20130228

++ Lelong! Lelong! ++

This is sticky post entry


Ada sesapa berminat dengan diskaun 50%?

Ada sesapa yang nak kelihatan cantik?

Hehehe.... meh klik sini....





20130225

++ Kenangan Bersama Arwah Jejai ++

Akk personally jumpa dia tahun 2010.

Masa tu nak mintak tolong dia buat advertorial blog Premium Beautiful akk.

So, jumpa dia kat kedai mamak dekat ngan ofis hubby. Akk terlambat sampai, mintak ler tolong hubby suh jumpa dia dulu, borak-borak.

After dah diskas segala bagai, dia bagitau yg blog akk tu mcm tak berapa cun sgt. So, dia bagi suggestion suh cantikkan dulu blog baru dia leh promo. 

Alahaiiii... part tu mmg payah. Akk ni dahlah kelabu asap pasal IT nih. Makanya, dgn segala effort dia sendiri menolong akk mencantikkan blog tu tanpa babitkan soal $$$$.

Dah inilah rupa paras blog tuh.... Mmg marbeles di mata akk. All purple (peberet kaler akk) yg amatlah sweetnya.

Akk skrg nih mmg dah tak aktif dgn Premium Beautiful, so rasanya mcm nak tutup terus. Tapi, bila mengenangkan susah payah beliau me'make-up' kan blog akk tuh, rasa sayang plak. Dlm kepala akk, sedangkan akk hanya sekali berjumpa dan terhutang budi di alam maya, apatah lagi pada rakan2 blogger lain yg benar2 rapat dgn beliau. Isteri dan anak-anak, bagaimana perasaan mereka skrg, keadaan mrk yg sedang menyesuaikan diri.... Harap mrk tabah...

Al-fatihah buat Jejai... semoga rohnya tenang disana dgn iringan doa mrk yg menyayangi nya selama ini....








20130224

++ Mesyuarat PIBG ++

SMKPM @ MGS Klang.

For the 1st time in my life, akk gi mesyuarat PIBG. Boleh caya tak? Anak 4 org sekolah sudah, kakak pun dah 9 tahun masuk sekolah, barulah ni ibunya gi mesyuarat...













20130222

++ Tertib Susunan Wali ++

Ketiadaan wali dlm perkahwinan boleh menyebabkan nikah itu menjadi tidak sah, fasid atau batal.

Mengikut tertib wali, bapa hendaklah menjadi wali bagi semua perkahwinan anaknya.  Dan jika bapa tidak ada krn meninggal dunia maka hak wali berpindah kpd datuk pengantin perempuan itu.

Dan jika datuk juga meninggal dunia maka hak wali itu berpindah kepada saudara lelaki seibu sebapa kpd pengantin perempuan dan begitulah bidang kuasa wali mengikut tertib susunannya.

Tertib susunan wali sepenuhnya ialah

1.  bapa

2.  datuk

3.  saudara lelaki seibu sebapa

4.  anak lelaki drp saudara lelaki seibu sebapa (anak saudara)

5.  anak lelaki drp saudara lelaki sebapa (anak saudara)

6.  saudara lelaki seibu sebapa bagi bapa (bapa saudara)

7.  saudara lelaki sebapa bagi bapa (bapa saudara)

8.  anak lelaki bagi saudara lelaki seibu sebapa bagi bapa (sepupu)

9.  anak lelaki bagi saudara lelaki sebapa bagi bapa (sepupu)

Sekiranya pengantin perempuan langsung tidak mempunyai wali, wali hilang atau ghaib atau jika wali aqrab enggan mewalikan pernikahan tanpa alasan yang dibenarkan oleh syarak, maka dia akan dinikahkan secara wali hakim.

Dlm keadaan wali yg dinyatakan di atas masih hidup dan cukup syarat sbg wali seperti beragama Islam, baligh, berakal, adil dan merdeka, maka melakukan akad pernikahan dgn menyembunyikan wali berkenaan atau melangkaui tertib susunan wali itu boleh menjadikan perkahwinan itu tidak sah.

Malah, jika perkahwinan itu dilangsungkan menggunakan wali abad, yakni wali yang jauh perhubungannya dgn pengantin perempuan mengikut susunan wali sedangkan wali aqrab iaitu wali yg paling dekat hubungannya dgn pengantin perempuan mengikut susunan wali masih ada, maka perkahwinan itu juga boleh jadi tidak sah.


Kredit - Harian Metro
Oleh Musa Awang - Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)








20130220

++ CNY Celebration ++

19 Februari 2013 @ PDZ




masa ni dua ekor singa tu tengah kopek limau
ngan makan salad (carik angpau)


with fleet director (just promoted)


with GM


with group CEO


dah abis makan, bersepah ofis


kekayaan








++ Phnom Penh Souvenir ++

Office outing this year gi Phnom Penh, 8-12 Februari.

So, oleh krn anak sedara nak kawin nyer pasal, makciknya berkorban ler tak dpt gi walaupun aritu dgn semangat yg berkobar-kobar dah renew pasport...

Tapi, akk saaaaayanggggg dgn kollig akk lah.... Sorang satu bagi souvenir utk akk dan mrk2 yg x dpt pi so, jgn perasan ko sorang jer dpt ekkk... huhuhu....






key chain, book mark, nail clipper.
my superior bagi purse... d one n only.


postcard gambar angkor wat









20130212

++ Makan Besar ++

Setelah tiga hari tiga malam semua pak sedara, mak sedara, sepupu, sumer berhempas pulas bersengkang mata, maka mari kita menjamu selera...

Tapi ini adalah buah tangan dari pak aji dan mak ajah yea.... sbb masing2 menolong kannn... tak kiralah, yg tolong bekerja, yg tolong makan, yg tolong komplen, segalanya lahhh....








++ Birthday Celebration ++

Takdelah celebration sgt...

Cuma bahagikan kek utk anak-anak yg dtg...

Kredit buat Julaiha Tariman dari Yang Cantik Manis. Sanggup datang dua kali dari Sijangkang untuk menghantar cup cake birthday dan kek kahwin pd ari Sabtu petang dan Ahad pagi.


Qayyim Ammar 7 tahun

Adam Harris 10 tahun

Nurin Wafa 1 tahun










++ 10 Februari 2013 ++

Selesai sudah majlis perkahwinan anak sedaraku - Norziana dan juga suami, Kholil.

Alhamdulillah.... migraine ku menjenguk acah-acah jer. Takde teruk sgt....

Gambar yg akk amik tak byk sgt... Maklumlah, kekonon bizi... huhuhu...

tengah sibuk pack doorgift

doorgift department

Selamat Pengantin Baru
Ziana dan Kholil
Nak tempah? Sila klik sini

pintu gerbang yg disediakan oleh mak andam


disponsor oleh pak sedara pengantin
Baharudin & Family

pengantin sedang bersiap









20130207

++ Hasil Kerja Anak-anak ++

Buatan tangan Sya untuk subjek KH nya....





Lukisan dari abang....



Yg ini gambar dr cikgu, abang cuma kaler jer. Abang kata cikgu dah booked dia utk pertandingan mewarna. ??????








20130206

++ Al-Fatihah Buat Nendaku ++


Puan Hajjah Tomirah - perginya pada hari Selasa 5 Februari 2013 pada usia 90 tahun.

Sudah beberapa tahun yg lepas tinggal dgn anak perempuannya di Klang. Ingatannya sudah tidak berapa bagus.....

Sebelumnya dia tinggal di Muar, Johor.

Nenek.... semoga nenek ditempatkan di kalangan orang yg beriman...

Al-Fatihah...











20130201

++ Februari Adalah Birthday Month ++

Birthday Month?

Utk 3 org anak2 tersayang.

Adam Harris - 10 Februari 2003

Qayyim Ammar - 5 Februari 2006

Nurin Wafa - 14 Februari 2012  waaaa... dah nak setahun anak dara kecik nih....

Maka, perlukah kek tiga tingkat? Large utk abang, medium utk ammar, small utk wafa.

Hurrmmmm....

10 Feb - raya cina TAPI yg paling penting anak sedaraku nak kawin. That occasion is above all.

Oleh krn itu, ibunya telah membizikan dirinya utk membuat satu party party ler sgt... utk ketiga-tiga bujang dan dara...

Dlm pada sibuk mengorder kek pengantin aritu, tetiba teringat ler nak order utk anak2 jugak.

Order lah cup cake. Nnt akk amik gambar nya yek....

Rancang nak buat Sabtu malam sbb malam tu pengantin kata dia takde apa2 aturcara. Yelah, kitakan menumpang majlis org, kenalah tau aturcara majlis jugak kan....

InsyaALLAH jugak nak buat akikah utk Wafa. Pastu dagingnya kita sedekah utk hidangan tetamu. Pasti sodap masakan abg sepupuku yg terer masak nasi beriani gam. Maklumlah, pak aji org Johor....