20110221

++ KWSP ++

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau Employee Provident Fund (EPF).

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010, KWSP mengumumkan dividen sebanyak 5.8%!

Yeeehaaaa..... tengkiu KWSP....

Ada tak di antara anda atau sesiapa yg anda kenali, bekerja tapi takde kwsp?

Fuyoooo.... tak bagus lah cenggitu. Sbb kita harus ingat, kwsp ni adalah simpanan hari tua kita.... Walaupun sikit potongan kita tetiap bulan, tapi itu adalah bahagian kita, ada lagi satu bahagian majikan. Kalau tambah dedua, lebih ler sikit....

So, jangan ingat pemotongan tetiap bulan tu adalah membebankan.... Mmg lah kita perlukan duit tetiap bulan, tapi mana lebih penting? Duit sekarang ni ke atau masa kita dah tua nnt, bila kita dah tak kuat utk bekerja?

Pastuh, kalau ada potongan tetiap bulan, pastikan kita dapat penyata setiap tahun. Kalau tak dapat penyata, pi check ngan ofis kwsp. Manalah tau, majikan potong kat payslip jer, tapi tak contribute kat kwsp... Kita tak tau, kannnnn......

Haaa... lagi satu ni nak bagitau.... Korang kalau ada buat part-time ker, atau temporary staff ker, korang adalah mempunyai hak utk dipotong caruman kwsp setiap bulan. Actually itu adalah polisi kwsp. Meaning, setiap orang yg dipanggil pekerja dan bekerja, mempunyai majikan dan menerima gaji atau upah, maka pemotongan kwsp adalah perlu dan wajib. Tapi, kalau korang rela utk tidak mempunyai tabungan di hari tua dan tidak melapurkannya ke kwsp, apo nak di kato laie...? kwsp tidak akan bertindak tanpa aduan.... so, be smart....

Tapi kan.... nak tanya... ada sesapa tak yg dah masuk public mutual? Yg amik sket, few % dr kwsp utk dilaburkan... boleh tolong explain sket tak? akk ni still blur lah.... makin byk umur ni, makin slow sket....






3 comments:

Cikgu CTE said...

sy dh x de KWSP...keja gomen ..ambik skim pencen...

Public mutual?..pernah buat pelaburan kat situ tapi dah kuarkan...kalu labur byk baru untung..sekurang2nya 10K...kalau bawah 10K, mcm x nampak je...

Lebih baik masuk skim takaful...boleh buat simpanan hari tua...kalau ada apa2 terjadi pd kita, anak2 dah ada harta...

ini cuma pandangan saya je...

Citarasa Rinduan said...

selamat pagi...

cerah masa hadapan kita kan..adalah sedikit simpanan nak sara hidup tua kita nanti

walau tiada kenalan dan sadara mara kerja sana..ayu sayang KWSP..

ArMie said...

cikgu cte: arwah kakak sy dulu pun gomen gak, tp rasanya dia amik kwsp.. public mutual tu nnt camana nak kuarkan bila dah time pencen, ek?

ayu: akk pun sayang kwsp sbb klau tak sayang nnt, susah akk nak kuarkan duit bila cukup umur. hehehe...