20100928

++ Cendawan Lingzhi ++

My SIL sambil2 tanam cendawan tiram kelabu, ada jugak dia menanam cendawan lingzhi.

Sapa pernah tengok jering, angkat tangannnn......

Haaa.... klau di renung, di belek, di telek, cendawan lingzhi tu cam ghupa jering pun ada..... Cuma dia besor jer, jering kecik....

Atasnya warna coklat gelap, bawahnya warna hijau2 sket....

Nampak cam lembut jer, tapi bila dah dikeringkan.... ya rabbi... keras giler tuh....

Masa nak ramadhan ari tuh, my SIL ada bagik 2 peket (4 keping) suh try test. Tapi, disebabkan pak aji ada masalah kesihatan bagi lah kat pak aji suh minum....

Ari ahad ari tuh gi umah dia, dia ulur lagik sepeket (2 keping). Huh, my hubby yo-yo-ho suh wife dia minum.... Risau benor dia wife nye asyik ler sakit kepala semedang.... Kejap migrain, kejap gastrik.

Makanya, sebagai isteri mithali, cewah, akk pun ngikut ler kata hubby....

Taste? Eh, eh, ubattttt..... tentu lah rasanya superb..... wakakaka..... adalah sedikit pahit... tp sekejap jer, pastuh ilang dah rasa pahit tuh... Tapi pada sesapa yg tak suka makan jamu ataupun ubat2an tradisional, mmg ler tak hingin nak minum air lingzhi nih....

To me, rasanya still ok lagik.... not bad the taste.... kecik punye hal lah.... ahaks...

Result? Nntlah.... bila dah habis try test nnt, akk komen ek...

Tapi, nak bagitau awal2. Akk ni adalah teramat tak sensitif kpd perubahan2 klau makan ubat2an nih.... tak pandailah.... agaknya klau jadik artis kan takdak lah org nak meng offer jadik duta gitu.... hahaha... perasan....





No comments: