20100824

++ Buffet Ramadhan ++

== KREDIT TO SENSASI SELEBRITI [WWW.BUDIEY.COM] ==

PERKEMBANGAN PENSIJILAN HALAL KEPADA HOTEL MELALUI JAKIM SEPANJANG 10 RAMADHAN PERTAMA 1431H
Ini maklumat baru yang dikirimkan oleh JAKIM kepada Budiey. Harap kalian baca dan teliti betul-betul ya. Dan sebarkan link ini kepada kawan-kawan dan sedara mara.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah menjalankan pemantauan terhadap 34 buah hotel yang menawarkan sajian “Bufet Ramadan” bermula pada 1 hingga 10 Ramadan 1431 Hijriah di beberapa buah negeri di Malaysia.

Kesemua pemeriksaan dan serbuan tersebut telah dilaksanakan di sekitar Kuala Lumpur, Pahang, Selangor dan Kedah. Hotel-hotel tersebut meliputi hotel 5 bintang, 4 bintang dan 3 bintang ke bawah.

Dalam pemeriksaan tersebut, sebanyak 2 buah hotel telah memperolehi sijil halal Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN). Penemuan turut mendapati sebanyak 34 buah hotel telah menggunakan istilah Buffet Ramadhan dan 24 buah hotel didapati menggunakan bahan yang diragui halal.

Tujuan pemantauan ini diadakan adalah untuk memastikan premis berkenaan menyediakan makanan halal yang mematuhi hukum syarak. Di samping itu juga, ia bertujuan untuk meningkatkan kesedaran pihak berkenaan terhadap tanggungjawab dalam penyediaan makanan halal kepada pengguna Islam.

Hasil pemantauan tersebut, didapati 70 peratus daripada keseluruhan premis berkenaan tidak memenuhi keperluan piawaian Pensijilan Halal Malaysia. Promosi buffet Ramadan yang ditawarkan adalah jelas tidak menepati Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahasaan ‘Halal’) 1975.

Antara hasil penemuan ialah penggunaan bahan mentah yang berasaskan alkohol, bahan ramuan yang diragui, bahan mentah yang tiada pengesahan halal, ayam daripada sumber yang tidak jelas dan percampuran di antara bahan mentah halal dengan tidak halal di kawasan penerimaan (loading bay) dan stor penyimpanan.

Walau bagaimanapun, kesemua pihak premis memberikan kerjasama dan maklumbalas yang baik di sepanjang proses pemantauan ini dijalankan. Pihak premis juga menyatakan minat dan kesediaan untuk memohon Sijil Pengesahan Halal Malaysia daripada JAKIM dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN)

JAKIM akan terus melaksanakan pemantauan dan penguatkuasaan bersama KPDNKK kepada hotel-hotel ini pada setiap hari sepanjang Ramadhan. Oleh yang demikian, semua pihak hotel diingatkan agar tidak menyalahguna terma Buffet Ramadhan yang boleh memberi kekeliruan kepada pengguna yang mengunjungi hotel bagi berbuka puasa. Sebagaimana yang kita ketahui, penggunaan istilah Buffet Ramadhan merupakan perbahasaan halal dan ianya boleh diambil tindakan sekiranya terdapat penyalahgunaan.

Sementara itu, sepanjang 10 Ramadhan pertama ini, JAKIM telah menerima sebanyak 16 permohonan daripada hotel-hotel seluruh Malaysia. Daripada jumlah hotel tersebut, sebanyak 9 hotel telah memperlengkap dokumen dan sedang diproses dan sebanyak 7 hotel masih belum melengkapkan dokumen mereka. Manakala sebanyak 2 hotel telah diberikan sijil halal dalam tempoh 10 Ramadhan ini. Hotel-hotel tersebut adalah JB Central, Johor dan Pearl International, Selangor.

Suka JAKIM mengingatkan kepada pemohon yang memohon secara on-line agar segera menghantar dokumen sokongan mereka bagi mengelakkan permohonan mereka ditolak secara automatik oleh sistem e-halal sekiranya melebihi 5 hari permohonan.

Seterusnya, JAKIM ingin memaklumkan bahawa mana-mana permohonan (produk/ premis/ rumah sembelih/ logistik) boleh mengemukakan permohonan kepada JAKIM / JAIN.
JAKIM juga amat menghargai kerjasama pihak Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) yang telah mewar-warkan senarai hotel yang telah diberikan pensijilan halal oleh pihak berkuasa negeri kepada pihak media untuk makluman orang ramai.

Sehubungan dengan itu, JAKIM menasihatkan pengguna Islam supaya berhati-hati memilih makanan halal dan mengelakkan daripada perkara yang was-was seperti sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud:
“Yang halal itu sudah jelas dan yang haram juga sudah jelas, di antara kedua-duanya ada beberapa perkara yang belum jelas hukumnya (syubhat)”.HR Muslim dan at-Tirmizi.

Untuk maklumat lanjut berkenaan pensijilan halal JAKIM serta senarai pemegang sijil halal Malaysia yang dikeluarkan oleh JAKIM, orang ramai bolehlah melayari laman web halal JAKIM di http://www.halal.gov.my/.

Atas jasa baik pihak media dalam mewar-warkan perkara ini kepada para pengusaha hotel di Malaysia khususnya dan masyarakat Malaysia amnya amatlah diharapkan dan didahului dengan ucapan terima kasih.

STATISTIK HOTEL YANG MEMPROMOSIKAN BUFFET RAMADHAN YANG TIDAK MEMATUHI PIAWAIAN HALAL MULAI 1 RAMADHAN SEHINGGA 10 RAMADHAN TAHUN 2010

1.ONE WORLD HOTELFIRST AVENUE
Bandar Utama City Center47800, Petaling Jaya

2.BISTRO & THEATRE RESTAURANT
139, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC)Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur

3.IMPIANA KLCC HOTEL & SPA
No.13 Jalan Pinang50450 Kuala Lumpur

4.HOTEL EQUATORIAL (M) SDN BHD
Jalan Sultan Ismail, 50250Kuala Lumpur

5.PUTRAJAYA SHANGRI-LA
Jalan Putra PerdanaTaman Putra PerdanaPrecinct, 62000 Putrajaya

6.HOTEL NIKKO KUALA LUMPUR
MTJ Development Sdn. Bhd165,Jalan Ampang, 50450Kuala Lumpur

7.SHAH’S VILLAGE HOTEL
3&5, Lorong Sultan, Peti Surat 11546719, Petaling JayaSelangor Darul Ehsan

8.PRESCOOT INN KAJANG
Wisma Metro KajangJalan Semenyih43000 Kajang Selangor

9.LAGENDA CUISINE SDN BHD(PRESCOTT INN KAJANG)

10ORIENTAL CRYSTAL KAJANG
Lot 13, Jln S10/3, Section 10,Off Jalan Bukit 43000 Kajang Selangor

11.RESTORAN TUPAI-TUPAI
Lot 1513 Kg. Sg. TangkasBt. 18, JalanBangiKajang, 43000Selangor

12.EASTIN HOTEL PETALING JAYA
13, Jalan 6/11Pusat Dagang Seksyen 16, 46350,Selangor Darul Ehsan

13.CONCORDE HOTEL KUALA LUMPUR
2, Jalan Sultan Ismail50250, Kuala Lumpur

14.NOVOTEL K.L CITY CENTER(CONCIERGE-DEPT)
2, Jalan Kia Peng, 50450,Kuala Lumpur

15.BANGI GOLF RESTAURANT
Bangi

16.CITITEL MID VALLEY
Mid Valley CityLingkaran Syed Putra59200 Kuala Lumpur

17.KANPEI RESTAURANT
Eminent Pedestal SdnBhdLot L1, Lobby Micasa All Suite Hotel368-B, Jln 1/68F, Off JalanTunRazak50400 Kuala Lumpur

18.THE ZON ALL SUITES RESIDENCES
161-D, JalanAmpang, 50450Kuala Lumpur

19..THE ROYALE BINTANGKUALA LUMPUR

20.R & B SERVICESBERJAYA TIMES SQUARE HOTEL
1 JALAN IMBI, 55100, KUALA LUMPUR

21.THE SAUJANA KUALA LUMPURSAUJANA RESORT
Jalan Lapangan Terbang SAAS40150 Shah Alam, Selangor

22.HILTON KUALA LUMPUR
3, Jalan Stesen Sentral50470 Kuala LumpurP.O. Box 11815, 50758Kuala Lumpur

23.LE MERIDIEN
2,Jalan StesenSentral,Kuala Lumpur50470 Kuala Lumpur

24.THE REGENCY HOTEL
No.3, Jalan Raja Alang50300 Kuala LumpurNo comments: