20090610

++ Diet ++

DIET CARA RASULULLAH saw

Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2.

* Jangan makan SUSU + DAGING
* Jangan makan DAGING + IKAN
* Jangan makan IKAN + SUSU
* Jangan makan AYAM + SUSU
* Jangan makan IKAN + TELUR
* Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
* Jangan makan SUSU + CUKA
* Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
* Jangan makan buah SELEPAS makan nasi, sebaliknya makan buah terlebih dahulu, baru makan nasi
* Tidur 1 jam selepas makan tengahari
* Jangan sesekali TINGGALKAN MAKAN MALAM . Sesiapa yg tinggal makan malam maka dia AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA

Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... cubalaa...... Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di khuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

> Mandi pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.

> Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

> Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

> Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

Wassalam... Sama2lah kita mengamalkannya. ...... WallahuA'lam

No comments: