20130122

++ Aduhai Cikgu.... ++

Tadi terbaca kat Borak Kosong tentang seorang cikgu yang menggoncang-goncang badan anak muridnya semata-mata sebab budak tu tak tau cakap omputeh.


Alahaiiii... budak darjah satu, mmg ler cenggitu cikgu.... Budak tu baru nak menyesuaikan diri dgn alam persekolahan yg penuh dgn undang2 dan persekitaran yg penuh cabaran. Tetiba jer teringatkan Ammar, anak bujang sorang tu dah lah lasak dan aktif, hopefully dia leh kautim ngan cikgunya.... amiinnnn....


Haaa... talking about cikgu nih, teringatkan cikgu kelas Sya. Namanya Puan Hajjah Murni. Hajjah yer.... maknanya dah pernah jadi tetamu ALLAH. Issshhhh.... x tahan betul ngan mulut nya.. Arituh sekolah ada buat gotong royong ari Sabtu. Maklumlah kan, ari Sabtu bukan nya sumer orang tak bekerja. Masih ada lagi yg bekerja di hari Sabtu. Bagi surat pemberitahuan pulak ari Isnin minggu yg sama. Opkos ler my hubby tak dapat menghadirkan diri sbb bekerja. Me? anak kecik ku sapa nak menjaga nye..... dahlah kakak takde aritu... Mak ajah pun x sihat. So, reply slip tu mengatakan takde lah join sama...

Nak tau apa respon cikgu tuh? "Ibubapa yg tak datang gotong royong nih, saya nak tengok berapa ramai yg akan datang utk ambil duit $100 nanti...." 

Ish... ish... sampai cenggitu sekali respon cikgu tu... Macam ler gaji dia kena potong kalau kita ni gi amik duit bantuan tuh... 

Hurrrmmm..... mmg cenggitu ker sivik cikgu2 sekarang nih?

Terkenang arwah angah yg garang tapi friendly semasa hayatnya menjalankan amanahnya sebagai guru.... Al-fatihah....





1 comment:

the tempo of life said...

adik sy dapat gak duit rm100 tu tapi parents sy tak pergi pun amik,.