20090930

++ HEPI BESDAY ++

TO ME !!!!!



On behalf potong kek

Ye ke??? Bila????

Pada 4 Syawal yg lalu.....

Yg ke berapa???? Soalan lain takdak ke?

Meh kita kira..... cam banyakkkk jer....

Klau di kira jari tangan..... mmg ler tak patut....

Klau di campur ngan jari kaki.... masih lum cukup....

Ok, apa kata kita double kan jari tangan ngan jari kaki tuh.....

Uuiiissshhh.... itu dah di kira melampau!!!!!!

Lom sampai lagi ke usia tuh........

Jadi, berapa ????

Ahaks... ahaks... BIARLAH RAHSIA..... laaa..... Tok Ti lah plak.....



20090929

++ Beraya di Giant ++

Ek eleh..... dah abis umah sedara ke?







Bukan dah abis beraya tapiiiiii... adalah motip nya tuh ke sana.....


Apsal lak?????


Adalahhhhh.......



20090928

++ Dah Simpan.... ++

Sumer duit raya anak2.....


Pasnih klau dpt lagi duit raya, simpan jer kat tabung......

Ari Thu ari tuh gi TH, saya bawak 1K+ duit kertas ngan duit siling..... bagai nak koyak beg bwk duit siling bebanyak....

Officer TH tuh sib baik tak mengeluh saya simpan duit siling.....


20090927

++ Yang Wajib di Hari Raya ++

Saling bermaafan... !!!!!!


This year kami adik beradik all gather kat sini.... Kebetulan sumer yg jauh2 tuh turn kat sini raya this year, so, dapatlah kami berkumpul semuanya kecuali my 2nd late sister nyer famili.....

Punyelah nak kumpulkan sumernya tuk sampai kat umah our parents, take time sungguh.... padahal kat bakang umah org tua jer tuh....

Sudahnya bila org sampai adik beradik abah ngan mak dah sampai, kitaorg still bersalaman meminta maaf sesama kami....

Yelah, cam yg saya ckp lah.....

Imagine cepat bayangkan.... 8 beradik, 7 menantu, 25 cucu besar dan kecil.....

Selalunya klau pagi raya nih takleh mekap sesangat coz bila dah meleleh ayor mata, abis ilang segala mekaplah aisedow lah blusher lah. Sib baik tak pakai bulu mata pelesu......

Pas abis kat umah mak abah, kita serbu umah nenek lak..... alaaa... kat sebelah umah jer......


20090926

++ Satu Pagi di Pagi Raya ++

Kaler tema tahun ini ......... KUNING !!!!!


Kakak


Syasya


Abang

Ammar
si bujang kecik nih merajuk first day raya tuh.....
coz x dpt ikut abah ngan abg nya gi solat raya....
nie gambar second day



20090925

++ Aktiviti Malam Raya ++

Laa... baru entry pasal malam raya ?????

Ketinggalan tullll....

Nak gak entry.....

Setelah penat memasak di ari Sabtu tuh di assist oleh dua anak dara kecik ku, maka malam raya tuh bermulalah projek mengganti langsir....

Mmg saja tunggu malam raya baru ganti.... baru le terasa sket meriahnye....


My hubby takdak coz gi keja malam raya keja.... so, bila dia balik keja tuh, saya dah mamai2 nak pi tido, maka dia pun buatlah keja part dia dgn di bantu oleh anak2 yg tak tido lagi..... ibunya dah selamat... eh, tu pun dah kul 1 lebih dahhh.... sok pagi ibuuuu gak kena bangun awal, kannnn...???




20090923

++ Semangat Raya ++

Blog nih sama gak cam tuannya masih beraya..... Uiihhh... byknye spider....

Raya nih mostly tuk bebudak yg lebih meriah....

So, jalan2 raya, niat org2 tua menziarah sedara mara, niat anak2 nak kutip duit raya.....

After 3 Syawal, we cover most of our sedara mara yg dekat2....

Maklumlah, my hubby dah start keja, so pasnih klau nak gi raya tunggu weekend je lah....

Malam tadi dah suh anak2 kira duit raya dorang.....

Adalah sorang 100++.... kaya tuh.....

Bukan apa, nak gi bank-in selalunya kat TH. Senang tak yah pegang lelama, nnt memacam lak yg di idamkan....

Camana ngan raya korang?

Everything goes well as what u all planning....?

Apa theme thn nih?


20090920

++ SELAMAT HARI RAYA !!!!! ++


Dari kami sekeluarga

Anuar

Salmiah

Qistina Nurjieha

Fakriathul Syasya

Adam Harris

Qayyim Ammar

Semoga berbahagia di hari yang mulia ini !!!!!!

As a writer, me, Salmiah, nak meminta berbanyak-banyak maaf di atas segala penulisan saya yang menyinggung hati mereka2 yang membaca secara tidak sengaja walaupun sebenarnya niat saya hanya untuk bercerita mengenai pahit manis perjalanan hidup saya bersama keluarga dan teman-teman....

AMPUN DAN MAAF DIPOHON......

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....!!!!!

Jemputlah datang ke rumah. Seperti biasa, this year pun no open house.....


20090919

++ Balik Kampung ++


SAPE TAKDE KAMPUNG NAK BALIK ?????

Alaahaiiii.... sian dia......

Saya, eversince my grandmother abah mom's dah tinggal kat sini 3-4 years back, tak pernah balik kampung time raya. Kat Muar, Johor.

Klau my parents nak balik pun, ajak sesapa yg free antar balik kampung....

Sib baik lah my hubby ada kampung gak..... Tupun mak ngan pak sedara jer yg ada. Nenek ngan atuk dah takde. Kat K.Selangor....

Next year, insya-allah, bila umah my MIL siap, mmg confirmlah wajib balik sana.....

Untuk sesapa yg on d way ke, tengah get ready ke, nak balik kampung di hari raya nih, sure org dah tak baca blog nih dah sbb excited nak balik kampung....

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA.

PAKAI TALI PINGGANG KELEDAR SEMUANYA - DRIVER DAN PENUMPANG.

BEREHAT KALAU MENGANTUK ATAUPUN PENAT.

JANGAN SPEED SEMANJANG - MENTANG2 LAH NAK JUMPA MAK AYAH....

JADILAH PEMANDU YANG BERHEMAH.

INSYA-ALLAH SEMUANYA AKAN SELAMAT.



++ Dah Hilang? ++


Korang pernah lalu kat jambatan or fly over, kan?

Pasan tak kat joint dia tuh cam ada besi lubang2 tuk cover cam saluran air...?

Haaa..... saya tetiap ari lalu kat jambatan tuk ke TTGI tuh, smooth jer..... siap leh speedy lagik uiiihhh laju tuh......

Tapi, last Thu morning, kannnnn....

Tengah syok2 driving, tetiba dah dekat baru pasan yg besi cover tuh dah takde..... Nak ngelak dah tak sempat..... adusss.....

Baru jer buat balancing ngan alignment last weekend..... geramnyee.......

Nie sapa nyer keja, nih????? Tensen tullll......



20090918

++ Jammed ++


Time2 bulan posa nie kan, byk jalan jammed klau petang balik keja tu, kan????

Yelah, sumer org nak balik tuk buka posa. Klau tak, tak hingat langsung nak balik.....

So far, alhamdulillah my journey balik keja very smooth.

But, ari Wed ari tuh, kuar jer dr Kemuning exit nengok kat the other side hala ke KL/Subang punyelah jammed giler..... my fren said start fm Hicom exit till dah dekat kat toll plaza jammed tuh..... tak taulah apasal.....

Then, bila sampai kat Pkg, pun jammed jugak..... Kat Pkg nih klau jammed biasalah, mesti lori rosak or eksiden. But this time, lori rosak. Dah lah rosak pastuh almost halang lorong sebelah lagi lak tuh..... Berderet lori2 besar nak lalu takleh...... Entah camana lah......

Sian mika2 tuh......
Anyway, i arrive at home safely to buka posa with my lovely family as usual......


20090917

++ Cuti Raya ++


Yea... yea.... minggu depan nak raya !!

Oleh krn PH tuk raya sampai ari Tue, maka saya dgn rasminya akan bercuti selama seminggu....!!!!!

Yahoo.....

Tapi, bos saya tu, kan...... dia buat2 ilang ingatan lak saya cuti seminggu....

Asik lah dok tanya..... padahal yg sain cuti tuh, dia gak.....

"Salmiah, how long u cuti?"

Dalam ati - boring tul....

"Seminggu, bos..."

"Haa... seminggu?"

Cam lah klau saya ni takde keja kat opis tu tak jalan...... kan... kan... kan...


20090916

++ Lukisan Abang ++

Dah lama tak tengok lukisan abang, kan?

Sbb kekadang tuh dia lukis tak cun, tak pun ntah apa2 ntah....

But yg nih, ok....

Subjek nya spt biasa - haiwan...






20090915

++ 22nd Day ++

Ish... ish... ish.... hari ke-22 baru nak citer pasal masak tuk buka posa.....

Last Sat i manage to cook for my buka posa... tupun sbb mesin jahit meragam.

My anak2 gi bazar by themself naik beskal tiga orang - kakak, sya and abang. si kecik kena tahan kat umah menangis-nangis nak ikut abg ngan kakak nya.....

So, this is what they bought, ikut selera memasing....


Bubur tuh my aunty yg bagi....

And this is what i cook..... masak yg anak2 suka makan jer.....


Yee mee goreng


Itu jelah yg we all makan tuk buka posa. Plus air soya yg anak2 beli.....

Alhamdulillah.....




20090914

++ Memasak Untuk Hari Raya ++

Korang biasa tak memasak and hantar tuk jiran2 ke sedara mara?


Saya dah diajar sejak kecik lagi dgn adat nih.....


So, this year no exception.


Masak tuk hari raya tuh biasa lah kan..... tapi tuk makan sendiri atau nak jamu org yg dtg raya tuh nnt...

Tapi, saya akan memasak then akan hantar pd sedara ke jiran ke.... yg penting sekali tuk org tua, sementara org tua ada lagi, kan.....

So, ari sabtu ari tuh ada lah membeli sket barang2 kering......


Suhun, tauhu kering, kentang, bwg merah, bwg putih, cili kering....





Skang ni dah senang coz dah ada kacang yg takde kulit saya panggil kcg bogel....





Teringat dulu klau mak suh sangan kcg nih pastu kena buang kulit nya.... adusss...... mau lenguh tangan.... eiiii... bukan sket tau my mother klau masak...... those days.... skang dah jadi kenangan manis walaupun dulu sgt lah payau.....

Projek memasak nih akan bermula pd ari sabtu klau belum raya lah.....





20090913

++ Yang Baru.... ++

Alhamdulillah......

Me and hubby ada lah rezeki lebih sket bulan puasa nih...... rezeki anak2.....

Jadi, kami ada lah membeli sket tuk umah kami tuh.....

Suka tul anak2.....

Ini adalah meja rendah @ meja jepun.....




anak dara dua org tuh buat meja tulis diaorg sbb sambil buat homework leh tengok tv.
pastuh yg geramnye, si bujang kecik tuh pi dok atas meja.....
yg sorang nih mmg hiperaktif sket...... sabor jer lah....



20090912

++ Baju Tak Siap Jahit Lagi...!!!!! ++

Mesin jahit lak buat hal......

Uwaaa...... camne nih?????

Dah planning cantekkkkk nyer tuk hari raya nih.......

Any suggestion?

Beli mesin baru?

Beli jer baju siap?

Ataupun......

Raya jer ngan baju taun lepas.....?

Uwaaaaaaa..............

20090911

++ Sahur Orang Bujang ++

Sesaja tanya kat my fren yg bujang2 tuh......

"Korang klau sahur masak ke?"

"Kitaorg tetiap ari masak, kak..."

"Uiihhh... bagusnya. Calon suami mithali"

"Hehehe...."

"Masak makanan apa?"

"Makanan amendenye, kak...."

"Laaa.... tadi kata masak.... ????"

"Mmg lah masak, kak. Tapi kitaorg just masak air jer..... Sahur dgn secawan air panas jer, cukuplah..... org bujang....."

"Laaa... mati2 lah akk ingat korang rajin nor masak makanan. Rupanya masak air jer..... hampeh tul lah korang nih...."

"Eh, masak lah jugak tu, kak....."

"Yelah, yelah..... "

Gitulah orang bujang, kannn...... Penat mendengor diaorg bercerita, rupanya tipah tertipu...... cittt..... cenggitu nyer org pun ada......

Tapi yg penting semangat utk bersahur dan berpuasa tu ada....... Alhamdulillah.......


20090910

++ Jemputan Kawin di Bulan Syawal ++


Ada sesapa mengenali sedari nih?

Iyaaaaa...... beliau akan melangsungkan majlis perkahwinan nya pd 4hb Oktober 2009.

Uiihh..... merangkap open house lah gitu, kot????

Tapi, open house yg nih kena hulur2 lah sket, kannnnn.....?????

TAHNIAH, IDA !!!!!!

Sampai gak jodohnya setelah sekian lama menanti kad jemputan tuh, akhirnya dapat jugak thru Facebook tagged jer lah kannn..... zaman canggih....

Anyway, tks ida, will attend klau di beri kelapangan.....

Insya-Allah......





20090909

++ Our 1st Submarine ++

Malaysia's 1st submarine has already arrive at Pkg last Wednesday....

ATM's proudly present their KD Tunku Abdul Rahman to the eye's of Malaysian people...


No wonder lah, last Wednesday morning bila nak pi keja tuh nampak 3-4 kelompok police trafik dok escort keta besor2 nih.....

Ingat apsal lah pepagi nih ada VIP gi kat port....

CONGRATULATIONS !!!!

Tapi, kapal tuh nak menyelam kat mana, ek?????? Must be rahsia lorrr......


++ Menu Buka Puasa ++

Saya nie semenjak posa nih, cam tak pernah masak jer kan, time buka tuh?

Mmg betul pun.....

Mau nya dak, balik keja sampai umah dah dekat pkl 7, apa lah yg ku masakkan 15-20 minit tu? Masak air jer sempat......

Lucky of me coz my hubby x byk kerenah.

Lagipun bln puasa nie dia kena amik anak balik sekolah ptg, so, straight gi bazar Ramadhan beli juadah.

Tapi, juadah tu pun more to anak2 nyer selera rather ibu ngan abahnya nyer selera...... maklumlah org tua, kannnn........

Meantime, my eldest daughter, balik sekolah agama ptg, dia pun akan pass by bazar Ramadhan, dia naik beskal, so, bekalkan duit tuk dia beli apa yg dia nak.....

Settle keja ibu dia......



20090908

++ Geramnye..... ++

Ya Rabbi..... bersawang lagi blog gue nih......

Actually, ari tuh dah bersemangat nak meng-update utk weekend, maklumlah cuti panjang kan....

Tapi, bila on komputer kat umah, ada lak sket bengong.....

Frust tul!!!!!

Sudahnya, ku tinggalkan komputer tuh dgn hati yg geram sesangat, rasa nak hempas jer...... huiihhh.... tak sedor diri, komputer hubby tuh...... numpang jer....

Nampak gaya nye kenalah guna komputer opis cam nih.....

Pinjam ye boss..... buat cam hak milik sendiri......



20090904

++ Untuk Renungan ++

I received one e-mail fm a fren.

Citernya cenggini.....

Ada seorg anak yg mengikut bapanya ke perkuburan.

Dgn perasaan pelik dan ingin tahu, si anak bertanya kpd bapanya.

"Ayah, klau kita dah mati, kita akan di seksa kan klau buat jahat?"

"Iye, nak"

"Berapa lama seksaan tu, ayah?"

"Sehingga hari kiamat lah"

Jawapan itu membuat si anak terdiam dan berfikir.....

Klau kita mati hari ni dan kiamat esok, maka sekejap sajalah seksaan kubur tu tapi hari pembalasan itu lain citer lah plak....

Tapi bagaimana pula klau kita mati hari ni dan kiamat terjadi lagi 100 thn? 1000 thn?

Lama tuuuuu.....

Jadi, klau nak selesa selama 1000 tahun tu, BERAMAL lah yea......

++ 10th Day ++

Every year without fail we will buka puasa at Chicken Rice Shop ever since it open nearby our place....

This year no exception.

It was my hubby faveret place.

He loved the nasi ayam.... and kerabu mango...

Me and anak2 order wantan mee and also nasi ayam...

My childrens love the pai tee tapi isi dalam sumer tuang kuar, ibu ngan abah yg kena makan.... bertuah nyer anak....

20090903

++ Opppss... Tak Sengaja !!! ++

Apahal lak nih?

Nak bagitau satu citer kat korang nih....

Citer yg membuat bos bengang....

Alkisah nya, last Tue masa nak balik tuh, bos lom balik lagi....

So, after put all the correspondences kat atas meja bos, keluar dr bilik dia terus jer kunci lah... as usual yg i do if he's not around....

My sales manager is still around, so, dia tunggu lah bos balik opis.

Dgn senang atinya terus lah balik, zooommmmm......

On d way tengah kusyuk memandu, tetiba henpon bunyi....

Ringtone tuh mesti bos...

Apahal lak bos aku nih?

"Yes bos"

"Salmiah, you lock my room is it?"

"Yes, why?" musykil lah tuh.....

"Did you know that i left all my office and house key inside the room and i didn't bring the room key along?"

"HAAAAA !!!!?????"

Sib baik lah tak kena pecat....

And lucky of me coz my bos tuh McGyver sket orangnya...

The next day datang opis, dgn muka seposen nya tanya kat bos...

"How is it yesterday, bos?"

"Haiiyaa... lucky i can open...."

Fuhhh.... lega rasanya....

Hah, buat le lagi......

++ 9th Day ++

Anak2 dah sibuk tanya bila nak beli baju raya...

So, alang2 nak gi soping, we all buka lah kat luar.

Sampai jer kat Jusco Bkt Raja tu terus gi booked tempat kat Secret's.

Pastuh gi soping ler kejap.

Pening gak kepala mencari baju anak2....

Sorang nak cenggini, sorang nak cenggitu.....

Dah pandai memilih dah anak2 nih.... even si kecik tu pun dah terer dahhh.....

Sementara boleh layan, kita layannnnn kan jer lah.

Tau napa kami buka kat Secret's tuh?

Coz sambil makan anak2 gi lari2 main game. Jenuh ibunya membebel, tak di pedulikan pun....

Abis makan, sambung soping lagi....

Ada org menari lah..... Mari kita layan jappp.....






Mission accomplish.......