1 cwn tepung gandum
½ cwn tepung jagung
2 sudu
besar serbuk kari
1 sudu
kecil serbuk cili
6 tangkai daun kari (nak lebih pun boleh juga)
2 sudu
besar ketumbar
1 sudu
kecil jintan manis
1 sudu
kecil jintan putih
2 sudu
besar marjerin
1 sudu
besar udang kering (inipun boleh lebih
kan juga….)
2 sudu
besar gula castor
1 sudu
kecil garam
1 kotak santan (200 ml)
1. goreng
daun kari tanpa minyak
2. kisar
halus – daun kari, ketumbar, jintan manis, jintan putih, udang kering
3. satukan
dlm bekas – bahan2 yg dikisar, t.gandum, t.jagung,serbuk kari, serbuk cili,
gula, garam, marjerin. Gaul sebati.
4. dah
sebati, tuang santan sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh.
5. oleh
krn akk ni pemalas, senang citer, amik gunting, korang gunting jerlah dari doh
tu kecik2 yea…. Jgn besor2 nnt x cantik. Takyah nak gelek bagai, nyusahkan dik
nun….
6. eh,
lupa plak nak mention minyak. Tp klau dah mende ni nak kena goreng, sendiri mau
ingat lah… tp dik, korang jgn tuang minyak bebanyak, sbb mende ni ada serbuk
kari, minyak goreng tu nnt gerenti x hensem sudahhh….
7. haaa…
lagi satu…. Bila dah gunting tuh, kat bekas tu nnt kena letak tepung sket, sbb
takut nnt dia melekat di antara satu sama lain (senang citer, jgn bagi dia
kawin, ceraikan dia…)
No comments:
Post a Comment