20100614

++ Abang Oh Abang ++

Pd satu malam, ibu sdg melipat kain baju sambil nonton tv.

Tetiba abg dtg dekat ibu...

"Ibu, nak tengok kaki..."

"Haaa? napa nak tengok kaki ibu?"

"Saja jer..."

"Kaki mana satu?"

"Tapak kaki"

Maka, ibu pun hulurlah kaki.... Tengok tapak kaki kiri, pastuh tapak kaki kanan.

Ibu tengok abang dgn penuh hairan. Full of question mark...

"Napa bang"

"Takde pape..."

Tetiba ibu terpandang kakak at one corner ngah tersenyum simpul.

"Napa kak?"

"Abang nak tengok syurga kat tapak kaki ibu..."

"Haaaaa?????"

"Yelah, kan syurga kat bawah tapak kaki ibu...."

Ya tuhan.... alangkah lurus nye anak bujang ku sorang tu.... He is really straight forward nyer org... really....

"Abang..... abang takkan nampak syurga kat bawah kaki ibu..."

"Kenapa?"

"Kalau abang betul2 nak tengok syurga... abang kena dengar cakap ibu, abang kena belajar pandai2, esok bila dah besar... jaga ibu ngan abah, abang anak lelaki sulung... tu pasal kakak pun panggil abang, 'abang'... kena jaga kakak 2 org, kena jaga adik, ingat solat, jgn jadi budak nakal.... barulah abang boleh nampak syurga tu.... "

Huh, panjang lebar ibu dia explain....

"Oooo....." "Abis, cakap ayah tak payah dengar?"

Huk aloh..... anak bujang ku....

"Cakap abah pun kena dengar jugak... Sbb balasan syurga tu klau abang dengar cakap ibu DAN abah. Bukan ibu jer..."

"Abis tu, kakak dgn ammar pun abang kena jaga?"

"Yelah, sblm kakak kawin klau ibu ngan abah dah takde, abang kena jaga kakak sbb abang nak kena jadi wali. Ammar, abang kena tengok biar jadi adik yg baik cam abang..."

"Ibu ngan abah gi mana?"

"Takde tu maksudnya ibu ngan abah dah meninggal dunia, dah mati lahhh...."

"Ohhhhh...... wali tu apa, bu?"

"Wali tu maksudnya, kalau kakak nak kawin esok, abang kena duduk sebelah tok kadi dengar, bagi izin, baru kakak boleh kawin......"

"Ohhhhh....."

Camtulah anak bujang akk.... ADAM HARRIS BIN FAKRI ANUAR.... dia mmg byk soalan dan persoalan.... kekadang tu hilang idea camne nak bagi dia faham... sbb lepas explain yg ini, akan kuar soalan yg itu.... explain yg itu, soalan yg lain akan timbul....

Korang as a parents sure ada situasi begini, kan?

Haa.... tu belum lagi anak dara tanya kat korang sok..... "Ibu, darah haid tu kuar dari mana, bu?" Apa korang nak jawab? Actually, im preparing for that question..... Hopefully takde lah soalan tu.... Huuiihhh... soalan stpm pun tak susah nak jawab, nak ooiiiii.....

So, to all parents..... be prepared to all the unexpected questions. Childrens nowdays is very the clever, you know...... Clever to create a question..... and to look for answer at their own way klau kita tak explain betul2 kat mika....






No comments: