20090529

++ Cartoons ++

Ada tak kanak2 yg tak menonton siri kartun kat tv? Mungkin ada, tp x ramai.....


Me and hubby takdelah galakkan anak2, cuma kekadang tu kita mesti bagi mrk space utk release tension gak.... The youngest tu, mmg lah suka tengok tv especially ultraman, bidaman, ben 10, hagemaru dll....


But, for my second daughter, dia nie special sket..... Dia klau menonton, sambil belajar... i mean setiap perkataan tu dia akan match dgn perbuatan. Then, dia confirm balik ngan ibunye, klau betul, sukalah dia. Klau tak, maka its my duty utk membetulkan perbuatan dgn perkataan yg betul especially in english.


Pernah tengok tak kartun nie......






atau pun ini.....



The first kartun tu, Wonderpet. First time saya tengok kartun nie, cam nak tergelak pun ada. Coz kartun tu takdelah cam cantik sgt..... But after a few time tengok, baru tau byk pengajaran yg ada kat situ..... Korang mesti pernah dengar this word - 'apa yg penting, kerjasama.....'. Itulah tagline utk kartun nie....... Antara lain kata2/lagu nya adalah - 'walaupun kami x besar dan kami x kuat, tp bila bekerjasama, semua jadi mudah.......' Kan bagus, kartun tu menggalak kan anak2 utk bekerjasama dgn kawan2....


Dora the Explorer - walaupun anak2 suka tengok yg alihbahasa, dlm b.Malaysia, tp ada certain perkataan tu, dia akan ckp blm b.Inggeris. So, budak2 sedikit sebanyak akan faham apa sebenarnya yg terjadi....



Tak semua citer kartun tu melalaikan. Skrg nie pun media dah tau, mesti nak bagi info sket utk budak2, baru jalan cerita tu akan menarik.....


Pernah tengok rancangan Backyard Science? Tak pastilah saya channel berapa kat astro tu..... Its under TVIQ.... Elok utk anak2 tonton, tp siaplah lepas tu mrk jalankan eksperimen..... Jgn membebel dgn mrk udah ler.....




No comments: