20110306

++ (More) About Hijab ++

Ada sesapa pernah baca ttg entry akk pasal hijab. Sila klik sini...

Bukan nak menyentuh tentang hak berpakaian orang. Apatah lagi menghakimi mereka. Krn akk pun bukanlah orang yg perfect dlm berpakaian dan serba serbi... Siapalah akk, kannn.....

Dah baca entry tu?

Haaa.... lagi satu persoalan yg bermain-main di fikiran akk... Mmg akk musykil sungguh...

Ada tak kengkawan korang yg gi keja pakai hijab, tp kat luar, i mean after work, kalau berjumpa ker terjumpa ker, tudung dah takdak.

Berhijab ke tempat kerja semata-mata krn profesionalisme?

Apa motifnya?

Jika begitu, orang yg bertudung adalah org yg profesional? Alhamdulillah kalau diiktiraf begitu...

Tapi.... apa guna bertutup litup di ofis, tp di luar, org tetap juga nampak rambut tu, kan? Some more, siap kekadang tuh, pakai sleeve less takpun 3/4 pants...

Ada yg dah berkahwin, gi kerja bertudung, tp kuar ngan anak banak, jalan-jalan tudung dah hilang. Tak kisah pun kalau terserempak ngan ofismate sendiri, ofismate suami, kengkawan anak2...

Tapi, bila gi certain occasion, pandai pulak memakai tudung. Menjaga air muka suami katanya... Aiikkk... masa terserempak kat luar takde pulak fikir air muka ker maruah suami ker... Bila nak occasion boleh plak terfikir camtu? Finin.... finin...

Actually, mende ni adalah amat complicated utk di debatkan. Tepuk dada tanya iman....

Wallahua'lam....


P/S: Maaf jika entry ini adalah menyinggung mana-mana pihak yg membacanya. Akk meluahkan apa yang terbuku di hati ini.... Jika terlalu sensitif, entry ini akan di tarik balik... AsSalam....





No comments: