20100226

++ Raya Kat Umah Boss ++

Last Tue, as usual we will go to boss house - hari raya marrr....

Spt biasa, dah pesan kat my hubby pi amik anak2 balik sekolah.

Gi umah bos, buat mcm umah sendiri.  Makan kuih segala bagai, minum, tengok tv.  Lepak2 kat sofa dia yg mahal tuh...

Pastuh, ntah camana, tetiba teringat nak kol my hubby.

Kekonon nak tanya pasal my youngest son.  Actually dia x berapa sihat, tuh yg nak tanya khabar lah..

Kol punye kol punye kol, tak angkat2...

Try Friend Finder, cannot be locate....

HAH !!!!????

Alahaiiii... apsal nih?

Mulalah cuak, gabra... kanciung....

Tepat jam 7.30 ptg, bos ajak gi makan kat luar...

Dgn muka sedihnya bagitau kat bos takleh nak join.

Apsal?

I call my hubby, he didnt pick up....

Hes working maybe... or atas motor...

No lah, i call him so many time still didnt pick up.  Never mind lah bos.  U all just proceed ang enjoy yr dinner lah...

Ok...

Terus jer start enjin keta, fuuhhhhh.... cam F1 jer rasanya....

On d way tuh, still kol jugak.  X angkat jugak....  alaaaa.... manalah nih...

Lagi 500 mtr nak sampai kat umah, tipon bunyik.... MY HUBBY !!!!!!

Waaa..... apsal ibu tipon x angkat????

By the time i tengah chat ngan dia, dah sampai kat umah pun....

Nak tau napa dia x angkat tipon?

Dia ngan anak2 nya tengah mengecat umah.  Tengah excited memasing sampaikan petang balik keja, balik sekolah pun masih sempat mengecat.....

Geramnyaa..... buat risau jer.... sudahnya x dapatlah makan dinner boss belanja....



20100225

++ Hari Permuafakatan ++

Ceh... ceh... tajuk... gempak gitu....

Eh, tapi mmg tau... betul lah tu...

Last Sat, my eldest daughter yg std 6 tuh ada seminar - some sort laaa....

Hari Permuafakatan Ibubapa utk murid2 tahun 6.


Ada ceramah motivasi.

Ibubapa di beritahu ttg skop kertas peperiksaan - format dan cara menjawab kertas peperiksaan.  Cam ibubapa plak yg nak periksa, kannnn????

Tapi bagus jugak sbb kot ajar kat anak2 jer, diaorg pun bukannya faham sgt punnnn...

Pastuh motivator tu ckp pasal pemakanan.....

Haaaa.... ada gak ibubapa yg kena tempias nya pasal pemakanan nih.... termasuklah yg menulis nih kannn.... takpe, takpe... its for the sake of anak2 gak...

Result nak bagus giler2, tp pemakanan hampeh....

Huuiiihhh.... dekat pkl 1 jugak le habisnye..... kepanasan akk....

Adik2nya yg sekolah agama ari tuh, suruh abahnya gi amik.... terpaksa....




20100224

++ Lu Pikirlah Sendiri ++

Gi jalan2 masa 1st day CNY.

Dah namanya 1st day, maka byk lah kedai yg tutup.

Even kat shopping complex pun byk kedai yg tutup. 

Tapi dah terlanjur sampai kat JJ BR tuh, maka abahnya mengajak gi tengok wayang.

My eldest daughter ajak tengok dua hati satu jiwa, tapi takde.

So, sudahnya tengok lah lu pikirlah sendiri.

Oklah utk release tension.  Gelak2...

My anak bujang nyer konsep.  Klau tengok wayang mesti ada popcorn....

Abis tengok wayang, shopping complex pun dah tutup daaa...

Haaa... gi parking kena jalan kaki..... kahkahkah...

Sesekali menghabiskan masa ngan anak2....



20100223

++ Stamps Collection ++

Bukannya setem pos tu...

Ini haaa... setem dr hypermarket Giant.

Punyalah bershopping sakan kat Giant, dah byk pun setem nya.

Dah tampal dah kat kotak2 dia nih...


Ada 134 kpg.  Nak tukar yg mana satu, ek?




Alang2 dah ada setem tuh, tukar kan lah... drp membazir.... alah... bayar sket jer...  Setem tu dpt pun sbb bershopping kat situ.  Bukannya sesajer nak kumpul setem.


20100222

++ Memanjakan Diri ++

Last Fri - sebelum CNY - bos bagi 1/2 day.

Alang2 dpt half day, dptlah gi spa jap...

Memanjakan diri, gitu...

Buat facial ngan massage sket.

Kat mana?

Alaaa... kat tempat biasa....

Ingat lagi entry nih?  Aaaa... kat situlah....

Layanan nya bagus.  Tu yg dtg lagi...

Air halia dia sedappppp...... My feveret tuh.... rasa cam nak mintak sebotol jer...

Eh, cubalah gi.  Dijamin....

Byk menggunakan barangan AG2000.  Gamat basic..





20100221

++ Beli Cat ++

Hajat di hati tuh, kekononnya nak cat umah...

Semenjak berpindah 4 tahun yg lepas.  Di repeat kan.... 4 tahun dahhh....

Basic kaler jer - putih...

Dah abih tuh, cat sendiri.  Itu jer yg termampu nak di buat.... redha jer lah...

Anak2 dah sound 1-2 thn yg lepas.

Ibu ngan abah nyer asyik ler buat pekak jer.

Sudahnya alhamdulillah ada laaa sket rezeki, tuh yg beli cat cecepat tuh...

Kaler apa?

TUNGGUUU......

Anak2 dah excited.  Siap sorang satu beli berus.  Huiiihh.... ibunya pun nak lah satu gak... kekonon cam rajin nak nolong ler tu....

Bila raya, ibu? 

Emm... lambat lagi... puasa pun belum....

Ohhh... abis tuh kena cat sampai raya ke, ibu?

Iye....

Lamanya.....

Bebudak tengah excited, layan jer lah...



20100220

++ Mari Potong Kek ++

Oleh krn my two anak bujang menyambut besday nye at the same month, dedekat plak tuh, maka ibunya selalu wat 2 in 1 nyer celebration....

Tapi dek krn bizi, maka from one day to another asyik ler di postpone kan...

Anak bujang besar tuh dok ler mengingatkan ibunya pasal kek besday dia...

Si kecik tuh pun dah pandai....  payah jugak nak menjawabnya....

Makanya, ari Mon tuh gi lah jugak membeli kek besday mika..

2nd day raya, jenuh jugak nak mencari kedai kek yg dah bukak...

Haaaa.... sib baik ada satu tersesat dah bukak.

Tapau ler dua bijik kek.  Sorang satu yg 1/2 kg nyer....  Tak yah besau2, nnt tak abiss...

Sorang gambau ultraman (Ammar), sorang gambau Ben 10 (Harris).



Tetiba, teringat lak my late eldest sister nyer anak bongsu besday dia on 19th.... haaa... ku tapaukan lagi sebijik....


Ambik ko, tiga bijik kek.  1/2 kg punnnn.... kok tiga dah 1 1/2 kg...

Sampai umah my moms terus potong, bagi kat org datang rewang...

Tak abis, ku persembahkan kpd org yg datang kenduri tahlil tuh...

Alhamdulillah..... abissss....



20100219

++ Weekend 15 Feb ++

Wahh... semalam baru gi melantak kat kenduri my aunty, ari Mon plak my moms wat kenduri....

Kenduri tahlil utk my late sister ari tuh.... 

Cenggitu lah klau time kenduri, mesti tak leh nak ber diet....  Melantak jer....

Ndak nye plak umah mak sendiri, kan....??

Kenduri start pas Asar....

Pas Zohor tuh sempat gak gi amik kuih koci.  Akk tempah kat kawan akk - Wan Ina Marlyza - dok kat KRU.  Huuiihhh..... sodap kuih koci dia.  Tapi.... nenek dia lah yg buat, bukan dia.... Dia cuma nolong jer....

My mother buat nasi ambeng.... stail org Jawa.... abis tuh dah mmg org Jawa, kan....?  Bukan stail-stail lagi lah.... 

My niece nyer kenduri kawin telah di postpone kan ke bulan April...  entah tak ku tanya bunga telur dia ari tuh dah siap ke belum?  Hampeh nyer mak sedara.....

Alhamdulillah.... bersempena ngan kenduri tuh, my BIL wat fidyah sekali tuk my late sister....

Semoga roh kakak - SALMAH BINTI BAHMAN - tenang di sisi Nya.

AMINNNN.....




20100218

++ Weekend 14 Feb ++

I know.... i know.... its Valentines Day to all those in love...

I also in love marrr..... with all my heart to my beloved hubby and family...

But my Valentines Day is everyday not to be specialised in one day only....

Actually bukan nya nak citer pasal Valentines Day.

But what i did on that day.

Thought cuti 4 ari dapatlah merilekskan diri bersama keluarga, dpt balik kampung ke coz dah dua bulan x balik ever since school started... errr... to exact actually ever since Dec....

Lucky thing my MIL lom pindah laie.... klau tak.... emmmm... mmg ler menantu mithali gamaknya...

Entahlah bila ler MIL akk nih nak pindah..... dah naik berhabuk langsir yg ku jahitkan tuh...

Eh.. eh.. sebenornya nak citer.  Ari ahad tuh my aunty buat kenduri doa selamat coz umah baru dia dah siap...

Shes a single mother.  Ingat tak lagi pd my aunty nih yg dok ngan my granny?

Haaaa..... dialah....

Dia amik projek tuk single mother.  Ada tanah pusaka sket, dptlah buat umah....  Umah tuh so kiut....

Kebun bakang tuh lom ada umah lagi.... uuiihh... sonok sungguh.  Ala-ala dlm utan, gitu.... bessttt.....

Kenduri pas zohor, tp akk x sempat nak nunggu coz ingatkan nak balik kampung, tp rupa-rupanya my MIL takdak.... so... tak jadiklah....

Sian my aunty.... tp takpelah, akk dah dtg dr pagi nolong....



20100213

++ Another 5 ++

Ingat lagi tak kat entry nih?

Aaaa... entry itu adalah berdated 7 November 2009.

Last week i.e. 8 February 2010, the same kucing - si Comel telah selamat melahirkan LAGI !!!!

Astaga.... cepat nye lah ko buat anak, Comel wey.....

Pastuh yg ini ramailah plak.  Lima ekor....

Sekor tuh itam - sebijik cam yg mati dulu, sekor putih, lagi tiga ekor itam belang putih.

Rasanya cam jantan (bapak) yg sama jer....

Kali nih, akk x benarkan langsung dia stay lelama kat dlm umah sebelum banak ari tuh...

Uiiihhh... cukuplah sekali tu jer...

La nih, letak kan bakul tuh tepi pintu dapur.... Tapi takde kena hujan lah, coz dah cover cantekkkk punye....




20100212

++ Layakkah Kita? ++

Kata seorang teman

......lebih gembira menyambut 1 Januari daripada 1 Muharram !

......lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 Rabiulawal !

......lebih membesarkan hari Sabtu dan Ahad daripada hari Jumaat !

......lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar Azan !

......lebih suka lepak, tidur, tengok TV..dll daripada Solat dan mengaji !

......lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama nabi-nabi Allah !

......lebih suka menyebut hello! dan hi! daripada Assalamualaikum !

......lebih suka menyanyi dangdut, rap, hip-hop...dll daripada berwirid atau bertahmid !

.......lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita sendiri !

......lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku-buku agama !

......lebih suka ke konsert, karaoke daripada ke ceramah agama !

......lebih suka memaki, mengumpat orang daripada memuji mereka !

......lebih suka mencarut , @#!*@!! daripada menyebut MasyaAllah !

......lebih suka kemungkaran daripada membuat kebaikan !

......lebih bangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dengan keimanan kita !

......lebih cintakan dunia daripada urusan akhirat !



TETAPI bila ditanya arah tujuan kita, kita pasti akan jawab bahawa...



KITA SEBENARNYA......lebih suka menuju ke Syurga daripada ke Neraka !



Layakkah kita dengan Syurga milik Allah???



Renung-renungkan......




20100211

++ Mampukah Saya? ++

Setelah dua kematian yg dilalui dlm keluarga dgn kisah yg sama, saya sering diasak dgn soalan yg sama dr teman2...

"Engkau pegilah check...  Pikirkan anak2...."

Mmg saya memikirkan anak2.... tetapi mampukah saya menerima dugaan sebegitu jika minda saya tidak sekuat yg di inginkan????

Fizikal kita mungkin nampak sihat dan kuat, tetapi saya lebih memikirkan minda saya....

Frankly speaking, sememang nya saya belum bersedia utk apa2 pun keputusan yg bakal di terima jika saya pergi buat ujian....

Pd saya, biarlah ianya dtg sbg ujian yg sememangnya tdk dijangka....

TAPI.... bila difikirkan semula, mungkin jika ianya ada di dlm diri saya, siapa tahu ianya masih di peringkat awal dan boleh disingkirkan?

Entahlah..... segala nya masih bermain di fikiran saya.

Saya masih memikirkan pro dan kontra nya....

Saya masih menceriakan hidup saya dgn semangat yg diberikan oleh mrk2 disekeliling saya, yg menyayangi saya dan mengambil berat ttg saya....

TERIMA KASIH buat teman2 yg mendoakan arwah kakak2 saya, yg memberikan kata semangat buat saya.....

Anda semua adalah yg terbaik dlm hidup saya....  LOVE U ALL !!!!!!



20100210

++ SELAMAT HARI LAHIR ++

Yang ke-7 buat anak ketiga ku - ADAM HARRIS.

Dilahirkan pada 10 Feb 2006 tepat pada jam 7.16 pagi di GH Klang dgn berat 3.6kg setelah terlewat 5 hari dr due date.

Melihat kpd baby tuh, mmg saya x percaya dia dilahirkan dgn berat sebegitu....  Tak begitu besar ttp dia panjang (tinggi).  Hinggakan S/N yg nak mandikan baby pepagi kat spital pun komplen, anak sapalah yg panjang sgt nih....  Sbb sinki x muat nak masukkan dia....

Kelahirannya adalah amat dinantikan oleh kami berdua krn dia adalah anak lelaki sulung.

Melahirkan nya adalah yg paling senang sekali buat diri saya.

Kesakitan yg saya alami, saya masih boleh bertahan tanpa keluhan.

Mungkin krn itulah dia menjadi anak yg penyabar sekali.... alhamdulillah....

Dengan maksud namanya YANG MELINDUNGI, semoga kelak dia menjadi anak lelaki yg soleh, yg boleh melindungi ibubapa, saudara perempuan dan lelakinya, juga kelak keluarganya sendiri dgn penuh keimanan dan ketakwaan.....  AMINNNN....



20100209

++ Annual Dinner ++

Can you believe i did not bring my camera to the dinner????

Sbb nak kejar masa punye pasal takut lambat, habis kamera ku tinggalkan.....

Sampai jer ingatkan organizer dah lambat.  Fuhhh... sib baik org ke-3 yg sampai.  My co-organizer dah ada....

Ingatkan nak start lam kul 7 ker 7.15 gitu.  Rupa-rupanya ada VIP yg lambat.  So, terpaksalah tunggu....

Lebih kurang kul 8 baru leh mula....

Sumer dah kebuluran...

This year kitaorg wat buffet style.  Habih jer m.c bagi ucapan, sumer pun serbu bagai tak hingat....

Oleh krn masa dah lambat, gitu.... maka terus ler main game, cabut lucky draw....

Main game, cabut lucky draw lagi.... pastuh take a break coz organizer dah kehausan...

Kekonon nak makan, tp dek krn penat, bedal air jer....

Bestnya coz dpt lucky draw no.3 - Sony Ericsson handphone.... berbaloi jadik organizer....

Sampai umah dlm kul 11.30 mlm, anak2 sumer lom tido.  Menunggu ibu ngan abahnya balik bawak hadiah apa....

Boss just complain yg mknan takdak nama.  So, sumer kena bukak katup bekas tuh nak nengok apa kat dlm....  Lain2 - OK !!!!!!

Yes.... yes... yes...



20100205

++ SELAMAT HARI LAHIR ++

Buat anak ke-4 ku QAYYIM AMMAR (pemimpin yg kuat iman).

Dia dilahirkan pada 1.43 petang, Ahad.

Adalah satu-satunya anak yg dilahirkan awal lima hari dr due date nya - 10 Februari.

Bukan krn dah sakit ttp krn sehari sebelum bersalin - hari Sabtu - dia dah kurang gerak di dlm perut.

Pegi check, doktor kata klau nak bersalin dah boleh.

So, the next day early in d morning dah gi klinik coz nak kena pecahkan air ketuban.

Uiihh.... lama gak nak tunggu rasa nak bersalin tuh... jenuh hubby tunggu kat sebelah katil, sampai naik mengantuk...

Lucky of me sbb my instinct yg dia kurang gerak tuh adalah betul dan keputusan utk bersalin cepat adalah tepat.  Ini krn menurut doktor, tali pusat dah terbelit di leher nya....

Alhamdulillah.... dia dilahirkan dgn berat 3.4kg kurang 2kg dr abangnya....  But i'm sure klau dia overdue cam abg ngan kakaknya, sure berat dia akan lebih lagi....

Semoga kelak menjadi anak yg soleh dan taat kpd kedua orang tua, agama, bangsa dan negara.  Semoga menjadi manusia yg berjaya di dunia dan akhirat.