20100331

++ Terkenang.... ++

Hanya tinggal beberapa hari saja lagi kami akan melangsungkan perkahwinan anak sulung arwah along....

Sebenarnya, kenduri ini adalah perkara yg sentiasa didlm ingatan along sepanjang dia sakit...

Dia selalu memikirkan utk buat itu dan ini.

Ada juga dia memberitahu apa yg diingininya utk kenduri tersebut.

Kami semua - emak, abah, suaminya, anak2, adik beradik, ipar duai - sedaya upaya kami cuba utk memenuhi segala yg kami mampu....

Walaupun mungkin ianya tak seperti yg diharapkan oleh along, tapi...... ianya adalah yg terbaik dr kami untuk dia... demi dia dan juga anaknya....

Kami - adik beradik perempuan - hanya tinggal bertiga shj.  Jadi kami cuba utk menjadi ibu kpd anaknya.  Cuba bertanya sptmana seorg ibu....  Cuba mengambil tahu apa2 shj yg perlu kami selesaikan dan tolong...

Kesian..... seorg anak perempuan nak berkahwin tanpa ada ibu disisi.  Apatah lagi baru shj kehilangannya.... pasti terasa....

Kdg2 menitik air mata bila terkenangkan arwah kakak2....  Semoga roh mrk sentiasa tenang dan aman di SANA.....

My hubby selalu berpesan, jgn hanya menitiskan airmata bila terenangkan mrk...  Sedekahkan mrk al-fatihah dan doa.  Semoga itu dpt membantu mrk di sana....

Ya ALLAH....  semoga semuanya akan lancar dan sempurna.....  AMINNNNN.....



20100330

++ Wedding Invitation ++

Its my very 1st niece weddings.

My late eldest sister yg pass away last Jan.  Her eldest daughter.  Sad that she cannot witness the ceremony.

Kepada sesiapa yg mengenali Nurzalifah binti Aminuldin, maka jemputan ini adalah untuk anda.  Kehadiran anda adalah dialu-alukan....











20100328

++ Official Course ++

Last Mon, surf internet carik pasal kursus tanam cendawan.

Ngam2 dpt this one day course.

Tak jauh pun.... kat Kg.Kuantan, Klang jer....

Today, its started at 9am and finished at 5pm.

Hopefully semuanya akan berjalan dgn lancar.

Sekali lagi, akk x dpt bersama2 ngan my parents and the rest utk kemas umah...





20100327

++ New Activity ++

Olh krn bisnes cendawan akk telah dimulakan, maka berkemungkinan besar kami akan pulang ke K.S almost every week.

Ari ni kami mungkin akan ke sana lagi....

Its a very tide weekend.

My parents, adik beradik, anak buah sumer sibuk kemas umah coz its just next week the kenduri is on.  But what to do....

Kami ke K.S utk mengambil lagi bongkah2 cendawan.  Umah cendawan akk belum penuh !!!!  It might take us another one or two more time b4 umah tu full....

To be success u need to sacrifice....

Sib baik anak2 tengah seronok nak balik kampung.  But make sure kasut sekolah dah berbasuh dan berjemur.  Kerja sekolah need to bring along.  Baju sekolah.... ibu kena make sure siap cuci...





20100326

++ Lukisan Abang ++

Kita buat sedikit selingan utk merehatkan minda...


ibu.. ibu.. ini abg kaler kat sekolah.
dapat A

ribut petir.
kena kuar dr plane guna payung terjun...

apakah haiwan yg ada di gambar?
gajah, zirafah, badak air, kura2.
dapat carik?




20100325

++ Separa Kursus ++

Reason balik kampung :-

1)  Anak2 request

2)  Nak kursus jangka pendek ngan my SIL

Kursus apa?

Didnt i tell u that my SIL ada wat bisnes cendawan tiram?

Sebenornya, dr ari tuh my hubby ada highlight, hint-hint kot akk nak join kakak dia tanam cendawan...

Tapi wife dia nih buat dono jer...

So, skang nih dah terbukak ati, terus jer on....

Memula, kenalah kenal sket2 dulu.

Thu morning my SIL sampai sefamili. 

Kursus start dgn bgm cara nak memetik cendawan.

Membersihkan bongkah, membersihkan cendawan, membersihkan rumah dan penjagaannya.

Then, kita tolong buat bongkah....  Memula buat ok jer....  Tapiiii... bila malam menjelma...  adoooiii...  sakitnya tangannnnnn.... takpe... tapke.... control....

Fri morning, kita kursus plak bgm nak membuka tutup pemeraman dan membersihkan neck sebelah dalam bongkah....

Abis dahhh....

Nak balik ptg Fri tuh, sempat membawak errr.... membeli bongkah cendawan utk langkah permulaan.

Rumah cendawan mmg tak buat lagi, tapi selagi takde depan mata mesti tak dimulakan.  Kiranya amik bongkah tu nak tunjuk kat my hubby yg akk ni serius nak buat projek tuh....

Next......  membuat rumah cendawan.....



20100324

++ Balik Kampung ++

Kami adalah balik ke kampung last Thu and Fri.

Kampung mana?  Manalah lagi.... kat K.S lahhh....

Punyelah seronok bebudak..

Actually nak balik Thu pagi, tapi bebudak dah excited bebenor...

Wed ptg pkl 5, my eldest dah sms bagitau dah siap mandi sumer bagai.  Selalunya ke maghrib pun tak reti nak mandi lagi...

Dah lah balik ptg tuh kena migrain.  Angin jer satu badan....

Pas maghrib baru bertolak.

Dinner pun kat K.S sbb malas nak singgah sana sini.  Jaaaalan jer terus...

Actually my MIL lom stay kat sana, so umah kosong.  Sib baik kunci umah ada kat secret hiding place.  Leh kami masuk umah....

Kemas sket, tengok tv, pastuh kebommmm.... titonn sampai ke pagi tak sedor diri....




20100319

++ Birthday Cake ++

Setelah seminggu besday Sya, baru last Sun ibu belikan kek utk dia...

Sib baik dia x meminta....

Tp tak best lah, kannn... Yg lain tuh ada kek, takkan dia takde... Thats why eventhough dia x mintak, tp tetap ingat utk membelikan kek.  Cuma cepat atau lambat jer lah....


Kebetulan cousin diaorg ada mlm Isnin tuh, so, diaorg berebut lah makan kek tuh....



20100318

++ Cuti ++

Me and hubby is taking two days leave due to cuti sekolah starting from today....

My hubby mmg very seldom amik cuti during cuti sekolah.

But this time, he had to...

Why?

Coz we need to balik kampung K.Selangor.

Hv a business discussion with my SIL.

Same time, anak2 mmg dr ari tuh mengajak tido kat kampung.

Sonok sungguh.....



20100317

++ Name Tag ++

Abang adalah balik dr sekolah last week Mon dgn tersengih sambil memegang poket bajunya....

Apsal, bang?

Hehehe.... lom sempat dia menjawab, kakaknya dah jawabkan utk dia....

Alah... dpt name tag ketua kelas..

Hah! iye ke?  Meh ibu nengok...


Sungguh.... kembang jer idung dia....

Bila abang dapat?

Tadi, masa perhimpunan.....

Uiiihh... satu sekolah dah tau abang ketua kelas lah ni?

Ha'ah...

Actually, sebelum tuh dia ada bilang cikgu lantik dia jadik ketua kelas...

Tp, me and hubby cam x caya jer....

Tanya dia, camana abang tau abang ketua kelas...?

Yelah, bila cikgu masuk jer, abang kena bagitau kelas suruh bangun pastuh cakap Selamat Petang, Cikgu....

Oooooo.... gitu yea....

The next day dpt surat dr cikgunya confirm dia ketua kelas pastuh suh dia buat contoh utk bebudak kelas.

So, nowdays klau nak pujuk dia buat sesuatu, gunakan jer title ketua kelas tuh.... baru semangat sket dia....

Alhamdulillah.....



20100316

++ Pernah Tak? ++

Korang dpt e-mail ker apa2 ttg menjana pendapatan dgn mudah?

Melalui cenggitu lah, cenggini lah...

Kekadang tuh saja jer bertanya camana nak buat...

Tapi bila org tuh dah explain gitu gini, rasanya cam kita ni menipu org plak...

Terbaru saya dpt mll fb.

Ada gak bertanya.... coz tag nya adalah 'dpt duit hanya dgn login ke fb'.

Actually, ada satu lagi plan punn yg direkemen oleh kawan.

Tapi, bila ditanya dan dirisik.. sesungguhnya saya amatlah tidak menyukai plan2 tersebut...

Tanpa ada barang dagangan... setakat menjadi penghebah....

Adakah barangan yg dihebahkan itu benar2 wujud?

Adakah barangan yg dihebahkan itu benar2 berkesan?

Apakah risiko yg perlu ditanggung oleh penghebah jika ada yg menggunakan brgan tersebut dan ianya adalah tidak yg spt di war-warkan?

Adakah anda sanggup melihat org lain teraniaya semata2 krn anda ingin mendpt keuntungan dlm sekelip mata?

Renung-renungkan....

Tapi saya mmg belum terbuka hati utk bisnes yg spt ini...... 

God knows when and why....






20100315

++ Cuti Sekolah ++

Is back !!!!!!

Akan ku tinggalkan bebudak 4 beradik tuh kat umah....

Tak hinginnya mika nak gi umah neneknya....

Takpe.... 3 ari jer....

Aikkkk..... apsal 3 ari jer....????

Huahuahua... adalah projeknya tuh...

Tungguuuuuuu......



20100313

++ In The Midst Of...... ++

Planning a project..

Rasanya dah sampai masanya utk akk melihat ke hadapan sbg seorg suri rumah....

Anak2 semakin besar semakin memerlukan perhatian.

Haaaa.... masa baby dulu leh ler korang tinggal2 kan, walaupun diaorg belum boleh berdikari...

Skrg nih bila dah besar, laaaaaagilah kena monitor gerak geri diaorg...

Lagi plak my 1st and 2nd adalah pompuan.... alaahai, risau akk....

Dah mintak izin to my parents, mika izinkan...

Restu org tua pun perlu eventhough kamu sudah berumahtangga... krn dgn doa mrk kamu menjadi spt skrg ini.... aman berumahtangga, mendpt pelajaran secukupnya, mendpt pekerjaan yg sebaiknya...

Nntlah.... kot dah confirm, akan di war-warkan...

Skrg nie tengah dok planning pecah kepala dgn my beloved hubby. 

Diskusi kena mlm2 sket bila anak2 dah tido, baru aman dan tenteram.... takde yg mengacau, takde yg menyampuk, takde yg mendengar....  alaa... setakat tido pkl 1 pagi tuh apa adahalll... biasa lahhh...

Aminkan kami nyer planning nie utk menjadi kenyataan.....





20100312

++ Berapa Km/J ?? ++

Selalu gi balik keja lalu this road.

Korang pernah lalu tak dr P.Indah nak menuju ke KESAS highway?

Opposite stesen minyak Petronas, kan ada apartment Bandar Botanic...

Kat situ kan ada exit dr Bandar Botanic nak menuju ke Kesas h.way....

Cuba perati kat ujung exit tuh ada signboard hadlaju...

Akk dah beberapa kali bengang ngan signboard tuh...

Pasal apa??????

Sobab eiiii.... hadlaju tuh selaaaaaalu sangat berubah... !!!!!!!

Sekejap 80 km/j, sekejap 90 km/j...

Konpius akk...

Tak caya, try tengok...

Tapi takdelah dia ari ni 80, sok lusa 90.

Cam ari tuh.  Dedekat nak CNY dia tukar 80, tengok balik last week dah tukar balik ke 90....

Wa siow oooo.... like this....

Tapi sudahnya akk bwk jer 90 km/j.  Tak ku pedulik signboard tu, ehhhh.....




20100311

++ Luahan Hati ++

Sbg seorang ibu, korang mesti dok terpikir pasal anak2 di masa akan dtg.

Tak boleh tidak, itu adalah kemestian.

Kekadang, di kala nak tido, dlm kegelapan di dlm bilik tuh.... sempat gak berpikir, pusing2 masa lampau, masa skrg, masa depan... apa akan jadik....

Dah lah bebudak skang nih byk kes.... huuiiihhh..... takuttttt.....

Cam nak bwk jer bebudak tuh larik masuk utan kawan ngan gorila ker gajah ker zirafah ker takpun ghimau ker....  tapi nnt jadik tarzan lah plak....

Iyelah.... kekadang kita tengok anak kita cam baik jer.... innocent giler2.... tapi bila gi sekolah campur ngan kengkawan, kita pun sometime lost control....

Ingat lagi my ex-colleague ada berkata..... nak jaga anak2 nih cam main layang-layang.... kena pandai control talinya.... kena tau bila nak tarik dan lepas talinya.....

Masalahnya, akk x pandai main layang-layang.....  Eh, tapi itu tak bermakna kita x boleh jaga anak, yea....

Masalah anak pompuan lain, masalah anak lelaki lain....

Kot ada anak pompuan sepuluh punnnn... belum tentu masalah nya sama.

Ya ALLAH.... berikanlah aku kekuatan fizikal dan mental utk menjaga amanah mu dgn sebaik mungkin....

Aminnnn......




20100310

++ Bila Bos Takde ++

Makanya, sumer org kat ofis bergumbira !!!!!!!

Huahuahua.....

That is what happened last week.  My boss is on holiday for the whole week.

On Tue, my colleague - Ms Jennifer Chang - celebrating her birthday.

So, we decide utk buat sket majlis for her.

Beli McD, cheese cake and after that she belanja us ice-cream.  You know.... ice-cream yg selalu lalu pastuh ada lagu "Mat Kool.. Mat Kool..."  Haaa.... aiskerim tu lahhhh..... 

Sesekali berkumpul release tension drp pandangan mata boss di ofis....

Ish...ish..ish... nie klau boss tau nih, kes naya....

Syyyhhhh......




20100309

++ HAPPY BIRTHDAY !!! ++

To my 2nd daughter - Fakriathul Syasya ......

Dia di lahirkan pd 8 Mar 2001 tepat pd pukul 4.26 ptg.  Itupun setelah 8 jam di wad bersalin.

Melahirkan dia adalah yg paling byk dugaaanya.

Start dr bulan ke-6 check-up sampailah last minute nak bersalin, semuanya check-up di GH.  Semata-mata krn dia breech... errkkk... songsang - kepala kat atas....

Lagi sebulan nak bersalin, akk admit ke GH sbb specialist kata dia boleh pusing baby ke kedudukan yg sebetulnya.... means kepala kat bawah.  Sempat lah merasa satu mlm kat wad.  Pusing bukan setakat pusing gitu-gitu jer yea....  Sakitnya... hanya Allah dan akk jer yg tahu...  Ada sorang S/N tuh baik sungguh dok pegang genggam tangan akk.... huuiiihhh..... mmg betul nyer genggam lah.  Mesti pastuh dia mc coz tangan dia sakit akk dok genggam sekuat ati.... sian S/N tuh....

Alhamdulillah, dr ari tuh sampailah ke hari nak bersalin, dia berada di posisi yg sebetulnya.....

Pastuh, dia adalah satu-satunya anak yg overdue seminggu ngammm..... expected 1/3, keluar 8/3.

Day before bersalin, i.e 7/3, gi check-up kat klinik desa, misi marah coz dia kata akk dah leaking.  Akk tak tau, dok ceghita kat misi dgn penuh perasaan, sudahnya kena marah.  "Pasnih awak terus gi sepital.  Jgn singgah mana2.  Saya akan kol sepital utk pastikan awak sampai kat sana."  Aduhaiii....

Tak sakit, kena gi spital.  Boring betullah.

Sampai kat GH, dah register sumer bagai, masuk wad.  Ingatkan nak mandi, specialist panggil nak masuk ubat.  Dah masuk ubat, specialist tu pesan kena baring selama 1 jam.  Dgn baiknya akk mematuhi arahan.  Dah dekat2 nak sejam, dah mula rasa sakitttt......

Next morning, masuk kat wad bersalin tuh dr 7.30 pagi sampai ke Asar baru bersalin.  Itupun akk force diri akk utk push...  Sbb takutttt..... Dr. dah prepare utk buat forceps.....  Tak sanggup... tu yg push apa tenaga yg ada utk keluarkan kepala jer.... pastuh dah x sanggup lagi....  nasib baik Dr. leh pull....  Terusss baby naik wad dia kat atas....

Alhamdulillah, mungkin krn itu dia menjadi anak yg degil.  Krn dugaan melahirkan dia menjadikan dia seorg yg kuat semangat.  Uiiiihhhh.... garang tuh.... adik2 sumer takut ngan dia....

Fakriathul Syasya - Kemegahanku Yg Berseri-seri.... 

Jgn menanti senyumannya, krn sesungguhnya senyuman dia adalah teramat mahal....  Tapi bila dia tersenyum, u can see lesung pipit di kiri dan kanan pipinya..... so sweet.....

Semoga kedegilan dan semangatnya akan juga meninggikan lagi semangat saya utk mendidik anak2 menjadi umat manusia yg berguna..... Insya-ALLAH.....



20100308

++ Hutang utk Kawin ++

Tertarik saya dgn tajuk dlm blog Kak Nara nie....

12 years back when i wanna get married.... cewah.... nak citer lah plak...

Makcik2... biasalah, dah namanya pompuan tu kannnnn... byk ler kerenahnya.

Komplen itu ini, suggestion itu ini.... haiii... sampai x terlarat...

Mmg saya nie bukanlah feveret anak sedara makcik2 saya.  Sbbnya, saya nie kurang mengambil hati diaorg... kurang bergaul dgn diaorg... kurang ambik kisah apa yg terjadi ngan diaorg...

Rasanya, perkahwinan saya adalah yg paling mak saya kureng puas hati kot....

Mmg lah kenduri tu mrk yg arrange everything, samarata jer adik beradik...

Imagine.... mak andam last minute saya pi carik... sbb mulanya mmg tak nak sanding, tp bila mak dah tanya byk kali, kenalah pi carik gak....

Duit hantaran?  Emmmm.... kitaorg hantar berapa yg kitaorg mampu jer.... dgn persetujuan org tualah....  X kisah saya ngan apa yg org cakap....

Just imagine, kot antaran 10-20K pun, agak2 pas kawin wife tu leh ke menepati ngan ciri2 20K tu?  Leh masak ikut tekak suami?  Leh jaga anak sebaiknya?  Leh kemas umah secantiknya?

Idak le kata saya nie bagus.... tp klau berhutang sbb nak penuhi kata2 org sekeliling, baik tak yah ler.... 

Barang2 hantaran saya adalah teramat simple sekali....  Siap ada deghoyan sebijik....

Alhamdulillah.... kami x adalah sampai amik personal 10-20K semata2 sbb nak kawin.....

Tapi, anak2 kita akan datang camana, ek?


20100307

++ Beli Langsir ++

Haaa.... chap goh mei baru jer lepas, dah sibuk beli langsir?

Iyeeee......

Maklumlah, akk ni kekadang bizi.

So, bila ada masa leh buat sesikit langsir tuh....

Nnt nak potong lah, nak jahit lah....

Kena carik ketenangan baru leh potong kain tuh.  Bukannya pendek, panjanggggggg.....

Mau ada yg hangin satu badan klau anak2 mengacau nnt....

Warna apa?  Pesen apa?

Haaaaa...... tunggguuuuu....

Belinya awal tahun, mau sehari sebelum raya baru siap..... kahkahkah.....

Boleh jadi gitu ke?

BOLEHHHHH.....

Sbb time nak potong, time nak jahit tu sumer kena carik mood dulu...

Kita tunggu dan lihat je lah bila langsir tu akan di pegang utk dipotong dan dijahit...




20100306

++ Anak Comel si Kucing ++

Comel ada sekor anak yg dah besar.

X taulah bila dan dimana dia beranak yg tuh.  Tetau jer masa dia sampai kat umah akk, dia dah ada anak tuh....

Kitaorg bagi nama Kecik.  Sbb masa tu dia kecik lagi, marrrr....

So, setelah dia meningkat remaja, maka dia telah di rog dan buntinglah ia....

Last Sun, masa balik dr breakfast dating ngan my hubby, jenguklah kat kandang si Comel.

Memula x perasan yg berbaring tuh adalah Kecik, ingatkan si Comel.

Nak lah jerit kat my hubby si Comel beranak lagi.... baru perasan itu adalah si Kecik.

Ada tiga ekor anaknya....

Waaaa..... dah jadik nursery kucing lah plak....

Anak2 si Comel sempat jugak menumpang tetek si Kecik, habis baby tuh di tolak nya....




20100305

++ Kitty ++

Remember, kucing akk yg namanya Comel tuh, dah beranak utk kali yg keduanya....?

Anak dia lima ekor.

Dah pandai berjalan dahhhh....


dr kiri:- tomoi, black, tommy.
tetiga betina.

dr kiri:- putih, tomok.
tomok adalah satu2 nya jantan
di dlm adik beradiknya.....

Ada 4 ekor betina...... pengsan akk.....


20100304

++ Balik Kampung ++

Setelah beberapa bulan x balik kampung, last Fri kitaorg balik lah jugak.

Almost siap dah umah my MIL.  Cuma lantai jer belum letak jubin.

Sonok cucu2 nya berlari pusing keliling umah.

Masuk pintu dapur, kuar pintu dining room.  Masuk pintu depan, kuar pintu belakang...

Dah penat, gi luar main pasir.

Penat org tua tuh memekik nengok cucu2nya main pasir.  Kot yg kecik takpe, ni haaa.... my eldest pun join sekaki.... mau x bising my MIL.

My hubby take a break, tido jap....

Akk buat lempeng manis.... siap bwk madu asli dr umah ngan coklat topping.

Bangun jer dr tido, terus ajak my hubby gi Tesco.  Baru jer bukak, tu yg nak gi rasmikan jugak tuh....

Sempat gak bershopping almari non-woven ngan bantal 3 keping.

Maklumlah.... nnt klau tido kat kampung takdelah kecoh takde bantal....

Nnt dtg lagi, nak shopping lagi....



20100303

++ Tengok Pengantin ++

Pas gi berenang sepuasnya, kitaorg terus drive balik kampung...

Sampai jer kat K.Selangor, my SIL tengah bizi buat bongkah cendawannya.

My MIL pun ada...

Actually, balik kampung coz my hubby nyer uncle buat kenduri kawin.

Sat tak dpt attend, so mlm tuh kitaorg gi lah.

Mlm ada berinai.  Dptlah tengok pengantin bersanding.  Serba merah gitu....




20100302

++ Gi Swimming ++

On Thu masa amik anak balik dr sekolah, mulut tuh gatal berkata, dah lama x gi berenang kannn...

My anak terus jer setuju.

Aikkk??? bila plak ibu ckp nak gi?

Bebudak.... pantang ler terlepas ckp.... cam dah konpem jer nak gi.... abahnya x tau lagi tuh.  Ntah keja ke dak, ntah ada projek lain ke dak.... isshhh.... bebudak nih....

Sampai kat umah, terus jer sound kat abahnya...... huahuahua.... ibu kena tegur sbb buat planning x bagitau kat abah....

Eh, mana ada planning.  Org cuma ckp jer.... anak2 terus konpem....

Sib baik my hubby x de keja.

So, gi kat Wet World S.Alam.

Sonok betul bebudak tu dpt terjun dlm kolam....

abang tengah buat floating katak....