20101204

++ New at Home ++

Amende nya lah tu....? Bukan ada barang perabot baru, yea.....

Haaa.... lima banak kat umah tu ada new hobby.

It started bila kitaorg balik last two months during my hubby's kazen kawin tu lah....

Rupa2nya my FIL ada ler menangkap anak ikan haruan dok simpan dlm tong kat umah kampung. Hmmm...... bila anak2 ku balik kampung menengok ada anak ikan kat situ, habislah memujuk ibu ngan abahnya nak di bawak balik.....

Memula abahnya x bagik. Ibunya pun x bagik jugak, tp sian nengok anak2.... hah.... bwk ler balik dua ekor.....

Bwk balik, kat umah bukan ada akuarium ke mende pun.... so, simpan ler dlm mangkuk jer....

Hah, nak tau apa jadik?

Next day, Mon, bila akk balik dr kerja jer, tau tak apa yg ada kat atas meja kecik bebudak tuh? Ada sebijik akuarium kecik.... Rupa2nya abahnya pun dah mula berminat kat ikan tuh.... siap beli anak2 ikan lagik utk ikan haruan tu makan...

And then, next two days, muncul pulak satu lagi akuarium. Kali ni besor sket... Siap belikan guli sumer bagai nak letak dlm akuarium tuh.... Akuarium yg satu lagi tu, buat simpan cengkerik. Stok makanan utk ikan tuh..... Hah, sudah.... bila paknya dah masuk campur, suka lah anak2 tu....

Pastuh, dah dua-tiga minggu, abang bilang ikan tu dah boring makan cengkerik.... Aiikkkk.... camana dia boleh tau lah plak? Haaa.... alasan ler tu.... Mmg iye pun....

Ibu.... nak pegi tangkap ikan kat longkang.

Nak buat apa?

Nak bagi ikan makan....

Jgn nak mengada...

Alaaaa..... muka muncung..... sentapppp.....

Tapi sudahnya, ibu kena lah bagi izin jugak. But provided, hujung minggu shj bila ibu ngan abah ada kat umah. Takdelah depa merayau entah ke mana nnt dok sakan menangkap anak ikan kat longkang.

Tapi kannnn... ikan tu tinggal sekor jer.... Yg lagi satu tuh, yg kecik, dah mati..... Ni tinggal satu ni entah sampai bila lah umurnya.... huhuhu....








No comments: