20110823

++ Masak Juadah Iftar ++

Eh, eh, dah tinggal lagi seminggu jer nak tinggalkan Ramadhan Al-Mubarak.

Tapi, hapdet utk bulan posa cuma berapa kerat jer, kan?

Alaaaa.... this year akk mmg malas tahap gaban.  Entahlah....

Tapi di celah2 kemalasan tu, ada juga kerajinan yg datang menjengah. huhuhu.....

Minggu kedua posa, ataupun lebih tepat lagi, hari ke-13 posa.

Akk adalah berniat utk buat pulut kuning sempena besday my hubby pada 11hb tu.

So, dgn gigihnya dari pagi akk telah bekerja keras utk menyiapkan juadah yg dah terancang dlm kepala otak nih....

Menunya pada hari ke-13 tu, hasil dari air tangan akk, adalah:- pulut kuning dgn kari kambing (hurrrmmm.... sodapppppp), nasi tomato, ayam masak merah, acar timun.

Kami berbuka di rumah MIL.  Sonok tengok adik2 ipar akk menghabiskan juadah.  Itu yg sonok gi umah my MIL nih.  Adik2 iparku sumer pun sonok makan kakak ipar dia masak.  Tak byk komplen cam abang dia jugak. hihihi.....

Then, the next day kekonon dah penat ler memasak semalam, malas ler nak masak. Sian pulak kat anak2.... So, akk buat mee hoon goreng, french toast, pastu roti kering keras tu direndam dlm santan (korang pernah buat tak?)

Hari Nuzul Quran, akk masak nasi ayam ngan buat karipap sardin (peberet anak2).  Yg sadisnya pulak, mak ajah hantar juadah petang tu..... jeng... jeng... jeng.... nasi ayam jugak!!!! Hamik ko, perabih sumer nasi ayam tu.....

Last Sat, mengidam lak.... cehhhh... mengidam konon..... teringin nak gi bazar ramadhan.  Maklumlah, tak pernah gi lagi tahun ni.  Ajak ler hubby ke bazar ramadhan kat simpang 4 tu.  Huh, habis punah sumer list yg dlm kepala.  Ikut list mata jer....  Udahnya, bagai nak termuntah makan....

Sun, akk adalah sakit ati ngan kucing kat umah tu.  Abis ikan akk lapan ekor di bahamnya.  Hilang ide akk nak masak sahur..... cisss... bedebah....  Tapi, dlm pada sakit hati tu, sempat lah jugak memasak nasi lemak, sambal sotong, pulut cicah serawa durian.

Hurrrmmmm.... sabtu ni besday kakak.  Nak masak apa yea?







No comments: