20090417

E-mail

Saya terima satu e-mail dr seorg teman. Antara kata2 nya ialah :-



WOMAN WAS MADE FROM THE RIB OF MAN

SHE WAS NOT CREATED FROM HIS HEAD TO TOP HIM

NOR FROM HIS FEET TO BE STEPPED UPON

SHE WAS MADE FROM HIS SIDE TO BE CLOSE TO HIM

FROM BENEATH HIS ARM TO BE PROTECTED BY HIM

NEAR HIS HEART TO BE LOVED BY HIM



Ianya adalah mengenai seorg isteri. Bila membace e-mail tu, terasa pulak yang saya nie adalah wanita sejati kerana ALLAH meletakkan wanita yg melahirkan itu di tempat yang mulia di sisiNya, kerana melahirkan/menambahkan umatNya.





Tapi, bila part mengenai isteri tu terasa sayu jer.... Iyelah, walaupun dosa kita suami tanggung, tak semestinya kita boleh mengabaikan segala suruhanNya. Yang wajib, yang sunat. Terasa plak masih byk kurangnya saya sebagai seorg isteri...... And then, segala kebaikan suami pulak, isteri dpt pahalanya.... Berapa byk kebaikan suami yang kita bantu utk dia melaksanakannya dgn baik dan sempurna?

Apa yang penting, urusan dunia dan akhirat, urusan pejabat dan rumah, segalanya harus seiring. Seiring dgn kualiti dan kuantiti. But, of course lah yg akhirat tu kita x dpt measure secara terang2 krn reward yg kita dpt pun kadang2 kita x nampak walaupun actually kita dah dpt......

.

No comments: