20100918

++ Cerita Hari Raya ++

Eh, ok tak klau akk entry tanpa gambar?

Ek eleh, cam tak biasa lah plak.....

Takdelah, inikan entry hari raya, so mesti klau boleh nak ada gambar, kan.... baru ler meriah sket....

Ok... ok... senang citer, takdak gambar ek.....

This year, hari raya cam tak best jer.....

First of all coz pak aji lom baik lagik dr sakitnya. Sakit apa? Laaa.... tak tau ke? Pak aji kena bengkak prostat.... Tak bukak lagik tiub nya semasa hari raya tuh.... Sian my father, berhari raya dgn menahan sakit. Yelah, duduk lama takleh, berdiri lama pun takleh.....

Second, this year kami kekurangan seorg lagi ahli keluarga. Along yg meninggalkan kami buat selamanya last Jan..... My abg ipar pun cam tak beraya jer.... Balik semayang gi kubur, balik kubur - sedih - dok kat umah jer....

Third, waaaa..... my adik2 sumernya dpt wife jauh2.... so, this year tetiga punye turn raya kat kg wife.... sorang kat ganu, sorang kat kedah, sorang lagik kat perak..... jadiknya, yg tinggal adalah kakak2 dan abang nya yg tiga org nih.... and adikku yg still single mingle tuh..... anak dara you....

Pastuh, nak dijadikan citer..... Konon2 memasing nak ler surprise kan tema di hari raya.... Sekali kumpul kat umah my parents, haaaa..... amik ko! mmg SURPRISE giler..... sumer pun tema warna ungu!!!!

Sib baik ler pesen ngan motif nyer tak sama. Lain2 kedai.... klau tak, boria ler sekejap....

Dan, oleh krn ari tuh ari jumaat. Maka akk n famili just pegi umah my parents, umah nenek ngan umah mak ngah (adik emak). Pastuh, off we go ke umah MIL ku pulak.... Sempat lah gi ke umah pak ngah (abg my MIL) kat bakang umah. Kmdian, balik umah semayang jumaat.

Sementara abah ngan abang gi semayang jumaat, kami yg di umah telah merelakskan diri kami terlebih2 plak.... Siap tido baring kat depan tv. Sudahnya, petang tuh adalah sesi melepak di rumah. Tambah pulak cuaca adalah amat tenang dan redup..... huh, nyaman banget..... Malam baru sambung beraya balik.....

Adik badik pak aji this year, sumer pun balik ke kg kat muar, johor. Cuma pak aji ngan sorang adik lelakinya saja yg tak balik.... Jadik, kami pun cam dah blur jer nak beraya kat umah sapa..... Sib baik ler adik badik MIL pun dedekat jer..... Boleh jugak ku beraya....

2nd day.....

Off we go to K.S.

Menziarah pusara my FIL yg tak pernah ku temui pun..... My anak2 pun dah warning abahnya, jangan lupa gi 'umah' tok wan..... Even kami tak pernah bertemu dgn Encik Azaman bin Kassim, tetapi sesungguhnya dia mempunyai seorang anak yg penuh dgn kasih sayang..... terima kasih.....

Gi ke rumah uncles and auntys kat K.S tidak ler susah dan lama..... krn all of them dok kat satu tanah... umah pun sebelah menyebelah, kiri kanan, depan belakang.... Ada lah empat buah rumah... Lagi sorang aunty dekat ngan umah my MIL, tapi ari tu lalu, tak dak plak.... balik johor kot.... Dah abis beraya, singgah kat umah my MIL kat bakang. Sambil2 tu, jenguk umah cendawan my SIL. Dapat lah petik cendawan dlm 1kg....

To be continued......



2 comments:

armouris said...

info tentang bengkak prostat di SIHAT SELALU - Bengkak Prostat Ancam Lelaki

ArMie said...

Tq armouris. Nice blog....