20111027

++ BP Tinggi, Darah Kurang ++

Itulah yg terjadi pd MIL akk.

Siann dia....

Dia gi klinik kesihatan sbb katanya dah few days kakinya bengkak tak surut2.  Pastu rupa2 nya disuruh ke GH.  Klau dah ke GH tu, pelagi.... kena tahan ler jawapnya....

Ari isnin malam tu my hubby sms katanya my MIL admit kat GH.

Bila ditanya apa doktor cakap.... katanya kurang air, kurang darah, tekanan darah tinggi.... nearly effect kat buah pinggang.... huiihhhh.... teruk jugak nih....

Ptg selasa tu mintak balik awal nak gi jenguk MIL.  Naik motor jer sbb abg ngan ammar tido, pastu masa melawat pun dah nak abis...

Mmg muka MIL bengkak lah....  Kaki dia dah kurang sket bengkak katanya....

Ari selasa tu dah masuk 1 botol air dgn 1 peket darah (ntah brp pain tak tau lah pulak....)

Ari rabu tu bwk anak2 sbb memasing sibuk nak gi tengok mak wan nya.....  Masuk lagi 1 botol air ngan 1 peket darah....  Still tak boleh balik walaupun bengkak kat mukanya dah kurang sket...

Org kalau bp tinggi nih, tak boleh fikir banyak2 kan?  Hurrrmmm.... ntah apa lah yg my MIL fikirkan tu kan?  Tapi lagipun dia dah lama makan ubat kencing manis, darah tinggi tu, for sure tak banyak sikit mesti ada effect kat dalaman kita, kan?

Hopefully, dia dah boleh keluar dalam 2-3 hari ni....  Anak2 pun risau gak....







20110929

++ Restoran Makanan Cina Muslim ++

Malam tadi akk adalah mengajak hubby gi makan kat luar.  Dari hari tu hubby ada ajak gi makan kat satu restoran ni.  Owner nya Cina Muslim.

Menunggu anak2 balik mengaji.... lama pulak diaorg gi mengaji mlm tadi....

Bertolak pun dah dekat pukul 9.15 pm menuju ke Klang Sentral, Meru.

Fuuhhhh.... lega sbb dia tutup pukul 11pm.

Order itu ini, cam rambang mata pun iye...... takpe, next time leh ajak hubby datang lagi.  Tapi ammar merajuk.  Jgn datang lagi ke situ katanya.....  semata-mata sbb dia nak makan ketam tapi abahnya tak bagi.... dah pandai dah anak bujang kecik tuh.....  sudahnya dia kena paksa makan nasi ngan ikan.  Sotong goreng yg selalu feveret dia pun tak disentuhnya....

Korang kalau nak try test, meh akk bagi nombor tiponnya....

Bukit Beruntung (HQ) - 03-6028 1028
Taman Melawati - 03-4105 6125, 012-648 0680
Shah Alam Seksyen 15 - 03-5511 8228, 016-958 0630
Bandar Baru Bangi - 03-8922 1001, 016-658 2369
Wangsa Maju - 03-4142 0005, 012-383 1499
Pusat Bandar Rawang - 03-6091 9881, 017-399 2262
Kelana Jaya PJ - 017-882 8861
Klang Sentral, Meru - 03-3341 9585, 012-300 5629

Oh, lupa plak..... nama restorannya RESTORAN MAKANAN CINA MUSLIM MOHD CHAN ABDULLAH.

Cubalah!!







20110921

++ The Fifth - First Visit ++

The fifth??????

Hehehe.....

Iye, adik-adik sekalian...... akk adalah mengandung anak yg ke-5.

Uiiihhhh.... kak.... aktifnya.  Larat lagi ke?

Aktif tak aktif, larat tak larat.... rezeki Allah nak bagi, ko tak nak ke?

Anak2 adalah eksaited meneka2 akan jantina adiknya.  Ammar ngan abah jer nak boy, yg lain sumer nak girl.  Abang dah serik adik lelaki dia sorang tu aktif giler, penat dia nak melayan.... hahaha....

So, last Mon pegi check kat Hospital Bersalin Razif.  Just to confirm whether betul ke tak pengiraan akk.  Tengok tumbesaran baby ngam ke tak ngan umurnya....  Alhamdulillah sumer nya cun.... so far.....

Next month pegi lagi, tak tau nak bawak ke tak rombongan....  Sumer pun request nak buat rombongan.  Nntlah ibu pikirkan....

Doakan kandungan ini dan ibunya sihat sejahtera hingga ke hari kelahirannya kelak.....

Tengkiu.....





20110825

++ Malam Tadi Buat Biskut Raya ++

Dek krn teruja dgn hasil yg dibuat oleh isteri kazen akk (cer check kat sini), maka akk adalah dgn semangat yg berkobar-kobarnya membuat biskut raya mlm tadi.

Aterrr.... simple jer kan resipi nya.  Sumer bahan2 pun dah ada kat umah....

Memula baca resipi tu plus komen2 org yg dah mencubanya, takut jugak.  Tapi, knp ada jugak yg menjadi? 

So, cabar diri sendiri utk mencuba.  Tapi tak banyak, sikit jer just for trial.

Sorrylah, satu dua menjak ni mmg malas betul amik gambar....  Nntlah, kalau kakak rajin, suh dia amik gambar.

Bila cakap jer nak buat biskut raya, abang yg paling eksaited.  Dia tolong buat corak kat atas biskut guna garfu.  Sya tolong letak dlm dulang pembakar.

Tuang, adun, gaul, gitu, gini, alhamdulillah.... ngam-ngam muat satu dulang.

Bakar 20 minit....

Hehehe..... jadik!!!!!  Anak2 pun suka.  Abg siap sambung makan time sahur tadi....

Boleh buat 2nd round.

Resipi?  Haaaa.... amik kat sini yea.....

Selamat mencuba!




20110823

++ Biskut Raya ++

To be honest and frank.....  akk mmg x pandai buat biskut raya !!!!!!!

Sadis giler tu org pompuan x pandai buat biskut raya...... huhuhu.....

Yg akk pandai, buat kek jer....

Tapi, kakak dah besar, awal2 posa dah request nak buat biskut raya.

Kenalah ibunya mencari resipi2 yg simple mimple utk dibuat bersama2.

Kakak terer buat cornflake madu.  Tapi adik2nya x suka, manis sangat katanya.... mesti kakak terlebih kasi gula....

Dari satu minggu ke satu minggu nak buat, tapi ibu spt yg dikhabarkan adalah malas tahap gaban...

Nampaknya, minggu kena bekerja keras lah.....  Planning nya, nak buat selepas berbuka.  Entah larat ke tidak nak bukak mata....  hehehe... alasan...

Sok raya kalau kuarkan tiga balang jer biskut raya, pun boleh jugak, kan? 





++ Masak Juadah Iftar ++

Eh, eh, dah tinggal lagi seminggu jer nak tinggalkan Ramadhan Al-Mubarak.

Tapi, hapdet utk bulan posa cuma berapa kerat jer, kan?

Alaaaa.... this year akk mmg malas tahap gaban.  Entahlah....

Tapi di celah2 kemalasan tu, ada juga kerajinan yg datang menjengah. huhuhu.....

Minggu kedua posa, ataupun lebih tepat lagi, hari ke-13 posa.

Akk adalah berniat utk buat pulut kuning sempena besday my hubby pada 11hb tu.

So, dgn gigihnya dari pagi akk telah bekerja keras utk menyiapkan juadah yg dah terancang dlm kepala otak nih....

Menunya pada hari ke-13 tu, hasil dari air tangan akk, adalah:- pulut kuning dgn kari kambing (hurrrmmm.... sodapppppp), nasi tomato, ayam masak merah, acar timun.

Kami berbuka di rumah MIL.  Sonok tengok adik2 ipar akk menghabiskan juadah.  Itu yg sonok gi umah my MIL nih.  Adik2 iparku sumer pun sonok makan kakak ipar dia masak.  Tak byk komplen cam abang dia jugak. hihihi.....

Then, the next day kekonon dah penat ler memasak semalam, malas ler nak masak. Sian pulak kat anak2.... So, akk buat mee hoon goreng, french toast, pastu roti kering keras tu direndam dlm santan (korang pernah buat tak?)

Hari Nuzul Quran, akk masak nasi ayam ngan buat karipap sardin (peberet anak2).  Yg sadisnya pulak, mak ajah hantar juadah petang tu..... jeng... jeng... jeng.... nasi ayam jugak!!!! Hamik ko, perabih sumer nasi ayam tu.....

Last Sat, mengidam lak.... cehhhh... mengidam konon..... teringin nak gi bazar ramadhan.  Maklumlah, tak pernah gi lagi tahun ni.  Ajak ler hubby ke bazar ramadhan kat simpang 4 tu.  Huh, habis punah sumer list yg dlm kepala.  Ikut list mata jer....  Udahnya, bagai nak termuntah makan....

Sun, akk adalah sakit ati ngan kucing kat umah tu.  Abis ikan akk lapan ekor di bahamnya.  Hilang ide akk nak masak sahur..... cisss... bedebah....  Tapi, dlm pada sakit hati tu, sempat lah jugak memasak nasi lemak, sambal sotong, pulut cicah serawa durian.

Hurrrmmmm.... sabtu ni besday kakak.  Nak masak apa yea?







20110822

++ Dah Bayar Zakat? ++


Haaaa.... sapa yg zakat fitrahnya masih dibayar oleh orang tua?

Sah-sah lom keja dan lom cukup umur lagi, kan? hehehe.....

Akk pun x bayar zakat fitrah..... Aterrrr..... ada hubby, kan?

Last fri, hubby akk dah bayor dah zakat fitrah utk sumer satu famili...

Kadar utk negeri Selangor tahun ni adalah Rm7.00 seorang.

Alhamdulillah.... dah tertunai satu tanggungjawab.

Bagaimana dgn korang sumer? Sudah ker menunaikannya?

Bagi sesetengah orang yg merantau, mereka akan menunaikan tanggungjawab tu di kampung asal mereka....  Yelah, klau bukan kita berzakat di sana dgn niat membantu golongan kurang upaya, siapa lagi, kan?

Tapi, agak2 nya, berzakat itu sepatutnya di tempat kita tinggal atau di kampung asal kita?





20110809

++ Selepas 8 Hari ++

Baaaaruuuuu 2 kali masak utk berbuka.... Isteri yg baik, kan?????

Hehehe....

Eh, akk kuar ofis jer dah pukul 6.  Ofis hour 5.45, tp tang time nak balik tulah, bos macam-macam.... eiiiii.... sabor jer lah....

Pastu nak kena redah jammed kat dua tempat lak tuh....

Sampai kat umah dah pukul 6.45. Takde lah akk sempat nak berfikir nak masak apa, nak sediakan rencah nya lagik..... uiiihhh.... banyak benor alasan....

Lagipun, hubby bulan posa ni adalah kena mengambil anak2 balik sekolah.  Maklumlah 5.30 dah kuar, ibunya pun lom kuar opis lagik....  So, anak2 bila dah dengan abahnya, macam2 ler permintaan nya nak makan minum itu ini....  Tau2 sampai umah, penuh semeja.  Pastuh tukang ngabihkan, ibu ngan abahnya.... Camne nak kurus?

First day ari tuh, akk ngan hubby adalah bercuti sempena awal Ramadhan.  Ekceli, wife dia paksa hubby nya bercuti.... hikhik...

So, alang-alang bercuti, berbuka lah kat umah MIL.... Buat nasi lemak sambal udang.  Habis licin.... laku nasik lemak akk.... alhamdulillah.... tapi sian my MIL lah pulak.  Masakannya tak di sentuh....

Lagi satu kali, last Sun plak....  Masak maggi goreng permintaan anak2..... dan juga nasi goreng, citarasa tekak ibunya.....  Habis licin maggi goreng tuh.....  Hurrrmmmm.... sian anak2, dah seminggu baru dua kali rasa air tangan ibu.....

Sat tu, kami adik badik adalah berkumpul kat umah my parents.  Akk cuma buat apam kaler hijau jer.....





20110808

++ Ammar Start Berpuasa ++

Akhirnya selepas 7 hari berposa, barulah ada tenaga nak mengupdate kan blog ku nih... hihihi....

Macamlah penat bebenor... cam budak baru belajar posa plak.... ekceli, adalahhhhhhh.... sebab musabab nya tuh.... tungguuuuuuu.....

Anak2 sumer pun dah meningkat dewasa, maknya dah banyak umur jugak..... Kakak, sya n abang sumer pun mmg dah berposa sejak dari tadika lagi....

So, tahun ni, ammar dah 5 tahun kena start ajar dia berposa.... Byk betul dugaan nak ngajor anak bujang kecik sorang nih... tak macam abangnya....

First day dia posa, pkl 11 dia dah mintak makan, laparrrrr.... sib baik tak sekolah, ibu ngan abah pun cuti.... pujuk dia, suh dia tengok kartun, baring, tido, sumer lah mujuk.... akhirnya dapat jugak sampai ke azan maghrib.

Tapi..... ngam-ngam azan, kebetulan tuang air letak depan dia, terus dia teguk, huh.... hilang haus.... tak sempat nak baca doa bagai.... ish... ish... anak bujang ku....

Hari sabtu plak, ingatkan hari tak sekolah, nak ler dia dapat lagi satu hari.... Rupa-rupanya dia gi dapur, amik biskut siap sapu ngan kaya lagik, makan dua keping..... hangin satu badan ibunya..... grrrrr.....






20110720

++ Reunion Sekolah Rendah Darjah Enam - Part II ++

Lencana sekolah


Bergambar kat luar hotel,
carik glamer sat....


Bapak-bapak budak yang hadir... kecoh.
Opppsss.... ada juga yg trang-tang-tang lagik!!!!
Cer teka yg mana satu?


Haaa.... yg ni mak-mak dara...
Biasa.... sumer pun mengembang.... huk huk huk....


Bergambar kat tangga hotel.
Buat cam hotel sendiri....
Superb!!!!!
Walau lain-lain kelas 26 tahun yg lalu,
sumer pun beramah mesra.

p/s: tima kasih encik shahrul
sbb akk mengcopy sumer gambar ni
dari fb jer....





20110718

++ Reunion Sekolah Rendah Darjah Enam ++

Hari Sabtu lepas, bertempat di Gardenia Coffee House, Quality Hotel Shah Alam, berlangsunglah reunion kami budak2 darjah enam tahun 1985.

Sekolahnya?

Sekolah Rendah Methodist Pelabuhan Klang ataupun kami selalu panggil MBS...

Akk pun last minit konpem ngan organizer.  Bayar jer kat dia masa jumpa tu.... 

Ku hangkut sumer anak2 makan dari pukul 12 t/hari sampai pukul 5 ptg.  Ammar siap tido baring lagik sbb kepenatan tunggu ibunya bergossip sumer bagai ngan kengkawan lama.

Sungguh tak disangka, ramai jugak yg datang.  Out of 24 org yg konpem datang, rupa2 nya kedatangan adalah melebihi 30 orang!

Biasalah kan, kalau dah kumpul ramai2 tu, sumer pun tanya anak berapa? isteri berapa? tapi takdelah orang tanya suami berapa plak..... tettttttt.....

Jurugambar bertauliah dan tidak bertauliah adalah ramai sekali hari tu.  Tapi yg pasti Encik Shahrul Ariffin adalah membawa kamera yg paling besar dan canggih sekali.

Banyak jugak gambar yg di upload dlm fb, nnt akk akan cuba mengcopy kan ke sini....

Kot ada sesapa yg bersekolah rendah darjah enam di tahun yg berkenaan, sila-silalah ke fb.  Kami ada group khas utk darjah enam tahun tersebut.  Ada aktiviti lain yg di dalam perancangan....






20110713

++ Segmen BA: BLOG DIPERLUKAN ..SEGERA ! ++

Dah lama menghilang diri, rasa cam nak join plak segmen BA ni....






1. Letak header ben ashaari blog



2. Tajuk : BLOG DIPERLUKAN ..SEGERA ! dan linkkan ke entri ini ..


3. Tinggalkan url entri anda di ruang komen ..

Hanya untuk beberapa jam sahaja dibuka penyertaannya....

Cepat! cepat!





20110521

++ Lama Menghilang Diri ++

Assalamualaikum!!!!!!!

Wahhh... dah lama akk tak mengupdate new entry kat blog ni, kan?

Antara sbb2 yg amatlah kritikal adalah kerana lappy kat umah adalah amat @#$!^%>}~_)@@ - bengang dan bengong akk dibuatnya.....

Entah bilalah nak dpt yg baru wink... wink... oh my hubby....

Pastu, nak hapdet kat opis plak.... Ishhh... ishhh... ada plak staff yg berenti 24 jam. Haru biru kelam kabut dibuatnya....  Subordinate plak tu.  Kenalah cover keja orang.... hamik ko....

Ni pun kena datang opis sbb nak hapdet keja sendiri.  Kalau tak, end month ni akk yang tergolek pulak nak hapdet akaun ku....

Stay tune for more info.....

TQ sooooo much.... mmmuahhhh.....





20110509

++ Wanita Bekerja Tak Perlu Nafkah Suami? ++

Saya terbaca dalam Majalah Solusi (Isu 30) tentang soalan seorang isteri.

‘Suami saya telah bernikah lagi di Thailand tanpa pengetahuan saya. Semenjak berkahwin dua, dia tidak pernah memberikan wang saku kepada saya seperti dahulu iaitu semasa dia belum berkahwin dua. Bukan itu sahaja, bahkan nafkah anak-anak juga kadangkala terabai.

Apabila saya membuat aduan kepada pihak berkuasa agama, seorang pegawai agama memberitahu bahawa apabila seorang isteri diizinkan bekerja oleh suaminya, maka keizinan tersebut boleh menggantikan nafkah yang wajib diberikan setiap bulan.’

Dari sudut hukum syarak – sama ada berpoligami atau tidak – sudah menjadi kewajipan kepada suami untuk memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya.

Poligami seharusnya tidak dijadikan alasan untuk tidak memberi nafkah.

Sementara dalam soal benarkah isteri yang bekerja dikecualikan daripada menerima nafkah suami pula.

Sebahagian ulama fiqah kontemporari berpendapat bahawa isteri yang bekerja (di luar rumah) tetap berhak mendapat nafkah daripada suaminya, dengan syarat dia bekerja dengan keizinan daripada suaminya. Ini bererti, apabila si isteri bekerja tanpa mendapat keizinan suami, maka ketika itulah dia tidak berhak mendapat nafkah.

Ini disebabkan hukum asal bagi wanita adalah mereka tidak perlu keluar rumah untuk bekerja kerana nafkahnya ditanggung oleh suami bagi yang telah berkahwin, manakala yang belum berkahwin pula akan ditanggung oleh bapa atau wali nya.

Tetapi isu ini masih lagi menjadi perbahasan dan perdebatan para cendekiawan.

Bagi para isteri di luar sana, jika anda menghadapi masalah seperti ini, rujuklah kepada Mahkamah Syariah untuk jalan penyelesaian terbaik. Tetapi jika anda ingin meneruskan dengan perceraian, buatlah dengan cara yang baik. Tuntutlah dengan kaedah fasakh ataupun taklik. Sila rujuk lafaz taklik anda di surat nikah seperti yang pernah di lafazkan oleh suami sewaktu pernikahan dahulu.








20110507

++ Jari Jemari Tangan ++

Apabila kita mengkaji struktur anatomi tangan, kita akan dapati ia sebenarnya satu struktur yang sangat kompleks, berliku-liku dan juga sangat menarik.

Meskipun tangan merupakan sebahagian struktur tubuh yang agak kecil, namun ia sebenarnya dibentuk oleh 27 tulang daripada pergelangan tangan sehingga ke hujung jari.

Ia di kategorikan sebagai tulang karpal yang membentuk pergelangan tangan, metakarpal yang membentuk tangan dan tulang falanks (tulang ruas jari) yang membentuk jari jemari.

Setiap jari mempunyai tiga tulang falanks melainkan ibu jari yang mempunyai dua tulang falanks sahaja. Ia dibahagikan kepada tiga barisan iaitu barisan pertama (proximal phalanx), barisan pertengahan (middle phalanx) dan barisan hujung (distal phalanx). Setiap barisan disambung oleh sendi-sendi kecil yang begitu kompleks dan unik.

Setiap sendi disokong oleh ligamen-ligamen untuk memastikan kestabilannya dalam melakukan kerja. Menariknya, tiada struktur lain di dalam badan kita yang mana tulang-tulang kecil disambung dan dibenarkan bergerak bebas ke hadapan dan ke belakang, ke kiri dan ke kanan. Ia hanya terdapat pada jari jemari sahaja.

Antara nikmat Allah s.w.t. yang begitu besar kepada kita adalah tangan.

Setiap tangan lazimnya mempunyai lima jari dan ia memiliki fungsi yang tidak terkira banyaknya. Dengan jari inilah kita mengambil dan meletakkan sesuatu barang, menggenggam, memukul, membuat kerja, menulis, menggunakan komputer dan sebagainya.

Jari jemari yang Allah s.w.t. kurniakan kepada kita sebenarnya boleh mempengaruhi destinasi kita di akhirat kelak, samada syurga atau neraka.

Dengan jari jemari kita melakukan kebaikan dan ibadah kepada Allah s.w.t. Kita menghitung kalimah zikir dengan jari. Kita meluruskan jari telunjuk ketika solat apabila mengucapkan kalimah syahadah. Kita bersedekah dengan menghulurkan wang menggunakan jari (tangan).

Dan dengan jari jemari juga kita melakukan dosa. Menulis fitnah dan sesuatu yang tidak berasas di blog atau di website. Penjenayah menarik picu pistol untuk mencederakan orang juga menggunakan jari jemari.

Antara keajaiban jari jemari adalah terletak pada ibu jarinya. Setiap manusia di dunia ini walau kembar sekalipun, mempunyai pola cap jari yang berlainan. Ianya akan kekal dan tidak berubah melainkan terdapat kecederaan yang mengakibatkan parut kekal pada ibu jari. Kajian menyatakan bahawa cap jari mulai terbentuk sejak kita berusia tiga bulan di dalam kandungan lagi!

Alangkah indah dan unik nya ciptaan Allah s.w.t. ini. Sesungguhnya jari jemari yang sangat kompleks mampu disusun cipta oleh Allah s.w.t. dan disusun kembali di hari akhirat kelak, apatah lagi struktur lain yang besar dan tidak kompleks.

Wallahu’alam…..




- Solusi






20110506

++ Terima Kasih Sepupuku! ++

Last Wed, masa pi amik bakul baju anak2 kat umah mak ajah, tetiba mak ajah datang ke kereta akk...

"Kamu ada bagitau k.intan guna fesbuk ke?"

Blur sekejapan..... k.intan? fesbuk? (terer tu mak ajah nyebutnya..... ) Mana ada fesbuk, blog adalah.... takkan nak bagitau blog pulak, karang blur pulak mak ajah.

"Ha'ah" iyekan jerlah....  "Napa?"

"Tadi abg onn datang tengok a.amin (my BIL)"

"Hurrmmm.... k.intan pun ada cakap ari tu a.onn ada balik sini.  Entah sempat datang entah tidak... Sampai jugak ke?"

"Sampai dahhhh..... Siap urut a.amin lagik...."

Oh, tidak ku tahu sepupuku itu pandai mengurut.  Alhamdulillah.....  Di urutnya satu badan.  My BIL kata lega sket....

Btw, nak bagitau, abang onn tu adalah sepupu akk yang sekarang ni tinggal di Brunei.  Dia balik Malaysia kejap, tak taulah ada urusan apa.  Akk selalu jugak keep in touch dengan wife dia, kak intan (nama manja gitu.... ) sebab dia ada blog.  Meh klik sini http://naqhuhines.blogspot.com (banyak informasi berguna disana di samping diari famili).  Melalui blog tu lah kami tau serba sedikit perjalanan kehidupan mereka di Brunei.

So, bukan hanya melalui fesbuk dan twitter sahaja kita dapat keep in touch, dengan blog pun boleh juga.  Lagi siap boleh citer panjang.  Nak buat novel ke, cerpen ke, nota ke, sukahati korang ler....

Nak ucapkan TERIMA KASIH untuk Encik Hasmeon dan Puan Mazzuin (sori, lupa nama penuh...). 

Ekceli mak ajah ada suh kontek masa pagi khamis tu, try kolling-kolling, tak dapat go through pulak....  mesti a.onn dah sampai kat Brunei nih....

ARIGATO GOZAIMAS!!!!!!!!!  Len kali balik sini, singgah yea.....







20110501

++ Apabila Si Dia Tidak Mencintai Lagi ++

Apatah lagi dalam konteks hubungan suami isteri.

Sesetengah dari kita akan hilang kewarasan berfikir, hilang semangat juang.  Malah ada juga yang sakit jiwa – hidup dalam kemurungan dalam “neraka” buatan sendiri.


Terseksa Kerana Memiliki dan Dimiliki

Kita rasa terseksa kerana kita rasa kita memiliki si dia.  Kita harus tanamkan dalam diri kita bahawa kita hanyalah peminjam, kita tidak pernah memiliki apa-apa di dunia ini.  Segalanya hanya pinjaman dari Allah s.w.t., Dia yang memiliki segalanya….

Bila kita rasa kita dimiliki, kita akan terdorong untuk melakukan segala-galanya untuk si dia.  Jadi bila si dia telah tiada, kita akan terasa kosong.  Tanpanya dunia kita gelap, tiada mentari lagi.

Tanamkan saja dalam diri kita, kita adalah milik-Nya dan kita memiliki-Nya.  Allah itu satu, dia kekal, sudah pasti kita tidak akan kehilangan-Nya sampai bila-bila pun…


Cintai Seadanya

Orang yang kita akan paling benci adalah orang yang pernah kita sayangi dengan sepenuh hati kita.  Hingga wujudnya permusuhan dan dendam di hati kita lantas akan mengakibatkan sesuatu yang tidak terduga dan di luar jangkauan dan batasan.

Bagi yang belum pernah bercinta, ingatlah pesan ini….

“Cintailah seseorang itu seadanya, kerana suatu hari nanti dia mungkin akan menjadi orang yang kita paling benci.  Dan bencilah seseorang itu sekadarnya, kerana suatu hari nanti dia mungkin akan menjadi orang yang kita sayangi sedalamnya”


Kita Tetap Ada ALLAH

Sesuatu yang kita cintai belum tentu membawa kebaikan kepada kita.  Dan sesuatu yang kita benci belum tentu memudaratkan kita.

Percayakah kita kalau dahulu jika diberitahu bahawa sutera yang lembut dan indah itu berasal dari seekor ulat?

Yakinlah bahawa pandangan kita amat terbatas tetapi pandangan Allah s.w.t. adalah amat luas tanpa jangkauan.


Kecewa Jangan Panjang

Memang kita kecewa jika si dia tidak mencintai kita dan tidak lagi bersama dengan kita, kan? 

Pujuklah hati kita dengan mengatakan bahawa dia bukan yang terbaik untuk kita.   Mungkin dia terbaik untuk orang lain.  Yang terbaik untuk kita mungkin belum ditemukan, dan jika sudah ketemu pastinya kita tidak akan terjangka bagaimana dan dimana.


ALLAH Tidak Pernah Mengecewakan

Kita sepatutnya sedar bahawa jika kita tidak disayangi lagi oleh si dia, sesungguhnya kita adalah yang terpilih, bukan yang tersisih.

Terpilih kerana kita kembali mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Pencipta kita.  Kecintaan kita kepada Allah s.w.t. pasti akan terbalas tanpa ada paksaan.



- Solusi #30






20110429

++ Kesian Abang Iparku! ++

Last Tue, sebelum gi keja, mak ajah bilang pd akk, my BIL (hubby arwah along) kena strok.

Aduhaiiiii!!!!!!  tegezut sungguh.

Camana lah leh kena nih?

Sudahlah kat umah berdua jer dgn yg kecik, Nurzafirah (7 tahun).  Walaupun kat sebelah umah my parents jer umahnya, imagine kalau kena pepagi buta.... tak ke haru...

Tapi, last Mon dia kena attack kat ofis.  Budak2 ofis dia tolong hantar ke spital. 

So, gi ofis dulu then mintak izin bos utk balik awal.  Maklumlah, pak aji ngan mak ajah pun belum pegi menjenguk lagi menantunya tu....

Akk angkut ler 2 org anak bujang akk ngan anak abang yg mak ajah jaga....  Sib baik lagi sorang takde, ikut parents nya gi check-up.

Rupa-rupanya dia terlupa makan ubat......  Kisahnya.....

But, just now my hubby bagi sms katanya, my BIL dah balik umah.  Tak taulah, dah ok ke belum.  Coz dia tak boleh gerakkan anggota kiri badannya...  Kat spital kena buat fisioterapi ditemani oleh anak sulungnya yg dok KL tu.  Walaupun tak berapa sihat, ayahnya lagi tak sihat dan perlukan dia....

Balik ni nak kena pi tengok condition dia camana.  Hopefully sumer pun ok.

Korang pernah ada family member yg kena strok?  Berapa lama baru boleh recover, ek?  Apa pantang larang utk pulih 100%?

Risau gak nih... Maklumlah anaknya kan kecil lagi.....







20110428

++ Anak Autisme ++

Anak autistik bukan pembawa masalah, sebaliknya memberi peluang kepada kita, terutama ibu bapa, keluarga dan guru untuk berfikir lebih kreatif cara hendak mendekati, menjaga, mendidik dan berinteraksi dengan mereka.

Ini kerana, jika diberi pendidikan sesuai, mereka boleh berdikari – mengikut tahap keupayaan masing-masing.

Walaupun sesetengah kanak-kanak autistik kurang bertutur, mereka masih boleh berkomunikasi melalui renungan mata, gerak badan, ekspresi muka dan penggunaan gambar yang sesuai.

Memang perkembangan kanak-kanak autistik lebih perlahan tetapi ia tidak bermakna mereka bodoh.

Antara ciri utama autisme ialah:-

§  Tidak menghiraukan orang lain

§  Kelihatan tidak sensitif pada keperluan, perasaan dan pemikiran orang lain

§  Tidak mahu bertentang mata atau menunjukkan ekspresi muka apabila bercakap

§  Tidak suka sentuhan (tidak mahu dipeluk atau dipegang)

§  Susah bekerjasama, berkongsi atau tidak sabar menunggu giliran

§  Lebih suka bermain sendiri

§  Tidak berminat dalam permainan yang perlu menggunakan interaksi

§  Lambat bercakap

§  Mempunyai masalah bercakap dan memahami percakapan orang

§  Tidak boleh berkomunikasi dengan baik

§  Bercakap dalam nada yang pelik seperti menyanyi atau bercakap macam robot

§  Sukar memulakan percakapan.

§  Mungkin mengulang perkataan sama tetapi tidak faham maksudnya

§  Kanak-kanak autisme dengan sindrom Asperger menggunakan bahasa rasmi dan bercakap seperti orang dewasa

§  Suka melakukan perkara sama (berulang) dan tidak mahu menerima perubahan.  Mereka mudah terganggu jika disuruh berubah

§  Menunjukkan minat pelik, contohnya terhadap peta, peralatan elektronik atau roda kereta mainan berpusing dan memutar objek

§  Sangat sensitif terhadap rasa, bau dan bunyi yang menyebabkan mereka menunjukkan perlakuan di luar kawalan

§  Mempunyai pergerakan badan yang pelik dan melakukannya berulang-ulang

§  Tidak boleh duduk diam (hyperaktif)

§  Menunjukkan keinginannya dengan tangan orang lain (dewasa)

§  Suka mengasingkan diri

§  Bersikap pasif – tidak faham keadaan semasa dan tidak boleh membezakan keadaan baik dan buruk







20110426

++ Jimak Itu Ibadah? ++

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda “Pada alat kelamin (kemaluan) kamu terdapatnya sedekah.



Para sahabat bertanya, “Hai Rasulullah, apakah apabila syahwat salah seorang kami naik, dia akan mendapat pahala?

Rasulullah menjawab, “Ya. Bukankah jika ia berbuat padanya yang haram, dia akan berdosa? Begitu jugalah jika dia berbuat padanya yang halal, nescaya dia akan mendapat pahala. Kenapa kamu mengira kejahatan sahaja, sedangkan kebaikan kamu tidak kira?” – Riwayat Muslim

Begitu sekali Islam membimbing manusia agar mempunyai sikap yang benar terhadap hubungan seks atau jimak yang memainkan peranan yang amat penting dalam keharmonian rumah tangga.

Dengan pengharaman zina yang merupakan dosa besar, Islam meletakkan jimak pada satu kedudukan yang terhormat dan selayaknya, bukan sekadar perlakuan hina yang menindas mana-mana pihak yang terbabit.

Dalam Islam, perkongsian hidup antara seorang lelaki dan wanita yang telah diperakukan oleh masyarakat sekeliling melalui kontrak sosial yang dinamakan pernikahan khususnya untuk mematuhi perintah dan saranan Allah s.w.t. dan Rasul-Nya, menjadikan hubungan seks yang sebelum itu haram menjadi halal dan istimewa sebagai satu perilaku sosial yang terhormat.

Hubungan seks atau jimak suami isteri dengan objektif dan matlamat yang sama iaitu untuk mencari keredhaan Allah s.w.t. semata-mata.

Sesungguhnya jimak itu harus dilakukan dan dimulakan dengan penuh rasa tanggungjawab. Tanggungjawab dengan apa yang bakal terjadi atau hasilnya kelak.

Ajaran serta panduan Islam dalam aspek hubungan seks suami isteri membuktikan betapa pentingnya pasangan Muslim menimba ilmu dan mendapatkan maklumat yang jelas lagi tepat berhubung dengan perkara ini, demi kesejahteraan dan kerukunan rumah tangga yang dibina.







20110422

++ Siapa Add Saya Ni? ++

Dua-tiga ari ni, mailbox akk asyik lah full...

Ingatkan orang nak order PB ler (hahaha!!!), rupa-rupanya lain daaaa....

Ntah sapa ntah pi add akk kat fb ni - Jual Beli di Facebook.

Memang ler bagus utk sesapa yang nak meniaga.  Akk pun buat urusan jual beli, kan????

Tapi yang akk hangin sesangat nih (hangin saja akk nih, kan?) entah bila ke zaman nye akk approve nak jadik member, tetau jer beratus e-mail masuk....  huh, rimas lah...

Akk rasa, akk pun ada gak join page lain, tapi takdelah irritating cenggini....

Anw, mekaseh ler pada sesapa yg add akk tu, tp ku tak tahan tengok mailbox ku penuh cenggitu.....  Tu baru sehari, kalau 2-3 ari akk tak bukak e-mail, camana?  Sadis tuh.... 



++ Modemku Hilang ++

Ni apa kes ni, modem leh hilang nih?

Hehehe...

Alaaa... akk nyer modem kecik jer.... Prepaid jer...

Erk, mende tu panggil modem ker?  Sesuka hati aku jer...

Tak kisahlah korang panggil hapa, yang penting akk adalah hangin kat diri sendiri... kuikuikui....

Yelah, last Sun dah siap bertenet sumer bagai, siap iron baju sudah, (akk tenet sambil iron baju or folding baju yea adik-adik.... ibu mithali lah katakannn....).  Ku kemas ler segala yg bersepahan.

Hamik sumer sumbat dalam beg, pastu campak (ganass tuuuuuu....) kat bilik... 

Sudahnya bila teringat nak tenet, suh hubby belikan prepaid.  Bila nak topup, carik keliling satu rumah habis sumer akk geledah, tak jumpa. 

Uwaaaa!!!! tu pasallah akk asik dok update kat opis jer ni haaaa....  (bos, tumpang kejap aaaa....)




20110420

++ Sesi Terjah Doktor Gigi ++

Semalam, kami 5 beranak adalah menerjah klinik gigi.

Main reason because, akk nyer gigi adalah sket terasa berdenyut-denyut.  Sebelum sakit lebih parah, marilah kita bermesraan dengan klinik gigi....

Lepas amik abang ngan kakak, terus jer berpergian ke klinik gigi.  Klinik tu pun on d way balik, sejalan...

Ammar ngan Sya dah sesiap tunggu depan klinik dengan abah.  Akk dah pesan ngan hubby suh hantar diaorang dua badik sbb sure lama kat klinik tu.  Sian pulak bebudak dua orang tu nnt coz my hubby malam kena kerja lagi.  Lagipun sya dari ari tu dok komplen gigi dia dah ada ulat....

Sementara tunggu doktor sampai, pi kfc belikan nugget ngan pop corn utk anak2.  Balik sekolah, mesti lapar....  Sebelum merengek, tak senang ibu nak jumpa doktor gigi, belikan makanan sesiap...  Huh, diaorang makan kat klinik tu buat cam umah sendiri jer....

Memula ibu masuk jumpa doktor.  Ekceli, akk nyer geraham bongsu tu dah lama doktor tampal, since 2003 lagik...  The same doktor lahhhh....  Baik doktor tu... Masa akk pregnant kan ammar, akk ada buat root cannal, tapi sudahnya dah tak tahan sgt, cabut ler.... Takut jugak doktor tu nak cabut gigi ibu mengandung nih... Tapi akk degil, nak jugak.  Tak tahan ko, sakit gigi...

Eh, back to the track.  Akk rasa gigi depan geraham bongsu tu cam dah goyang sket.  Tu yg rasa berdenyut tu.  Doktor check punye check, dia bilang, tampalan tu dah tercabut sket n effect gigi depan nya.  Akk ingatkan nak cabut jer, tapi doktor bilang nak secure dulu tengok camana... Hurrrmmm... boleh lah doktor, asalkan tak sakit....  So, gigi geraham bongsu tu adalah di baikpulih tampalannya.... settle

Next, Sya plak jumpa doktor.  Tapi doktor bilang, gigi dia adalah cantik and no problem!  Musykil ibu.... Yg dia dok sibuk gigi dia ada ulat lah, sakit lah tu kenapa?  Takpe, len kali doktor check lagi.... settle

Next, kakak pulak.  Dia dok komplen gigi taring dia tu ada cam cacat sket.  Maklumlah, anak dara dah form 1, concern ler pasal kecantikan.... Doktor check, katanya itu gigi susu lagi, boleh cabut.  Then ada dua gigi geraham bawah, satu kiri satu kanan dah nak tumbuh gigi kekal tapi gigi susu still ada... uiiihhh.... dah form 1 pun ada lagik gigi susu... Ibu bilang, cabutlah jer lah doc, dah anak dara, nnt gigi tak cantik plak... settle dua batang gigi hilang....

Next, abang....  Mmg doc. komplen kuat2 pasal abang nyer gigi.  Dia mmg agak kureng sket bab2 gosok gigi nih.  Penat ibu membebel....  Ada tiga yang rosak, tapi doc. bilang dia akan cabut satu jer dulu....  Satu tu pun, penat ibu mujuknya jgn nangis.... kecoh.... tapi to the end, settle....

Ammar, larikkkkkkk.......

Punyelah lama kitaorang jumpa doktor gigi tuh... Sampaikan ada satu patient tu, dek krn lama sangat nak tunggu turn dia, siap gigi dia dah patah dahhhh....  Tapi, akk ingat, mak dia mesti cakap dlm hati, 'selamat duit aku....' hehehe.... jahat akk, kan?

Sampai kat umah pun dah dekat pukul 9.  Kakak ngan abang dah lemah longlai coz kesedihan hilang gigi... Iye ke?  Huhuhu... ayat cover line.... sbb menangis....

Apa yg penting, ibu nyer wallet adalah sedikit longgar selepas balik dari klinik gigi..... Hubbyyyyyy..... nak claim, boleh????????





20110415

++ Ben Ashaari Ajak Jadi Budak Budak Sat ++

  1. Sediakan satu entri.. letak header BEN ASHAARI BLOG ..
  2. Tajuk : BEN ASHAARI AJAK JADI BUDAK BUDAK SAT ! dan linkkan ke entri ini ..
  3. Apa yang korang kena buat ialah ... APAKAH KAREKTOR KARTUN YANG PALING KORANG MINAT DAN KENAPA .. Letak gambar dan terangkan ..  alahaiiii... ben, akk dolu2 tengok kartun cam smurf, he-man, she-ra, dan yg paling best ialah ultraman sbb boleh fire orang. 
  4. Dan APAKAH KARTUN PALING KORANG TAK MINAT LANGSUNG NAK TENGOK dan kenapa .. Letak gambar .. kocik-kocik dulu, manalah ada kartun yg tak minat ben oiii... asal kartun jer, nengok saja melopong....
  5. Satu lagi.. Jika aku SUPERHERO ,AKU NAK JADI ... Bagi gambar dan terangkan .. ( contoh superman, batman ..... ) akk ingat nak jadik doraemon lah... dalam poket dia, macam-macam ado... eh, itu kira superhero gak ke?
Tu jer.. Dah settle .. tinggalkan link korang kat sini .. Tutup , tengah malam ni ... Gooooooooooo...






++ Giveaway Ujang9897 ++

Akk nak sertai GA bakal pengantin baru nih....



Cara dia buat entri mengandungi :


1) Letak Header Pilihan Malaysia kat atas tu ...hahahah (tak wajib)

2) Letak satu gambar korang yang sempoi ...( tak wajib)

3) Bebel la apa-apa..nak kutuk blog aku pun boleh...('',) ( tak wajib)
Ujang, boleh tak tukar kaler background tu biar ceria sket.  Maklumlah, tak lama lagi pun hidup bertambah ceria, kan?????

4) Tag 2 orang (bagitau la dorang ek)
Akk tag korang sumer yg baca entry akk nih.  Tak yah sorang dua, sumer sekali akk tag.  Kita meriahkan GA Ujang nih..... yeahhhh!!!!

5) Tinggalkan entri penyertaan di entri ini...

* kalau rajin follow ek..('',)







++ Wakil Sukan ++

Sesapa yg pernah tengok akk nyer 2nd daughter, Fakriathul Syasya, mesti cakap dia kecik.

Ekceli, mmg kecik pun.  Sama jer saiznye ngan adiknya yg no.3, Adam Harris (abang).

But, surprisingly.... semalam dia balik umah, dgn sengihnya, dgn bangganya, dia bagitau kat ibu...

"Ibu... sya dapat wakil sukan"

"Hurrmmm..... sukan apa?"

"Lari 100 meter dgn lontar peluru"

"Lontar peluru????"

Musykil sungguh ibu....

"Sya larat ker angkat peluru tu?"

"Tak.... sebenarnya sya tak larat nak angkat..."

"Habis tu, camana sya boleh terpilih?"

"Masa sya angkat tu, tangan sya dah gigil2 dahhh.... Pastu tu bila cikgu cakap suruh baling, sya pun baling jer lah, sbb sya dah tak tahan lagi...."

Ohhh... cenggitu rupanya.  Sbb dah tak tahan, tak larat, so main lontar jer, tu yang terjauh sekali tuh...

Anw, nak kena support dia.... Dia bilang end of this month ada pertandingan.  Tapi ibu sebenarnya blur sket... sbb konpius dia wakil rumah ker, wakil kelas ker, ataupun sukaneka jer... hurrrmmmm.....