20100424

++ Buat Passport ++

Nope.... not me! But my parents...

Eh, nak ke mana pak aji dgn mak ajah tuh?

Biasalah, kot dah namanya org tua, kannnnn..... Nak buat umrah ler.....

Alhamdulillah..... dpt jugak both of them gi umrah selepas 12 tahun balik dr haji.

They all gi haji masa akk tengah pregnant 1st baby..... dahhhh 12 thn anak dara tuh...

Rasa bersyukur sgttttt. Coz eventhough my father kerja gunting rambut sejak dr muda, x pernah keja ngan gomen and my mother housewife, mrk adalah hamba yg amaaaaatlah pandai berjimat demi masa depan mrk.

Ingat lagi..... dulu2 kan ada tabung ayam yg beso tuh.... haaa.... dgn tabung tu lah mrk menabung setiap hari.... pastuh dah register ngan tabung haji, menabung guna tabung haji nyer tabung. 50 sen tiap2 hari..... begitulah berjimatnya org tua akk.... Kekadang bila x cukup duit, terrrr paksalah pecahkan bontot tabung tuh, pastuh simen balik....

Kami adik beradik berjaya pun berkat doa kedua mrk yg sentiasa bersabar dgn segala dugaan yg dtg.... Imagine anak 10 org.... bermacam segala perangai yg perlu ditangani....

Bukannya apa, adalah sorang dua pakcik akk nih.... Sian sgt ngan mika.

Napa?

Yelah, anak2 ni kekadang kan, pantang tengok dan dengor org tua mika ada duit lebih sket.... asyiklah buat baik ada makna.... Kot yg keja gomen tuh, cukup umur dptlah duit pencen. Haaa... time tulah anak2 akan buat baik ngan makbapak nak kecek duit sket....

Kekadang dok heran diaorg nih takde ke hati dan perasaan. Dahlah makbapak tuh lom gi haji lagi, biorlah mrk merasa gi haji ngan duit titik peluh mrk.... Sudahnya dah x larat nak berjalan still lom gi haji lagiiiii....

Sebenornya nak bagitau, akk amik EL last Thu.

Sobabnya, last Wed my parents gi imigresen nak buat passport, tp tengah dok nak buat, tetiba komputer offline. Kesian sungguh org tua tuh....

Sudahnya kena dtg lagik on Thu. Terpaksalah akk bercuti..... yes! yes! dpt rest satu hari.... huahuahua... gitu ghupanya....

Sib baik settle on Thu. Apara imigresen, offline satu ari.......!!!!! Kesian mak bapak aku..... Sib baik gi ngan makcik akk....

Nak bagitau....... Korang klau dah keja, jgn dok perabih duit org tua jerrrrr..... Berilah mrk kesempatan utk menikmati segala hasil titik peluh mrk sejak dr muda. Dahlah masa kecik2 dulu korang dah perabih duit utk gi belajar, haa... dah tua dan bekerja pun still nak perabih duit mak bapak jugak? Jangannnnnn...... beringatlah. Korang pun ada anak2 jugak...... Ada paham? Sendiri mau pikirlah..... X paham? Renung-renungkanlah.......



No comments: