20090712

++ Setahun Berlalu ++




Ingat tak lagi bila saya katakan kenangan saya di bulan Rejab nie byk yg sedih?


Dan paling menyedihkan sekali ialah kehilangan kakak ke-2 saya, arwah Samsiah binti Bahman. Pada 8 Rejab 1429H, ataupun 12 Julai 2008 bersamaan hari Sabtu. Ianya adalah kehilangan pertama kami di dalam keluarga. Walaupun pernah kehilangan dua org atuk sebelum nie, tapi ini adalah kehilangan dlm adik beradik dan juga perginya seorg anak for my parents.


Tapi, pd kami itu adalah yg terbaik untuknya setelah hampir setahun setengah she's fighting for her lung's cancer.


Sebagai seorg guru, dia adalah seorg yg amat bertanggungjawab dlm segala aktiviti kami sekeluarga. Frankly speaking, it was a BIG loss to us...... Just imagine, before this if we hv any activity or function to be done amongst us, she will be the one who organise everything. Kami just amik instruction jer, tak yah crack our head to think about this and that..... Dia amat senang utk dibawa berbincang, that's y emak cukup terasa kehilangannya. She'll do everything that will pleased her parents. That's her....


She left behind five children - 3 boys and 2 girls. The eldest is 20 years and the youngest is 3 years old (last year).



Memori anak2 nya:-



1st - Zul Helmi (Ijul)

Selalunya during week days, dia akan take care his mother (siang ajelah coz mlm adik saya take over lak). Bcoz it was Sat, his second sister take care of her mother that day. Just imagine, he's at home, kat Bkt Kapar and her mother at GH Klang. Lucky thing, he can drive all the way to the hospital safely. Dua hari dia x makan. Almost a week he's mourning over the great loss, x peduli apa2 langsung yg terjadi kat sekeliling dia. Puas kami pujuk2, barulah dia ok....



2nd - Ira Faten Izzati (Faten)

Di ketika ibunya menghembuskan nafas yg terakhir, dia adalah org yg berada di sampingnya. Ketika itu, dia bwk ibunya utk ke bilik air. Semasa dlm bilik air tulah kakak saya sesak nafas.... Just imagine a few mth after that she's taking her PMR's......



3rd - Muhd Zul Mifdzhal (Ijal)

Dia juga berada di sisi ibunya di saat2 terakhir. But what make we really touched is, the next day masa org tengah sibuk2 utk pengkebumian ibunya, terdengar di telinga kami dia berbisik dgn kawan2 dan sepupu2nya...... 'Eh, korang tau tak, ari nie harijadi aku.....'



4th - Ira Faten Umairah (Maya)

Dia berada di hospital pd petang tu, tp bila my parents nak balik umah, ibunya suruh dia ikut balik. Actually dia x mahu ikut, tapi ibunya paksa gak coz dia belum mandi lagi...... Just imagine betapa terkilannya dia sbb di suruh ikut balik.....



5th - Muhd Zul Naqiuddin (Naqiu)

Ever since my sister admitted to the hospital, he's been taken care by my parents. So, that evening when we heading to the hospital, he's still sleeping. Adik saya bagitau, masa dpt tau kakak dah takde, dia tiba2 terkejut dan menangis.... Seolah2 mcm ada org kejut dia..... And then a day after pengkebumian kakak saya, sdg dia bermain2 kat depan umah, tiba2 dia menjerit kat sumer org, 'yeah, yeah, ibu balik.......' Betapa sebaknya kami......



Me - Saya and hubby yg membawa my parents to the hospital after receive phone call fm my bro in-law yg kakak is struggling due to sesak nafas.... Sepantas kilat my parents yg baru lepas solat Maghrib bersalin pakaian, begitu juga kami sefamili... When we already in front the hospital tengah tunggu traffic light turned green, there it goes..... panggilan tipon dr adik saya kat umah mengatakan yg my bro in-law just called.... Anak ke-4 nya yg ada bersama2 kami terus shouting "Ibu... ibu.... Maya sayang ibu....". Kak, semoga rohmu berada di tempat org2 beriman......




Amin..... Al-fatihah......


No comments: