20100309

++ HAPPY BIRTHDAY !!! ++

To my 2nd daughter - Fakriathul Syasya ......

Dia di lahirkan pd 8 Mar 2001 tepat pd pukul 4.26 ptg.  Itupun setelah 8 jam di wad bersalin.

Melahirkan dia adalah yg paling byk dugaaanya.

Start dr bulan ke-6 check-up sampailah last minute nak bersalin, semuanya check-up di GH.  Semata-mata krn dia breech... errkkk... songsang - kepala kat atas....

Lagi sebulan nak bersalin, akk admit ke GH sbb specialist kata dia boleh pusing baby ke kedudukan yg sebetulnya.... means kepala kat bawah.  Sempat lah merasa satu mlm kat wad.  Pusing bukan setakat pusing gitu-gitu jer yea....  Sakitnya... hanya Allah dan akk jer yg tahu...  Ada sorang S/N tuh baik sungguh dok pegang genggam tangan akk.... huuiiihhh..... mmg betul nyer genggam lah.  Mesti pastuh dia mc coz tangan dia sakit akk dok genggam sekuat ati.... sian S/N tuh....

Alhamdulillah, dr ari tuh sampailah ke hari nak bersalin, dia berada di posisi yg sebetulnya.....

Pastuh, dia adalah satu-satunya anak yg overdue seminggu ngammm..... expected 1/3, keluar 8/3.

Day before bersalin, i.e 7/3, gi check-up kat klinik desa, misi marah coz dia kata akk dah leaking.  Akk tak tau, dok ceghita kat misi dgn penuh perasaan, sudahnya kena marah.  "Pasnih awak terus gi sepital.  Jgn singgah mana2.  Saya akan kol sepital utk pastikan awak sampai kat sana."  Aduhaiii....

Tak sakit, kena gi spital.  Boring betullah.

Sampai kat GH, dah register sumer bagai, masuk wad.  Ingatkan nak mandi, specialist panggil nak masuk ubat.  Dah masuk ubat, specialist tu pesan kena baring selama 1 jam.  Dgn baiknya akk mematuhi arahan.  Dah dekat2 nak sejam, dah mula rasa sakitttt......

Next morning, masuk kat wad bersalin tuh dr 7.30 pagi sampai ke Asar baru bersalin.  Itupun akk force diri akk utk push...  Sbb takutttt..... Dr. dah prepare utk buat forceps.....  Tak sanggup... tu yg push apa tenaga yg ada utk keluarkan kepala jer.... pastuh dah x sanggup lagi....  nasib baik Dr. leh pull....  Terusss baby naik wad dia kat atas....

Alhamdulillah, mungkin krn itu dia menjadi anak yg degil.  Krn dugaan melahirkan dia menjadikan dia seorg yg kuat semangat.  Uiiiihhhh.... garang tuh.... adik2 sumer takut ngan dia....

Fakriathul Syasya - Kemegahanku Yg Berseri-seri.... 

Jgn menanti senyumannya, krn sesungguhnya senyuman dia adalah teramat mahal....  Tapi bila dia tersenyum, u can see lesung pipit di kiri dan kanan pipinya..... so sweet.....

Semoga kedegilan dan semangatnya akan juga meninggikan lagi semangat saya utk mendidik anak2 menjadi umat manusia yg berguna..... Insya-ALLAH.....



No comments: