20101128

++ Nak Mengomel ++

Akk semenjak dr mula kawan sampailah dah kawin ni, kami adalah tersangat simple nyer....

Pertemuan di tempat kerja membibitkan detik persahabatan. Tapi pastuh setahun kami takde nengok muka memasing punnnn.... dah lupa dah akk ada berkawan dgn dia....

Ttp tetiba terrrrrjumpa kat kedai macha nak gi makan lah plak..... Huuiiii... hensem lah plak mamat ni skang.... (hati dia berkata apa takde lah plak akk interview...)

Pastuh kami tetiba jer jadik rapat.... cehhh.... jawapan skema....

Bila mak pak dah tau, he himself dtg kat umah sengsorang, introduce himself to my parents. Time tu, dia adalah mat rock yg rambut paras2 bahu, gitu..... Tapi pasal nak jumpa bakal pak ngan mak mentua, habis cantas... zasss...... terus 1/2 inci jer tinggal....

Dont ask me when im engange.... Ive got memory lost sket.... Its not like org lain nyer pertunangan yg jemput org segala bagai, kengkawan dtg meraikan.... Ada khemah, kenduri kendara, pelamin gitu gini....

Its a very... tambah lagik... very very simple nyer majlis. Idak ler akk dok dlm bilik nunggu mak mentua dtg bagik salam pastuh sarung cincin.... When the time depa nak sarung cincin, i was in the kitchen ngah melantak.... uiiihhh.... buruk perangai.... sib baik dah pakai baju lawa2.... It was his eldest sister yg sarungkan cincin....

No hantaran segala bagai like others.... Akk cuma terima sepasang kain yg to the end akk buat jubah masa kawin yg dipakai time khatam quran.... Frankly speaking, i dont like the colour.... Tapi nak buat camana, actually his mother yg pilih kaler tu.... terima jer lah.....

Tunang gedebak gedebuk setahun ngam..... During the period, kami berdua gigih kumpul duit belanja dan duit hantaran sumer....

Never cross into our mind nak buat kenduri besar2 segala bagai.... But u all taulah org tua, kannn... Tambahan pulak akk nyer sedara mara adalah tersaaaaangat ramainya....

Dont even think nak naik pelamin ke hapa... Apa yg kami tau, kami dah amik gambar kat studio, thats it.... But to the end, siannnn kat my mother, maka last minute gi carik mak andam. Itupun carik kawan jer.... Kaler baju pun warna hijau main belasah jer.... Takde lah cam bebudak skang ni sumer pun ikut sama kaler dr baju pengantin, pelamin, bunga telur, mak pak pengantin, adik badik, huiiihhh... sumer lah sama kaler....

Hantaran? Huuiiihhh.... simple gak. Pengantin pompuan sumer dpt set mekap, akk takdak.... To us, bagi jerlah apa yg digunakan, klau tak guna bakper nak di beri.... Akk pun bukan mekap sgt... Buah-buahan adalah satu dulang sbg hantaran.... yg best, siap ada durian sebijik.... haaa... korang adooo? Mungkin.... huh, memory lost lagik... akk bagik 7 dulang kot.... Dpt balik 5 dulang...

Org lain time bercinta dah planning nak berapa anak, bila nak dpt anak, nak ada rumah, nak ada keta, pendek kata serba lengkap lah baru nak kawin... Kami? Tak pernah ada dlm agenda perbincangan kami semua pkr tu... Anak? Klau Allah nak bagi, kami terima jer.... Sampai skrg ni pun dah anak 4, klau Allah nak beri lagi, kami terima jer..... Korang tak nak rezeki ker?

Rumah, tak pernah gaduh pun nak dok kat mana lepas kawin.... Tapi, kami dok ngan my parents sampai mengandungkan anak ke-3..... My hubby x pernah komplen, alhamdulillah.....

Keta, takde pun plan nak beli bila.... 1st car kami - Kancil. Itupun 2nd hand.... Dibeli semata2 krn masa mengandungkan anak pertama, time tu 7 bln, akk dpt false alarm.... Kelam kabut my hubby... Itu yg terpaksa beli keta tuh....

But, alhamdulillah..... everything goes well eventhough its not been planned earlier....

Hidup ini klau terlalu di atur dan kita terlalu follow in order, maka kelak kita akan kepenatan.... Let it flow as per normal.... Jgn terlalu di schedule, kan..... Mmg... hidup perlu ada matlamat, tapi klau kita terlalu obses, maka buruk padahnya....

Anw, its up to individu lah kannnn.... To both of us, we live in a simple way.... Takde ku kisah pun klau org sebelah kiri ke kanan ke depan ke belakang ke, menambah koleksi barangan umah mika... beli keta besor 3-4 bijik.... umah 2-3-4 tingkat... Yg penting kami sekeluarga happy dan cukup makan, pakai.... Allah menyayangi kami dan kami sayang Allah.... thats it... its enough, more than enough... Jgn ada manusia lain yg berdengki dgn kami plak....

Actually just to inform all of u, today is our wedding ANNIVERSARY. Yg ke-13!!!!! ALHAMDULILLAH, syukrannnn.....



No comments: