20090630

++ Last Night Dinner ++

Actually, balik dr ofis dah get ready nak masak utk dinner. Tup-tup my hubby balik ajak pi makan kat luar. Haaiiii..... wife dia apalagi terus simpan balik barang2 yg nak di masak tuh..... Pantang sungguh.....

We went to a nearby tempat makan jer..... Hari sekolah takleh gi jauh2, nnt balik lambat bebudak tu x buat lak kerja sekolah....

This is what we ordered....

this is the menu book


lamb chop utk abah

kung fu yee mee utk ibu

fish n chip utk kakak,
sya and abang

mee goreng utk ammar

Masa tengah tunggu makanan sampai, ada sorang brader nie tegur. Ohh... rupa2nya kawan my hubby. And dia adalah tuan punya tempat makan tuh..... Gitu rupanya.... Dia baru jer take over tempat tuh.... patutlah.....


20090629

++ Session is Over ++

Tadi masa nak balik depan TTGI, punyalah jammed. 2 things jer klau jammed kat Pkg nih..... Eksiden ataupun lori kontena rosak....
Turun dr bridge dah slow... Dah get ready nak amik gambar dah ni.... Nampak lak motor polis trafik. Sah! must be something going on. Kamera dah siap kat tangan, cuma nak focus and snap jer.... Laaa.... rupa2nya road block daaa..... Tepat2 lak polis trafik tu senyum jer kat kita, huh...! terus simpan kamera..... Naya jer kena saman lak nnt....
Sebenarnya, nak bagitau yg my sticky mode entry nyer session dah tamat pd pkl 5 ptg tadi. So, nie sambil bercerita sambillah nak nengok apa keputusannya klau publishkan entry nih lak... Klau kat atas entry nie maknanya ilmu yg saya dpt tu betul. Berkat org yg kongsi ilmu tuh secara online..... Pasni korang2 leh try lak....

++ Sticky Mode Entry ++

Jeles tul pi org nyer blog asyik lah ada sticky mode entry....

So, pi korek sana, korek sini, godek sana, godek sini, dpt lah sket ilmu.... Alhamdulillah, tima kasih lah pd sumer yg sudi berkongsi ilmu online.

Skang, nak try lak.....

Mula2 type entry cam biasa, pastu publish.

So, entry tu dah kuar kat blog kan? Pi kat edit post, then edit entry yg dah di publishkan tadi....

Pi kat Post Options kat bwh kotak nih.... Tukar date, post dated date cam p.d chq tuh.... Date tu adalah date yg kita nak sticky kan entry tuh sampai bila..... Jgn lah lelama lak..... But kat entry sticky mode tu, bagilah satu note ckp nie adalah sticky mode klau nak entry baru scroll further down... Nnt org dok pelik lak blog tuh tak update2 few days....

Okeh, okeh... nak try nih. Ntah jadik ke tidak ek..... Bismillahirrahmanirrahim......


20090628

++ Minum Petang ++

My hubby request for this..... Lempeng tpg gandum....

Tapi, i told him yg my cili boh dah abiss.... So, pikir nyer pikir, nampak lah cili padi. Buatkan lah sambal ikan bilis cili padi.... Sooodappp.....


Sambil makan kita membakar segala rumput yg dah dicabut pagi tadi.... Uiihh... terang sket mata memandang kat kebun sekangkang kera tuh.... Abis pokok mangga yg dah tinggi melampai tu di potong. Pokok tu tinggi jer lebih, berbunga berbuah nya idak lagi.... Dah 2 thn tuh..... Ntah bila lah rezekinya kannn???


++ Sesi Melepak ++

Semalam petang, kami ramai2 melepak depan umah kakak saya kat sebelah umah jer..... Adik saya yg dr Cheras tu pun ada. Biasalah, ujung minggu dtg umah mak...

Sambil lepak2, minum2 petang, tetiba abg ipar saya kuarkan durian yg dibelinya last Fri. Uuuiiihh... byk tu durian yg dibelinya. Kakak ckp, informer tuh.... ada satu guni + 1 bakul.... Patutlah dr semalam saya asyik bau durian jer kat bilik tido saya.....



Bebudak lak main ngan ayam jantan peliharaan abg ipar saya. Besor gak ayam tuh.... Rasanya raya nie akan 'selamat' lah ayam tu kot...









20090627

++ Lukisan Abang ++

Hati-hati......
dinasour mengamuk....!!!!!


Gambar motor tu, abah yg lukis....
Abang lukis yg on top tu jer...
Tak aci... pastu letak nama abang lak...


++ Ari Nie Sekolah !!!! ++

Actually, saya terrrlupa yg ari nie adalah sesi gantian persekolahan....

Abis sumer baju sekolah dah ku basuh.... Kena lah gosok yg lain lak.... Uhuk..uhuk..uhuk......

Tapi, bebudak tu semangat gak coz kena gi sekolah jap jer.... Why????? Aaaa.... report card day, marr.....

Kakak sek pagi, so my hubby antar dulu pastu baru gi coz parents yg q dah pjg.... Balik jer kakak terus tunjuk report card nyer..... Fuyooo... TOP 10 !!!! Siap eksen lagi ngan Syasya...


Adiknye hangin jer.... Takpe, takpe.... Sat laie Sya gi sek amik report card ngan abah.... Sampai jer umah, tanya report card takde coz cikgu nya kata nnt anak murid tak pulangkan.... Tanya kat hubby, nombor berapa? Laaaagi canggih, TOP 5 !!!!! Nak eksen ngan kakak, tengah tido lak.... Simpanlah nnt, yea Sya....

Last Thurs, abahnya gi amik kat sek agama. Ibunya balik tengok report card, hangin satu badan.... Sya ok, tapi kakak..... Jadi lacturer lah jap ibunya..... Sudahnya merajuk tak nak mkn mlm.... Result tak ok masing2 top 20 jer... Tapi alhamdulillah.....

++ Kerjatangan Kakak ++

Kakak sangatlah jeles bila ibu entry utk abang ngan syasya. Oleh sbb itu, last Wed bila balik dari keja jer, dia terus tunjuk kat ibu kerjatangan dia....



This was done during dia nyer KoKu session kat sekolah that day. Tempat letak pen/pensil....


Ok tak?


20090626

++ Azan ++




Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.'
Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W. Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia . Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.
Belumpun laungan Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia. Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India. Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.
Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq . Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.
Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam. Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.
SUBHANALLAH, begitu hebat dan agungnya Islam!


++ Tayar Bocor ++


Nampak tak perbezaan antara dua-dua tayar nie.... Yea, mmg sama bulat. Takde yg flat pun.... Terlihat tak anda bhw sport rim nye berbeza.....


Yesss..... bcoz of the back tyre bocor yesterday morning, maka saya dgn rasminya lambat lagi dtg ke opis.... Ada stock check lak tuh.....

Lucky of me coz saya terperasan masa kat umah mak... time nak antar anak.... Sian my hubby, siap berpeluh sumer nak menukar tayar... Bini dia? Hampeh.... jadi cheer leader jer.... Nasib baik lom hensem2 nak pi keja... Thanks, yangggg.....


++ Memelihara Persaudaraan ++

Persaudaraan hasil drp ikatan akidah yg stu serta rela berkorban melakukan apa saja kebaikan utk org lain atau saudara seagama adalah setinggi-tinggi darjat persaudaraan.

Dalam Islam, org yg hidupnya sentiasa menjaga persaudaraan akan diberi beberapa keutamaan oleh Allah swt.

> Pada hari kiamat, mrk akan ada naungan Arasy Allah swt

> Merasakan manisnya iman

> Dosa mrk diampuni oleh Allah swt.




Islam menyeru umatnya bersatu padu dan berkasih sayang, ttp realitinya ada sebahagian umat Islam pd hari ini berpecah, bermusuhan, berpuak-puak dan lebih menyedihkan, sanggup membunuh sesama sendiri.

Keadaan ini bertentangan dgn ajaran Islam yg menganjurkan umatnya berkasih sayang, hormat menghormati, bersatu padu dan saling bantu membantu antara satu sama lain.

Firman Allah swt dlm surah Ali Imran ayat 103:

"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kpd tali agama Allah swt (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai berai"

"Dan kenangkanlah nikmat Allah swt kpd kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dulu) lalu Allah swt menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu padu dgn nikmat Islam."


20090625

++ Puasa Rejab ++

ALHAMDULILLAH.......


Itulah puji-pujian yg dpt saya katakan setelah saya dpt berpuasa pd 1st day of Rejab.


Sesungguhnya, mcm yg saya katakan sebelum ini. Jika dulu, Rejab dtg dan pergi tanpa ada pengisian tp kini saya mencuba. Bukan nak kata bulan lain tu tak payah dan tak perlu beramal, tapi saya lebih alert bila Rejab dtg menjenguk.....


Insya-Allah akan berpuasa dan beramal lebih lagi.... Lagipun ia mengingatkan saya bhw Ramadhan sudah semakin hampir..... Saya lom beli kain utk buat baju raya saya dan anak2... huahuahua.... motipnya....


++ Buat Kek ++

Last Mon, tengah buat keja kat opis, tetiba kakak saya kol. Mintak tolong buatkan kek. Katanya nak jual kat koperasi sekolah. Tak taulah apsal. Oh, kakak saya AJK PIBG, that's y lah bizi ngan aktiviti sekolah....

So, suruh dia beli all the stuff that i need. After dinner baru saya masak kek tuh....

Mmg kami adik beradik klau bab buat kek nie, sayalah orang nya.... Abah saya pun suka kek nih. Saya panggil kek kaler-kaler....


Mintak izin kat kakak saya mintak sket utk anak2 saya. Diaorang nie mmg pantang tengok ibunya masak kek. Tak kira lah utk sapa, mesti nak nyer lah.... Plak tu dpt yg panas2, uiihh.... syoknya...


Akhirnya kek yg di nantikan pun siap di masak almost midnight..... Fuuhhh... leganya. Pastu tido x ingat hapa.... penat maaar....


Sapa-sapa nak ORDER, boleh la kontek saya.....


++ Mari Makan Ubat ++

Normally, my youngest son punya lah payah nak makan ubat. Siap abahnya kena pegang baru ibu nya leh bagi makan ubat. Tapi tu pun kekadang buat ibu nya temper jer, coz walau dah masuk mulut pun leh sembur kuar balik.....

But this time, tak yah pujuk langsung, sua kan jer terus amik masuk mulut.


ubat batuk, selsema, kahak


1... 2... 3... push

lepas makan ubat, kita minumm.....
Alhamdulillah, dah hilang demam. Cuma batuk n selsema jer....

20090624

++ Kecandel ++

Menatang apa kecandel tuh.....? Ejaan tu main belasah jer..... Translation jawa ke melayu..... huah...huah....huah....

Masa buat makan2 last Sun, my mother buat lah sekali bubur nie.... We all panggil 'bubur kecandel'.... Bahan2 nya:- tepung ntah tepung apa pun tak tau, kureng tul... Pastu masak ngan air tambah santan letak gula merah.... Uuuiiihhh, sodap....



UNTUK APA BUBUR TU ???????

Haa..... actually saya pun tak berapa interview mak sayalah.... Tapi setiap kali anak cucu dia dah nak ala-ala berjalan gitu babylah.... dia akan buat bubur nih. Lepas dah masak tu, amik sket without the kuah. Letak dalam pinggan, alas daun pisang, pastu suruh baby tu pijak atas daun tuh... Pastu mandi kan dia ngan air bunga.....








MOTIP NYA ?????

Aiiyyaaa..... wa pu che tao.....!!!!!!!!! Ciss... anak dah empat pun tak tau gak, hampeh.....


++ Rejab Tiba Lagi ++

Sebenarnya kenangan yg saya lalui dlm bulan Rejab adalah kenangan yg sedih.... Tapi itu tidak bermakna saya tidak menyukai nya. Ianya membuatkan saya bertambah dekat denganNya.


Peristiwa2 itu mengajar saya erti kesetiaan, erti kasih sayang, erti persaudaraan, erti kehilangan dan segala-galanya yg membuka mata dan hati saya. Mendekatkan saya dgn mrk2 yg saya sayangi, mendekatkan saya dgn Allah swt....

Setiap yg bermula pasti akan berakhir, setiap yg hidup pasti akan mati, setiap yg jahil pasti akan beriman, setiap yg gelap pasti akan terang jua akhirnya.....


Jika dulu, bulan Rejab pasti akan berlalu pergi tanpa ada pengertian dan pengisian. Tapi kini, Rejab akan pasti membuat saya alert ttg dunia dan akhirat....
ALHAMDULILLAH......



20090623

++ Buku Skrap Syasya ++

Ini pulak kerjatangan anak kedua saya, Fakriathul Syasya... Sayang betul dia dgn buku nie, ke hulu ke hilir di bawak nya....


Front Page

Biodata empunya buku


Actually, lukisan nie cam
belum siap kaler jer....


Cikgu bagi 'B'


Origami - hobinya.....