20091230

++ Ku Percaya Ada Cinta ++




Mereka meragui
Wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala


Chorus 1

Ku rela..
Biar betapapun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya..
Tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta..
Tersembunyi hikmahnya pasti


Chorus 2

Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui


Ku rela
Biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya
Tidak sia-sia aku duji
Ada hikmahnya pasti

Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci
Dan abadi….





20091229

++ Jammed Plak!!! ++

Last week Mon punyelah kisah haru biru...

Balik dr ofis, sampai kat jambatan selepas simpang T.Kem dah start jammed.

Ingatkan sekejap jer.... tapi rupa-rupanya.....

Dr naik jambatan nak sampaikan ke hujung jambatan nun... punyelah lama..... satu jam tuh.....

Selalunya sepuluh minit dah lepas...

Sib baik dah turun dr jambatan....

Alaahaiii... bilalah nak lepas jammed nih?

Kena plak traffic light merah......

Pastuh jalan dalam tuh plak byk bonggol....

Sampai jer kat umah.... tak sempat anak2 nak peluk, salam...

Ibu dia terus zzooommm.....

Gi W.C !!!!! 

Hah.... lega rasanya....



20091228

++ Its Last Week of December ++

So what if it is the last week of December?

Cewah....

For three days starting from today, i'll be bizi with stock check.

Kena pakai suar... takleh pakai baju kurung.  Nnt nak panjat tangga....

Biasanya bos belanja lunch, ntah ada tak ari nih, ek?

Anyway, kekosongan entry harap dimaafkan....



20091227

++ Room Makeover ++

Last weekend, kami anak beranak ter amatlah rajinnya.

Memula anak2 dara tuh mintak bapaknya tlg alihkan katil.

Kekonon nak tukar feng shui lah tuh...

Ntah dah berapa kali tukar ntah....

Pastuh abang pun teringin nak tukar gak...

Sudahnya kakak2 nya yg kena kemas bilik dia.  Furthermore, next year dia dah nak std 1, kenalah letak rak buku dia elok2...  Takut adik kecik dia jer pi koyak buku2 tuh....  Sure meraung abang.....

Dua bilik tuh projek malam Ahad......  Ntah pkl berapa tido, 1 ke 2 am, gitulah.... Kecoh satu umah, org lain dah mimpi dahhh....

Pastuh bangun pagi.... ibunya ntah mimpi apa ntah mlm tadi, pun nak tukar feng shui gak....

Hah.... mengemas bilik sendiri lah jugak nampaknya....

Ya tuhan, byk nye habuk......

Dah kemas segala bagai, nampak ok gak....  Napa lah dr ari tuh tak tukar cenggitu, kan?




20091226

++ Hari Asyura ++

14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharram, bersamaan Ahad, 27 DEC 2009)

1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti..

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala'
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca 'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa
Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.







20091225

++ Kena C/F ++

Ingat tak akk ada satu ari cuti yg x dpt di laksanakan last Thu ?

Haa... sepatutnya this week nak gi lah.

Suppose nak cuti yesterday, tp bos akk tuh mengada-ngada...

Uwaaa.... dia tak bagi cutiii.....

Dia suh c/f next year....

NAK CUTI !!!!!

Next week ada stock check, tak leh cuti!!!!!



20091224

++ Jalan-jalan Cari Makan ++

Pas mandi manda, laparlah plak....

Huh, satu hapa bekalan pun tak ku bawak.

Abis tuh, my hubby said tak yah.  Wife dia pun gumbira lah....

Sudah.... sudah.... sumer dah lapar, meh gi makan...

Tau tak kat mana we all gi makan?

Huahuahua..... punyelah jauh tempat makan yg kitaorg gi tuh....

Walaupun dekat ngan umah, tp dr tempat mandi punye lah jauh....

Kat mana?

Kat Pulau Indah !!!! 

Gi terjah kat satu tempat nih....  Selera Nelayan, Laguna Park Pulau Indah......

Still early kitaorg sampai.  6pm ++.

Agaknya tukang masak pun baru nak potong sayur.

Takpe, takpe.... kita nak order jugak....








20091223

++ Mandi manda kat Ulu Kelang ++

Pas gi Zoo Negara, dah penat jalan2 my hubby ajak gi mandi manda....

Best.... best... best....

Mmg dah bwk baju mandi anak2, standby sesiap....

Actually, my hubby ada ckp kat bakang zoo ada air terjun....

Hah, ye ke? cam tak caya jer....

So, last Fri kita org berani kan lah diri terjah gi bakang zoo tuh...

Memula tuh cuak gak..... coz jalan2 jer umah banglo.... umah org kaya2...

Takpe... kita terus jalan jer....

Haaa... dah masuk jln kampung.....

Jalan lagi....

Haaa.... dah masuk dlm utan lah plak...

Jalan lagi....

Dah nampak dah jeram sket....

Nak naik atas lagi tp dah ujan lah plak.  Takut nak gi dekat ngan air terjun hujan2 cenggini....

So, nampak satu tempat nih.  Cam ok jer.... 

Kemensah Chalet Waterfall.  Alamak.... manalah name card mika ku letakkan, ek....?

Mari kita terjah....

Ok, kita ada dua jenis tempat, bang..... budak jaga tu bilang...

Kita ada chalet dan juga pondok....

Apa beza chalet ngan pondok tuh?

Pondok takde dinding, bang....  Kat chalet ada cam bilik pastuh ada katil, tilam ngan bantal....

Ohhh... gitu....

Takpe, meh kita amik chalet..... 

Sementara anak ngan bapak nya gi mandi manda, ibu baring lah jap....









20091222

++ Jalan-jalan ke Zoo Negara ++

Tanya my hubby mana nak bwk anak jalan-jalan?

Dia bilang gi Zoo ajer....  coz cam dah lama tak gi...

Uiiihhh... sonok sungguh my dua anak bujang...

Abang yg paling sonok.  Coz dia teramatlah sukanya ngan haiwan....

Bujang kecik tuh pun suker....  Siap tanya, pernah tak dia gi zoo?  Alaahai... kecik2 dulu bwk dia, sure dia x hingat....

Sesampai kat zoo, naik bas dia sat pusing2 survey tempat....

My bujang kecik dah nampak gajah x nak jalan..... nak mandi dgn gajah????

Abang plak sibuk lah menarik tangan ibunya nak gi nengok mawas.  Dahlah tempat mawas nun kat ujung zoo....














20091220

++ Nasib Baik !!!! ++

It happen last week. Ari apa x ingat lah plak....

On d way back home.

Atas jambatan kat T.Kem.

Ikut lane kanan, depan ada keta 2-3 bijik. Lane kiri ada kontena.

Tengah syok2 driving, lajulah jugak....

Tetiba keta depan brek.... ingatkan brek sket pastuh slow lah.... laaa... ghupa2nya terus berenti.

Tapi kat depan nun nengok kosong jer takde pape pun....

Org kat lane kiri pun selamba kodok jer jalan cam biasa, no problem...

Apahal lak nih?

Keta depan bagi signal gi kiri lak. Ikutlah....

Tau tak napa kena berenti?

Ada serpihan tayar kontena kat tengah jalan tuh.... Kot sket takpe, ini haaa.... punyalah besar, almost sebiji nyer tayar bergelimpangan kat tengah jalan tuh....

Imagine tayar kontena punye lah besor giler....

Tapi, takkan lah keta depan tuh x nampak tayar yg besor giler tuh dr jauh? Dah dekat baru break emergency. Eh, akk sket lagilah nak langgar keta depan tuh.... Habis pijak break tuh....

Rasanya lah, kannn... mesti kontena yg sama2 lalu tadi yg punye hal....

Yelah, klau dah ada kat situ mesti keta sumer nampak dr jauh. Ini dak, tetiba jer break....

Gitu le klau memandu bersama2 ngan kontena kat sebelah. Kekadang tuh, klau kat selekoh pun rasa cuak jer kat sebelah.... Imagine klau.... ish.... selisih.....



20091219

++ Last Friday ++

Ari Thu kan dah lepak ngan anak2 sehari suntuk....

Tak puas lagi tuh.....

Mmg dah planning pun actually....

Ajak my hubby bwk anak2 gi cinema...

Kali nih gi Jusco BR plak...

Choose punya choose citer apa nak nengok.... akhirnya we all tengok My Spy...

Tapiiii...... wayang tu start 2.30pm. Time baru kul 12.00pm.

Apalagi.... kita melepak lah lagi.....

My hubby boring giler.....

Anak2 biasa jer.... lari sana sini.... main game itu ini.....

Ibu? Window shopping ler lagi......

Oklah citer tuh.... komedi, kann.... gelak jer lah.... anak2 pun hepi jer....

Tp yg penting, dpt ajak my hubby spent time with the kids during this schoold holiday...... coz dia slalu bizi....

But actually, the main objective is we spent our precious time together..... tak kiralah wat apapun, asalkan bersama famili and happy !!!!!!



20091218

++ The End of Life ++

Ingat tak kitty akk yg nama Black tuh?

Kan akk kobar dia x sihat since last Mon...

Ghupa2 nya nyawa dia hanya lah sehingga last Sat.

Uisshhh.... sedih toksah ler citer.... anak2 apatah lagi.....

Kaki dia kan akk bilang cam kejang jer gitu.... Tapi bila dia dah mati baru terbengkok....

Kesiannnnn sungguh!!!!

Makanya, my hubby ngan anak2 pegilah kebumikan dia....

Kat mana?

Haaa.... kat sebelah tiang letrik depan umah....

Pastuh x taulah sapa torak anak bujang kecik tuh....

Sok paginya dia bangun jer terus kuar....

Tanya apsal?

"Ibu.... Black x tumbuh lagi pun...."

"Tumbuh?"

"Nnt.... ada pokok tumbuh kat atas dia...."

Laaa.... nie sapalah yg buat citer nih.....????

Nampaknya kenalah tanam pokok kat atas kubur dia tuh....




++ MAAL HIJRAH 1431 ++

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HIJRAH !!!!!!!

Syukran.....

Panjang juga umur krn dpt sekali lagi melangkah ke tahun baru Hijrah.

Nak saya attach kan doa awal dan akhir tahun rasanya dah terlambat.

Anyway, semoga azam kita utk berbakti kpd agama akan lebih lagi.

Muhasabah diri adalah penting sebelum kita berazam utk apa jua....

Peringatan ini dibawakan utk anda umumnya dan saya khasnya.

Alhamdulillah......



20091217

++ Bolasepak ++

Cehhh... tetiba jer nak citer pasal bolasepak lah plakkk.....

Mau nye idak.....

Ari Tue ari tuh, asyiklah sumer org citer pasal bola..

Sana sini citer bola.

Bayangkan lah klau M'sia dpt main kat World Cup. Fuyooo..... sure tetiap ari ada org mc lah, emergency lah, annual leave lah....

Betapa hebatnya penangan permainan yg dinamakan bolasepak....

Petang nih M'sia akan menentang Vietnam di perlawanan akhir Sukan Sea.

Anda sempat tak agaknya menonton? Ke..... mintak balik awal? Ataupun apply half day.... Ntah2 ada yg amik emergency leave kot.....

Radio HotFM ada wat happening kat satu restoran kat Sek 7 Shah Alam. They invite listeners gi sana, tengok reramai pastuh 200 org terawal akan dpt makan minum free.... pegilah, carik sendiri restoran tu, ek.... akk lupalah namanya....

Anyway..... happy watching.....



++ Sacrifice ++

I am suppose to rest at home today.

Oredi applied my leave - last day of my annual leave.

But at very last minute yesterday, my boss inform that he will not around in the office. And my manager is away for two days for a seminar.

So, due to that i need to postpone my leave to next week which i still has not decide when is it.

Whether on Mon or Thu.

Last week of Dec definitely cannot. It was our stock check week.

Or else, klau malas jer nak gi keja that morning, kol jer lah bos ckp on leave....

Bagussss nyer staff....


20091216

++ Mom and Kids Day Out Part II ++

Punyalah menunggu anak2 bangun, bercinta sungguh....

Payah tul nak bangun pagi... ish.. ish.. ish.. ikut sapa lah nih? kuang..kuang..kuang..

Akhirnya... bangun jugak anak2 ku setelah ibunya menjadi tarzan....

Memula kita gi sekolah.... beratur yea.... ada tiga pat org kat depan nun....

Tapi, kann.... yg paaalinggg akk musykil sesangat.... akk yg jaga kedai buku tuh asyik lah panggil akk nih cikgu.... alaaaahaiiii... tima kasih ler.... dulu ada gak apply tp kem.pendidikan tak nak kat kita, nak wat camna.... maknanya akk nie adalah ghupa cikgu, gitu.....

Pastuh kita gi Jusco/AEON Bkt Tinggi...

Sesampai jer sumer dah merengek mintak makan....

Org x ramai... sonok kitaorg melepak...

Pas makan, kita window shopping dulu.... satu tingkat ke satu tingkat.... dah berkenan, kita shopping lah plak....

Pas shopping, kita gi main game.... ibu dok baca paper, anak2 gi perabih duit main game...

Pas main game, ibu penatlah.... nak urut kaki jap... Ngam2 kat fish spa tuh takde org... hah.... ku letak anak2 kat situ sementara ibu merehatkan kaki sambil diurut... dr 1/2 jam ke 1 1/2 jam kitaorg melepak tp price 1/2 jam jer.....

Dah penat gi spa, lapar lah plak.... meh pi makan pizza....

Time nak balik, baru pasan time in kat parking slip tuh adalah 11.45 pagi.

Balik? Pukullll....... 5.15 petang.... HAH !!!! amik ko..... melepak sakan ngalahkan bebudak muda...

Tapi, sib baik my fren ada pinjamkan Jusco Card, parking bayar singgit jer.... walaupun dah berejam ku kat dlm tuh....



20091215

++ Takde Gambar ++

Apsal entry takde gambar, ek?

Haaa.... akk tengah malas nak meng-upload kan foto...

Nnt kot mood tuh dah kembali, leh ler menatap gambor2 tu, ek.....



++ Mom and Kids Day Out ++

Ingat lagi tak yg saya adalah bercuti pd last Thu?

Pasti ingat lagi, kannn....

Ianya adalah mom's and kids day out....

Apsal mak jer, bukan parents?

Ah-ha.... sbb my hubby tak cutilah.....

Dia adalah terrr...lambat dlm part meng-apply cuti.... sbb org lain dah cuti, maka dia takleh ler cuti....

Takpe... takpe...

Anak-anak, meh kita jalan2....

Nak... nak.. nak...

Huh... ckp pasal jalan, laju jer anak2 aku nih....

Gi mana?

Nnt akk citer yea.....





20091214

++ Kenduri Khatan Part II ++

Kenduri yg sepatutnya diadakan selepas Isya' telah dipercepatkan selepas Maghrib.

Makanya, saya yg still kat umah satu famili including my father terr...amatlah tekezutnya....

Apahal plak?

Al-kisahnya ramai lah plak yg buat kenduri tahlil, kenduri doa selamat, kenduri itu, kenduri ini, maka salah sorang kenalah mengalah..... dok kampung, kannnn... gitulah.... sumernya berebut2 nak buat amal menziarah bersedekah doa utk jiran tetangga.....

Tapi, best jugak... sampai jer terussss makan..... jgn marah aaa....

Walaupun org masjid dah balik, tp masih ramai lagi yg ada....

Maklumlah.... my BIL adik badik jer ada 15 org (ye ke? ke lebih lagik...?), my side ada 8 org. Tu belum campur menantu ngan anak2 laie.... Uiiihhh... tak yah jemput org lain, org sendiri jer dah penuh stadium... eh, umah....

Menunya:- sila klik disini....

Dah makan, tolong kemas sket..... argghhh... setakat angkat cawan, pinggan mangkuk kotor gi dapur tuh kira tolong kemas gak, kan??????

Marilah kita pulang.....

Tapi..... ikan keli tak nampak, pun....????? Kuang...kuang...kuang.....


++ Kenduri Khatan ++

Last Monday my nephew - 3rd son of my late sister - Muhammad Zulmifdzal berkhatan...

Wahh.... dah besar panjang baru sunat (darjah 6).... takpelah asalkan sudahhhh!!!!

Maka, ayahnya adalah meng-sms memberitahu ari Jum nak wat kenduri... canggih sungguh skang nih... invitation thru sms jer.... maklumlah adik badik pun bizi, tak jumpa......

Ada ke patut dia bilang kambing dah terlepas pastu kenduri ngan ikan keli jer??

Ish.. ish.. ish... abg ipar aku nih.... torak betullah....

Tapi takpe.... ikan pun ikan lah.... rezeki gak tuh.... orang nak belanja, kita bedal lah....

At first kata nak wat kat umah my parents tapi diberitahu kemudian bhw nak kenduri kat umah B.Kapar plak....

Takpelah, umah tu pun eversince my late sister takde, kureng sket meriahnya.....

Sekurang2 nya adalah gak org bertahlil, berjemaah kat situ. Meriah sesekali.... mana tau my sister dtg menjenguk, kannn... coz 'umah' dia pun x jauh dr situ.....





20091212

++ Kitty Part II ++

Ari tuh story both Tom and Black dah lari2 satu umah, kannn???

But latest news.....

Isk.. isk.. isk... sedih...

Black start dr ari senin ari tuh tetiba dia jadik lemah, takde memain lari sumer bagai. Asyik lah baring semanjang...

Memula ingat mmg dia kaki tido...

Pastuh cek dia tengok....

HAH !!!

Apsal kaki dia cam kejang jer nih? Perut pun cam keras jer....

Abahhhh..... apsal ngan Blackkkkk????

Dia cuba nak bangun tapi tak taulah.... takleh angkat kepala ker tengkuk dia yg lemah ker.... tetiba jer jadik camtu....

Mak kucing tu plak buat dono jer.... jilat sket2 pastu blah... sian anak tu....

Sudahnya, kesian punya pasal, maka saya suh my hubby gi beli susu....

Jadiklah ibu tumpang jap. Bukak nurseri kucing....

Start dr ari Selasa ari tuh...

Tak taulah apa sakitnya....

Anak2 bilang, kekadang tengok mata Black berair cam nangis jer....

Tapii.... klau korang nengok kucing tu pun.... mmg ler sayu....

Saya ni pun x berani nak tengok. Bukan apa, kesian.... mesti nak nangis nengok.... dah jadik cam OKU pun ada.....

Tak taulah leh sihat balik ke tak?

Sampai takat mana umurnya...

Tunggu jer lahhhh......

Siannnn...






20091211

++ Kerana Sebiji Kurma ++

Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniat ziarah ke mesjidil Aqsa.

Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari pedagang tua di dekat mesjidil Haram.

Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat sebutir kurma tergeletak didekat timbangan.

Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim memungut dan memakannya.

Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa.

4 bulan kemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa.

Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah pada sebuah ruangan dibawah kubah Sakhra.

Ia shalat dan berdoa khusuk sekali.

Tiba tiba ia mendengar percakapan dua Malaikat tentang dirinya.

"Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan warak yang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT,"kata malaikat yang satu.

"Tetapi sekarang tidak lagi. doanya ditolak karena 4 bulan yg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh dari meja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab malaikat yang satu lagi.

Ibrahim bin Adham terkejut sekali, ia terhenyak, jadi selama 4 bulan ini ibadahnya, shalatnya, doanya dan mungkin amalan-amalan lainnya tidak diterima oleh ALLAH SWTgara-gara memakan sebutir kurma yang bukan haknya.

"Astaghfirullahal adzhim" Ibrahim beristighfar.

Ia langsung berkemas untuk berangkat lagi ke Mekkah menemui pedagang tua penjual kurma.

Untuk meminta dihalalkan sebutir kurma yang telah ditelannya.

Begitu sampai di Mekkah ia langsung menuju tempat penjual kurma itu, tetapi ia tidak menemukan pedagang tua itu melainkan seorang anak muda.

"4 bulan yang lalu sayamembeli kurma disini dari seorang pedagang tua.kemana ia sekarang ?" tanya Ibrahim.

"Sudah meninggal sebulan yang lalu, saya sekarang meneruskan pekerjaannya berdagang kurma" jawab anak muda itu.

"Innalillahi wa innailaihi roji'un, kalau begitu kepada siapa saya meminta penghalalan ?".

Lantas ibrahim menceritakan peristiwa yg dialaminya, anak muda itu mendengarkan penuh minat.

"Nah, begitulah" kata ibrahim setelah bercerita.

"Engkau sebagai ahli waris orang tua itu, maukah engkau menghalalkan sebutir kurma milik ayahmu yang terlanjur kumakan tanpa izinnya?".

"Bagi saya tidak masalah. Insya ALLAH saya halalkan. Tapi entah dengan saudara-saudara saya yang jumlahnya 11 orang. Saya tidak berani mengatas nama kan mereka karena mereka mempunyai hak waris sama dengan saya."

"Dimana alamat saudara-saudaramu ? biar saya temui merekasatu persatu."

Setelah menerima alamat, ibrahim bin adham pergi menemui.

Biar berjauhan, akhirnya selesai juga.

Semua setuju menghalalkan sebutir kurma milik ayah mereka yang termakan oleh ibrahim.

4 bulan kemudian, Ibrahim bin adham sudah berada dibawah kubah Sakhra.

Tiba tiba ia mendengar dua malaikat yang dulu terdengar lagi bercakap cakap.

"Itulah ibrahim bin adham yang doanya tertolak gara garamakan sebutir kurma milik orang lain."

"O, tidak.., sekarang doanya sudah makbul lagi, ia telah mendapat penghalalan dari ahli waris pemilik kurma itu.Diri dan jiwa Ibrahim kini telah bersih kembali dari kotoransebutir kurma yang haram karena masih milik orang lain. Sekarang ia sudah bebas."


20091210

++ Yahoo!!!! ++

Awat nya ?????

Hehehe....

Saya adalah bercuti hari ini....

Jangan carik saya kat opis aaa..... bos dont disturb me, kayyy!!!

Planning - gi sekolah beli buku, pastu bwk anak2 gi jalan2 (mom & kids day out)

Mom?

Dad lehhh?

Ahaks...ahaks...ahaks... nnt akk sitori aaa....



20091209

++ Am I Bizi? ++

Am i bizi?

Ahaks.... ahaks.... soalan cepumas tuh....

Uiihhh.... mmg ler i'm bizi la nih...

Maklumlah kannn..... mcm yg saya bilang hari tuh... sumer nya nak kena update sblm year end...

So, updating my blog will be 2nd priority.....

SORRY !!!!!





20091208

++ Napa Ikut Saya? ++

Korang pernah tak dpt insiden nih...?

Tengah2 driving baekkkk nyer, tetiba tengok kat bakang ada keta polis...


Waaa... itulah yg terjadi pd akk....

Last Tue balik cam biasa, elok jer driving, speedy...

Tetiba sampai kat T.Gong ada satu keta polis.

Follow bakang. Takpelah....

Naik jambatan, dia kat bakang....

Gi terus ikut jalan ke Northport, dia kat bakang....

Berenti lampu merah kat simpang Flat S.Perantau, dia kat bakang....

Kat depan flat, dia kat bakang....

Lalu depan kolam pancing ikan, dia kat bakang....

Lalu depan kandang kuda, dia kat bakang....

Waaa..... apsal keta polis nih kat bakang aku dr tadi nih...... dia nak gi mana sebenornya? ke dia nak tahan aku bila dah sampai kat umah? huuiiihh... punyalah cuak di dlm hati..... gabra giler tuh......

Sampai kat simpang depan, korner kanan, dia ikut....

Korner kiri, dia ikut.....

Jalannn jer terus kekonon relax....

Tengok bakang, eh, dah ilang....!!!!!

FUHHHH.... LEGA.....

Saspen jer pak polisi tu tau......





20091207

++ Kitty ++

Tom and Black dah bukak mata....


Bila dah bukak mata, maka dah nampak dunia....

Bila dah nampak dunia, maka nak menjelajah....

Dek krn nak menjelajah, maka mika akan memanjat bakul diaorang and kuar....


Ari tu still gigil2 jalan.

Laa nih dah ok. Dah leh lari sket2. Manja tul ngan mak nya....

Anak2 sukalah melayan. Kuarkan dr bakul. Sat laie mak kucing tuh dtg, huh.... cecepat masukkan. Klau tak, mak kucing tu marah....

Bila dah kuarkan dr bakul kena jaga. Coz dia kecik lagi. Especially si Black.... klau dah masuk bwh lemari, jenuh nak kuarkan..... Maklumlah hitam gelap, x nampak....

Sementara kecik lagi nih, leh ler layan.....

Sat laie dah besor, halaukan kuar jer.... takleh simpan dlm umah.... rimas ler akk.....

Huuiihhh... tak ber perikebinatangan sungguh.....





20091206

++ Disember Dah Tiba!!! ++

Apahal lak ngan bulan Dec lak?

Maknanya cuti sekolah dah semakin dekat nak abis....

Maknanya tahun baru bakal menjenguk....

Maknanya sesi psekolahan baru akan tiba - nak beli segala keperluan sekolah anak, nak kena standby duit yuran sekolah....

Maknanya i'm gonna bizi due to a/c nak kena update bebetul sblm end of d year. Klau dak, pengsan akk early next year nak catch up yg tak tally tuh...

Maknanya end of this month nak kena rajin2 kan diri - ada STOCK CHECK !!!!

Maknanya dah nak kena prepare tuk Annual Dinner ofis - i'm d organizer....

Maknanya nak kena jadik pekerja contoh for this two months - the big B is coming.... !!!!

Haiiii.... baru jer siap print stmt for last month.....

Rajin-rajin kan lah diri anda...... ater awak tu kan PEKERJA yg amik gaji dr majikan...... huahuahua.....



20091205

++ Last Weekend ++

Ari Jumaat raya.

Ari Sabtu dah penat masak pastuh gi K.S.

Makanya, ari Ahad kita dok umah jer lah....

Hujan plak tuh pagi.... Uiiihhh.... sonoknya.....

Lunch - masak sotong sumbat ngan kentang, pastuh balance kentang tuh kita buat begedil, udang masak kari....

Ptg - anak2 ajak tengok DVD. So, mak ngan abahnya pun melepak lah.... Memula 6 org yg tengok, ujung2 tinggal ibunya jer yg menengok.... Itupun adalah terrrr lelap sekejap.... huahuahua....

Dinner - buat sup daging daging korban my aunty bagi, goreng ikan.... hujan - sejuk - makan sup sodapnya.....



20091204

++ Hari Raya Eve ++

Mlm raya aidiladha ari tu adalah mlm Jumaat, kan?

So, my parents amik kesempatan tuh utk buat doa tahlil buat arwah2 nya.

Even though its only we adik beradik jer, memadailah.....

Coz mlm raya, kan...? Takkan lah nak jemput org dtg umah kita lak....

Makanya, kami adik beradik menantu cucu sumer dok kumpul baca Yaasin.

Pastuh kita makan ramai2.....