20090603

++ Anak Enggan Ke Sekolah ++

Seperti yang saya baca dlm sebuah akhbar.

Antara kemungkinan anak enggan ke sekolah :-

= Masalah dgn kanak2 lain spt diejek atau dipulau

= Masalah dgn guru

= Ancaman kecederaan fizikal drp pembuli

= Malu atau takut setelah diejek atau dibuli

= Masalah dlm pembelajaran

= Masalah pergaulan spt kemahiran bersosial dan rasa rendah diri

= Konflik keluarga

= Masalah psikiatri spt kemurungan

Sebagai ibubapa, mmg kita kadang2 lost word dlm memujuk anak2 yg tak nak ke sekolah nie. Anak2 saya pun kadang2 susah gak. Most of the time coz diaorg mengantuk atau x siap kerja sekolah.

Kita kenalah ambik tahu kenapa diorg tu taknak ke sekolah. Kena motivate diaorg, pastu kena tanya slowly apa sebenarnya terjadi. Kadang2 klau bukan dgn kawan2, maybe dgn cikgu. Ataupun mungkin dgn org di luar sekolah.

Kerja sekolah tu, almost every night kena cakap dgn diaorg suruh siapkan, kalau tidak ke tv lah matanya....... And then dinner jgnlah bagi lewat pd anak2. Nnt mknan tak hadam lagi, they all dah ngantuk.

Anyway, sumer tu adalah ujian bagi kita. Sebagai amanah yg Allah berikan pd kita utk menjaga dan mendidik nya, kita kenalah laksanakan tugasan tu dgn sebaiknya.

No comments: