jadi, jangan mencari manis sahaja kerana pahit masam masin itu juga perlu untuk kita nikmati….


Syukran atas segala kurniaMu, ya ALLAH….                                                                            







20131125

++ Bertandang ke Pasir Mas ++

Kelantan....

Hubby adik ipar akk, Norulhuda.

Perjalanan pergi dan balik di iringi hujan yg kekadang lebat, kekadang sempoi.... Tapi alhamdulillah selamat pergi dan selamat kembali.

Kami bertolak malam Sabtu jam 9 malam. 34 orang....

Sampai jam 8 pagi. Suh pengantin amik. Alaaaa... lupalah nak amik no tipon penginapan tu. Best tempatnya. Tenang, sejuk, aman.... Sempat terlelap kat kerusi panjang ngan Wafa....

Sonok dapat tengok majlis orang, kan...

Pas balik majlis terus ke Kota Bharu. Cadangnya nak ke Rantau Panjang, tp info mengatakan air dah naik, so kensel lah...

Lepas ronda kat pasar Siti Khadijah, dlm pukul 6 cenggitu kitaorang bertolak balik. Sampai umah dlm pukul 4 pagi. Pastu tido sampai ke tengahari qada' tido ngan kaki yg lurus sampaikan undangan hari ahad tu x terpergi.... kahkahkah... teruk benor...






20131114

++ Caterer Pilihan Kami ++

BUTIK IMPIAN PERKAHWINAN
Lot 3514, Kg. Delek Kanan,
41250 Klang,
Selangor Darul Ehsan.

Puan Dayana 010-5401423 (in-charge andaman)

Encik Hisham 016-6884775 (in-charge catering)

All-in pakej. Catering + Andaman.

Harga? Within our budget.

Oleh kerana kami ada dua pasang pengantin, penambahan takdelah membebankan sangat....

Korang boleh jenguk jugak diaorang ni kat FB - Impian Perkahwinan Termurah.

Boleh jugak email kan ke impian.perkahwinan.termurah@gmail.com.

Yang penting, perkhidmatan yang diberikan adalah memuaskan hati. Makanan takde komplen. Servis budak2 penanggah, ok.

Khemah janji petang Jumaat sampai, sebelum sembahyang Jumaat diaorang dah turunkan khemah dari lori....








20131113

++ Keputusan UPSR 2013 ++




Hati ibu takdelah berdebar dan gemuruh sangat macam masa Sya nak amik exam aritu.

Ater.... benda dah terjadi kannnn..... redho jerlah apapun jua keputusannya. Memang dah takleh ubah lagi dah...

Tapi, sekolah yg ibu mintak tak dapat. Ingat nak cuba tukar sekolah.... takpun nak apply kan dia sma jer. Sya pun cam interested jer nak masuk sma. Itupun kalau result psra nya ok. Itu kena tunggu ari jumaat lah pulok....







++ Majlis Nikah Nurul ++

Adik ke-5 hubby akk, Norulhuda binti Azaman.

Selamat menjadi isteri kepada Wan Muhammad bin Wan Ab. Halim pada tanggal 9 November 2013.

Kali ni akk masak nasi impit, rendang hitam, kuah kacang, kuah lodeh.  Alhamdulillah, mencukupi semuanya....

Maka, selesai sudah tugas hubby ku untuk menjadi wali kepada adik beradik perempuannya. Hanya tinggal untuk menjadi wali kepada anak-anak perempuannya sahaja kelak. InsyaALLAH...... Hurrmmmm... bilalah pulak adik2 ipar lelakiku nak kawin ni? Ada 3 orang tu....





20131023

++ Majlis Nikah Farah ++

Adik bongsu hubby akk, Nurfarahain binti Azaman.

Selamat menjadi isteri kepada Muhd Syukri bin Shariffhudin pada tanggal 20 Oktober 2013.

SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

Sorilah yea takde gambar yg akk ambil sbb nya tuan tanah sibuk memasak di dapur. Iye uols!!!!! akk yg masak.... huhuhu.... Nasi ayam special resipi mak ajah yg mendapat pujian tetamu yg hadir...





20130919

++ Dah Boleh Apply ++

Al-maklumlah.... kakak nak amik PMR sudahhh...

Dari awal lagi dia dah cakap nak masuk vokay. Abahnya pun setuju sesangat. Tapi kursus yang dia nak tu kat Sabah Sarawak nun.... camana?

Meh klik kat sini untuk info pasal nak apply Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional.

Nak tau sekolah mana yang tawarkan kursus-kursus berkaitan, klik kat sini plak....








20130913

++ Bersedia Untuk November ++

Deposit untuk perkara-perkara yang penting telah pun di settle kan.

Kad pun dah on d way printing.  Awal bulan Oktober siap ler tu. Hopefully sebelum tarikh nikah Farah dapat distribute untuk sedara mara.

Pengantin pun dah pilih baju nak di pakai masa bersanding nanti. Tunggu nak fitting jer nanti...

Ehhhh.... banyak betul mende nak buat, kannnn?  Tulah dulu masa nak kawin tau pikir pasal diri sendiri jer. Pak aji ngan mak ajah just remind jer. Part kenduri gala bagai, taken care by them. Alaaaa.... adik badik sedara mara pak aji ngan mak ajah kan ramai, dok dedekat plak tuh...

Skang nih, dah jadi 'orang tua' yang uruskan segalanya, agak-agak miung jugak.... Ngah pikir pasal A, eh eh teringat pasal B plak. Ngah nak selesai A, C pulak datang menerjah... Wallawei....

Tapi, bak kata Pak Teh my hubby, banyak pahalanya tu nanti tolong orang dirikan masjid. Tambah pulak adik, kan.... Adik pompuan plak tuh, hubby ku jadik wali lagik.....

Migrain akk nih semenjak dua menjak pas raya tu, asyik ler datang menjenguk. Ntah ler kenapa. Aritu gi check, Dr. kata ok jer BP.... Sumer pun asyik suh gi check, nanti-nantilah yer dik..... Yang paling pentingnya, semoga sampai lepas kenduri kawin ni selesai, migrain ni datang main cak-ba ajer....






20130826

++ Guna Beg Kolostomi Tak Dianggap Bawa Najis ++

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada September 2007 membincangkan hukum pelaksanaan ibadah bagi pesakit yang menggunakan beg kolostomi dan memutuskan:

~  Pesakit yang menggunakan beg kolostomi dikategorikan sebagai mereka yang mengalami masalah darurat dan tidak dianggap sebagai menanggung najis.  Oleh itu, mereka tidak perlu mengosongkan atau membersihkan beg kolostomi setiap kali berwuduk atau menunaikan solat.

~  Wuduk yang diambil oleh pesakit harus digunakan untuk melaksanakan semua ibadah termasuk menunaikan fardu solat sehingga wuduk berkenaan terbatal.

~  Isu batal wuduk apabila keluar sesuatu menerusi salah satu daripada dua kemaluan seperti yang dibahaskan oleh ulama adalah dalam konteks orang yang sihat.  Bagi yang berpenyakit atau mengalami masalah keluar sesuatu di luar kawalan, Islam memberikan kaedah penyucian dan pelaksanaan ibadah kerana mereka dianggap orang yang dalam keuzuran.

~  Masalah kolostomi berbeza dengan masalah sulus al-bawl (kencing berterusan) kerana kebersihannya lebih terjamin.  Oleh itu dari sudut hukum, ia tidak boleh qias kepada mereka yang mengalami sulus al-bawl.

~  Memandangkan pengeluaran najis bagi mereka yang mengalami masalah kolostomi tidak boleh dikawal, mereka dianggap berada dalam keadaan darurat yang tidak terikat dengan taklif syarak dalam beberapa aspek ibadah.  Mereka juga tidak dianggap sebagai menanggung najis dan boleh melaksanakan semua ibadah.

~  Pesakit kolostomi dibolehkan mengambil sekali wuduk untuk semua ibadah yang hendak dilaksanakan sekiranya wuduk berkenaan tidak terbatal.  Tetapi sekiranya tiada kesukaran bagi mereka untuk memperbaharui wuduk, ia adalah disunatkan.

~  Islam adalah agama yang memberi kemudahan.  Oleh itu pesakit tidak wajar disyaratkan untuk mengosongkan atau membersihkan beg kolostomi setiap kali berwuduk kerana ia akan menyukarkan mereka melakukan ibadah.


> Harian Metro 24 Ogos 2013 <





20130816

++ Habis Bizi Raya, Bizi Lain Pulak ++

Hihihi.... selepas sekian lamanya blog ini sepi...

Semalam, adik ipar akk yg paling kocik telah dirisik. End October akan bernikah.

Kakaknya pulak aritu lagi dah bertunang.

So, majlis kenduri keramaian meraikan pengantin akan dibuat pd pertengahan November nih.

Maka dgn itu jugak secara rasminya akk adalah dlm kebizian. Tinggal lagi beberapa bulan jer lagi nih.

Laaa.... korang paham-paham jerlah..... Hubby akk adik badik tuh kan anak yatim piatu. Sib baik ler ada along nya. Tapi hubby akk anak lelaki sulung, jadi wali gitu.....

Tetapi.... kakak iparku itu by the time kenduri di adakan akan sarat mengandung. Skang ni pun asyik ler tak sihat manjang.... Maklumlah umur dah 40+ kannnn.... Akk aritu pun ala-ala semput jugak walaupun belum 40 lagik....

Aktiviti tempahan menjahit akan di kurangkan sehingga keadaan menjadi stabil semula.... Ehhhh, korang... klau amik tempahan langsir rm25/kaki, ok tak? huhuhu....

Ke laut lagi ler blog ni nampaknya..... hurrrmmmm......






20130619

++ Antara Muqaddam dan Iqra' ++

Pernah tak anak2 korang ada masalah cenggini?

Bukan apa, anak akk yg no.4 tu, Qayyim Ammar, dia ada sket problem.

Mengaji ngan neneknya. Asyikkkkkkk ler kena marah, kena komplen ngan neneknya. Klau suh mengaji memanjang ler tak dapat nak ingat.

Tapi, dia asyik ler gitau kat akk dia dah sampai iqra' 3 kat sekolah.

Konpius jugak ibunya nih....

So, neneknya bilang cer bawak buku iqra' nak tengok betul ker dia boleh membaca....

Mmg betul! Dia membaca iqra' dgn lancar sekali....

Akk rasa masalahnya ialah..... Ammar ni mmg tak suka mengulang mende yg dia dah tau dan belajar. Dia akan cepat bosan belajar mende yg sama...

Anak2 korang klau lambat belajar ngaji, cer ajar iqra'.....










20130529

++ My Lavender Fashion Gallery ++

Dimiliki sepenuhnya oleh adik akk, Baharudin dan isteri, Aida Maizuriani.

Kedai yang terletak di Wisma MAIS, Seksyen 3 Shah Alam (belakang McD) ini menjual pelbagai pakaian kontemporari moden untuk wanita dan muslimah yang vogue dan terkini.

Silalah berkunjung ke sana. Dibuka dari 9 pagi hingga 8 malam.

Kedainya terletak di sebelah Hotel dan juga Dobi Pink. Ground Floor jer.... 

Korang klau nak tengok new arrival stock boleh ler gi jenguk kat fb - My Lavender Fashion Gallery. 













20130527

++ Pemergian Si Kecil ++

Semalam, 26 Mei 2013, kami sekeluarga mengucapkan kesyukuran kerana anak sulung arwah along telah selamat melahirkan anak utk kali kedua.

Bertambah bersyukur kerana dia melahirkan twin baby, kedua-duanya lelaki....

Tetapi, panggilan telefon di pagi hari 4.50 pagi 27 Mei 2013, membuatkan akk sedikit terkesima. Salah seorang baby kembarnya telah menyahut panggilan Illahi.

Hanya 13 jam sahaja keizinan yang diberikan olehNya utk kedua ibubapanya utk peluk cium anak nya itu....

Walaupun kami telah mendapat perkhabaran mengenai kekurangan baby itu semenjak di trimester kedua kandungannya, tapi sebenarnya kami mengharapkan baby tersebut akan mempunyai kekuatan utk menempuhi rintangan lebih lama sedikit....

Tapi apakan daya, semuanya telah tertulis.... kami redha krn ini adalah yg terbaik buat dirinya....

Al-fatihah....






20130517

++ SELAMAT HARI GURU ++

Menjadi jemputan di hari guru MGS Klang - terima kasih.

Saksikan bagaimana cikgu2 di 'dera' oleh anak murid tapi di layan oleh cikgu2 dgn sporting nya.... 










20130430

++ Todate Pageviews ++

Blog akk ni takdelah glamer sgt cam blog2 personal yg lain....

Walaupun dah lama, tapi visitor takdelah gempak sgt.

Pageviews yg kat blog tu akk pasang after beberapa bulan ke setahun cenggitulah.... Yg ini adalah actual pageviews... Cantik nombornya...








20130425

++ Kem Perdana 2013 ++

Baru lepas balik dari sekolah kakak.

Hantar beg nya yg besar giler tu sbb nak gi camping. 3 hari 2 malam. Dekat2 ngan Tanjung Malim nun...

Alhamdulillah.... every year since Form 1 dia x pernah ketinggalan join kem perdana sekolah. 

Ekceli this year dia kata taknak gi sbb kekononnya nak exam lah. Tp akk kata, apa masalahnya pulak.... Exam bulan Okt, campingnya awal tahun, tak ada kaitan langsung. Tak relevan! Cewahhh.....